Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε περιοχές της Π.Α.Μ.-Θ.

Την παράταση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως 30/9/2015, υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος την Τετάρτη 20 Μαΐου, για τις ήδη ευρισκόμενες σε κατάσταση ανάγκης ακόλουθες περιοχές:

Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης.

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης - δήμος Μαρωνείας–Σαπών

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης - δήμος Μύκης.

Ο Υποδιοικητής του ΟΑΕΕ στην ΑΜΘ τις επόμενες μέρες

Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ ανακοινώνει ότι ο Υποδιοικητής του Οργανισμού κος Δ. Χριστοφορίδης, θα επισκεφθεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Αν. Μακεδονίας & Θράκης, τα Περιφερειακά Τμήματα Κομοτηνής, Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης καθώς και τα Επιμελητήρια Κομοτηνής, Καβάλας, Ξάνθης, Αλεξ/πολης για ενημέρωση των συνδικαλιστικών παραγωγικών φορέων σχετικά με την ρύθμιση και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους.

•   την Τετάρτη 27/5/2015, στις 12:00 – 13:30 μ.μ. τα Γραφεία του ΟΑΕΕ και το Επιμελητήριο στην Καβάλα, στις 14:30 μ.μ. τα γραφεία του ΟΑΕΕ στην Δράμα και το απόγευμα στις 19:00, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Δράμας θα ενημερώσει τους συνδικαλιστικούς παραγωγικούς φορείς σχετικά με τη ρύθμιση και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους του.

•   Την Πέμπτη 28/5/2015, στις 10:00 – 11:45 π.μ. τα Γραφεία του ΟΑΕΕ και το Επιμελητήριο στην Αλεξανδρούπολη, στις 12:30 – 14:00 μ.μ. τα Γραφεία του ΟΑΕΕ και το Επιμελητήριο στην Κομοτηνή, στις 14:30 – 16:00 μ.μ. τα Γραφεία του ΟΑΕΕ και το Επιμελητήριο στην Ξάνθη.



Νέο (αρνητικό) ρεκόρ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Παραθέτουμε -αυτούσιο και ασχολίαστο- δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής-Μακεδονίας Θράκης με τίτλο "Το χαμηλότερο Α.Ε.Π. στην Ελλάδα σημείωσε το 2013 η Π.Α.Μ.-Θ." και υπότιτλο "Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ.: “Δεν είναι καιρός για μνημόσυνα ούτε για απονομή ευθυνών. Δρομολογούμε την ανάπτυξη της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., όλοι μαζί, σε νέες βάσεις”":



Η πτώση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα χρόνια της κρίσης, κάθε χρόνο μετά το 2010 είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο της χώρας. Σχετικά ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε “Είχαμε επισημάνει πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ότι μας ανησυχούσε η πτωτική πορεία της περιφέρειας μας, και τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι ήταν αρκετά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ελλάδας της κρίσης. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία της Eurostat για το έτος 2013 δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά πολύ περισσότερο από ότι και εμείς εκτιμούσαμε. Για την πτώση αυτή υπάρχουν ευθύνες και συνολικά έχει όνομα, την αδόμητη ανάπτυξη 2011-2014.



Δεν είναι βεβαίως καιρός για μνημόσυνα, ανεξάρτητα από τις ευθύνες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και με δεδομένο ότι ο θεσμός της Περιφέρειας έχει την ευθύνη της ανάπτυξης είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά, δουλεύοντας εντατικά. Εντοπίσαμε τα αίτια για τη εξαιρετικά αβαθή ανάπτυξη της περιοχής που οδήγησε στην πτώση. Δρομολογήσαμε την επανεκκίνηση με αναδιάταξη των αναπτυξιακών μας στοχεύσεων, πάνω σε ρεαλιστική βάση, προσβλέποντας σε μια δομημένη ανάπτυξη, με περιφερειακή οικονομία δεμένη βαθιά με τα χαρακτηριστικά μας, τον πλούτο της περιοχής και τους ανθρώπους της. Θέλουμε την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, του καθενός χωριστά για να φύγουμε από τον κατήφορο του χτες, τη σκόρπια και ασύνδετη ανάπτυξη για να πάμε εκεί που μας αξίζει. Στα πλαίσια αυτού του οδικού χάρτη ξεκινήσαμε πολλά, στοχεύουμε σε πολύ περισσότερα. Δε θα λογαριάσουμε κόπους και θυσίες, θέλουμε όμως όλη την κοινωνία να μας υποστηρίζει, να μας διορθώσει γιατί υπηρετούμε όλοι μαζί τον ίδιο στόχο.



