Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 25 05 2015

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Υπογράφουν Ζεϊμπέκ-Στάθης

Ερώτηση για τις υπέρογκες χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατέθεσαν 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρονται στις αυξήσεις που σημειώθηκαν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα το 2012.

«Μια κατανάλωση της τάξεως των 800 kWh το 2012 ισοδυναμούσε με αξία χρέωσης ρεύματος της τάξης των 45,00 €, το 2013 62,34 € και το 2014 75,68 € ανά τετραμηνία. Αντίστοιχα μια κατανάλωση της τάξεων των 3.000 kWh το 2012 ισοδυναμούσε με αξία χρέωσης ρεύματος της τάξης των 274,65 € και τα έτη 2013 και 2014 307,56 € ανά τετραμηνία.»

Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία και πίνακες, οι βουλευτές τονίζουν ότι «σε επίπεδο ποσοστιαίων μεταβολών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουμε μια αύξηση που κυμαίνεται στο 60% ενώ στα υψηλά και υψηλότατα εισοδήματα η αύξηση κυμαίνεται κοντά στο 15%.»

Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που «καίνε» πολλά νοικοκυριά καθώς το ύψος τους προσεγγίζει τη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρουν ότι «ενώ υπάρχει κλιμάκωση σε kWh για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αντιθέτως οι χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς και το δίκτυο διανομής είναι ενιαίες για όλα τα κλιμάκια, ενώ θα μπορούσε η αντίστοιχη χρέωση να γίνεται κλιμακωτά, έτσι ώστε οι μεσαίες και χαμηλές καταναλώσεις (μέχρι 3.000 kWh) να έχουν δικαιότερες χρεώσεις σε σχέση με τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις (>3.000 kWh)».

«Επισημαίνεται ότι ανάλογη άνιση μεταχείριση καταγράφηκε και στην περίπτωση χρέωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τις οποίες επήλθε αύξηση της χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αντίθετα στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις η αύξηση της χρέωσης δεν ήταν αντίστοιχη.

»Λόγω των ως άνω, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που θίγονται από την εφαρμοζόμενη τιμολόγηση είδαν στους λογαριασμούς τους υπέρογκες αυξήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δικαίως διαμαρτύρονται για αυτό το γεγονός», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και ρωτούν:

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αρθεί αυτή η καταφανής άνιση μεταχείριση, στις χρεώσεις προμήθειας (κατανάλωσης) ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε., των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων της κοινωνίας για να ενισχυθεί η διαρρηγμένη από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κοινωνική συνοχή;

Εάν η νέα υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική υποστηρίζει το κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ή εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και εν τέλει την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας;»



Πρώτη Συνέργεια Θρακο-Μακεδονικής ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του Διατροφικού Τομέα ΑΜ-Θ!

Πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων και ζεστών ανθρώπινων παρουσιών, η οποία σε αριθμούς αναλύεται σε άνω των 100, ενώ τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν ανέρχονται στον αριθμό άνω των χιλίων!

Με μια λέξη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και στην δική μας περιφέρεια φύσηξε άνεμος δημιουργίας και συνεργασίας ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με τους εμπλεκόμενους του τουρισμού, των μονάδων εστίασης και τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων.

Την περασμένη Παρασκευή, πάνω σε μια ιδέα και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη και με την συμβολή των Αντιπεριφερειαρχών Πρωτογενούς τομέα, Σωτήρη Παπαδόπουλου και Τουρισμού κ. Αμοιρίδη, αλλά και των υπόλοιπων συνεργατών του, στο ξενοδοχείο Αρκάντια επιχειρήθηκε να στρωθεί ο δρόμος της Συνέργειας μεταξύ των Αγροτών-Παραγωγών και των επιχειρηματιών της ΑΜ-Θ.

