ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Πρόγραμμα Ζακυνθινού Καρναβαλιού 2015-Στη Ζάκυνθο το καρναβάλι έχει…βενετσιάνικη παράδοση και γενικώς στο νησί είμαστε για τα…καρναβάλια και τα πανηγύρια!

Το πρόγραμμα είναι από την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, από την αρχή, δηλαδή,  των καρναβαλικών δρώμενων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. όπως ακριβώς έχει ανακοινωθεί από την Καρναβαλική Επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου και ισχύει κατά γράμμα, εκτός και αν έχει...διαφορετική άποψη, ο καιρός, οπότε υπάρχουν τροποποιήσεις, με το σκεπτικό πάντα, να γίνονται όλα, έστω και ετεροχρονισμένα, αλλά να μην χαλάει το κέφι! Μεταξύ άλλων το Ζακυνθινό Καρναβάλι, το οποίο έχει επηρεαστεί κατά πολύ από την περίοδο της βενετοκρατίας στο νησί, ξεχωρίζει για τις "Ομιλίες", το Ζακυνθινό λαϊκό θέατρο, το μοναδικό στο είδος του, ίσως, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, με ντοπιολαλιά, με...ηθοποιούς απλούς και λαϊκούς συμπολίτες μας, που παίζονταν πολύ παλιά, σε δρόμους και πλατείες, χωρίς σκηνικά, μόνο από άνδρες και με μάσκες ή χωρίς αυτές, με στίχους και λόγια από την λαϊκή φαντασία, σοφία και το αληθινό μεράκι και με μπόλικη σάτυρα, αυτοσαρκασμό και...βωμολοχία!    

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου

20.00 Κρυμμένος θησαυρός. θα γίνει ζωντανή μετάδοση των θεμάτων από το IONIAN CHANEL

Σαββάτο 7 Φεβρουαρίου

10.00 Πλατεία Αγίου Μάρκου. 4ος Κρυμμένος θησαυρός. Το παιχνίδι “Κρυμμένου θησαυρού”. Εκατοντάδες Ζακυνθινόπουλα θα λύσουν γρίφους, σοφιστείες τεχνάσματα και θα διαγωνιστούν σε πρωτότυπα παιχνίδια. Συνδιοργάνωση Δήμου Ζακύνθου και IONIAN CHANEL. Στη θέση του μηχανοδηγού το πλήρωμα 94 από το πατρινό καρναβάλι.

20.30 Πνευματικό Κέντρο απονομή των βραβείων του κρυμμένου θησαυρού.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου (του Ασώτου)

Καρναβαλική Ποδηλατάδα. 11.00 ώρα προσέλευσης στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Με αφετηρία την πλατεία του Αγίου Μάρκου και με προορισμό το Μουζάκι (Θέση Μποναφέ). Εκεί ο πολιτιστικός σύλλογος Μουζακίου θα υποδεχθεί τους ποδηλάτες με δρώμενα και λαϊκό γλέντι. Οι συμμετέχοντες ποδηλάτες, θα επιστρέψουν στην πλατεία Αγίου Μάρκου όπου θα λάβουν μέρος σε κλήρωση ενός ποδηλάτου. Επίσης θα βραβευθεί η καλύτερη καρναβαλική αμφίεση ποδηλάτου.

Ακούσατε , ακούσατε , Ζακυνθινοί και ξένοι

Το καρναβάλι αρχινά , να δείτε τι θα γένει

Θ’ αρχίσουν από σήμερα μάσκαρες , φιέστες και χοροί ,

μπαγόρδες , φαγοπότι , ακολουθείστε μας εμάς που ξεκινάμε πρώτοι . 

Ο Δήμος θα’ χει άρματα , πολύ πεζοπορία ,

θα γένει μέγα σούσουρο , σε χώρα και χωρία ,

θα’ χει ομιλίες σε χωριά , καθώς και μες στη χώρα ,

χορευτικά κι άλλα πολλά πάρτε από τώρα φόρα  

Δε θα σας πούμε πιο πολλά , τα άλλα θα τα δείτε ,

Ακολουθείστε μας εμάς για να φχαριστηθείτε … 

Το καρναβάλι ανοίγουμε , τη σημερνή τη μέρα

Και θα’ χει γλέντια και χορούς , ως Καθαρή Δευτέρα !!!