Forum συνεργασίας για τις ευπαθείς ομάδες

Ανοιχτό forum με τίτλο «Συνεργάζομαι για τις ευπαθείς ομάδες. Είμαι άνθρωπος, είμαι εθελοντής» διοργανώνει την Πέμπτη 28 Μαΐου (11.00-14.30) στην αίθουσα "Xenia" του ξενοδοχείου "Elisso" η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το forum πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Κοινή στρατηγική για την κοινωνική προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» με ακρωνύμιο «Gimmie Shelter», του προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013 στο οποίο η Π.Α.Μ.-Θ. είναι επικεφαλής εταίρος.

Το έργο

Το έργο «Gimmie Shelter» στοχεύει στην ενίσχυση του μηχανισμού καταγραφής, πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών στις περιοχές συνεργασίας των δυο χωρών. Οι δύο χώρες θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω μια κοινής πορείας, ανταλλάσσοντας γνώσεις και αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα της παραμέλησης, της εκμετάλλευσης και της προώθησης παιδιών σε παραβατικές δραστηριότητες. Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία φιλοσοφία για το σύστημα της παιδικής προστασίας, που θα συμβάλλει στη μείωση και εξάλειψη στο μέλλον της εμπορίας ανηλίκων στις δύο χώρες.

Το forum

Στο πρώτο μέρος του forum θα γίνει η παρουσίαση του έργου και των δράσεων που θα υλοποιηθούν από κάθε εταίρο του. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει δικτύωση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και μελών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους συμμετέχοντες να προσφέρουν είδη όπως ρουχισμό, τρόφιμα, παιχνίδια, βιβλία κλπ. Στόχος αυτής της συμβολικής δράσης είναι η στήριξη του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης «Η στήριξη», το οποίο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του έργου.

Το έργο «Gimmie Shelter» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

10.00-10.30: Συνέντευξη τύπου

10.30-11.00: Προσέλευση-εγγραφές

11.00-11.10: Εναρκτήρια ομιλία – καλωσόρισμα από εκπρόσωπο του επικεφαλής εταίρου (Π.Α.Μ.-Θ.)

11.10-11.20: Χαιρετισμοί επισήμων

11.20-11.30: Παιδική εκμετάλλευση – Βαλμπόνα Χυστούνα (εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. "Άρσις")

11.30-11.40: Συνοπτική παρουσίαση του έργου – Λάμπρος Τσούργιαννης – διαχειριστής έργου της Π.Α.Μ.-Θ.

11.40-11.50: Δράσεις της Περιφερειακής Διοίκησης του Smolyan για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (Andrian Petrov – αντιπεριφερειάρχης Smolyan)

11.50-12.00: Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και δημιουργία δικτύου εθελοντών (Κυριακή Αλατζά – αντιπρόεδρος κέντρου "Η στήριξη")

12.00-12.10: Παρουσίαση των δράσεων της "Άρσις" για το έργο και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (Αγνή Ντούντα – εκπρόσωπος της "Άρσις")

12.10-12.20: Η "Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε." ως διαμεσολαβητής για τη δημιουργία του δικτύου προστασίας των παιδιών σε κίνδυνο στην Π.Α.Μ.-Θ. (Αφροδίτη Καρελιάδου – πρόεδρος της "Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε.")

12.20-12.50: Διάλειμμα για καφέ

12.50-13.00: Η έννοια του εθελοντισμού στο πλαίσιο στήριξης των ευπαθών ομάδων (εκπρόσωπος Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας)

13.00-13.30: Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών στο πλαίσιο της δικτύωσης φορέων και Μ.Κ.Ο. της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

13.30-14.00: Ελαφρό γεύμα.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Για εντατικές εργασίες καταπολέμησης των κουνουπιών και ορατά θετικά αποτελέσματα κάνει λόγο ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ για το επίμαχο ζήτημα:

Η καταπολέμηση των κουνουπιών αξιολογείται από την διοίκηση της Περιφέρειας ως έργο μείζονος σημασίας, όχι μόνο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη όλων των περιοχών ιδία των παραθαλάσσιων – παραποτάμιων. Στόχος να γίνει ότι είναι δυνατό και νόμιμο, για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση για τα έτη 2015-2016.Η καταπολέμηση έχει ξεκινήσει     και γίνεται εντατικά. Τα θετικά της αποτελέσματα είναι κατά κοινή ομολογία ορατά.

Στην προσπάθεια αυτή καλούνται σε ενεργοποίηση όλοι οι συμπολίτες μας στους ιδιωτικούς τους χώρους, με τους τρόπους που θα τους υποδειχθούν.