Στο πλαίσιο της πρώτης «Συνέργειας» αναπτύχθηκαν και ουσιαστικές εισηγήσεις, ενώ τις εργασίες της Συνέργειας τίμησαν με την παρουσία τους και κήρυξαν την έναρξη των εργασιών, η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Φαίνεται πως ήγγικεν η ώρα και για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να αναζητήσει και να συγκροτήσει την δική της γαστρονομική και πολιτιστική-ιστορική ταυτότητα, όπως τόσες άλλες περιοχές της Ελλάδας! Ταυτότητα την οποία αξιοποιούν τουριστικά, αλλά παράλληλα τονώνοντας και την τοπική ανάπτυξη της κάθε περιοχής, με τον αλληλο-εφοδιασμό των επιχειρηματιών και των όποιων μονάδων τους από τους Αγρότες-Κτηνοτρόφους και λοιπούς παραγωγούς-μεταποιητές.

Ο Αγρο-διατροφικός Τομέας φαντάζει ως η μοναδική λύση και για το θέμα της Οικονομικής Κρίσης στην Ελλάδα. Η ανάπτυξή του αλλά και ο συνδυασμός του με τον Τουρισμό, συν τον εμποτισμό όλων αυτών με έναν ωραίο μύθο, που σίγουρα δεν λείπουν από τη Χώρα μας, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, που πια έφτασε η ώρα να κερδηθεί προς όφελος όλων!



Υποδοχή των πρώτων Σουηδών επισκεπτών με ‘’Synergeia’’ και στον Τουρισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τελετή για την υποδοχή του πρώτου γκρουπ τουριστών από τη Σουηδία διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου 23-05-2015, στο Αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”, στην Καβάλα, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Πρόκειται για επισκέπτες που επέλεξαν να βρεθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να ξεναγηθούν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της περιοχής. Η πτήση SAS-7853 έφτασε στον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας στις 10.45, με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Αμοιρίδη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστα Αντωνιάδη, να υποδέχονται τους τουρίστες, καλωσορίζοντάς τους και ευχόμενοι καλή διαμονή.

Στον χώρο της αναμονής, όπου κατευθύνθηκαν οι τουρίστες, τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη καθώς η ΠΑΜ-Θ σε συνεργασία με παραγωγούς τοπικών Θρακομακεδονικών προϊόντων μερίμνησε για την προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και ποτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης, ‘’Τη φετινή θερινή περίοδο, 15 αεροπορικές εταιρίες έχουν προγραμματίσει να εκτελούν πτήσεις από 24 Ευρωπαϊκές πόλεις προς στο Αεροδρόμιο της Καβάλας και 2 προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο συνδέεται και με τη Σητεία. Υπάρχει πληροφόρηση ότι τα παραπάνω μεγέθη ενδέχεται να αυξηθούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να διευρύνουμε τόσο τις χώρες προέλευσης όσο και την περίοδο αφίξεων αλλά και τους προορισμούς που επιλέγουν οι επισκέπτες μας στη Θράκη και την Αν. Μακεδονία. Παράλληλα με την άμεση στόχευσή μας, που είναι οι Βαλκανικές χώρες, θέλουμε να διεκδικήσουμε το μερίδιο που πιστεύουμε ότι αξίζουμε από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, από τις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών που έρχεται στην Ελλάδα αλλά μόνο ένα μικρό μέρος αυτών επιλέγει την περιοχή μας. Αυτές οι μικρές τελετές υποδοχής έχουν μεγάλο νόημα και ουσία για τους επισκέπτες, αλλά πολύ περισσότερο για το θετικό αντίκτυπο που έχουν στη χώρα τους. Σκηνές από τις υποδοχές μεταφέρονται στη χώρα προέλευσης όπου βλέπουν το φιλόξενο κλίμα, αισθάνονται ότι είναι καλοδεχούμενοι και αυτό το εκτιμούν. Δημιουργείται ένα θετικό κλίμα και αυτό σίγουρα είναι ωφέλιμο.’’

Καθορισμός διαδικασιών κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών

Υπεγράφη από το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ και αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η διαδικασία κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών για χρήση από κτηνοτρόφους της χώρας.