Γιώργος Γουσέτης

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου

17.30 – 19.00 Έναρξη Καρναβαλούπολης Ζακύνθου 2015

Εργαστήριο: παραμυθένιες Μάσκες Συντονισμός και υποστήριξη: Σύλλογος φίλων Ξενοπούλειου παιδικής βιβλιοθήκης

Εργαστήριο: Παραμυθένια καρναβαλοκάπελα Συντονισμός και υποστήριξη: Σύλλογος φίλων Ξενοπούλειου παιδικής βιβλιοθήκης

Εργαστήριο: Face painting Συντονίστρια: Άννα Βούτου και Μαλούχου Διονυσία

Υποστήριξη: Κοντονή Μαρία, Βούτου Ιωάννα, Βαρβαρίγου Νατάσα, Τουρκάκη Ελένη, Βούτου Έλενα, Θεοδόση Δανάη, Αλεξάνδρα Λιβαδιώτη, Κασσιανή Στήνιου , Κορφιάτη Κατερίνα, Τζάνη Λουκία, Φαραού Αθηνά, Τζαμπάζη Ελευθερία, Αλεξάνδρα Κομιώτη

Εργαστήριο: Χοροπηδηχτούλης κλόουν Συντονίστρια: Κόκκαλη Άννα και Τζαμπάτζη Ελευθερία

Υποστήριξη: Ντελή Ελένη, Γκλαβά Αθηνά, Χιώνη Εύη, Γκίζα Ιωάννα, Χαροπούλου Γεωργία.

Εργαστήριο: Αποκριάτικες κούκλες χεριού (Α) Συντονιστής: Βόσσος Νίκος

Υποστήριξη: Κατσαϊτου Αλεξάνδρα , Χουλιάρα Ξανθή

Εργαστήριο: Ονειροδρόμιο μουσικές καρέκλες Συντονίστρια: Καραγιάννη Ρομίνα

Υποστήριξη Αλέξανδρος Γκούσκος Κωνσταντινόπουλος

Συντονισμός – Οργάνωση Ομάδων: Χουλιάρα Ξανθή

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου (Τσικνοπέμπτη )

11.00 Όλο το νησί ψήνει από το πρωί. Μπαγόρδες κατά μήκος και πλάτος της Ζακύνθου, σε σχολεία, πλατείες χωριών και στις γειτονιές της πόλης.

18.00 Πόλη της Ζακύνθου. Η Φιλαρμονική της Δ.Ε. Ζακυνθίων παιανίζει στους δρόμους της πόλης και μας προετοιμάζει για την πομπή της τσικνοπέμπτης.

18.15 Στους δρόμους της πόλης. Ντελάληδες διαλαλούν την έναρξη του Καρναβαλιού.

19.00 Πλατεία Αγίου Λαζάρου. Είσοδος του Κόντε Καρνάβαλου στην πόλη της Ζακύνθου, μαζί με τη φιλαρμονική, τα γαϊτανάκια τα παλιά επαγγέλματα και τις άμαξες με κοντεσίνες, θα συνοδέψουν τον Κόντε καρνάβαλο με κατεύθυνση την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Εκεί ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, θα κηρύξει την έναρξη του Καρναβαλιού.

21.30 Ο σύλλογος και η χορωδία “Το όνειρο του παιδιού” σας προσκαλούν στον ετήσιο αποκριάτικο χορό τους και την κοπή της πίτας τους, την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 στο “Lacite Palace”. Ελάτε να χορέψουμε και να ξεφαντώσουμε με τρελούς αποκριάτικους ρυθμούς.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου

17.30 – 19.00 Εργαστήριο: Καρναβαλικές Κατασκευές Συντονισμός και υποστήριξη : Σύλλογος φίλων Ξενοπούλειου παιδικής βιβλιοθήκης, Μπισκίνη Μαρία, Βόσσος Νίκος, Εύη Χιώνη Γκλαβά Αθηνά

Συντονισμός – Οργάνωση ομάδων: Κωμιώτη Αλεξάνδρα

Σαββάτο 14 Φεβρουαρίου (Αγίου Βαλεντίνου)

15.00 Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου “Η Αγία Μαύρα”. Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου θα παρουσιάσει την ομιλία “Κουμπαριά” του Γιάννη Βουρτσάνη στο χώρο του συλλόγου (έναντι του ταχυδρομείου Μαχαιράδου). Μετά την ομιλία θα ακολουθήσουν χοροί από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.