Η καταπολέμηση είχε αρχίσει με τα διαθέσιμα της προηγούμενης σύμβασης και συνεχίζεται με τις νέες συμβάσεις 2015-2016 που υπογράφηκαν πενήντα μέρες νωρίτερα από την τελευταία, του 2013.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε: «Επιχειρήσαμε ό,τι αποτελεσματικότερο επιτρέπουν οι συνθήκες, η επιστήμη και η νομιμότητα, να το εντάξουμε στο έργο καταπολέμησης των κουνουπιών. Να χτυπήσουμε τη μάστιγα. Γνωρίζουμε ότι η πολυετής, ατελής καταπολέμηση των προηγούμενων ετών έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για την επιτυχία του έργου. Θέλουμε την συνεργασία όλων».



Η Λαϊκή Συσπείρωση Α.Μ.-Θ. για τους βοσκοτόπους

Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του θέματος «Η Κ.Υ.Α. του ΥπΑΠΕν και το κόψιμο των βοσκοτόπων» υπέβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση Α.Μ.-Θ. εν όψει του περιφερειακού συμβουλίου της Τετάρτης 27 Μαΐου, παραθέτοντας τα ακόλουθα:

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι στις 19/5/2015 ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης κάλεσε σύσκεψη για τα βοσκοτόπια όπου συμμετείχαν διάφοροι φορείς και οι αντιπεριφερειάρχες. Όμως και σε αυτή τη σύσκεψη, όπως και τόσες άλλες (π.χ. σύσκεψη Τυχερού για τα πλημυρισμένα) δεν καλέστηκαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων.

Με βάση την ΚΥΑ για τους ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και της περιοχής μας όπως και όλης της χώρας θα βιώσουν τραγικές καταστάσεις από το κόψιμο εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκήσιμων εκτάσεων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις χρονιές 2013-2014 με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, συνέταξε το Σχέδιο Δράσης κρίνοντας μη επιλέξιμα για επιδότηση εκατομμύρια στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων για χιλιάδες κυρίως αιγοπροβατοτρόφους. Ταυτόχρονα, αυθαίρετα πολλούς τους παρουσιάζει να κάνουν χρήση βοσκοτόπων σε περιοχές που όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν, αλλά είναι σε άλλες Περιφέρειες και απέχουν 100άδες χιλιόμετρα.

Συνεπώς, αυτό που υποστήριζε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ/ΥΠΑΑΤ, για να αποπροσανατολίσει και να καθησυχάσει τους κομμένους κτηνοτρόφους, ότι "δεν είναι κάτι σοβαρό, θα λυθεί πολύ εύκολα με τη μεταφορά βοσκοτόπων σε δήμους που έχουν περίσσευμα", αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Οι συνέπειες είναι δραματικές, αφού χιλιάδες κτηνοτρόφοι στερούνται ενισχύσεων και λαμβάνουν πολύ λιγότερα ή καθόλου των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και έπαιρναν σταθερά μέχρι το 2012 με τους ίδιους βοσκότοπους που χρησιμοποιούν και σήμερα! Στερούνται ενισχύσεων που αποτελούν βασικό πόρο για την αγορά ζωοτροφών, Ενέργειας, φαρμάκων, για τη μετακίνηση των κοπαδιών τους κλπ.

Χαρακτηριστικά στην περιοχή μας (Αν. Μακ. – Θράκη) η εξισωτική αποζημίωση, που ήδη ήταν "κουτσουρεμένη", θα μειωθεί σημαντικά πάνω από 65.

Η μείωση και η διατήρηση (και από τη σημερινή συγκυβέρνηση) στην επιλεξιμότητα των εκταρίων βοσκοτόπων από ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΕ και ταυτόχρονα η χαμηλή - μεσαία βοσκοϊκανότητα με την οποία θα χαρακτηριστεί η πλειοψηφία των βοσκοτόπων (πόρισμα ΓΕΩΤΕΕ) μέσω των προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των ζώων που βόσκουν ανά εκτάριο και συνεπώς και σε μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων.

Οι Βοσκότοποι που αντιστοιχούν σε μία ΜΜΖ στην περιοχή μας θα ανέρθει περίπου στα 0,33 εκτάρια (3,3 στρέμματα) που σημαίνει μεγάλη περικοπή της ενιαίας ενίσχυσης.

Ταυτόχρονα, θα χτυπηθούν και οι τοπικές μικρές βιοτεχνίες γάλακτος και τα μικρά οικογενειακά τυροκομεία. Αυτοί δηλαδή που δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό και στηρίζουν -όσο μπορούν- την ντόπια κτηνοτροφία με παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και η ανάγκη λύσης του άμεση, με μοναδικό υπεύθυνο το ΥΠΑΠΕΝ. Δεδομένου ότι όποιος δεν υποβάλει δήλωση φέτος δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για αυτόν τον δικαιούχο, ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι ιστορικά δικαιώματα και θα τον ακολουθεί μέχρι το 2020.