Τα νέα δεδομένα που εισάγονται με την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης είναι τα εξής:

•          η διαδικασία κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων γίνεται σε ψηφιακό περιβάλλον, μέσω ειδικής εφαρμογής που παρέχεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

•          η κατανομή προϋποθέτει τη συνεργασία των οικείων Δήμων με τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

•          διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ορθή διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών

•          αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις στην έκταση των κατανεμημένων βοσκήσιμων γαιών μεταξύ των κτηνοτρόφων, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής

•          τηρούνται οι διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταλογισμών εις βάρος της χώρας μας

•          αποφεύγονται μη ρεαλιστικές λύσεις όπως είναι μετακινήσεις κτηνοτρόφων και ποιμνίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

•          όσοι από τους κτηνοτρόφους των περιοχών που διαθέτουν λιγότερες από τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις, επιθυμούν να κάνουν χρήση βοσκοτόπου μεγαλύτερου από αυτόν που τους αναλογεί, μπορούν οικειοθελώς να αιτηθούν χορήγηση επιπλέον βοσκοτόπου στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα. Αυτοί θα υπόκεινται στους όρους των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και συνεπώς θα πρέπει να αποδεικνύουν και τη μετακίνηση τους

•          παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των τιμών των κατανεμημένων εκτάσεων σε νέα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν στη συνέχεια με την εκπόνηση και έγκριση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την υιοθέτηση των τοπικών παραδοσιακών πρακτικών βόσκησης, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και ανακοινωθεί από το Υπουργείο στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι Κτηνοτρόφοι και πάλι για τους βοσκότοπους

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι Κτηνοτρόφοι για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιασθεί μια βιώσιμη λύση για το θέμα των βοσκήσιμων γαιών.

Το αρμόδιο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην εκπόνηση των Διαχειριστικών μελετών , προκειμένου να φτάσουν στο κατάλληλο ύψος οι βοσκότοποι να γίνουν επιλέξιμοι, ώστε να εισπράξουν τις επιδοτήσεις.

«Περιμένουμε εδώ και τρεις μήνες και πιστεύαμε πως ως νέα κυβέρνηση που γνώριζε το πρόβλημα και θα το έλυνε. Με τη λύση που προτείνει η κυβέρνηση, χωρίς τις Διαχειριστικές μελέτες, δεν θα πάρουμε ούτε τα μισά από τις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε. Δυστυχώς υπάρχει πλήρη αδράνεια και ολιγωρία. Για το λόγο αυτό ετοιμάζουμε κινητοποιήσεις την ερχόμενη τρίτη».

Ο κ. Κουτσουκάκης επίσης κάλεσε τους αρμόδιους του υπουργείου να συνεργασθούν ακόμα και με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να εκπονηθούν οι Διαχειριστικές Μελέτες.

Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε επαφές με τους Βουλευτές των νομών και θα καθορίσουμε την πορεία μας», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κιτσουκάκης εκφράζοντας παράλληλα και τον βαθύ προβληματισμό για την καθυστέρηση, μια και τον Αύγουστο θα έλθουν τα προσωρινά Δικαιώματα, βάσει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), τα οποία θα ισχύουν έως το 2020.

Κάθετη συρρίκνωση των πόρων των Δήμων

Για κάθετη συρρίκνωση των πόρων των Δήμων περίπου στο 70% κάνουν λόγο οι Δήμαρχοι γεγονός που τους στερεί μεγάλες δυνατότητες για να κάνουν τα απαραίτητα έργα στους Δήμους τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών τους.

«Παίρνω ως Δήμος Ιάσμου τα μισά χρήματα απ’ όταν ήμουν στο Δήμο Σώστη. Ένας καλός τρόπος για να αντλήσουν έσοδα οι Δήμαρχοι είναι η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας του Δήμου, ωστόσο το κράτος μας βάζει εμπόδια και δεν μας αφήνει ελεύθερους. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να μας λυθούν τα χέρια».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Δήμαρχος Καδή Ισμέτ.

Για να μπορούν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα καταβάλλονται πολλές προσπάθειες και γίνονται αιματηρές οικονομίες, για να είναι σε καλη κατάσταση το αποχετευτικό σύστημα, η ύδρευση κ.α.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου έκρινε ως πολύ θετικό το γεγονός πως για τις προτάσεις του ΕΣΠΑ στην περιοχή μας της τάξης των 19 20 εκ ευρώ, ζητείται πλέον και η γνώμη των δημάρχων, για τις ανάγκες και την υλοποιήσή τους.



