Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Toπικές Ειδήσεις 28 Μάη 2015



Συγκέντρωση-συμπαράσταση για το θέμα του χρυσού της Χαλκιδικής

Συγκέντρωση-συμπαράσταση για τους αγωνιστές στις Σκουριές της Χαλκιδικής και ειδικά όσους αντιμετωπίζουν δίκες σχετικά με το θέμα της εξόρυξης Χρυσού, πραγματοποιείται στην Καβάλα  σήμερα στις 8 το βράδυ στην πλατεία Καπνεργάτη.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν η συγκέντρωση θα γίνει στο στέκι της νέας πόλης. Στην συγκέντρωση θα μιλήσει ο νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.

Πιέζουν για Ενημερωτικές Εκδηλώσεις οι πολίτες για το TTIP

Ενημερωτικές εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για το θέμα της Διατλαντικής Εταιρικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ και ΗΠΑ.

«Αυτό ευτυχώς προκύπτει από την πίεση των κινημάτων των πολιτών και των καταναλωτικών κινημάτων, για την ανατροπή που κομίζει σε πολλά ευρωπαϊκά αξιώματα, όπως η ασφάλεια και η υγεία των αγαθών και των υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ αλλά και των εργασιακών σχέσεων. Αυτά τα θέματα δυστυχώς δεν τα αναφέρει κανείς. Υπάρχει τέτοια μυστικοπάθεια, ενώ αποκρύβονται έγγραφα και στοιχεία ακόμα και από τους ευρωβουλευτές», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η επικεφαλής της παράταξης Οικολογία-Αλληλεγγύη Κατερίνα Γεροστεργίου.

Η κ. Γεροστεργίου επανέλαβε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι επικίνδυνη καθώς και αποτελεί τον προπομπό της εισαγωγής των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη. Επίσης αποτελεί τον προπομπό της έναρξης της διάλυσης της έννοιας κράτους, το οποίο θα πρέπει να πειθαναγκάζεται να μην προστατεύει τους πολίτες του, καθώς θα πρέπει να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Μάλιστα οι πολυεθνικές θα μπορούν να κάνουν μηνύσεις  στα κράτη, όταν αυτές θα διατείνονται πως τα κράτη λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντά τους.

«Ο κόσμος και όλα τα κινήματα απαιτούν διαφάνεια και τήρηση των όρων ασφαλείας, υγείας των υπηρεσιών των τροφίμων, όπως έχει θεσμοθετήσει χρόνια η ΕΕ και όχι να παίζουμε με τους όρους των ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε καταλήγοντας η κ.Γεροστεργίου.

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη χρήση του "πλαστικού χρήματος"‏

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
•    Ποια κίνητρα να δοθούν στους Έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες, για τη χρήση «πλαστικού χρήματος», ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το κόστος των μετρητών;
•    Στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα στη χρήση πλαστικού χρήματος, με 7 συναλλαγές τον χρόνο ανά κάτοικο, όταν ο Μέσος Όρος είναι 76 συναλλαγές.

Το θέμα της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και αποφυγής απόδοσης ΦΠΑ, θέτει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού σημειώνει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στη χρήση καρτών ανά κάτοικο με 6.88 συναλλαγές τον χρόνο, όταν στην Κύπρο έχουμε 47.6 συναλλαγές, στην Ισπανία 54.6, στην Ιρλανδία 94.8, στην Πορτογαλία 116.1, ενώ στην Εσθονία 170, στη Φινλανδία 224.7 και στη Σουηδία 249.7 συναλλαγές» και τονίζει ότι «η επέκταση ηλεκτρονικών καρτών στις συναλλαγές, καταναλωτών και επιχειρήσεων, εξορθολογίζει τα συστήματα πληρωμών, μειώνει το κόστος μετρητών για τις επιχειρήσεις (στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.5% του τζίρου) και, κυρίως, αποτυπώνει πλήρως τις οικονομικές δραστηριότητες, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «ποια είναι η στρατηγική της για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις χώρες με τη χαμηλότερη χρήση, όπως η Ελλάδα», καθώς επίσης «ποια κίνητρα, φορολογικά ή άλλα θα μπορούσαν να δοθούν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η χρήση καρτών συναλλαγών», ενώ καταλήγοντας, ρωτά συγκεκριμένα την Επιτροπή «ποιες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις παρέχει το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση μέρους του κόστους εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS)».

