Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου  28/5/2015


Πρόστιμα για τους μη αποκατεστημένους ΧΑΔΑ

Να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που βρίσκονται στα όρια των δήμων τους, για να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερα  πρόστιμα και αν γίνεται να τα γλιτώσουν,  τα οποία θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 2 Ιουνίου του 2015 ανά εξάμηνο, κάλεσε χθες τους δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων, ο  Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο.

Η Ηλεία αυτή τη στιγμή καλείται να πληρώσει 560.000 ευρώ σε πρώτη φάση, τουτέστιν 80.000 ευρώ οι δήμοι που έχουν ακόμα ενεργούς ΧΥΤΑ και 40.000 ευρώ οι δήμοι που έχουν ανενεργούς ΧΥΤΑ. Κάθε εξάμηνο και όσο δεν ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, οι δήμοι θα πληρώνουν νέο πρόστιμο και όπως όλοι καταλαβαίνουμε επειδή η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ είναι τραγική από άποψη πόρων, κανείς δεν γνωρίζει πως αυτά θα καλυφθούν. Ωστόσο ο έτερος ΓΓ Εσωτερικών .Κ. Πουλάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τα πρόστιμα στην παρούσα δύσκολη φάση που περνά η χώρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Εσωτερικών  πέρα από τους δύο Γ.Γ Κ. Πουλάκη και Ε. Καπετάνιου ο εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο ασκών καθήκοντα Γ Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διονύσης Παναγιωτόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από την πλευρά της Ηλείας εκπροσωπήθηκαν και οι εφτά δήμοι και συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μαζί με τον ΓΓ του δήμου Λυκούργο Πολυχρονόπουλο, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ο δήμαρχος Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο αντιδήμαρχος Πύργου Διονύσης Μπέλτσος και ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Χάρης Λαμπρόπουλος..

Όπως τόνισε ο  Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος έγινε μια πολύ μικρή πρόοδος και για μεν την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας από τους  12 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον  τρεις – Ξηρομέρου, Ήλιδας (Κονιδεικων)  και Πηνειού – ενώ παραμένουν πέντε ενεργοί – 2 στην Ανδραβίδα & Κυλλήνη, 1 στην Ανδρίτσαινα & Κρέστενα , 1 στη Ζαχάρω και  1 Πηνειού. Παραμένουν επίσης ανενεργοί,  1 στον Πύργο ( Λίμνες), και 1 στην Αρχαία Ολυμπία ( πρωην ΧΑΔΑ Φλόκα). Επίσης όπως ειπώθηκε χθες στην σύσκεψη, προχωρά και δημοπρατήθηκε και ο ένας ΧΑΔΑ στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, ενώ προχωρά και η αποκατάσταση του ανενεργού ΧΑΔΑ δήμου Πύργου στις Λίμνες.
 
Κλείνει προσωρινά η Μαιευτική Αμαλιάδας

Την προσωρινή σύμπτυξη των Μαιευτικών Γυναικολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας αποφάσισε η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στη στελέχωση των κλινικών των δύο νοσοκομείων οδηγεί στην προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Μαιευτικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, όχι όμως και των εξωτερικών ιατρείων τα οποία θα συνεχίσουν να δέχονται τις γυναίκες ασθενείς στη διάρκεια του πρωινού ωραρίου καθημερινά.

Πλέον, τοκετοί και γυναικολογικά χειρουργεία, θα πραγματοποιούνται στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου.

Η απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιώργου Γιαννόπουλου, έχει ήδη κοινοποιηθεί στη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας αλλά και στους Διευθυντές των δυο κλινικών.

Παράνομη υλοτομία

Δύο  περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας εντόπισε το Δασαρχείο Πύργου σε νέους ελέγχους που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες. Η πρώτη στην περιοχή του χωριού Σώπι του δήμου Πύργου, όπου οι δασικοί υπάλληλοι εντόπισαν έναν αλλοδαπό κάτοικο της περιοχής ο οποίο έκοβε παράνομα πουρνάρια σε δημόσιο δάσος Κατασχέθηκαν έξι χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος δράστης είχε εντοπιστεί ξανά στην ίδια διαδικασία. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία προκειμένου να υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

Στη δεύτερη περίπτωση στην περιοχή των εκβολών του Αλφειού ποταμού, οι δασικοί υπάλληλοι μετά από έλεγχο εντόπισαν οκτώ χωρικά κυβικά μέτρα με υλοτομημένα ευκάλυπτα μεγάλης ηλικίας τα οποία και κατασχέθηκαν. Το Δασαρχείο Πύργου διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.
 
Επιστρέφουν στη Δημοτική Αστυνομία Πύργου

Εφτά άτομα, επιστρέφουν στη Δημοτική Αστυνομία Πύργου που επανιδρύεται μετά από έναν και πλέον χρόνο. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, η προθεσμία  υποβολής αιτήσεων για την συγκρότηση της Δημοτικής  Αστυνομίας έληξε προχθές και τα άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ουσιαστικά θα επιστρέψουν στα αρχικά τους καθήκοντα είναι οι: Σοφοκλής Πήττας, Αντώνης Ηλιόπουλος, Ανδρέας Κατσιλιέρης, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Κων/νος Κατσίβας, Θανάσης Νικολακόπουλος και Γιώργος Λίχας.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28/05/2015 - 10:41