Τοπική Οικονομία και Αγροτική Επιχειρηματικότητα στον Ίασμο

«Μεριμνώ για την Τοπική Οικονομία και Αγροτική Επιχειρηματικότητα στο Δήμο Ιάσμου. Έχω ενισχύσει την εξάπλωση της καλλιέργειας του Κερασιού στους οικισμούς του Δήμου. Επίσης κάνουμε προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, όπως ακτινίδια, αμπέλια , σπαράγγια», τόνισε ο κ. Ισμέτ.

Ειδικότερα για το θέμα των Κερασιών υπογράμμισε πως χρειάζονται ποικιλίες οι οποίες να έχουν εκείνη την ποιότητα και να είναι κατάλληλα για εξαγωγή.

Σημειωτέον πως ο Δήμος Ιάσμου παράγει περίπου 40.000 τόνους κεράσια, δηλαδή το 10% της παραγωγής της Χώρας.

Η Ομάδα των Κερασοπαραγωγών τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει πόρτες τεράστιων αγορών, όπως Ρωσία, Βέλγιο, Γερμανία. «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η πρωΐμιση, η ποιότητα και η σωστή ποσότητα, για να κρατάμε τις αγορές κοντά μας», σημείωσε ο κ. Ισμέτ καταλήγοντας.



Σταμάτης Σακελλίων συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ

100 μέρες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Είμαι ικανοποιημένος…όχι ενθουσιασμένος

«Είμαι ικανοποιημένος από τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης. Ε¨χουν γίνει πολλά πράγματα και σίγουρα μπορόύσαν να γίνουν και περισσότερα… Βέβαια δεν θα έλεγα ότι είμαι ενθουσιασμένος».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακελλίων.

Στα θετικά τοποθέτησε το γεγονός ότι δεν υπα΄ρχουν μέτρα λιτότητας, την πάλη για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, την κατάργηση του 5ευρω στα νοσοκομεία. Το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις 100 δόσεις, την ΕΡΤ…Ωστόσο δεν τον ικανοποιεί η παρουσία Ταγματάρχη, ωστόσο δίνει ένα χρονικό περιθώριο, Τη ρύθμιση του θέματος με τις συχνότητες. Την επαναπρόσληψη των απολυμένων με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Το νομοσχέδιο για την παιδεία. Τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας και που θα αφορά και το δικό μας νοσοκομείο.



Ζήτησε ωστόσο να δουλεύουν οι υπουργοί και να μιλάνε λιγότερο στα κανάλια…

Επισήμανε πως πρέπει να δοθεί προσοχή ιδιαίτερη για τον Αγροδιατροφικό τομέα…

Επισήμανε πως θα επέλθει συμφωνία-λύση και ζητάει από τον κόσμο να στηρίζει και να πιέζει την κυβέρνηση παράλληλα.

Σε ότι αφορά τα τοπικά ζητήματα ετοιμάζουν ανοικτές συναντήσεις για τα ανοικτά θέματα της Ροδόπης

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για το κόστος της λιτότητας στην Ελλάδα

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν, με αφορμή την έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου Hans-Bockler, για το κόστος της λιτότητας στην Ελλάδα:

-Υπήρχαν εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, και αν ναι, γιατί δεν εφαρμόστηκαν;

-Θα ελέγξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Προγραμμάτων Προσαρμογής στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες, όπως έκανε το Ευρωκοινοβούλιο το 2014;

-Σκοπεύει να ενισχύσει προσπάθειες αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το άρθρο 7.9 του Κανονισμού 472/2013 για τον πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και τον πιθανό εντοπισμό παρατυπιών στο ελληνικό χρέος;