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο μνημόνιο

Με σύνθημα "Λαϊκή κινητοποίηση για να ματαιώσουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία - Σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιπαλέψουμε το νέο «μνημόνιο»", η γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε καλεί –από τώρα- σε συλλαλητήριο το απόγευμα (19.30) της 11ης Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Οι ψευτοηρωισμοί της κυβέρνησης και τα παραμύθια των κόκκινων γραμμών βαδίζουν στο τέλος τους. Η κοινή δήλωση των Τσίπρα-Γιούνκερ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό αποτελούν προάγγελο νέας συμφωνίας-λαιμητόμου για το λαό, ενός νέου "μνημονίου".Οι μάσκες πέφτουν! Κανένας να μην παρασυρθεί από τα διλήμματα, τα δήθεν «αδιέξοδα». Η εξαπάτηση και οι εκβιασμοί, συνεχίζονται από το ίδιο σημείο που τα άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Να μη δώσουμε άλλο χρόνο! Η αναμονή είναι χαμένος χρόνος για το λαό και κέρδος για τη συγκυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία. Οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία για να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας, για να πληρώνονται οι δανειστές.  

Ο Γολγοθάς για τους εργαζόμενους θα συνεχιστεί με νέα βάρβαρα μέτρα μείωσης του λαϊκού εισοδήματος και ισοπέδωση των κλαδικών μισθών, με νέα μέτρα στις συντάξεις, στο ασφαλιστικό, στη φορολογία. Αυτά απαιτούν ΕΕ-ΔΝΤ και μεγαλοεργοδοσία και σε αυτή τη συζήτηση έχει μπει ήδη η κυβέρνηση. Δηλαδή στο παζάρι για την επιπλέον κατακρεούργηση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, για την παραπέρα καταλήστευση του μόχθου μας! Αν το νέο «μνημόνιο» βαφτίζεται συμφωνία ή το ανάποδο, έχει μηδαμινή σημασία όταν όλοι οι νόμοι που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, παραμένουν ανέγγιχτοι, βρίσκονται σε ισχύ και συνεχίζουν να τσακίζουν τις ζωές μας.

Η παγίωση της φτώχειας δεν είναι «έντιμος συμβιβασμός»!

Δεν υπάρχει “έντιμος συμβιβασμός” με τους εργαζόμενους στην ανέχεια, όταν η εξαθλίωση χτυπάει κόκκινο! Έντιμος και δίκαιος είναι ο αγώνας που έχει σήμερα ως αίτημα τη συνολική κατάργηση του αντεργατικού οπλοστασίου που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση για να μπορεί να το αξιοποιεί με πλήρη ελευθερία η μεγαλοεργοδοσία σε κάθε κλάδο. Ο “έντιμος συμβιβασμός” είναι απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων. Η συμφωνία που ετοιμάζεται έχει μέτρα που χαρίζουν χαμόγελα σε αυτούς που πλούτισαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που βασανίζεται και υποφέρει.Οι ζωές μας δε σηκώνουν άλλα μέτρα. Οι ανάγκες μας δε μπορούν να περιμένουν! Εδώ και τώρα, κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς να διεκδικήσουμε:

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751€.
Κάλυψη όλων των απωλειών.
Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας.
Κατάργηση των αντεργατικών νόμων.
Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα! Μετά το 2012 οι κλαδικές ΣΣΕ έχασαν την ουσιαστική ισχύ τους καθώς η μεγαλοεργοδοσία τις προσπέρασε. Στις 1400 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφτηκαν οι μισθοί μειώθηκαν από 10% ως 40%. Οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από ενώσεις προσώπου, έφεραν μεγαλύτερο τσεκούρι στους μισθούς.

