Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΖΑΚΥΝΘΟ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ-ΙΘΑΚΗ :“Κοινή πρωτοβουλία” προς κυβέρνηση: “Μην χρεωθείτε την υποθήκευση των αεροδρομίων μας”!

Η άμεση ακύρωση της δρομολογούμενης αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και η αναβάθμιση τους για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους είναι η βασική απαίτηση που περιλαμβάνεται στο εκ νέου ψήφισμα που απέστειλε η “Κοινή Πρωτοβουλία” Φορέων και Συλλογικοτήτων στην Κυβέρνηση.

Ζητούν να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες εις βάρος της ρητά διατυπωμένης βούλησης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης τους. Θεωρούν, δε, θεσμική και ηθική υποχρέωσή τους, να υπερασπιστούν τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους και επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Αποτελεί… “κόκκινη γραμμή”!
Μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως “κόκκινη γραμμή” της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που στην πλειονότητά τους πίστεψαν και στήριξαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, το αδικαιολόγητο και αδιανόητο ξεπούλημα των αεροδρομίων. Όπως τονλιζουν οι συνέπειες από την υποθήκευση των κρατικών αναπτυξιακών υποδομών, θα είναι μη αναστρέψιμες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να χρεωθεί το βάρος αυτής της ιστορικής πράξης.

Στο παρόν ψήφισμα δεν επαναλαμβάνουν τα ακράδαντα επιχειρήματα για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ούτε τα ζητήματα της υπεράσπισης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Προσθέτουν μόνο, ότι οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης υπό τη μορφή κοινοπρακτικού σχήματος ΣΔΙΤ, δεν θα αποτρέψει την περικοπή εργαζομένων και την αύξηση των ναύλων.


Να σημειωθεί ότι στη δημιουργία και δράση της «Κοινής πρωτοβουλίας» που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, κυρίαρχο ρόλο έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου να μην «περάσει» το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών, της Κέρκυρας και της Ζακύνθου, (νέες εγκαταστάσεις στην δεύτερη περίπτωση), τα οποία βρίσκονται σε…περίοπτη θέση στη «μαύρη» λίστα, που είχε καταρτήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης, αποτελούν «φιλέτα» για τους επίδοξους «επενδυτές.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Kεφαλονιά  και Ιθάκη ετοιμάζουν την δημιουργία των υδατοδρομίων τους!

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση και τον Δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, σε Αργοστόλι και Βαθύ αντίστοιχα, είχε η διοίκηση της Hellenic Seaplanes S.A, προκειμένου να ορισθούν τα τελικά σημεία των υδατοδρομίων στα δύο νησιά.  Συντονιστής των συναντήσεων ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας και Ιθάκης Γιώργος Τζωρτζάτος ο οποίος έθεσε ως προσωπική επιδίωξη την δημιουργία και λειτουργία των υδατοδρομίων μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.
Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι οι συζητήσεις πήραν οριστική μορφή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργία των υδατοδρομίων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλας Χαραλάμπους, παραβρέθηκε στις συναντήσεις  και στα δύο νησιά δηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον των μετόχων της εταιρείας για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αφού σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελέσει κόμβο στα δρομολόγια του Ιονίου τα οποία, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα ξεκινήσουν αρχές του 2016.  Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς σε σχετική δήλωση του είπε:  «Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα νησιά μας.

Η συμμετοχή του νησιού μας σε ένα πανελλαδικό δίκτυο υδατοδρομίων θα δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με  αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες  όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κεφαλονιά. Είναι μια επένδυση, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αναδιαμόρφωση  του τουρισμού  και θα αναπτυχθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας».


Την ίδια ώρα με πρόταση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Τζωρτζάτου τέθηκε «επί τάπητος» και η Τεχνική Βάση Υδροπλάνων της εταιρείας με τον ίδιο να δηλώνει πως με την οριστικοποίηση των διαδικασιών, η Hellenic Seaplanes  θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα να καταθέσει τους φακέλους αδειοδότησης των υδατοδρομίων Κεφαλονιάς και Ιθάκης έτσι ώστε να ενταχθούν ως προορισμοί  στην επόμενη τουριστική περίοδο του 2016.

«Παράλληλα  θα μπορούσε η εταιρεία να εξετάσει τον χώρο του τουριστικού λιμένα απέναντι από το λιμάνι  Αργοστολίου για την δημιουργία της τεχνικής βάσης, δίνοντας έτσι στην ουσία δραστηριότητα στην ανεκμετάλλευτη μαρίνα». Πρόσθεσε δε πως στόχος στο εγγύς μέλλον είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και η συνεχή παρουσία υδροπλάνων στην περιοχή της Κεφαλονιάς.  Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Βαθύ, ο Δήμαρχος Ιθάκης δήλωσε «Η Ιθάκη έχει κάνει ίσως  ένα από τα πιο σημαντικά βήματα σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη του νησιού .