Με αφορμή τη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Hans-Bockler Stiftung για το κόστος της λιτότητας στην Ελλάδα και τα ενδεχόμενα εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας της αξιολόγηση και έλεγχο των Προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στα κράτη-μέλη, όπως έκανε και το Ευρωκοινοβουλίου το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται σε μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Hans-Bockler Stiftung, του Μαρτίου 2015, στην οποία καταγράφεται ότι την περίοδο 2010-2014 «η ελληνική οικονομία απώλεσε περίπου το 25.7% του ΑΕΠ, λόγω της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, ύψους 58.6 δις ευρώ (24.5% του ΑΕΠ)» και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα οδηγούσαν σε «σαφέστατα χαμηλότερη συσσωρευμένη ύφεση (περίπου 9%) και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει ότι «τα ελληνικά Προγράμματα Προσαρμογής, έτσι όπως σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν, όχι μόνο απέτυχαν στους εκφρασμένους στόχους τους (βιωσιμότητα ελληνικού χρέους, δημοσιονομική σταθερότητα και επιστροφή ανάπτυξης), αλλά οδήγησαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια», ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει κατά πόσο «υπήρχαν εναλλακτικά σενάρια δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και εάν ναι, ποια ήταν αυτά και γιατί δεν εφαρμόστηκαν», καθώς επίσης εάν «σκοπεύει να αξιολογήσει και να ελέγξει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των Προγραμμάτων στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά την καταλληλότητα των οικονομικών μοντέλων και των υποθέσεων που βασίστηκαν, αλλά και των αποτελεσμάτων τους στις εθνικές οικονομίες και κοινωνίες, όπως έκανε το Ευρωκοινοβούλιο».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά την Κομισιόν εάν «θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής Βουλής για διερεύνηση τυχόν αδικημάτων κατά τη διαδικασία ένταξης και υλοποίησης των Προγραμμάτων Προσαρμογής, αλλά και για πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών για τον εντοπισμό παρατυπιών», όπως άλλωστε προβλέπει και το άρθρο 7.9 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα κράτη-μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους, προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία».

Ο Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή για τη ρύθμιση των αδειών μητρότητας.



Παρέμβαση για τη ρύθμιση των αδειών μητρότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε στις 19/5/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, «η διγλωσσία στην Ε.Ε. περισσεύει. Η τρόικα στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του μνημονίου επέβαλε μείωση των μισθών, κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Τώρα επειδή το Συμβούλιο διαφωνεί, η Κομισιόν με τον κ. Τίμερμανς αποσύρει τη νομοθετική ρύθμιση για την εναρμόνιση της άδειας μητρότητας στην Ε.Ε. Έτσι στο όνομα της δήθεν βελτίωσης της νομοθεσίας η Κομισιόν πετά την άδεια μητρότητας στον κάλαθο των αχρήστων».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Όμως οι γυναίκες, όπως και οι νέοι είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Χωρίς προστασία των γυναικών που γίνονται μητέρες δεν μπορεί να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Ταυτόχρονα η απόσυρση της Οδηγίας θα εντείνει την κρίση υπογεννητικότητας στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του μνημονίου».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Στη φτωχοποιημένη από το μνημόνιο Ελλάδα το 2013 μειώθηκαν οι γεννήσεις κατά 6,21%, ενώ σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα 4 στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ότι προγραμμάτιζαν. Ταυτόχρονα η τρόικα με την πολιτική της θεωρεί τα παιδιά τεκμήριο που αυξάνουν το φορολογικό βάρος της

οικογένειας».

Στο Δήμαρχο Ξάνθης ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα

Το Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος.

Τον Πρέσβη συνόδευαν, ο Γεν. Πρόξενος Βορείου Ελλάδας κ. Κώστας Ψευδιώτης και η Πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, κ. Ελένη Χατζηγεωργίου. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, αφού τους καλωσόρισε, συζήτησε μαζί τους θέματα τουρισμού, πολιτισμού καθώς και προοπτικές συνεργασίας.Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Γεν. Πρόξενος Βορείου Ελλάδας κ. Κώστας Ψευδιώτης, κατά την συνάντησή τους με τον Δήμαρχο Ξάνθης, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία στους παραπάνω τομείς, καθώς η Ξάνθη αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης είναι ένας φιλόξενος τόπος με πολλές και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές.

Στα 627.000 ευρώ οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί στη ΔΕΥΑΞ

Το θέμα των ανείσπρακτων λογαριασμών απασχόλησε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ στην τελευταία της συνεδρίαση. Ο Αν. Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης ανέφερε ότι πρόκειται για ανεξόφλητους λογαριασμούς που αφορούν υδρόμετρα που έχουν εξαχθεί και δεν έχουν επανατοποθετηθεί.