Δεν πρέπει να χαρίσουμε τον κόπο μας!

Όχι άλλη ανοχή στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην ανασφάλεια για τους δανειστές και τα προνόμια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Oι απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, τα χαμένα μεροκάματα, τα χαμένα δικαιώματα, έγιναν κέρδη και προνόμια για τους εργοδότες. Από τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων, που επιβλήθηκαν με τους αντεργατικούς νόμους, οι κυβερνήσεις έκαναν δώρο στους εργοδότες 14 δισεκατομμύρια ευρώ Δεν επιτρέπεται να χαρίσουμε 3τιες, μισθολογικές ωριμάνσεις! Δε μπορούμε να αποδεχτούμε το άθλιο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που γίνεται κυρίαρχο και οδηγεί σε μισθούς των 200 και 300 ευρώ, τα ψίχουλα που δίνονται μέσω των απαράδεκτων προγραμμάτων απασχόλησης που συνεχίζονται απαράλλαχτα και με τη νέα κυβέρνηση.

Να μην περάσει ο συμβιβασμός, η ηττοπάθεια, η απογοήτευση!

Είναι πλέον φανερό “που πάει το πράγμα”. Η επίκληση των δημοψηφισμάτων δεν αποτελεί δημοκρατική ευαισθησία αλλά μεθόδευση ώστε να νομιμοποιηθούν εκβιαστικά και με το μαχαίρι στο λαιμό, οι νέες συμφωνίες από το λαό. Αντίστοιχα, οι κοινωνικοί διάλογοι που στήνει η κυβέρνηση έχουν στόχο να παραπλανήσουν και να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Να έχει ο νέος σφαγιασμός την αποδοχή των εργαζόμενων. Να υπογράψουμε την καταδίκη μας!

Τώρα είναι η ώρα της αγωνιστικής απάντησης!

Όχι άλλη υποχώρηση! Με τη δύναμη μας και τους αγώνες μας μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Αυτό είναι το όπλο που μας έχει μείνει και πρέπει να αξιοποιήσουμε! Με σωματεία γερά, με κίνημα που να χτυπάει απευθείας  τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, απαλλαγμένο από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με σταθερό το μέτωπο απέναντι σε ΕΕ-ΔΝΤ και τις εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Να δυναμώσουν οι αγώνες σε κάθε χώρο δουλειάς και στους κλάδους.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας δυνατά, μαχητικά!

Ενιαία οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να αποτρέψουμε τους νέους σχεδιασμούς. Όλοι μαζί, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας χωρίς εκπτώσεις στις διεκδικήσεις μας. Είναι αγώνας που άφορα τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Άμεση κινητοποίηση! Ξεσηκωμός τώρα!

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν την πάλη με συζητήσεις, συνελεύσεις κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο! Να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής και να προχωρήσουν σε δυναμικά ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 11 ΙΟΥΝΗ, σε κάθε πόλη. Ενάντια στα νέα «μνημόνια», στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Για να μην παρθούν νέα μέτρα, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

Να προετοιμαστούμε ταυτόχρονα για ΑΠΕΡΓΙΑ παντού!

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην οργάνωση, στα συνθήματα της πραγματικής ρήξης και ανατροπής. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία. Μαζί με τις αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων, (ΠΑΣΕΒΕ), των αγροτών (ΠΑΣΥ), της νεολαίας (ΜΑΣ) των γυναικών (ΟΓΕ), οι εργαζόμενοι να βγουν στο προσκήνιο, στην καθημερινή πάλη, στο δρόμο του ασυμβιβάστου αγώνα για νέες διεκδικήσεις, για ανάκτηση των δικαιωμάτων που χάθηκαν, να διεκδικήσουμε συνολικά τον πλούτο που παράγουμε.

Όλοι στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στις 11 Ιούνη στις 19.30 στην Πλατεία Ελευθερίας!