«Πολύ σύντομα θα συμμετέχουμε σε ένα σημαντικό δίκτυο με προορισμούς  που θα εξυπηρετούν τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες της Ιθάκης. Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη. Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με ιδιωτικούς πόρους χωρίς αναμονές, εγκρίσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και καμία επιβάρυνση του Δήμου ή του Λιμενικού Ταμείου».

Όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ τα υδροπλάνα της εταιρίας θα πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις, περιηγητικές, ναυλωμένες, μεταφορές σε θέρετρα, μεταφορές φορτίων αλλά και αεροδιακομιδές ασθενών. «Αρχικός στόχος  της εταιρείας το αμέσως προσεχές διάστημα είναι  η ανάπτυξη και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών (υδατοδρόμια) έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη με υδροπλάνα καθώς και τη σύνδεση της κεντρικής Ελλάδας με την νησιωτική».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών ο πρόεδρος της εταιρίας ξεκαθάρισε ότι όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης καθώς οι υπηρεσίες των Υπουργείων είναι αυτές που θα προωθήσουν τα ζητήματα της γρήγορης αδειοδότησης: «Ασφαλώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία ενός δικτύου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και πιστεύουμε σύντομα θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ:http://zantevoice.gr

“Τέλος”...στις παράνομες επιχειρήσεις!  

Tέλος, στην…παραξενοδοχεία αποφάσισε να βάλει το κράτος μέσω της χορήγησης Ειδικού Σήματος που θα πιστοποιεί όσους είναι νόμιμοι, και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, να φτάνουν τις 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», οιι ενδιαφερόμενοι έχουν, ήδη, ξεκινήσει να το προμηθεύονται για να δουλέψουν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Καταλυμάτων του νησιού μας.

Τα πρόστιμα για εκείνους που δεν έχουν σήμα δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ ξεκινούν από 1000€ επειδή. Κανείς δεν δικαιολογείται να είναι παράνομος, αφού κατ΄ επανάληψη το κράτος έχει δώσει ευκαιρίες να τα νομιμοποιήσουν. Συνεπώς, από τη μία ο κλάδος των επαγγελματιών πλήττεται βάναυσα, από την άλλη το κράτος χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από φόρους που δεν εισπράττονται.


Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι γιατι ο φόρος διαμονής αυξάνει το λογαριασμό…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ξενοδόχοι αναφορικά με την φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό.
Παράγοντες του κλάδου, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» Ζακύνθου, προειδοποιούν ότι το πλήγμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο από την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ ή την επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία κατηγοριών 3*-5*, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος δημοσιοποιεί οικονομική εκτίμηση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αναφορικά με τα σενάρια φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντίστοιχων οικονομικών επιπτώσεων τους που θα προκύψουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον αυτά θεσπιστούν.

Σύμφωνα με αυτά, μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 147,6 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 14,6% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Παράλληλα μια πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 64,3 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι ένα φόρο σε ποσοστό 6,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.


Τουριστική ξενάγηση από επαγγελματίες ψαράδες!

Βαρκάδες με το… αζημίωτο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους τουρίστες, οι επαγγελματίες ψαράδες της Ζακύνθου..Για όσους έχουν ήδη θεωρημένη επαγγελματική άδεια και επιθυμούν να αποκτήσουν ένα έξτρα εισόδημα κατά την φετινή τουριστική περίοδο, είναι αρκετή μια βόλτα από το Τμήμα Αλιείας της περιφερειακής ενότητας του νησιού μας.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», το νέο καθεστώς, που θεσμοθετήθηκε με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφορά χιλιάδες ψαράδες με επαγγελματική άδεια και βάρκα έως 15 μέτρα (αποκλείονται οι μεγαλύτερες). Αυτοί οι ψαράδες αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν βαρκάδες ομάδες τουριστών έως 12 άτομα, εφόσον καλύπτουν τεχνικές προδιαγραφές.

Άνθρωποι του μόχθου κάθε άλλο παρά ως ευκαιρία αντιμετωπίζουν το νέο πλαίσιο. Αντιθέτως, για μια ακόμη φορά αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στα οποία αντί να βρίσκονται ριζικές λύσεις παρά τις έντονες παρεμβάσεις που κατά καιρούς κάνουν, συνεχώς να γιγαντώνονται.Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα πρέπει να στηριχθεί από τους ίδιους τους ψαράδες, οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα και να αναδείξουν τις παραδοσιακές τεχνικές τους.