17.30 – 19.00 Εργαστήριο: Face painting

Συντονίστρια: Άννα Βούτου και Μαλούχου Διονυσία

Υποστήριξη: Κοντονή Μαρία, Βούτου Ιωάννα, Βαρβαρίγου Νατάσα, Τουρκάκη Ελένη, Βούτου Έλενα, Θεοδόση Δανάη, Αλεξάνδρα Λιβαδιώτη, Κασσιανή Στήνιου , Κορφιάτη Κατερίνα, Τζάνη Λουκία, Φαραού Αθηνά, Τζαμπάζη Ελευθερία, Κομιώτη Αλεξάνδρα

Συντονισμός – Οργάνωση ομάδων: Κωμιώτη Αλεξάνδρα

20.30 Πλατεία Αγίου Μάρκου – «Άρωμα Γυναίκας». Ο πολιτιστικός σύλλογος “ΥΡΙΑ” θα παρουσιάσει Ευρωπαϊκούς και Λάτιν χορούς. Η πρόεδρος του συλλόγου η Μαρία Τσουράκη.



21.00 Χορός της “Giostra di Zante” στο πνευματικό κέντρο (καζίνο).

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου (Κυριακή της Αποκριάς)

15.30 “Piccolo Καρναβάλι” . Αφετηρία της παρέλασης από τον Άγιο Λάζαρο. Οι μικροί καρναβαλιστές, θα παρελάσουν με κέφι και φαντασία στην πόλη.

17.30 Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Οι αθλητικοί γυμναστικοί σύλλογοι “ΗΛΙΔΑ” και “ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ” θα παρουσιάσουν σύγχρονες χορογραφίες.



18.30 Ο Πολιτιστικός σύλλογος Σαρακινάδου, θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και έθιμα των αποκριών από τη Ζάκυνθο και απ’ όλη την Ελλάδα. (Επιμέλεια- διδασκαλία: Τετράδης Άγγελος, Αρκαδιανός Διονύσης)

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου

17.30-19.00 Εργαστήριο: Αποκριάτικες κούκλες χεριού (Β)

Συντονιστής: Βόσσος Νίκος

Υποστήριξη: Κατσαϊτου Αλεξάνδρα , Χουλιάρα Ξανθή

Συντονισμός – Οργάνωση Ομάδων: Χουλιάρα Ξανθή

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου

17.30-19.00 Εργαστήριο: Face painting

Συντονίστρια: Άννα Βούτου και Μαλούχου Διονυσία

Υποστήριξη: Κοντονή Μαρία, Βούτου Ιωάννα, Βαρβαρίγου Νατάσα, Τουρκάκη Ελένη, Βούτου Έλενα, Θεοδόση Δανάη, Αλεξάνδρα Λιβαδιώτη, Κασσιανή Στήνιου , Κορφιάτη Κατερίνα, Τζάνη Λουκία, Φαραού Αθηνά, Τζαμπάζη Ελευθερία, Κομιώτη Αλεξάνδρα

Συντονισμός – Οργάνωση ομάδων: Χουλιάρα Ξανθή

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου

15.30 Ο πολιτιστικός σύλλογος Τραγακίου “η Δερματούσα”, παρουσιάζει την ομιλία “Καραμπινάτος Έρωτας” της Μιμίκας Σταμίρη στην πλατεία του χωριού.

17.30-19.00 Εργαστήριο: το Καρναβάλι των Ζώων

Κίνηση, ρυθμός και εκπλήξεις από τις/τους εθελόντριες / εθελοντές της Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης

Συντονισμός και υποστήριξη : Σύλλογος φίλων Ξενοπούλειου παιδικής βιβλιοθήκης

Συντονισμός – Οργάνωση ομάδων: Χουλιάρα Ξανθή

19.30 Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου “η Αγία Μαύρα” το θεατρικό τμήμα του συλλόγου θα παρουσιάσει την ομιλία “Κουμπαριά” του Γιάννη Βουρτσάνη στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσουν χοροί από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.

