Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 4-6-2015


Στους Δήμους η διαχείριση των απορριμμάτων

Επανεξετάζονται και αναστέλλονται  όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την χώρα ανακοίνωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που είναι σε διαβούλευση. Η αναστολή γίνεται  προκειμένου να εναρμονιστούν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων με τον νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων μεταφέρεται στους δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης  των αποβλήτων στα όρια κάθε δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών και με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Οι  δήμοι, θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση όλου του κύκλου επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων, σε συνεργασία και με κοινωνικές επιχειρήσεις που συγκροτούνται για παράδειγμα από ομάδες ανέργων οι οποίες μπορούν να υπογράφουν προγραμματική σύμβαση με το δήμο για την  προώθηση της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή, με το νέο ΕΣΔΑ θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, ενώ ο τζίρος από την ανακύκλωση, στην οποία θα δοθεί έμφαση, θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ στην πενταετία.

Γ. Κατρούγκαλος: 12 Ιούνη στην Ξάνθη

 Ο Αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει στην Ξάνθη, στις 12 Ιουνίου στις 7:30 μμ στο Ανοιχτό θεατράκι της Κ. Πλατείας με θεμα:
Η αναγκαιότητα της ανατροπής και η κυβερνητική πορεία
 
Πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον περιορισμό της κίνησης των μεγάλων φορτηγών στο παλιό εθνικό δίκτυο

Σύμφωνα με την Περιφέρεια ΑΜ-Θμ επιβάλλοντα μέτρα περιορισμού της επικίνδυνης κίνησης των φορτηγών διεθνών μεταφορών στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, που γίνεται προς αποφυγή πληρωμής διοδίων.

Πιο αναλυτικά, με βάση τη σχετική ανακοίνωση:
Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων και εργασίας προκάλεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης την περασμένη Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 στην Κομοτηνή, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών της ΠΕ Ροδόπης κ. Χρήστου Μέτιου, ΠΕ Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου, των Αστυνομικών Δ/ντών Ξάνθης κ. Γεώργιου Καλαϊτζή και Ροδόπης κ. Γεώργιου Γκράνα, της Εκτελεστικής Γραμματέως κας Ζωής Κοσμίδου, του Γεν. Δ/ντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων και Μεταφορών των ΠΕ: Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.

Θέμα στη σύσκεψη ήταν το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια λόγω της υπέρμετρης και επικίνδυνης χρήσης του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου από βαρέα οχήματα διεθνών μεταφορών, από χώρες του εξωτερικού, στην προσπάθεια να αποφεύγουν την Εγνατία οδό και την πληρωμή των διοδίων. Καταστρέφονται τα οδοστρώματα και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι οδικής ασφάλειας στις κατοικημένες περιοχές. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τη θερινή περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι κινήσεις τουριστικών διελεύσεων, καθώς και αυτές των γεωργικών μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς προϊόντων.

Διαπιστώθηκε:
α) Ότι η επιβολή ποινικών και διοικητικών προστίμων για τροχαίες παραβάσεις ακυρώνεται από την ανυπαρξία μηχανισμών επιβολής είσπραξης. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεση νομοθετική ρύθμιση.
β) Επιβολή μέτρων περιορισμού της κίνησης (εκτός της Εγνατίας Οδού) των ως άνω Φορτηγών – Αυτοκινήτων με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Κυβέρνησης.
γ) Επιβάλλεται η απαγόρευση κίνησης των ως άνω Φορτηγών – Αυτοκινήτων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα Σαββατοκύριακα, πλην αυτών της μεταφοράς ευπαθών προϊόντων.
δ) Απαιτείται και δρομολογήθηκαν εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι, καθώς και έλεγχοι των μικτών κλιμακίων της Περιφέρειας και επιβολή κυρώσεων. Ακινητοποιήσεις οχημάτων και ό,τι προβλέπει ο νόμος, θα επιβάλλονται επί τόπου.
ε) Να επισημανθούν οι ενέργειες προς τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατά τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ανέφερε:”H υπόθεση των φορτηγών διεθνών μεταφορών που μας καταστρέφουν τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια είναι πασίγνωστη. Δυστυχώς διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων μακράν του τόπου εκδήλωσης του εκάστοτε προβλήματος δεν αποτελεί απλώς διοικητική στρέβλωση, αλλά επιφέρει και επικίνδυνη αναποτελεσματικότητα. Δεν έχουμε τις αρμοδιότητες αλλά απαιτούμε και θα ληφθούν μέτρα”.