Κάλεσμα σε τρεις συγκεντρώσεις στα δικαστήρια Πολυγύρου

Κάλεσμα σε τρεις συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου με αφορμή ισάριθμες δίκες, απευθύνουν οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Την ώρα που η καταστροφή στο βουνό συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργώντας τετελεσμένα, την ώρα που το ΣτΕ εκδίδει αποφάσεις a la carte όποτε η "Eldorado Gold" τις έχει ανάγκη για επικοινωνιακούς σκοπούς, την ώρα που η καταστολή συνεχίζεται, δεκάδες συναγωνιστές μας σέρνονται σε δίκες και απολογίες με κατηγορίες από απλά πλημμελήματα έως κακουργήματα.

Τρία δικαστήρια λαμβάνουν χώρα το επόμενο διάστημα.Η παρουσία όλων όσων αντιτίθενται στην καταστροφή του τόπου και την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας είναι απαραίτητη και καλούνται να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου.

Πέμπτη 28 Μαΐου στις 10.00, έξι άτομα από Θεσσαλονίκη, Ιερισσό και Μεγάλη Παναγία, απολογούνται στον ανακριτή για τη συμμετοχή τους στη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στις Σκουριές στις 9/9/2012, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 09.00, δικάζονται είκοσι δύο άτομα από την Ιερισσό με κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την εισβολή των Μ.Α.Τ. στην Ιερισσό στις 7/3/2013.

Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 09.00, έντεκα άτομα από τη Μεγάλη Παναγία δικάζονται με πολλαπλά πλημμελήματα για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία στην τοποθεσία "Χοντρό Δέντρο" στις 22/4/2013.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ.

Συνάντηση Αποστόλου με Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε σήμερα, κατόπιν αιτήματός τους, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και τους βουλευτές Χρήστο Κέλλα, Χρήστο Μπουχώρη, Κώστα Τσιάρα και Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό και παραγωγικό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη φιλοσοφία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων και να δώσει διευκρινήσεις για τα πλεονεκτήματα που δημιουργεί στην ορθολογική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών. Συγκεκριμένα με τη νέα ΚΥΑ:

•    αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις στην έκταση των κατανεμημένων βοσκήσιμων γαιών μεταξύ των κτηνοτρόφων, χωρίς να παραβλέπονται οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής
•    τηρούνται οι διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταλογισμών εις βάρος της χώρας μας
•    αποφεύγονται μη ρεαλιστικές λύσεις όπως είναι μετακινήσεις κτηνοτρόφων και ποιμνίων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης
•    όσοι από τους κτηνοτρόφους των περιοχών που διαθέτουν λιγότερες από τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις, επιθυμούν να κάνουν χρήση βοσκοτόπου μεγαλύτερου από αυτόν που τους αναλογεί, μπορούν οικειοθελώς να αιτηθούν χορήγηση επιπλέον βοσκοτόπου στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα. Αυτοί θα υπόκεινται στους όρους των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και συνεπώς θα πρέπει να αποδεικνύουν και τη μετακίνηση τους
•    παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των τιμών των κατανεμημένων εκτάσεων σε νέα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν στη συνέχεια με την εκπόνηση και έγκριση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την υιοθέτηση των τοπικών παραδοσιακών πρακτικών βόσκησης, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και ανακοινωθεί από το Υπουργείο στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή της ΚΥΑ δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση όσον αφορά το ύψος των κοινοτικών ενισχύσεων που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι.

Τονίστηκε, τέλος, ότι το Υπουργείο επισπεύδει τις διαδικασίες για να εκπονηθούν το συντομότερο δυνατόν τα Προσωρινά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που θα αυξήσουν τις επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες και θα εξασφαλίσουν ορθολογική, δίκαιη και βιώσιμη διαχείρισή τους προς όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Κατάχρηση της προστατευόμενης ονομασίας    
«Φέτα» στην αγορά της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, διαπιστώθηκε νέο κρούσμα καταχρηστικής χρήσης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Φέτα» στην αγορά της Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον στις αλυσίδες supermarket Picadilly και ΒΜΒ βρέθηκε να διακινείται βουλγάρικο προϊόν λευκού αγελαδινού τυριού μαλακής υφής σε άλμη με την επωνυμία «FETAMA». Το εν λόγω γαλακτοκομικό προϊόν παρασκευάζεται από εταιρεία με την επωνυμία  Cheh 99 Ltd ενώ στην ετικέτα του αναγράφεται μεταξύ άλλων, “cheese Fetama of cow’s milk”.