Ενημέρωσε δε τα μέλη ότι το ποσό των παραπάνω λογαριασμών ανέρχεται Στις 30/09/2014 στο ποσό των 626.027,33 €. Παρά τις ειδοποιήσεις και τις προσωπικές επαφές υπαλλήλου της επιχείρησης με τους περισσότερους από τους οφειλέτες, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο είπε και πρόσθεσε ότι εισπράχθηκαν ελάχιστα ποσά, προτείνοντας να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διάταξη για την είσπραξη των οφειλομένων από τη ΔΥΟ Ξάνθης ενώ από το ποσό που θα εισπράττεται θα παρακρατείται από τη Δ.Ο.Υ. το 10% ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης.

Εκλογή Ξανθιωτών αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ ενημερώνει ότι η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων για το 10ο συνέδριο του κόμματος (που θα διεξαχθεί στις 5-7 Ιουνίου), θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 27 Μαΐου κατά τις ώρες 12.00-21.00.

Οι εκλογές διεξάγονται:

Δήμος Ξάνθης: Γραφεία Νομαρχιακής Επιτροπής ΠαΣοΚ (κεντρική πλατεία). Εκλέγονται δέκα σύνεδροι εκ των οποίων επτά άνδρες και τρεις γυναίκες.

Δήμος Αβδήρων: Γενισέα (αίθουσα πολιτιστικού κέντρου). Εκλέγονται οκτώ σύνεδροι εκ των οποίων έξι άνδρες και δύο γυναίκες.

Δήμος Τοπείρου: Τοξότες (αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων). Εκλέγονται πέντε σύνεδροι εκ των οποίων τρεις άνδρες και δύο γυναίκες.

Δήμος Μύκης: Σμίνθη (καφενείο Ρετζέπ). Εκλέγονται έξι σύνεδροι εκ των οποίων τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

25 χρόνια Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Γλώσσας, Πολιτισμού και Περιεχομένου την Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 | “Hotel Elisso” | Ξάνθη, 18:00 - 21:00

Το πρόγραμμα:

18:00 – 18:10          Καλωσόρισμα & Χαιρετισμοί

18:10 – 18:20          Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”

Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ε.Κ. «Αθηνά»

18:20 – 18:30          To Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ)

Σπύρος Ράπτης

18:30 – 18:35          Το Παράρτημα ΙΕΛ στην Ξάνθη

Νέστωρ Τσιρλιγκάνης

18:35 – 18:45          Αρχαιομετρία: Μια εικόνα του παρελθόντος μέσα από τις φυσικές επιστήμες

Νέστωρ Τσιρλιγκάνης

18:45 – 18:55          Πολιτιστική Κληρονομιά και Νέες Τεχνολογίες

Δέσποινα Τσιαφάκη

18:55 – 19:10          Τριδιάστατη Ψηφιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος

Ανέστης Κουτσούδης & Γιώργος Παυλίδης

19:10 – 19:25          Ευφυείς Λύσεις στον Τουρισμό, τα Media, τη Βιομηχανία και την Εκπαίδευση

Χρήστος Εμμανουηλίδης & Βασίλης Κατσούρος

19:25 – 19:35          Τεχνολογικά Υποβοηθούμενη γλωσσική Εκπαίδευση

Ιωάννα Αντωνίου

19:35 – 19:50          Πολυγλωσσία, Γλωσσική Τεχνολογία, Γλωσσικοί Πόροι

Στέλιος Πιπερίδης

19:50 – 20:00          Τεχνολογίες Φωνής – Σύνθεση Φωνής από κείμενο

Σπύρος Ράπτης

20:00 – 21:00          Ανοιχτή συζήτηση – Επιδείξεις Τεχνολογιών και Εφαρμογών – Κοκτέιλ



Ημερίδα "απασχόλησης" στην πρωτεύουσα της ανεργίας

Αλλη μία ημερίδα γίνεται το απόγευμα (17.00) της Παρασκευής 29 Μαΐου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης. Στη σχετική ανακοίνωση αναγράφονται τα εξής:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού (sic) Ξάνθης, εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Απασχόληση Δήμου Ξάνθης» διοργανώνει την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, στις 17:00 μ.μ, στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, ημερίδα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης της δράσης 3 του τοπικού σχεδίου απασχόλησης «Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας του Δήμου Ξάνθης».