Απολογισμός του ανοιχτού forum της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1o Ανοιχτό Φόρουμ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο «Συνεργάζομαι για τις ευπαθείς ομάδες - Είμαι άνθρωπος, είμαι εθελοντής», την Πέμπτη, 28 Μαΐου στο ξενοδοχείο "Elisso" στην Ξάνθη (λεπτομέρειες εδώ).

Η εκδήλωση είχε στόχο να παρουσιάσει το έργο που υλοποιεί η Π.Α.Μ.-Θ., να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο θέμα της προστασίας των ευπαθών ομάδων, της πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών στις περιοχές συνεργασίας των δυο χωρών και να ενεργοποιήσει εθελοντές.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, τονίζοντας την σπουδαιότητα έργων κοινωνικής προστασίας και τον ρόλο της εκκλησίας στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής, Πρόνοιας, ΑμΕΑ και Δημόσιας Υγείας Χρήστο Γεωργιτσόπουλο, καθώς και από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το έργο οπό τον διαχειριστή και προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ξάνθης Λάμπρο Τσούργιαννη και ακολούθησε παρουσίαση των εξειδικευμένων δράσεων από την Χυστούνα Βαλμπόνα του Κοινωνικού Δικτύου "Άρσις", τον aντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Διοίκησης του Σμόλιαν Andrian Petrov, την αντιπρόεδρο της "Στήριξης" Κυριακή Αλατζά και την πρόεδρο της "Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε." Αφροδίτη Καρελιάδου που εκπροσωπούν το εταιρικό σχήμα του έργου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Χρήστος Πάρτσιας, από το τμήμα Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Α.Μ.-Θ.

Το δεύτερο μέρος άνοιξε με ομιλία που απηύθυνε ο Γιώργος Μπασδάρης ως εκπρόσωπος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος με θέμα "Η έννοια του εθελοντισμού στο πλαίσιο στήριξης των ευπαθών ομάδων". Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών στο πλαίσιο της δικτύωσης φορέων και Μ.Κ.Ο. της Α.Μ.-Θ. Οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να εγγραφούν εθελοντικά και να συμβάλλουν στο έργο ενισχύοντας το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας της «Στήριξης».

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή πολλών εθελοντικών οργανώσεων και Μ.Κ.Ο. από όλη την περιφέρεια, γεγονός που αποδεικνύει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον για συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες.

Ως συμπέρασμα των εργασιών του β' μέρους καταγράφηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου εθελοντικών οργανώσεων, Μ.Κ.Ο. και εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη συνεργασία και σύμπραξη των φορέων. Υπάρχουν οι δυνατότητες μέσω από τις δράσεις του έργου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, η οποία θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη περαιτέρω ενεργειών που θα συντελέσουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ -ως επικεφαλής του έργου- προτίθεται να αναλάβει και να συντονίσει την προσπάθεια αυτή εν όψει και της υλοποίησης των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας, αφού αυτό το δίκτυο μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο για το αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου για τα αντίστοιχα προγράμματα.

Τα μέλη του δικτύου -αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος- μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του έργου από την ιστοσελίδα http://gimmieshelter.eu/en/ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/gimmiesheltereu?fref=ts), αλλά και να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας.

Το έργο “Gimmie shelter” χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Διεξαγωγή σεμιναρίου Εξαγωγών

«Εφαρμοσμένη ανάπτυξη σε ξένες αγορές – Εξαγωγές»
Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και την διεθνή εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης Manager’s Office www.managersoffice.net θα συνδιοργανώσουν   σεμινάριο Εξαγωγών διάρκειας 3 ωρών στις 15 Ιουνίου 2015.  

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν εφαρμοσμένες διαδικασίες για άνοιγμα σε ξένες αγορές (Ευρώπη , Ασία, Λατινική Αμερική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ) καθώς επίσης και όλο το κύκλωμα ανάπτυξης . Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα σε ξένες αγορές προϋποθέτει στρατηγική και μεθοδευμένες κινήσεις καθώς και την ενηλικίωση του κάθε υποψήφιου πελάτη πριν το τελικό deal. Έτσι λοιπόν θα αναπτυχθούν όλα τα βήματα της στρατηγικής (pre sales, sales, ordering + cross selling).