Το κείμενο της ετικέτας εκτός από την βουλγαρική, παρατίθεται στην αγγλική, τη ρωσική και σερβική γλώσσα, γεγονός από το οποίο προκύπτει ότι το προϊόν πιθανόν να εξάγεται από τη Βουλγαρία σε αυτές τις χώρες.

Μετά την ενημέρωσή της, η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΠΕΝ, με επείγον έγγραφό της προς το Βουλγαρικό Υπουργείο Γεωργίας και τον Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, καλεί τις υπηρεσίες της γειτονικής χώρας να προβούν σε κάθε προβλεπόμενη από τη νομοθεσία ενέργεια, προκειμένου οι εν λόγω επιχειρηματίες να συμμορφωθούν με τις διατάξεις των σχετικών κανονισμών ώστε να παύσει η καταχρηστική χρήση της ονομασίας ΦΕΤΑ.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής

Ολοκληρώθηκαν  από τον ΕΛ.Γ.Α, όπως είχε δεσμευθεί, οι διαδικασίες αποστολής των ηλεκτρονικών αρχείων  πληρωμής αποζημιώσεων προς την τράπεζα Πειραιώς,  προκειμένου να  πιστωθούν στους  τραπεζικούς  λογαριασμούς 14.970 δικαιούχων  παραγωγών,  αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 29 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις αυτές, αφορούν, εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χειμερινά κηπευτικά, βαμβάκια και καπνά  καθώς και στο ζωικό κεφάλαιο, από διάφορα ζημιογόνα αίτια για τα έτη 2014 και 2015.

Ανάμεσα στους νομούς είναι οι νομοί Καβάλας, Έβρου, Δράμας.

Νότης Μαριάς, Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει τη λήψη μέτρων για την Ξυλελιά

Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Λασίθι της ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

Στη συνέντευξή του ο Νότης Μαριάς αναφέρεται στο  Ψήφισμα που κατέθεσε από κοινού με Ευρωβουλευτές  από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μην εξαπλωθεί το βακτήριο Xylella fastidiosa που καταστρέφει τα ελαιόδεντρα.

Το Ψήφισμα αυτό που εγκρίθηκε με τεράστια πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 19/5/2015 εγκρίνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ζητά:      
                                                                   
1)  Να υπάρξει οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την Xylella.
2)  Να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών.                                        
3) Να ληφθούν μέτρα απαγόρευσης εισαγωγής φυτών από τρίτες χώρες που ευθύνονται για την εξάπλωση της Xylella στην Ευρώπη.

Ο Νότης Μαριάς στον Orange Radio για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επίσκεψή του στο Κομμένο

Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά στον ραδιοφωνικό σταθμό Orange Radio της Άρτας.

Στην συνέντευξή του ο Νότης Μαριάς μιλά για:
1. Την επίσκεψή του στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας και την διοργάνωση εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 30/6/2015 για το Ολοκαύτωμα του Κομμένου
2. Τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.
3. Τη μνημονιακή στροφή των ΑΝΕΛ.
4. Την πρόταση-λύση για εξόφληση του ΔΝΤ εκ μέρους της Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας

Νεκρός ο Περιφερειακός Συντονιστής των ΑΝΕΛ, Φώτης Καλένης σε Τροχαίο στην ΕΟ Ξάνθης Καβάλας

Ο Φώτης Καλένης από τη Χρυσούπολης, 39 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην ΕΟ Ξάνθης-Καβάλας, στο ύψος της Πέρνης.