Αντικείμενο της ημερίδας είναι η «προσωπική επαφή» των υποψήφιων εργοδοτών με τους ανέργους ωφελουμένους του προγράμματος μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης.

Επιμορφωτική ημερίδα από τη "Βασίλισσα της Θράκης"

Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα "Συναισθηματική νοημοσύνη, δεξιότητες παιδιών και άθληση" διοργανώνει το βράδυ (20.30) της Τετάρτης 27 Μαΐου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα "Βασίλισσα της Θράκης".

Ομιλητές θα είναι ο MD,Msc, FEBU, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δημήτριος Τάκος και η ψυχολόγος Γλυκερία Καλαμάτα. Την εκδήλωση θα συντονίσει η παιδίατρος Μάρα Σούρμπη-Καζάκη.

Συνεχίζονται οι Γιορτές Νεολαίας Ξάνθης

Με δύο θεατρικές παραστάσεις που ετοίμασαν τα 15ο, 20ο και 3ο δημοτικά σχολεία και θα παρουσιαστούν στην πλατεία του Δροσερού και στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα οι Γιορτές Νεολαίας ως εξής:

Τρίτη 26 Μαΐου

15o και 20o δημοτικά σχολεία Ξάνθης - πλατεία Δροσερού (19.00): Θεατρική παράσταση "Καλώς ήρθες καρακάξα". Ένα παραμύθι, μια κραυγή ενάντια στον αποκλεισμό, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τις… ταμπέλες.

Από Τρίτη 26 ως και Παρασκευή 29 Μαΐου

3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης - Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης (26, 27 και 28/5 στις 11.00 - 29/5 στις 11.00 και 20.00): Θεατρική παράσταση «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός». Η παράσταση, ειδικά φτιαγμένη για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους από το υλικό των ονείρων και με σύγχρονη, αθώα και δροσερή ματιά, θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους θεατές. "Αυτή είναι η πιο τρελή από τις ιστορίες μου, τις τραγωδίες και τις κωμωδίες μου!" (Σαίξπηρ). Δυο νέοι Αθηναίοι και δύο κοριτσόπουλα, μαστόρια, βασιλιάδες, ξωτικά και νεραϊδόπουλα, συναντήθηκαν μια φορά κι έναν καιρό σε κάποιο δάσος μαγικό και ζήσαν' ένα… όνειρο καλοκαιρινό!

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Σταύρος Ράικος.

“O Μαρξ στο Σόχο” τη Δευτέρα στο Φίλοιστρον

Η θεατρική παράσταση ΄΄Ο ΜΑΡΞ ΣΤΟ ΣΟΧΟ΄΄ έρχεται στην πόλη της Ξάνθης και στο Καφεποτείο Φίλοιστρον σε σκηνοθεσία Νίκου Σέργη .Παίζει ο Βασίλης Κυριακού. Ωρα στις 21.30

Και αυτή την εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ.

Τρίτη 26 Μαΐου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  

Ο κινηματογράφος των δημιουργών Αφιέρωμα στον Πέδρο Αλμοδόβαρ www.fex.org.gr

Τετάρτη 27 Μαΐου & ώρα 20.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης   «TEVANIK» https://www.facebook.com/events/1034175299933446/

Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης προβάλουν την ταινία «TEVANIK» του Αρμένιου σκηνοθέτη Τζιβάν Αβεντισιάν.

Πέμπτη 28 Μαΐου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης  

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ξάνθης προβάλουν το βράδυ (21.30) της Παρασκευής 29 Μαΐου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης το ντοκιμαντέρ της θρυλικής κατάκτησης του Έβερεστ, μέσα από τις αυθεντικές κινηματογραφικές λήψεις της ορειβατικής αποστολής.

Μετά από έντεκα προσπάθειες ορειβατικών αποστολών μέσα σε τριάντα χρόνια αποτυχιών, ο σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ, κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Πατούν το πόδι τους στο Έβερεστ και κατακτούν την κορυφή του κόσμου. Όπως θα δηλώσουν χρόνια αργότερα, τα συναισθήματά τους μπορούν να συγκριθούν με αυτά του Νιλ Άρμστρονγκ όταν έκανε το πρώτο βήμα στη Σελήνη.





Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54