Από το 2013 λοιπόν, όχι μόνο μειώθηκαν δραστικά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, αλλά στην αναζήτηση και κατοχύρωση επιλέξιμων εκταρίων βοσκοτόπων, προστέθηκαν και χιλιάδες άλλοι κτηνοτρόφοι που μετατράπηκαν τα ειδικά τους δικαιώματα (αφού καταργήθηκαν με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020) σε εκτατικά.

Ακόμα πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα με τη βιολογική κτηνοτροφία, που οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί ούτε τον πρώτο χρόνο (2012) ένταξης στο πρόγραμμα. Αλλά τα έξοδα για Βιολογικές ζωοτροφές, φορείς πιστοποίησης, Γεωτεχνικούς Συμβούλους τρέχουν.

Σε σχέση με το 2014 έχουμε επίσης αυστηροποίηση της ελάχιστης γεωργικής δραστηριότητας για την καταβολή επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, π.χ. αποκλείει όσους έχουν κάτω από 40 αιγοπρόβατα (6 ΜΜΖ) ή ακόμη με την αύξηση του ορίου ενεργοποίησης δικαιωμάτων για εκτάσεις που αντιστοιχούν σε βοσκότοπο από 0,2 ΜΜΖ/ha (2 αιγοπρόβατα/10 στρ.) σε 0,7 ΜΜΖ/ha (5 αιγοπρόβατα/ 10 στρ.). Τα μέτρα αυτά πλήττουν και αποκλείουν από ενισχύσεις τους μικρούς κτηνοτρόφους.

Ακόμα ο εμπλουτισμός του ορισμού των βοσκοτόπων με ξυλώδη/θαμνώδη βλάστηση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αφού με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς 1307/2013 (άρθρο 32 παρ 5) και 639/2014 (άρθρο 8) για τις εκτάσεις με "καθιερωμένες τοπικές πρακτικές", δηλαδή βοσκότοπους με ξυλώδη/θαμνώδη βλάστηση, θα εφαρμόζεται συντελεστής μείωσης της επιλεξιμότητας.

Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης δεν θα αυξήσουν τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων διότι αυτά καθορίζουν τη βοσκοϊκανότητα/ βοσκοφόρτωση (αριθμό των ζώων σε κάθε βοσκότοπο). Εξάλλου η ΚΥΑ 117394/ 30-12-2014 που καθορίζει τις "Προδιαγραφές και το Περιεχόμενο των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του Άρθρου 60 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 Α')" ενσωματώνει το Σχέδιο Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλαδή το δραστικό κόψιμο της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Η πολιτική αυτή που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες κτηνοτρόφους στην αβεβαιότητα, ενώ καταστρέφει χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους ώστε τα δικαιώματά τους να συγκεντρωθούν σε μεγάλους που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτει στο Π.Σ. την πρόταση, που πρέπει να διεκδικηθεί και να απαιτηθεί από την Συγκυβέρνηση και το ΥΠΑΠΕΝ.

Η ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ στους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΖΩΪΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ τους ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΣ

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθεί άμεσα και γρήγορα το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, όλων των οφειλόμενων ετών.

Να ολοκληρωθεί άμεσα ο θεματικός χάρτης του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS-GIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ στον οποίο αποτυπώνεται η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων για το 2015.

Να αναλάβει το δημόσιο ώστε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων να γίνουν δωρεάν από κρατικές υπηρεσίες

Να πάρει μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης της βοσκοϊκανότητας των δημόσιων βοσκήσιμων εκτάσεων στους βοσκότοπους.



Πενήντα δωρεάν θέσεις στο δημοτικό camping Σαμοθράκης για τους δημότες της Κομοτηνής

Τη δωρεάν διάθεση πενήντα θέσεων προς τον δήμο Κομοτηνής στο δημοτικό camping Σαμοθράκης -διάρκειας δέκα ημερών έκαστη- με σκοπό να τις διαθέσει σε ισάριθμους δημότες του που θα επιλεγούν να επισκεφτούν το νησί για το διάστημα από 10 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης ως ένδειξη ευχαριστίας προς τους δημότες Κομοτηνής αλλά και ως ανταπόδοση για τις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος Κομοτηνής προς τον δήμο Σαμοθράκης.

Την πρόταση αυτή εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος του νησιού Αθανάσιος Βίτσας, με βασικότερο επιχείρημα το γεγονός ότι κατά παρέκκλιση του περιφερειακού σχεδιασμού τα απορρίμματά του δήμου Σαμοθράκης για σειρά ετών καταλήγουν στον Χ.Υ.Τ.Α. Κομοτηνής, επιλύοντας ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τον δήμο και συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία του νησιού.