Ο θάνατος τουΟργανωτικού Περιφερειάρχη των ΑΝΕΛ για την ΑΜΘ, από τη Χρυσούπολης, επιβεβαιώθηκε από τον γενικό γραμματέα του Κόμματος, Γιάννη Μοίρα. «Ο Φώτης Καλένης ήταν νέος άνθρωπος, ευγενικός και καλωσυνάτος. Δυνατός αγωνιστής, αγνός πατριώτης. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. τιμούμε τη μνήμη του», συμπλήρωσε ο κ. Μοίρας στην ανακοίνωσή του.

«Τιμή για έναν κορυφαίο ΑΝΕΛ, συναγωνιστή, που η σκληρή μοίρα του έκοψε το νήμα. ΦΩΤΗΣ ΚΑΛΕΝΗΣ με χρυσά γράμματα», τόνισε για την απώλεια του Φώτη Καλένη, o Υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

280 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Η δεύτερη φάση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνει προσλήψεις 20.385 ανέργων σε Υπουργεία και εποπτευόμενους Φορείς αυτών, Ο.Τ.Α. α’ και β’ Βαθμού και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Οι θέσεις θα καλυφθούν με δύο προκηρύξεις. Η πρώτη θα δημοσιοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και θα προσληφθούν για 5 μήνες 14.978 άνεργοι σε Υπουργεία, Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Η δεύτερη προκήρυξη θα έρθει τον Σεπτέμβριο και θα αφορά στην πρόσληψη 5.407 ανέργων, καθώς και εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να συμπέσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΣΥΝΟΛΟ: 280

 – Οι άνεργοι, θα απασχοληθούν με πεντάμηνες συμβάσεις, θα έχουν καθαρή αμοιβή 431 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών και 495 ευρώ αν είναι πάνω από 25 ετών.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν άνεργοι ηλικίας 18 – 66 ετών.

Για την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας

Μαθητές από δύο δημοτικά σχολεία υποδέχτηκε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ. στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας βιοποικιλότητας, υλοποιώντας μια σειρά από δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια.

Οι δράσεις που έγιναν ήταν:
Παιχνίδι ρόλων και –παράλληλα- παιχνίδι «χαμένου θησαυρού» έξω από την αποικία των ερωδιών στο Πόρτο Λάγος.
Παρατήρηση πουλιών και χλωρίδας, καθώς και αναγνώριση αυτών μέσα από ειδικές καρτέλες.
Μέτρηση του pH του νερού στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους.
Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων του ΕΠΑΜαΘ.

Η παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου, έχοντας καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. το 1993 με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Ο όρος "βιοποικιλότητα" περιλαμβάνει το σύνολο των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας μια περιοχής, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο κυνήγι της λαθροθηρίας κυνηγοί και δασική υπηρεσία

Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης κοινοποιήθηκε ότι την Κυριακή 24 Μαΐου, ομοσπονδιακός θηροφύλακας της ΣΤ΄ ΚΟΜαΘ μαζί με δασικό υπάλληλο προέβησαν σε δύο μηνύσεις κατά λαθροθήρων.

Οι δύο προαναφερθέντες βρισκόντουσαν στην ορεινή περιοχή της Κούλας -μία ιδιαίτερη δύσβατη και απρόσιτη περιοχή της αντιπεριφέρειας Ξάνθης- όπου μετά από αρκετές ώρες πεζοπορίας μέσα από μονοπάτια, άκουσαν ένα πυροβολισμό. Συνέχισαν την πορεία τους και βρήκαν ένα άτομο με κυνηγετικό εξοπλισμό, κυνηγετικό όπλο και αρκετά φυσίγγια, κατά του οποίου υπέβαλαν μήνυση. Στη συνέχεια της πορείας τους και μετά από ακόμη τρείς ώρες πεζοπορίας, βρήκαν ακόμη ένα άτομο με κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια, κατά του οποίου επίσης κατατέθηκε μήνυση.