21.30 Η Χ.Ε.Ν. Ζακύνθου πραγματοποιεί τον αποκριάτικο χορό της, με θέμα “Μάσκαρες με μαύρο ΝΤΟΜΙΝΟ” στον «Κόκκινο Βράχο».

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

17.30-19.00 Εργαστήριο: Χοροπηδηχτούλης κλόουν

Συντονίστρια: Κόκκαλη Άννα και Τζαμπάτζη Ελευθερία

Υποστήριξη: Ντελή Ελένη, Γκλαβά Αθηνά, Χιώνη Εύη, Γκίζα Ιωάννα, Χαροπούλου Γεωργία.

Συντονισμός – Οργάνωση ομάδων: Χουλιάρα Ξανθή

19.00 Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Πάντων θα παρουσιάσει ομιλία στην πλατεία Αγίου Μάρκου με τίτλο, “Κερατάς και Δαρμένος” του Νίκου Θεοδώση (Βολιμιάτης). Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου .

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

11.00 Πλατεία Αγίου Μάρκου. 2ος Αποκριάτικος διαγωνισμός χορού. Το 1ο γυμνάσιο για 2ησυνεχόμενη χρονιά διοργανώνει αποκριάτικο Διαγωνισμό χορού με μαθητές του σχολείου μας. Η ζωντάνια των παιδιών συναντάει το Ζακυνθινό καρναβάλι και το αποτέλεσμα είναι ….μαγικό!! Χορέψτε, ξεφαντώστε, καρναβαλιστείτε μαζί μας!! Σας περιμένουμε όλους!!»

17.30-19.00 Λήξη Καρναβαλούπολης Ζακύνθου 2015

Εργαστήριο: Παραμυθένιες Μάσκες Συντονισμός και υποστήριξη: Σύλλογος φίλων Ξενοπούλειου παιδικής βιβλιοθήκης

Εργαστήριο: Παραμυθένια καρναβαλοκάπελα Συντονισμός και υποστήριξη: Σύλλογος φίλων Ξενοπούλειου παιδικής

Εργαστήριο: Face painting Συντονίστρια: Άννα Βούτου και Μαλούχου Διονυσία Υποστήριξη: Κοντονή Μαρία, Βούτου Ιωάννα, Βαρβαρίγου Νατάσα, Τουρκάκη Ελένη, Βούτου Έλενα, Θεοδόση Δανάη, Αλεξάνδρα Λιβαδιώτη, Κασσιανή Στήνιου , Κορφιάτη Κατερίνα, Τζάνη Λουκία, Φαραού Αθηνά, Τζαμπάζη Ελευθερία, Αλεξάνδρα Κομιώτη

Εργαστήριο: Χοροπηδηχτούλης κλόουν Συντονίστρια: Κόκκαλη Άννα και Τζαμπατζή Ελευθερία Υποστήριξη: Ντελή Ελένη, Γκλαβά Αθηνά, Χιώνη Εύη,Γκίζα Ιωάννα, Χαροπούλου Γεωργία.

Εργαστήριο: Αποκριάτικες κούκλες χεριού (Γ) Συντονιστής: Βόσσος Νίκος Υποστήριξη: Κατσαϊτου Αλεξάνδρα , Χουλιάρα Ξανθή

Εργαστήριο: Ονειροδρόμιο μουσικές καρέκλες Συντονίστρια: Καραγιάννη Ρομίνα Υποστήριξη: Αλέξανδρος Γκούσκος Κωνσταντινόπουλος

Συντονισμός – Οργάνωση Ομάδων: Χουλιάρα Ξανθή

21.30 Πολιτιστικός Σύλλογος “Το Φιόρο Του Λεβάντε”. Αποκριάτικος χορός στο πνευματικό κέντρο.

Σαββάτο 21 Φεβρουαρίου



13.00 Ο αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «Το Κούκεσι» διοργανώνει την γιορτή της παραδοσιακής “Γκλαούνας” (πλακουτσή τηγανίτα) που θα γίνει στο παλιό Δημοτικό Καλλιθέας. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί και “Μπαγόρδα”.

15.00 Λιθακιά. Η ομάδα λαϊκού θεάτρου «Κώστας Σκαντάλης» παρουσιάζει την ομιλία, “της Ζακύνθου το Κάγκελο” του Στάθη Πίσκοπου, στην πλατεία της εκκλησίας του χωριού.