Τα Επιμελητήρια στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας προσφέρουν στα μέλη τους το παραπάνω σεμινάριο ΔΩΡΕΑΝ.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής παρακαλούμε να απευθύνεστε τόσο στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης (Καβείρων 12) και στο τηλέφωνο 25310 22547, με υπεύθυνη επικοινωνίας κα Ο. Ζήση, καθώς και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης στο τηλέφωνο 2531022831 με υπεύθυνο επικοινωνίας κο Β. Χρηστίδη.

O Νότης Μαριάς στον ΣΚΑΙ για την πρόταση-λύση για εξόφληση του ΔΝΤ εκ μέρους της Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας

Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΔΡΑΣΗ του Σπύρου Μάλη στις 30.5.2015.

Στην συνέντευξή του ο Νότης Μαριάς μιλά για:
1. Το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την καθιέρωση ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για διαδικασίες διαγραφής του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών (00:16).
2. Την παρέμβασή του στις 27/5/2015 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τη Διάσκεψη Κορυφής των G7 (02:44).
3. Την πρόταση-λύση για εξόφληση του ΔΝΤ εκ μέρους της Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας (04:24).
4. Την εκβιαστική πολιτική του Ντράγκι για τις τράπεζες και τον ELA  (09:37).

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Άγιου Ευστράτιου

Στην Ευρωβουλή έφερε σήμερα ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί του Άγιου Ευστράτιου.

Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής  στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. συναρτάται άμεσα και με την προσβασιμότητα των νησιωτικών περιοχών.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της επικοινωνίας και του ανεφοδιασμού σε είδη πρώτης ανάγκης των νησιών του Αιγαίου Πελάγους ανέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα στο μικρό ακριτικό νησί Άγιος Ευστράτιος. Έτσι το νησί παραμένει χωρίς πλοίο για 35 ημέρες, λόγω της επίσχεσης εργασίας των απλήρωτων ναυτεργατών.

Χωρίς το βασικό καράβι, παρατήρησε ο Νότης Μαριάς, οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, οι ψαράδες σταμάτησαν να ψαρεύουν δεδομένου ότι δεν μπορούν να αποστείλουν τα αλιεύματά τους ενώ υπάχουν αλλεπάλληλες ακυρώσεις στον τομέα του τουρισμού.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι δυσχεραίνεται η επικοινωνία του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, σωρρεύονται τα προβλήματα από την έλλειψη ανεφοδιασμού σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό και φάρμακα, και καθίσταται απαγορευτική η πρόσβαση των κατοίκων σε δομές πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ρωτά Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του εν λόγω νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να απολαμβάνουν οι κάτοικοι το δικαίωμα της ίσης πρόσβασης σε είδη πρώτης ανάγκης και δομές υγείας και στην συμμετοχή στην οικονομική ζωή;

Πληρωμή πληγέντων 2014-215 φέτος από ΕΛΓΑ

Ο Πρόεδρος  του ΕΛΓΑ,  πραγματοποιεί εβδομαδιαία περιοδεία από 2 - 5 Ιουνίου    2015  στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στη Π.Ε. Σερρών, σε πληττόμενες περιοχές από τις φετινές πλημμύρες με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της διαδικασίας των αποζημιώσεων σε σχέση με τις ζημιές στις καλλιέργειες.

Κατά την περιοδεία του θα συναντηθεί με τα στελέχη και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας θα πραγματοποιήσει  συσκέψεις με τους αυτοδιοικητικούς  φορείς Α΄ ΚΑΙ Β΄ βαθμού και θα συμμετέχει σε ενημερωτικές συναντήσεις με τους αγρότες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Στουπή στην ΕΡΑ Κομοτηνής τα χρήματα για τις ζημιές για του 2014 σε ότι αφορά  την φυτική παραγωγή σε όλους τους Αγρότες θα δοθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ μέχρι τέλους του Δεκέμβρη θα καταβληθεί προσπάθεια για να γίνει και η εκκαθάριση των ζημιών του 2015.

Ανοικτός ακομα και σε θεματα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με ένταξη ακόμα και των αλιέων αλλά και περισσότερο και με δικαιότερο τρόπο τους κτηνοτρόφους, φάνηκε ο κ. Στουπής. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ μια και θα γνωρίζουμε τις καλλιέργειες για τα επόμενα 5 χρόνια.

