Μαγνησία: Επιστρέφουν θησαυροί που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής

 Χιλιάδες ευρήματα της νεολιθικής εποχής, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τη Μαγνησία, και είχαν μεταφερθεί παράνομα στη Γερμανία στη διάρκεια της Κατοχής, επιστρέφουν μετά από 73 χρόνια στην Ελλάδα και στο φυσικό τους προορισμό.

Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, θραυσμάτων, δηλαδή, αγγείων της νεολιθικής περιόδου, που υπολογίζονται σε 10.000 περίπου, προέρχονται από τη μαγούλα Βισβίκη, τη νεολιθική θέση που βρίσκεται δυτικά του εργοστασίου αρμάτων 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο και του δρόμου που οδηγεί προς τα Κανάλια, και τα οποία είχαν εξάγει παράνομα οι ναζί κατακτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις, οι οποίες τεκμηριώνουν εγγράφως την περιοχή προέλευσης των συγκεκριμένων ευρημάτων, ενώ παράλληλα, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές από Γερμανούς αρχαιολόγους σε 38 συνολικά μαγούλες, οι οποίες βρίσκονται σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, στη διάρκεια της Κατοχής, για τις οποίες δεν υπάρχουν, ωστόσο, γραπτές μαρτυρίες.

Στη διάρκεια των ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν στην παραπάνω νεολιθική θέση, στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από σχετικά δημοσιεύματα, κτίρια νεολιθικής εποχής, τα οποία δεν σώζονται σήμερα, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός κινητών ευρημάτων, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, πριν από επτά δεκαετίες.

Η συγκεκριμένη μαγούλα τέθηκε κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μάλιστα ο αείμνηστος Εφορος Αρχαιοτήτων Δημήτρης Θεοχάρης, πραγματοποίησε ανασκαφές μικρής κλίμακας, αναζητώντας τα κτίρια που είχαν εντοπίσει οι Γερμανοί ανασκαφείς κατά την κατοχή, χωρίς, ωστόσο, να επιτευχθεί ο στόχος.

Στην πορεία του χρόνου πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερες επιφανειακές έρευνες από την αρχαιολογική υπηρεσία στην ίδια περιοχή, η οποία σημειωτέον, έχει ενταχθεί σήμερα σε πρωτοποριακό πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπίσεων, μαζί με δεκάδες ακόμη νεολιθικές θέσεις, προκειμένου να εντοπιστεί τι υπάρχει θαμμένο στο υπέδαφος επί χιλιάδες χρόνια.

Μέρος του παραπάνω υλικού παρουσιάστηκε, εξάλλου, στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Εργο Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, ενώ έπεται σύμφωνα με πληροφορίες, και σχετική έκδοση από την ομάδα των Γερμανών επιστημόνων που μελέτησαν το συγκεκριμένο υλικό.

ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54