"Η θηροφυλακή σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία είναι παρούσες 365 ημέρες τον χρόνο, δουλεύοντας ακατάπαυστα ημέρα και νύχτα για την πάταξη της λαθροθηρίας, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσβατες ορεινές περιοχές" σημειώνεται στην ανακοίνωση

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ. είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας.

Ενημερωτική ημερίδα στη Γενισέα

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Αλφιτόπωλις» -εταίρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unicef- συνδιοργανώνει με τον δήμο Αβδήρων ενημερωτική ημερίδα στο Μουσείο Λαογραφικών Ενδυμασιών Βαλκανικών Χωρών - Πολιτιστικό Κέντρο Γενισέας το πρωί (10.00) της Τετάρτης 4 Ιουνίου.

Η ημερίδα γίνεται στα πλαίσια της πράξης «Παραγωγή και εμπορία τοπικών προϊόντων και προώθησή τους µέσω του θεματικού εναλλακτικού τουρισμού, του πολιτισμού και της δικτύωσης - εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία ανάρρωσης». Αποσκοπεί δε στην πληροφόρηση των ωφελουμένων, στην ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού και κοινωνικού ιστού του δήμου Ξάνθης, καθώς και στην ενημέρωση των αποτελεσμάτων από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του σχεδίου δράσης της πράξης. Τέλος, προσβλέπει στη δημιουργία τοπικού δικτύου ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων -ωφελουμένων ή μη- ανέργων, για την ύπαρξη ευκαιριών απασχόλησης σε τοπικές επιχειρήσεις που απορροφούν προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

"Χρέος και Ευρώ: Τι απαντάμε;"

Οι εφημερίδες "Παρατηρητής της Θράκης" και "Barikat" οργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Χρέος και Ευρώ: Τι απαντάμε;" την Παρασκευή 29 Μάη και ώρα 19:00 στο Cafe-Bar ΟΧΤΩ (Β. Παύλου 8).

Θα μιλήσουν:
- Σπύρος Μαρκέτος, Καθηγητής ΑΠΘ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ
- Πάνος Κοσμάς, Οικονομολόγος, Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Συντονίζει ο Μουσταφά Τσολάκ, εκδότης της "Barikat

Το αντίο του Θοδωρή Γκόνη για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων

Με μία συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tospirtomet.gr αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα την αποχώρησή του από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ο ίδιος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας το 2009 και έκτοτε κατάφερε να παράξει σημαντικό πολιτιστικό έργο στο ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας, γεγονός σπάνιο για τα ειωθότα των δημοτικών θεάτρων της ελληνικής περιφέρειας.Μάλιστα ο ίδιος ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια σημείωσε «Ναυτικοί είμαστε, δεν είμαστε καραβοκύρηδες. Κάποια στιγμή το πλοίο φεύγει, πρέπει να φεύγουμε, μας περιμένουν άλλα λιμάνια, άλλες θάλασσες, άλλες αγάπες, άλλα λάθη – γονιμότερα ίσως.

'Δύο Βήματα Μπροστά'

Παρουσίαση της θεατρικής ομάδας 'Δύο Βήματα Μπροστά' του Adelante FreeSocial Place. στις 29 , 30 , 31 Μαΐου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης Γεωργίου Κονδύλη 30.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σύλληψη-Συντονισμός-Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηρακλής Τζαφέτας
Βοηθός Συντονισμού και οργάνωσης: Μαρία Ζανέτη
Φώτα-σκηνικά-κοστούμια: Δύο Βήματα Μπροστά
Σχεδιασμός αφίσας: Ελένη Ποποβίδου
Δρουν οι: Ελίνα Ζωιτάκη, Μαρία Καραμάνη, Μαρία Παπαποστόλου, Λήδα Μανούσου-Αλεξίου, Μυρτώ Μπαλάση, Βικτώρια Σπυρέλλη, Βικτωρία Καριπίδου, Αγγελική Καρατέγου, Λάμπρος Οικονομίδης, Παναγιώτης Μπλέτσας.