Σήμερα θα έχει Συνάντηση με το προσωπικό και του προϊσταμένους του Υπ/ματος ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας.

-)  Επίσκεψη στα Τενάγη Φιλίππων για ενημέρωση επί των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής.
-)   Επίσκεψη σε πλημμυρισμένες περιοχές του Στρυμώνα.
-)  Σύσκεψη – συνάντηση με Διοικήσεις αγροτικών συλλόγων, Συνεταιρισμούς αγροτών,  αγρότες στο Ν. Σκοπό Σερρών ( 17: 00 μ.μ.).

Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματισθεί Σύσκεψη στην Περιφέρεια Σερρών με Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Δημάρχων  πλημμυρισμένων περιοχών και Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για αγροτικά θέματα στους πληγέντες δήμους ( 09:00 π.μ.).

Ημερίδα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

«Θέματα και Προοπτικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”

Σάββατο, 13 Ιουνίου, ώρα 11.30-16.30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ευελπίδων 18, δίπλα στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Μια κοινωνία σε πολύπλευρη κρίση θα έπρεπε να συζητάει για το πώς θα την αντιμετωπίσει μέσω της αναβάθμισης της παιδείας και της εκπαίδευσης, με δημοκρατία, οικολογική - κοινωνική καινοτομία και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές. Ακόμα, όμως, και αν δεν βιώναμε τη βαθιά κρίση, η συζήτηση για την παιδεία και την εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος με στόχο ευρύτερες συναινέσεις και μακροχρόνιες πολιτικές.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ διαπιστώνοντας το μεγάλο κενό στη δημόσια συζήτηση διοργανώνουμε ημερίδα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με θέμα «Θέματα και Προοπτικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση” (θα ακολουθήσει διήμερο για την παιδεία 19 και 20 Σεπτεμβρίου). Στόχος της ημερίδας είναι να ακουστούν και να συζητηθούν, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς, απόψεις γύρω από το τεράστιο θέμα της τριτοβάθμιας παιδείας με τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών και ενεργών πολιτών.

Η ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο 13/6, ώρα 11.30-16.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ευελπίδων 18, δίπλα στα δικαστήρια της Ευελπίδων.  

Δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.έως την Παρασκευή, 12/6/2015.
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας:
11.30-11.50 Εγγραφές
11.50-12.00 Σύντομη εισαγωγή από τον συντονιστή της ημερίδας, Αλέξανδρο Λασκαράτο, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή, ΕΚΠΑ
12.00-12.30          Ενότητα: Το πανεπιστήμιο σήμερα και αύριο
“Το Πανεπιστήμιο σε αδιέξοδο: Οι νέοι ερευνητές στα αζήτητα.”,Κώστας Γαβρόγλου, Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών, ΕΚΠΑ
"Η παλινόρθωση του βαθέος πανεπιστημίου",  Κίμων Χατζημπίρος, Καθηγητής  ΕΜΠ.
 
Παράδοση βοηθητικού ιατρικού υλικού στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου από το  Rotaract Club Κομοτηνής

Το Rotaract Club Komotini συνεχίζοντας την αδιάλειπτη παρουσία του και στήριξη της τοπικής μας κοινωνίας εξαγγέλλει την παράδοση βοηθητικού ιατρικού υλικού στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.  Συγκεκριμένα χθες Τρίτη 02 Ιουνίου 2015 στις 14.00μμμ στο ξενοδοχείο Ανατόλια παραδόθηκε σε εκπροσώπους τους Κέντρου Υγείας Ιάσμου ιατρικό υλικό  αξίας 480Ε.

Ένας από τους 6 τομείς στόχευσης του Διεθνούς Ρόταρυ είναι η ΥΓΕΙΑ. « Πιστοί λοιπόν στον σκοπό αυτό , μετά από έρευνα των ροταρακτόρων σχετικά με τις άμεσες ανάγκες  της τοπικής κοινωνίας σε τομείς υγείας, αποφασίσαμε να στηρίξουμε το συγκεκριμένο Κέντρο.