Το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης, αφού άκουσε την εισήγηση του δημάρχου και κατόπιν διαλογικής συζήτησης, ψήφισε υπέρ της πρότασής του.



Ξεκίνησαν τα έργα της πλατείας στην Ξάνθη

Διεκόπη η κυκλοφορία της 28ης Οκτωβρίου μετά το ύψος της Τσιμισκή και μέχρι την Κεντρική πλατεία της πόλης από νωρίς το πρωί της Τρίτης καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες της διαμόρφωσης του πεζοδρομίου της ανατολικής πλευράς της πλατείας από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

=Το έργο της διαμόρφωσης πεζοδρομίου της ανατολικής πλευρά της κεντρικής πλατείας της πόλης ξεκίνησε ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Δήμου, η διακοπή κυκλοφορίας θα διαρκέσεις θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Η τεχνική υπηρεσία ζητά την κατανόηση αλλά και την προσοχή των οχημάτων και πεζών ενώ ταυτόχρονα σχετικό σχεδιάγραμμα για την γενικότερη διαμόρφωση της περιοχής παρουσιάζει ο αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέπελης. Με το έργο του ανατολικού πεζοδρομίου και τις αλλαγές που σχεδιάζονται πάνω από το δημοτικό πάρκιγκ, ουσιαστικά, ολοκληρώνεται η ενοποίηση των πλατειών.

Ήδη από τη Δευτέρα υπήρξε μέριμνα και για την προσωρινή μεταφορά της πιάτσας των οδηγών ταξί στην Κεντρική πλατεία όπου από το πρωί είχαν τοποθετηθεί προειδοποιητικοί κώνοι σήμανσης.



Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του καζίνο Θράκης

Σε οκτώ απολύσεις εργαζομένων προέβη την Παρασκευή 22 Μαΐου η διοίκηση του καζίνο Θράκης, με αποτέλεσμα το σωματείο τους να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 η διοίκηση του καζίνο απέλυσε οκτώ συνάδελφους, εκ των οποίων οι επτά είχαν επιστρέψει στο τέλος Μαρτίου του 2015 και εργάζονταν με απόφαση του δικαστηρίου, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Ο πρόεδρος και μοναδικός μέτοχος του καζίνο, ο κ. Πηλαδάκης, προφανώς δεν μπορεί να αποδεχτεί δικαστικές αποφάσεις που τον υποχρεώνουν να απασχολεί εργαζόμενους που αυτός παράνομα απέλυσε.

Στις καταγγελίες που κοινοποίησε στους οκτώ συνάδελφους μας, η επιχείρηση επικαλείται ως λόγο απόλυσης την κατάθεση μήνυσης εκ μέρους της επιχείρησης κατά των οκτώ συναδέλφων μας. Αποφεύγει βεβαίως να αναφέρει τους λόγους της μήνυσης.

Όσοι έχουμε εμπειρία σε συνδικαλιστικούς αγώνες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η τακτική χρησιμοποιείται από κάποιους εργοδότες ως μέσο τρομοκράτησης των εργαζομένων όταν δεν μπορούν να στηρίξουν νομικά τις αποφάσεις τους, όπως τις απολύσεις των συναδέλφων μας.

Το 2009, όταν αγωνιζόμαστε κατά της μονομερής επιβολής της εκ περιτροπής απασχόλησης και κατά των απολύσεων των συνάδελφων μας, η διοίκηση της επιχείρησης και ο κ. Πηλαδάκης μήνυσαν το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας για παρακώληση συγκοινωνιών. Το 2012 αθωωθήκαμε από το δικαστήριο της Ξάνθης. Τον Μάρτιο του 2014, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του καζίνο στην Αλεξανδρούπολη, πάλι ο κ. Πηλαδάκης μήνυσε το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας, για παράνομη βία. Περιμένουμε τη στιγμή της δίκης όπου ακόμη μια φορά θα αποδείξουμε την αθωότητα μας.

Κανείς από τα μέλη του σωματείου μας δεν φοβάται τις μηνύσεις του κ. Πηλαδάκη, γιατί απλά όλες οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και έχουν ως μοναδικό στόχο την τρομοκράτηση των μελών του σωματείου μας. Στηρίζουμε όλα τα μέλη του σωματείου και ειδικότερα τους δέκα απολυμένους συνάδελφους μας. Θα προσφύγουμε άμεσα στην δικαιοσύνη ώστε οι συνάδελφοι να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στην εργασία τους.