Συλλήψεις στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα για λαθραίο καπνό και ουσίες

Συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στην Λευκάδα και την Ζάκυνθο, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν ηλικίας 30 και 25 ετών, για κατοχή λαθραίου καπνού και ναρκωτικών ουσιών, αντίστοιχα.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση στην Λευκάδα, ο 30χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας και στην κατοχή του βρέθηκε αφορολόγητος καπνός, βάρους 500 γραμμαρίων, περίπου.
Στην δεύτερη περίπτωση, στην Ζάκυνθο, ο 25χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου και στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.


Παραχωρείται προς αξιοποίηση το παλιό νοσοκομείο

«Σοκ και δέος», σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», ένιωσε ο νέος Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ.Γιαννόπουλος, όταν πέρασε το κατώφλι του παλιού νοσοκομείου Ζακύνθου και περιηγήθηκε στους χώρους του. Δεν πίστευε στην κυριολεξία στα μάτια του για την κατάσταση που επικρατούσε σε ένα χώρο που εδώ και πολλές δεκαετίες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούσαν να δώσουν ζωή σε ασθενείς και σήμερα προσφέρεται, πέραν όλων των άλλων, μόνο για σύριγγες του θανάτου.

Για όλα αυτά και όχι μόνο τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισαν αν προχωρήσουν στην παραχώρηση του κτιρίου στην Περιφέρεια Ιονίων προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της και ακολούθως να φιλοξενήσει κάθε άλλη Υπηρεσία ή Φορέα του Δημοσίου ώστε να περισταλούν δαπάνες ενοικίων.
Χρονικά περιθώρια καθυστερήσεων ή λαθών δεν υπάρχουν.

Εάν όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν σωστά ή όχι δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που απαιτείται να κινηθούν ταχύτατα διότι όσο περνάει ο καιρός οι ζημιές αυξάνονται και οπωσδήποτε η δυνατότητα αποκατάστασης δυσχεραίνει την αξιοποίηση του.

Το αισιόδοξο είναι ότι μετά την απόφαση Υπουργείου και ΥΠΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημιουργική συζήτηση με την Περιφέρεια προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουν ένα σχέδιο αξιοποίησης και μέσω συγκεκριμένης μελέτης να προχωρήσει η εφαρμογή του. Είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να αξιοποιηθεί αρκεί να καταλήξουν σε κοινή πορεία και σύμπλευση απόψεων.


Έκθεση πεπραγμένων Κοινωνικού Παντοπωλείου-Δημοτικού Εστιατορίου Δήμου Ζακύνθου

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Η υλοποίηση του προγράμματος συλλογής και διανομής τροφίμων υποστηρίζεται από το προσωπικό των Κοινωνικών Υπηρεσιών και από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Σημειώνουμε ότι μέριμνα του Δημάρχου του υπευθύνου για την εποπτεία-λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου-Εστιατορίου κ . Πέττα Νικόλαου της Επιτροπής Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και του προσωπικού είναι η εξασφάλιση σε μηνιαία βάση της απαραίτητης ποσότητας τροφίμων για τους ωφελούμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Τυχόν καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά καιρούς στην διανομή των τροφίμων οφείλονται σε οικονομικές   δυσκολίες που περνά ο Δήμος μας. Στην συγκέντρωση των τροφίμων συνέβαλλαν τόσο οι προσφορές συμπολιτών μας(που πλέον έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ) όσο και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (92 πακέτα σε μηνιαία βάση έως το τέλος του 2014). Συγκεκριμένα έως τον Αύγουστο του 2014 ο αριθμός των ωφελούμενων ανερχόταν σε 434 οικογένειες (εκ των οποίων οι 92 εξυπηρετούνταν έως και τον Δεκέμβριο 2014 από το πρόγραμμα της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών ) .

Σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 496 οικογένειες οι οποίες εξυπηρετούνται ολοκληρωτικά από τον Δήμο μας. Στο Δημοτικό Εστιατόριο παρασκευάζονταν έως 30-08-2014 ημερησίως 100 μερίδες φαγητού και επιπλέον 40 μερίδες που   διανέμονταν καθημερινά από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Σήμερα 130 συνάνθρωποι μας σιτίζονται σε καθημερινή βάση στο Δημοτικό Εστιατόριο και επιπλέον 76 μερίδες διανέμονται μέσα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι σε εβδομαδιαία βάση .

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνουμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζακύνθου πραγματοποιεί ένα μεγάλο κοινωνικό έργο χάρις τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων   και των υπηρετούντων στις Κοινωνικές Δομές σε αυτήν την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Καλούμε όποιον μπορεί να βοηθήσει το έργο μας να το κάνει , δεδομένου ότι το Κοινωνικό πρόβλημα καθημερινά μεγαλώνει και οι αιτήσεις προς εμάς πολλαπλασιάζονται . Οι δομές αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρά τις αντιξοότητες».

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη!
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25/05/2015 - 14:56