«Όχι» στο κόμμα Κασιδιάρη, «ναι» στο «ΕΑΝ» του Κανελλόπουλου

Τη μη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες», ιδρυτής του οποίου είναι ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης, αποφάσισε η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Στην απόφαση αυτή μειοψήφισε ο αρεοπαγίτης Φ. Μουζακη (9-1). 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκπετικό του «κοψίματος» του πολιτικού μορφώματος αναφέρεται πως «είναι συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή». 

Η πρώτη αντίδραση Κασιδιάρη

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» αποκλείεται από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο καταδικασμένος για την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.Το "Εθνικό κόμμα Έλληνες" στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Η δικηγόρος του, Βάσω Πανταζή, ανέφερε: «Ο Ηλ.Κασιδιάρης δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα. Αύριο θα αποφασίσει τις περαιτέρω νομικές του ενέργειες».

► Το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρούσε μέχρι την τελευταία στιγμή, με διάφορους ελιγμούς, να παρακάμψει την «τροπολογία Βορίδη» όμως οι ανώτατοι δικαστές είχαν τον τελευταίο λόγο.

Πράσινο φως για το «ΕΑΝ»

Τη συμμετοχή του κόμματος «ΕΑΝ» που ίδρυσε ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος και αποφάσισε να «νεκραναστήσει» λίγες μόνο ημέρες αφού είχε ανακοινωθεί ως πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που επιχειρούσε να βάλει η τροπολογία του Μάκη Βορίδη, αποφάσισε η Ολομέλεια. 

Aρχικά 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τελικά, οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι μπορούν να συμμετάσχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ κόπηκαν συνολικά 14 κόμματα.