Ώρα έναρξης : 21:00 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με αριθμημένα αποκόμματα στην είσοδο του θεάτρου)

Είσοδος : Κουτί ελεύθερης οικονομικής εισφοράς

Κρατήσεις : 2531037770

Πρόσκληση – κάλεσμα  για εθελοντική εργασία στο Μουσείο

Το Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο πλήρως αποκαταστημένο κτίριο στη βόρεια Ελλάδα κι ένα κόσμημα για την πόλη.

Το κόστος λειτουργίας του το καλύπτει εξολοκλήρου η Φ.Ε.Ξ.  

Η συντήρηση του κτηρίου, καθαριότητα και η ετήσια συντήρηση καθαρισμός - βάψιμο εξωτερικών χώρων, πόρτες,  παράθυρα  κ.λ.π.  γίνετε κάθε χρόνο από εθελοντές.

Έτσι και φέτος από αρχές Ιουνίου (1 έως και 10)  κι εφόσον δεν βρέχει- κερνάμε καφέ στο μουσείο και κάνουμε τις  εργασίες.

Όσοι μπορούν ας δηλώσουν συμμετοχή για να οργανώσουμε τις ομάδες.

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Τηλ . 25410/25421 - 6937120986  
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   -   http//www.fex.org.gr  


Έκφρασις Πόλεως 1453 - μουσική από τις δύο πλευρές του Βυζαντίου

Κυριακή 31 Μαϊου 2015 στις 8:30 μ.μ., στον Καθολικό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωσήφ στην Αλεξανδρούπολη.

Δημώδεις θρήνοι και βυζαντινά μοτέτα του Guillaume Dufay, σεφαραδίτικα παραδοσιακά και ερωτικές ballades του Josquin des Prez, οθωμανικά νιαβέντ και δημοτικά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης περιγράφουν μουσικά τον ανεξερεύνητο βυζαντινό μεσαίωνα στην παράσταση με τίτλο Έκφρασις Πόλεως 1453: μουσική από τις δύο πλευρές του Βυζαντίου. Η εικόνα της Βασιλεύουσας συμπληρώνεται από δύο κορυφαία κείμενα στη γραμματεία του ύστερου 15ου αιώνα με θέμα την Άλωση: το Χρονικόν του Γεωργίου Σφραντζή (1401-1478) και το Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης.

Στέλλα Κελλάρη / τραγούδι, κρουστά
Άννα Παπαγιαννάκη-Διβανή / τραγούδι, κρουστά, έρευνα
Τάσος Πούλιος / τραγούδι, κανονάκι
Σταύρος Παργινός / τσέλο
Κωνσταντίνα Θεοφάνους / ερμηνεία κειμένου
Διοργάνωση:
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του ΕΜΘ
Κρατήσεις στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
τηλ. επικοινωνίας: 25510 36663
 
«Πνίξτε τα παιδάκια των μεταναστών» – Παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Ένα σχόλιο στο διαδίκτυο που χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς που το διάβασαν ως «απάνθρωπο και αποκρουστικό» προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αλεξανδρούπολη.

«Πνίξτε τους αναρχοκουμουνιστές μαζί με τα παιδάκια και βάλτε το κεφάλι τους μέσα στο νερό», έγραψε ένας 77χρονος από την Αλεξανδρούπολη, κάτω από ένα βίντεο διάσωσης οικογενειών μεταναστών πριν από δύο μήνες στη Σάμο. Το βίντεο είχε δημοσιευτεί σε ενημερωτική ιστοσελίδα που είχε ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες.

Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλαβαν καταγγελία πως χρήστης του διαδικτύου χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, προέβη σε σχόλιο ρατσιστικού περιεχομένου κάτω από ανάρτηση με θέμα τη διάσωση μεταναστών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατ’ εφαρμογή σχετικών Γνωμοδοτήσεων του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας, εντοπίστηκε η σύνδεση διαδικτύου μέσω της οποίας έγινε το ρατσιστικό σχόλιο. Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του 77χρονου στην Αλεξανδρούπολη όπου κατασχέθηκε ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούσε. Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε για την υπόθεση, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
www.huffingtonpost.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28/05/2015 - 12:34