Αυτοί που επέλεξαν την τακτική της ποινικοποίησης των εργατικών διεκδικήσεων θα λογοδοτήσουν. Αυτή τη φορά δεν θα συγχωρήσουμε κανένα ψευδομάρτυρα. Οι υβριστές των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Όσοι παρεμβαίνουν στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος, ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Καλούμε τον υπουργό Εργασίας αλλά και την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων να παρέμβουν και να σταματήσουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της επιχείρησης κατά των εργαζομένων.

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.



Εκδηλωση Συζήτηση Αριστερής Ενότητας Ξάνθης

Θέμα:"Από την άμυνα, στην επίθεση, Από το πανεπιστήμιο της αγοράς στο πανεπιστήμιο των αναγκών μας"

Ομιλητές: Γιαννακίδης Στάθης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Κυριάκος Μελίδης Μέλος ΚΣ νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

29 Μαΐου την Παρασκευή στις 7:00 μ.μ. στο ΠΡΟΚΑΤ Αμφιθέατρο

Εκλογή Ξανθιωτών αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ ενημερώνει ότι η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων για το 10ο συνέδριο του κόμματος (που θα διεξαχθεί στις 5-7 Ιουνίου), θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 27 Μαΐου κατά τις ώρες 12.00-21.00.

Οι εκλογές διεξάγονται:

Δήμος Ξάνθης: Γραφεία Νομαρχιακής Επιτροπής ΠαΣοΚ (κεντρική πλατεία). Εκλέγονται δέκα σύνεδροι εκ των οποίων επτά άνδρες και τρεις γυναίκες.

Δήμος Αβδήρων: Γενισέα (αίθουσα πολιτιστικού κέντρου). Εκλέγονται οκτώ σύνεδροι εκ των οποίων έξι άνδρες και δύο γυναίκες.

Δήμος Τοπείρου: Τοξότες (αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων). Εκλέγονται πέντε σύνεδροι εκ των οποίων τρεις άνδρες και δύο γυναίκες.

Δήμος Μύκης: Σμίνθη (καφενείο Ρετζέπ). Εκλέγονται έξι σύνεδροι εκ των οποίων τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες.

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ.



Τη νέα φορομπηχτική πολιτική της τρόικας που απαιτεί αύξηση του ΦΠΑ κατήγγειλε στις 18/5/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, «συζητούμε για την πράσινη ανάπτυξη, συζητούμε για το πώς θα υπάρξει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν έχουμε φοροεπιδρομή. Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή η τρόικα στην Ελλάδα απαιτεί να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ. Να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τώρα, την ώρα που έχουμε την τουριστική περίοδο, την ώρα που αναμένουμε να υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία, την ώρα που περιμένουμε από τον τουρισμό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Δεν μπορεί, λοιπόν, να χτυπηθεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, με την αύξηση του ΦΠΑ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αύξηση του ΦΠΑ σε μια χώρα η οποία πραγματικά έχει φτωχοποιηθεί και έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα για να μπορέσει ο Ελληνικός λαός να επιβιώσει. Να μην έχουμε αυξημένο ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία».





Συνάντηση με εκπροσώπους κρουαζιέρας

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (CLIA) είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας, Ιωάννης Θεοτοκάς.

Οι εκπρόσωποι της CLIA παρουσίασαν στους Υπουργούς σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία να συμβάλλουν με τεχνογνωσία ώστε η συνεργασία να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

"Ερώτηση Στυλιανίδη για τον αντίκτυπο που έχει στη Ροδόπη η αποφυγή φορτηγών οχημάτων να διέλθουν την Εγνατία Οδό"



Κοινοβουλευτική Ερώτηση για την αύξηση των ατυχημάτων και την καταστροφή του εθνικού οδικού δικτύου από τα διερχόμενα φορτηγά διεθνών δρομολογίων στο νομό Ροδόπης κατέθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Ροδόπης και πρώην Υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.





Επιμορφωτική ημερίδα από τη "Βασίλισσα της Θράκης"

Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα "Συναισθηματική νοημοσύνη, δεξιότητες παιδιών και άθληση" διοργανώνει το βράδυ (20.30) της Τετάρτης 27 Μαΐου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα "Βασίλισσα της Θράκης".