Ευχαριστούμε θερμά τους ροταριανούς  Γιώργο Χριστοφορίδη εισ.Διοικητή , τον Γιάννη Τζαμπάζη εισ.Ταμεία και σύνδεσμο με τον χορηγό όμιλο Ρ.Ο.Κ.  και τον Μενέλαο Συκάκη βοηθ. Διοικητή της Περιφέρειας, για την αυθόρμητη και ευγενική  χρηματική τους χορηγία , η οποία προστέθηκε στο δικό μας ταμείο  , ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα αξιοπρεπές σε αξία βοηθητικό υλικό».

Όπως είναι ήδη γνωστό οι δράσεις του ροταράκτ δεν χρηματοδοτούνται από κανένα φορέα , παρά μόνο από την αγάπη  για την τοπική κοινωνία και τον συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη μας.

Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Διάλεξη του επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλου με θέμα "Το ανάγλυφο του Πριάπου από το φρούριο Καλύβας Ξάνθης - Η λατρεία των ιθυφαλλικών θεοτήτων" διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης το βράδυ (20.30) του Σαββάτου 6 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας μουσείων.

Η διεθνής ημέρα μουσείων (18 Μαΐου) καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICοM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Για το 2015, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Η διάλεξη του Σαββάτου –που είναι κατάλληλη μόνο για ενηλίκους- θα εστιάσει στα ακόλουθα:
Ο Πρίαπος και η σχέση του με το φρούριο της Καλύβας. Το «ιδιαίτερο» ανατομικό στοιχείο που τον χαρακτηρίζει και οι σημασιολογικές προεκτάσεις του
Η παρουσία του φαλλού και οι φαλληφορίες στην αρχαιότητα
Οι ιθυφαλλικές θεότητες
Ο θεός Πάνας. Σάτυροι και Σειληνοί.

Στην είσοδο του μουσείου θα εκτεθεί αντίγραφο του αναγλύφου, πλαισιωμένο από μικρή φωτογραφική έκθεση. Στο κοινό θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για το φρούριο της Καλύβας.

Το Λιμεναρχείο καθαρίζει την παραλία Μαγγάνων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Όπως έγινε γνωστό από το Β Λιμενικό Τμήμα του Λάγους, στις 06 Ιουνίου 2015 ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία μας καθαρισμός της παραλίας Μαγγάνων στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η ημέρα αυτή, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κάθε πολίτη και την δραστηριοποίηση τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Δράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης ενόψει της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) η οποία καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1972, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης διοργανώνει τις παρακάτω φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις:

Το Σαββάτο 6 Ιουνίου συμμετέχουμε σε εθελοντικό καθαρισμό που διοργανώνει το Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγους. Σημείο συνάντησης στην παραλία Μαγγάνων στις 11.00 το πρωί.

Την Κυριακή 7 Ιουνίου διοργανώνουμε εκστρατεία καθαρισμού του περιαστικού άλσους της όμορφης πόλης μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι για την αναβάθμιση ποιότητας της ζωής μας. Σημεία συνάντησης στις 11.00 το πρωί στην Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, Παναγία Καλαμού, Ιερατική Σχολή και εστιατόριο "Ξανθίππη".

Ο σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα τους χορηγούς της εκδήλωσης, καθώς και τους δήμο Ξάνθης, Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, Πυροσβεστικό Σώμα, Δασαρχείο, Ερυθρό Σταυρό, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για τη στήριξη που παρέχουν στις εκδηλώσεις.

Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων στη Σαμοθράκη‏

Το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, 6-9 Ιουνίου 2015 & στη Σαμοθράκη, 9-10 Ιουνίου 2015.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου διοργανώνεται εκδήλωση ενημέρωσης  για το κοινό για τα νευρολογικά νοσήματα
Επιληψία, Άνοια, Νόσος Αλτσχάιμερ από την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία  την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στις 18.00-19.00
στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας

Εθιμοτυπικές συναντήσεις των συνδικαλιστών της Αστυνομίας με Δήμαρχο-Αντιπεριφερειάρχη

Σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης αναφέρεται: Το σωματείο μας στα πλαίσια των εθιμοτυπικών επισκέψεων συναντήθηκε την Τρίτη 26/05/2015 με το δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο Χαράλαμπο και την Τετάρτη 27/05/2015 με τον Αντιπεφεριάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη Κωνσταντίνο.

 Έγινε ανάλυση των προβλημάτων της Δ.Α. Ξάνθης και των μελών του σωματείου μας δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην έλλειψη προσωπικού και στην αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας.