18.00 Βενετσιάνικος Γάμος. Ο Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε, 16ος αιώνας

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την παράσταση που έγινε θεσμός από το 2004, με ένα πρωτότυπο και φαντασμαγορικό σκηνικό που θα σας μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές. Είναι το πρώτο Βενετσιάνικο δρώμενο στην νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου, που προκαλεί την φαντασία και μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα, με κουστούμια θεατρικά, αδιαφιλονίκητης κομψότητας και χάρης, με τους τυμπανιστές, σαλπιγκτές, τοξοτές, όργανα εποχής, τα προικιά, τα καπίτουλα, τη Λεντίκα, και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Εμπνευστής του δρώμενου ο Ζακυνθινός ζωγράφος και ιδρυτής του «Μιλάνειου Ναυτικού Μουσείου» Αντώνης Μιλάνος.

Σε αυτό το γλέντι σας περιμένουμε να υποδεχθούμε το νικητή γαμπρό!!!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου( ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ)

15.30 Μεγάλη Παρέλαση. Η Μεγάλη Παρέλαση με αρχηγό τον Κόντε καρνάβαλο θα ξεκινήσει από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου, με κατάληξη την Πλατεία Δημοκρατίας (πλατεία ΟΤΕ).

17.30 Πλατεία Αγίου Μάρκου. Η ομάδα “Loyal Dreamers ” παρουσιάζει Hip-Hop και Λάτιν χορούς. (Επιμέλεια- διδασκαλία: Ανδριανή Μαρούλη).

18.00 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Ο αθλητικός γυμναστικός σύλλογος “ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ” θα παρουσιάσει σύγχρονες χορογραφίες.

18.30 Hip-Hop free style (επιμέλεια χορογραφίας Ελίσια Στουφή με συμμετοχή Τάνιας Στουφή).

19.30 Πόβερο Καρναβάλι. Άλλο ένα ξέφρενο Καρναβάλι φτάνει στο τέλος του. Οι Καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής , συνοδεύουν τον Κόντε Καρνάβαλο στην τελευταία του.. κατοικία, μέχρι την επόμενη, ένα χρόνο μετά την… ανάστασή του. Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο είναι και η κηδεία του… Το δρώμενο θα παρουσιάσει η καρναβαλική επιτροπή του δήμου Ζακύνθου. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία των Αγίων Σαράντα και θα καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου ο Κόντε Καρνάβαλος θα καεί στην πυρά.

Μετά το Πόβερο ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς, θα κάνει την έναρξη του Καρναβαλιού 2016.



20.30 Μαρουλοκρέμμυδα. Η ομάδα του “Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε του 16ου αιώνα” του Αντώνη Μιλάνου, θα αναβιώσει το “Αντέτι” των “Μαρουλοκρέμμυδων” στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων – Μητρόπολη.



22.30 Χορός καρναβαλικής επιτροπής. Στο Πνευματικό Κέντρο – Καζίνο, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς θα κόψει την παραδοσιακή λαγάνα.

“Και του χρόνου Μάσκαρες”.



ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου (Καθαρή Δευτέρα- Κούλουμα)

13.00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατασταρίου “ΜΟΡΦΕΣ” θα κάνει κούλουμα στην πλατεία του χωριού του. Θα ακολουθήσουν χορευτικά συγκροτήματα από τους συλλόγους “ΜΟΡΦΕΣ”, “ΜΑΡΤΕΛΑΟΣ” και ”ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”. Μετά θα παιχτεί η ομιλία “Η ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ” του Γιάννη Βουρτσάνη, από τον πολιτιστικό σύλλογο Μαχαιράδου “Η Αγία Μαύρα”.

Ακολουθεί γλέντι με ζωντανή μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα.

16.30 Κούλουμα και Ομιλία στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου των Αγίων Πάντων. Θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Αγίων Πάντων, η ομιλία “Κερατάς και Δαρμένος ” του Νίκου Θεοδόση (Βολιμιάτης). Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, με ζωντανή μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα.

Η Καρναβαλική επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοηθούν και συμμετέχουν στην πραγματοποίηση του Ζακυνθινού Καρναβαλιού 2015.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14/02/2015 - 18:00