Ομιλητές θα είναι ο MD,Msc, FEBU, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δημήτριος Τάκος και η ψυχολόγος Γλυκερία Καλαμάτα. Την εκδήλωση θα συντονίσει η παιδίατρος Μάρα Σούρμπη-Καζάκη



Οι μαθητές δύο δημοτικών σχολείων «καθαρίζουν τη γειτονιά τους» την Τετάρτη

Σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Ξάνθης, αναφέρεται:

Επειδή στον Δήμο Ξάνθης πιστεύουμε στην συμμετοχή και τον εθελοντισμό των συνδημοτών μας και κυρίως ότι τα παιδιά ως σημερινοί άφθαρτοι χαρακτήρες και ως αυριανοί ενήλικες, θα είναι εκείνοι που θα κάνουν την διαφορά, διαμορφώνοντας οικολογική συνείδηση από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, με αφορμή την εθελοντική καμπάνια “Καθαρίζω την γειτονιά μου” , μαζί με μαθητές του 9ου και 18ου Δημοτικού σχολείου και δημότες της περιοχής, θα προβεί σε καθαρισμό και καλλωπισμό στις γειτονιές γύρω από το σχολείο τους.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 09.00μ.μ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΒΑΚΧΑΙ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Την παράσταση της τραγωδίας Βάκχαι του Ευριπίδη διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής - Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 και ώρα 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σωκράτης Μάλαμας στην Κομοτηνή

Η τριαντάχρονη πορεία του τον ακολουθεί στη σκηνή με πολλά τραγούδια που, όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο και τραγουδιούνται με πάθος από τους ακροατές του, αλλά κάθε φορά «συστήνονται» εκ νέου από τον ίδιο, ανάλογα με την διάθεση πειραματισμού και την έμπνευση της στιγμής που προκύπτει στα live του.

Η φωνή και τα τραγούδια του έχουν μια ιδιαιτερότητα. Τραγούδια υπαρξιακά, μοναχικά, ερωτικά, κοινωνικά. Ο Σωκράτης Μάλαμας ανήκει στην κατηγορία εκείνων των καλλιτεχνών που θέλεις να ξανακούσεις οπωσδήποτε.

Ο Σωκράτης Μάλαμας δεν ακολούθησε ποτέ κανόνες, δεν βολεύτηκε ποτέ σε ευκολίες, δεν είχε πεπατημένες. Κάθε φορά αιφνιδιάζει το κοινό του γιατί, όταν ανεβαίνει στη σκηνή, δεν έχει πρόγραμμα, απλώς ακολουθεί το ένστικτο και την καρδιά του. Ο αυθορμητισμός και η αυθεντικότητα του τον έχουν ξεχωρίσει ως έναν μοναδικό τραγουδοποιό που ξέρει να εκπλήσσει, ακόμα και στα «κλασικά» πλέον κομμάτια του.Μαζί του οι:

Λαμπρινή Καρακώστα / τραγούδι

Νίκος Μαγνήσαλης / τύμπανα

Γιάννης Παπατριανταφύλλου/ κοντραμπάσο

Φώτης Σιώτας/ βιολί, βιόλα

Κυριάκος Ταπάκης/ λαούτο, μπουζούκι

Κλέων Αντωνίου/ κιθάρα

-Παρασκευή 26 Ιουνίου. Κομοτηνή



Εγκλωβίστηκε ο οδηγός στο όχημα

Σοβαρό τροχαίο με όχημα να καρφώνεται σε κολώνα φωτισμού, σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην ΕΟ Ξάνθης-Αβδήρων, στο ύψος της διασταύρωσης της ΣΕΒΑΘ. Ο νεαρός οδηγός ενός ΙΧ μάρκας Mercedes έχασε τον έλεγχο , ανετράπη και κατέληξε στην κολώνα. Η ζώνη που φορούσε ο νεαρός τον έσωσε αλλα΄η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που εγκλωβίστηκε και χρειάστηκε μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, προκειμένου να τον απεγκλωβίσει.

Μετά την άφιξη του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, ο οδηγός είχε τις αισθήσεις του, δήλωσε ζαλισμένος αλλά ήταν αδύνατο να βγει. Απαιτήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση των ανδρών της Πυροσβεστικής που κατάφεραν να κόψουν με το αλυσοπρίονο τον ουρανό του αυτοκινήτου και τον έβγαλαν σώο. Ο νεαρός διακομίστηκε προληπτικά στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.











Σύλλογος Περπατώ: «Τρέξε χωρίς τερματισμό»



Ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» συμμετείχε στην διοργάνωση «Τρέξε χωρίς Τερματισμό» η οποία διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως και τις 23/5/2015.

Στις 72 ώρες που διήρκησε η διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 δρομείς. Τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν μετατράπηκαν σε χρηματικό πόσο ενώ συνολικά συγκεντρώθηκε το πόσο των 10.902,00 € το οποίο θα διανεμηθεί σε πέντε κοινωφελή ιδρύματα. Μέγας χορηγός και υποστηριχτής της διοργάνωσης ήταν η stoiximan.gr Το Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» εκπροσώπησε ο Μιχάλης Ραγκούσης ο οποίος στις δηλώσεις του μετά την συμμετοχή του τόνισε την αξία της ύπαρξης και συμμετοχής όλων σε δράσεις σαν το «Τρέξε χωρίς Τερματισμό» αναφερόμενος στον μέγα χορηγό της εκδήλωσης τόνισε ότι η stoiximan.gr στηρίζει τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ», ο ΠΕΡΠΑΤΩ στηρίζει τις δράσεις της stoiximan.gr και όλοι μαζί Τρέχουμε χωρίς Τερματισμό για καλούς σκοπούς ενώ τέλος ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου.