Και στις δυο συναντήσεις, συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ξάνθης και γενικά όλης της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης τα όποια έχουν άμεση ή έμμεση επίπτωση στο έργο της Αστυνομίας.

Συμφωνήθηκε μεταξύ μας να υπάρχει στενή συνεργασία σε όλα τα θέματα που αφορούν την αστυνόμευση της περιφερειακής μας ενότητας.

Επιτυχίες του Σκακιστικού Ομίλου Ξάνθης στο διεθνές τουρνουά στο Διδυμότειχο

Μεγάλες διακρίσεις (δύο πρωτιές, μία δεύτερη θέση και δύο τρίτες) πέτυχαν οι σκακιστές του Σ.Ο.Ξ. στο 2ο Διεθνές Τουρνουά που διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Διδυμότειχο.

Αξιέπαινη ήταν η απόδοση του Βίκτορα Κόρογλου που κατέλαβε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη πίσω από τον Ισραηλινό πρωταθλητή GM Nabaty Tamir και τον πολλά υποσχόμενο νεαρό Γεράσιμο Βαλλιάνο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Διακρίσεις για τον Σ.Ο.Ξ. πέτυχαν επίσης ο Νίκος Σταμουλάς που αναδείχθηκε πρώτος στην κατηγορία Κ-20, o Χρήστος Ουμουτίδης που ήταν πρώτος στην κατηγορία Κ-12 πραγματοποιώντας μία εξαιρετική επίδοση, ο Ιωάννης Μουρκάκης που τερμάτισε τρίτος στην ίδια κατηγορία (Κ-12), καθώς και η Πηνελόπη Μήλιου που αναδείχθηκε δεύτερη στην κατηγορία Κ-8.

Ο Σκακιστικός όμιλος Ξάνθης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Γιώργο Δελούδη και τον "Σπάρτακο" Διδυμότειχου για την άψογη διοργάνωση και για τη γενικότερη προσπάθεια και συνεισφορά τους.

32χρονος μοτοσικλετιστής νεκρός μετά από τροχαίο στη ΒΙΠΕ Ξάνθης

Ένας 32χρονος από την Ξάνθη έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τετάρτης σε τροχαίο που σημειώθηκε στις 20.30.

Ο 32χρονος έχασε τον έλεγχο του δικύκλου του, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη έξω από το δρόμο, στην περιοχή της ΒΙΠΕ Ξάνθης. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος ενώ σύμφωνα με τους ανθρώπους της Αστυνομίας, υπάρχει το ενδεχόμενο ο θάνατος του νεαρού να επήλθε από παθολογικά αίτια και όχι από τη σύγκρουση.

Όλα τα ενδεχόμενα και οι συνθήκες του ατυχήματος και του θανάτου του 32χρονου  εξετάζονται ενώ αναμένεται το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής που έγινε στον άτυχο δικυκλιστή.

Το φεστιβάλ Αναιρέσεων έρχεται στην Ξάνθη

“Την Παρασκευή 5/6 φέρνουμε το κόσμο ανάποδα , με τον ρεαλισμό της ανατροπής !” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που σημειώνει ότι για πρώτη φορά το φεστιβάλ Αναιρέσεων έρχεται στην Ξάνθη!

Στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα απ’ την αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία, την πρωτοβουλία «ένα σχολείο για το Κομπάνι», την ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια, την εφημερίδα ΠΡΙΝ και το Επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.

Ακολουθεί το Πρόγραμμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΠΡΟΚΑΤ
16.00 Βιβλιοπωλείο και καφενείο
19.00 Εκδήλωση με θέμα : « Όχι διαπραγμάτευση για την υποταγή. Ρήξη για έναν άλλο δρόμο , χωρίς ΧΡΕΟΣ-Ε.Ε-Μνημόνια.»  Ομιλητές θα είναι το μέλος της Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ και της Π.Ε του ΝΑΡ , Γ.Κρεασίδης και το μέλος της τοπικής επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Β. Τζώτζης
22.00 Ρεμπέτικο γλέντι

Υπογράφουν :
Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Άντον Τσέχωφ  «5 Γάμοι κι 1 διαζύγιο» έξι μονόπρακτα

Έξι μονόπρακτα του Αντόν Τσέχωφ! Αν και ξεκίνησαν ως μια παράσταση που θα αφορούσε το τμήμα αρχαρίων του Θεατρικού Εργαστηρίου, η γοητεία του Τσέχωφ «απλώθηκε» για να καταλήξει σε μια παράσταση όπου όλα τα τμήματα ενηλίκων του εργαστηρίου συμμετέχουν και αναμιγνύονται.