Παράσταση,“Σι σου ντο” και άλλες ιστορίες που εν-διαφέρουν!



Τα μαθητικά τμήματα του θεατρικού εργαστηρίου Επί Σκηνής παρουσιάζουν την παράσταση



“Σι σου ντο” και άλλες ιστορίες που εν-διαφέρουν!



Το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου.



«…Τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός; Μα είναι τόσο σπουδαίο! Γιατί τότε η διαφορετικότητα προβληματίζει; Γιατί δημιουργεί δυσάρεστες συμπεριφορές; Αφού στο κάτω- κάτω της γραφής…όλοι δεν είμαστε διαφορετικοί…με τον έναν ή τον άλλο τρόπο;…»



Πέντε ιστορίες από τους μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου επί Σκηνής με θέμα τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη συνεργασία και τη συγχώρεση.



Διδασκαλία- Επιμέλεια κειμένων: Μυρσίνη Λαντζουράκη



Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης

«Ψυχή & Σώμα»

Μουσική δίχως σύνορα…



Μέγαρο Μουσικής ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, 21:15



Σε συνέχεια της ενθουσιώδους αποδοχής από κριτικούς και κοινό σε μια μαγική, soldoutεμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η μουσική παράσταση «Ψυχή και Σώμα» ταξιδεύει στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό της περιοδείας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015.



Μία απρόβλεπτη μουσική συνεύρεση! ένα σύγχρονο αμάλγαμα παράδοσης και σύγχρονης εξέλιξης, ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης που καταργεί τα καθιερωμένα μουσικά σύνορα.



Πρωταγωνιστές η φωνή του Κωνσταντίνου και η ποντιακή λύρατου Ματθαίου Τσαχουρίδη. Μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς συνομιλούν επί σκηνής με ήχους των Puccini, Tchaikovsky, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Rodrigo, συναντούν τον Στέλιο Καζαντζίδη, ανταμώνουν με την ελληνική παράδοση, τις μουσικές γειτονιές του κόσμου και συστήνουν τις δικές τους συνθέσεις.



Τόσο η ακαδημαϊκή όσο και η καλλιτεχνική πορεία των δύο αδελφών, αποτέλεσε πόλο έλξης για μια σειρά διακρίσεων από φορείς εντός και εντός συνόρων. Σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία τους αποτελεί το ειδικά γραμμένο για τη φωνή του Κωνσταντίνου Μοιρολόι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον διάσημο Άγγλο συνθέτη Sir John Tavener (1944 - 2013) καθώς και η απονομή του πρώτου βραβείου, από το Ίδρυμα Τεχνών Μεγάλης Βρετανίας, στον Ματθαίο, ως τον «καλύτερο ερμηνευτή μη Δυτικού οργάνου». Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η καλλιτεχνική διεύθυνση και εποπτεία των δύο αδελφών στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πρόεδρο τη Lady Marina Marks, υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας.                   .                                                    



Έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ - KristiansandTower (Νορβηγία), Saad Hall και Art Palace (Ιράκ), Gasteig kulturzentrum-Μόναχο, Liderhalle-Στουτγκάρδη (Γερμανία), Victoria Hall (Ελβετία), Talar Vahdat Hall (Ιράν), Royal Albert Hall, Queen Elizabeth Hall, WOMAD Festival (Αγγλία), καθώς και σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα σε Ρωσία, Καναδά, Η.Π.Α., Κύπρο, Βουλγαρία και Αυστραλία.  



Συντελεστές:



Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, φωνή, πιάνο

Ματθαίος Τσαχουρίδης, ποντιακή λύρα, ουζμπέκικη λύρα,

αφγανικό ρεμπάμπ, αραβικό ούτι, περσική λύρα, βιολί, λαούτο, μπουζούκι



Αντώνης Σαρακατσιάνος (πιάνο)

Αθανάσιος Σωτηριάδης (πλήκτρα, καραντουζέν «μπάγλαμα»)

Σκηπητάρης Γεώργιος (καβάλ, κλαρίνο)

Γεώργιος Κορτσινίδης (τύμπανα, κρουστά, ποντιακό νταούλι) 

Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά)

Ιωάννης Πούλιος (λαούτο, κιθάρες)

Αθανάσιος Σοάννης (κρουστά)





Ηχοληψία: Ιωάννης Ιωαννίδης



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54