Πρόκειται για τέσσερα θεατρικά μονόπρακτα του Αντόν Τσέχωφ και δυο διηγήματα του, την Μάγισσα και την Πριγκίπισσα, που διασκευάστηκαν σε θεατρικά.
Σκηνοθεσία – θεατρική διασκευή :
Άννα Μαχαιροπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Τζατζανάς

Ο Τσέχωφ ανήκει στους κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας κι άσκησε μεγάλη επίδραση στην θεατρική λογοτεχνία του 20 ου αι. Γεννημένος στην νότια Ρωσία, με δύσκολα παιδικά χρόνια, κατόρθωσε να σπουδάσει γιατρός κι όπως έλεγε ο ίδιος είχε δύο αγάπες: μια νόμιμη γυναίκα, την ιατρική και μια ερωμένη, την λογοτεχνία.

Βαθιά ανθρωπιστής, με κοινωνική συνείδηση, πιστός πάντα στα ιδεώδη του, ασχολήθηκε τόσο με την ιατρική όσο και με την λογοτεχνία, με υπευθυνότητα και αγάπη. Ως γιατρός πρόσφερε απλόχερα την φροντίδα του σε όσους την είχαν ανάγκη και δεν τον σταμάτησε ούτε η δική του ασθένεια, η φυματίωση, από την οποία και πέθανε το 1904.

Η συνεργασία του Τσέχωφ με το Θέατρο Τέχνης και τον Στανισλάφσκι στάθηκε καθοριστική στη διαμόρφωση της δραματουργίας τους.

Στα θεατρικά έργα του αποτυπώνεται η διαρκής φθορά και η ματαιότητα της καθημερινής ζωής. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι της ανώτερης κυρίως τάξης, που χάνονται μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της ρώσικης επαρχίας. Είναι συνηθισμένο μοτίβο η ιστορία της αναστάτωσης της ζωής των ηρώων από την αναπάντεχη «εισβολή» στην ζωή τους κάποιων άλλων. Οι ερωτικές σχέσεις κι οι συγκρούσεις είναι επίσης παρόντες στα έργα του, είτε με κωμικό, είτε με πιο δραματικό τρόπο, χωρίς να λείπει ποτέ ένα στοιχείο αυτοσαρκασμού και μια ειρωνική αποδοχή της ζωής και του παράλογου των αντιφάσεων της.

Εμφανίζονται:
1. Ο ΓΑΜΟΣ
 Μαρία Γκούτρα, Βασίλης Δέλλας, Μιχάλης Ζαμπάς, Ρούλα Ιγγλέζου, Φατμά Καρα Αλή, Μαρίνος Καραφωτίου, Σελίν Οναϊλίν, Γεωργία Ρυζογαλά, Χρύσα Τσένη
2.Η ΑΡΚΟΥΔΑ
 Άρης Κιλλιγκαρίδης, Ντέμης Καρελιάδης, Εύα Σκότη
3. Η ΜΑΓΙΣΣΑ
 Γιώργος Αθανασιάδης, Κική Αμβροσιάδου, Άρης Κιλλιγκαρίδης, Πέτρος Μπένος
4. Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ
 Βασίλης Δέλλας, Χρύσα Γκινίκη, Ντέμης Καρελιάδης
5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ
 Γιώργος Αθανασιάδης, Νικήτας Γερόλυμος, Λυδία Γρηγορία Παπαϊωάννου
6. Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
 Βασίλης Δέλλας, Μιχάλης Ζαμπάς, Μελίνα Μουρατίδου, Πέτρος Μπένος, Εύη Φιλιππίδου.

Στη Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής την Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου στις 9 το βράδυ  για κρατήσεις θέσεων καλέστε 25310-37770.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, κλείνοντας τις δράσεις της φετινής χρονιάς, καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου σε μια συναυλία με τα πιο γνωστά τραγούδια της Ελληνικής και Ξένης Μουσικής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Αυλής, την Παρασκευή, 12 Ιουνίου στις 9:30 μ.μ.  που θα διαμορφωθεί κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Η είσοδος  είναι ελεύθερη.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04/06/2015 - 11:50