Ψήφισμα αγωνιζόμενων απολυμένων εργαζόμενων και αλληλέγγυων εργαζόμενων της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΑ Ζακύνθου για το νομοσχέδιο περί επαναλειτουργίας της ΕΡΤ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ: ΑΡΧΙΣΕ ΛΑΘΟΣ…

Ο νόμος που δημιούργησε το αποτυχημένο μνημονιακό μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ αποτελεί, ουσιαστικά, τη βάση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα που επιχειρεί να δημιουργήσει η νέα κυβέρνηση, ξεχνώντας ότι «με υλικά κατεδαφίσεων δεν φτιάχνεις γερό σπιτικό».

Οι αγωνιζόμενοι απολυμένοι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι της αυτόδιαχειριζόμενης ΕΡΑ Ζακύνθου θεωρώντας ότι:

- ο αγώνας που δόθηκε σε όλη την Ελλάδα- από πρώην εργαζόμενους, αλληλέγγυους εργαζόμενους και κοινωνία- για το άνοιγμα της ΕΡΤ ήταν αυτός που οδήγησε στην πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία της,

- από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, το ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- ριζοσπαστικά συνδικαλιστικά και πολιτικά κινήματα και φορείς παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις του πρωτοφανούς εγχειρήματος πολιτικής ανυπακοής που κάναμε πράξη, με τη λειτουργία του μοναδικού αυτόνομου, αυτοδιαχειριζόμενου δίκτυου δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον κόσμο,

- κατά τη διάρκεια της 22μηνης μάχης μας –με 18 συνάδελφους μας νεκρούς- υπήρξαν αιτήματα, τα οποία η αγωνιστική παρακαταθήκη δεν επιτρέπει ούτε να παραγραφούν ούτε να υποτιμηθούν,

- η πλήρης ηθική δικαίωση ενός -τέτοιας έκτασης και μορφής- αγώνα δεν επιτυγχάνεται με υποχωρήσεις και εκχωρήσεις και ότι στον οποιοδήποτε εμπαιγμό έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε (όπως π.χ. με τη μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μηνυμάτων με προεκλογικές δηλώσεις υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για το ρόλο της ΝΕΡΙΤ και όσων την υπηρετήσαν ή για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ένας πραγματικά δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας),

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- την άμεση επαναλειτουργία των 19 περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ και όλων των δομών που είχε η ΕΡΤ πριν την 11η Ιουνίου 2013, καθώς και τη δέσμευση για εξασφάλιση συνέχισης της λειτουργίας τους, μετά το μεταβατικό στάδιο…


-την αποδέσμευση του ποσού των 100 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος που παράνομα είχε υπολογιστεί από την προηγούμενη τροϊκανή συγκυβέρνηση ΝΔ.-ΠΑΣΟΚ ως πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2015, όπως και τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοιες «λοβιτούρες» στο μέλλον.

-την κάλυψη των κενών θέσεων, κυρίως από όσους αλληλέγγυους συμμετείχαν αδιαλείπτως στο αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα στις ειδικότητες που είχαν, όπως και από τους συναδέλφους συμβασιούχους που δούλευαν στην ΕΡΤ πριν το «μαύρο» και οι οποίοι επέλεξαν με την εργασία τους να στηρίξουν τον αγώνα μας. Επίσης, τη δέσμευση για την πρόσληψη ενός μέλους πρώτου βαθμού από τις οικογένειες των 18 νεκρών μας.

-την πρόβλεψη ότι όσοι πρώην ΕΡΤικοί υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας είτε στη ΔΤ είτε στη ΝΕΡΙΤ όπως και όσοι προσελήφθησαν για να υπηρετήσουν τα κυβερνητικά μορφώματα, θα απομακρυνθούν από τη νέα ΕΡΤ είτε με τη λήξη του χρόνου σύμβασης εργασίας τους είτε με μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες.

-την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας, με αναγνώριση και των 22μηνών εργασίας μας στον αγώνα.

- την πρόβλεψη για συμμετοχή της κοινωνίας στη λειτουργία της νέας ΕΡΤ μέσα από τις κατά τόπους συνελεύσεις εργαζόμενων και αλληλέγγυων.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Μαρίνα Μάντζου-δημοσιογράφος

Πέτρος Πομόνης-δημοσιογράφος

Σάκης Νέγκας-δημοσιογράφος

Γιάννης Κολυβάς- τεχνικός

Ευθύμιος Παλλαδινός- τεχνικός

Χαριτίνη Μυλωνά-διοικητική υπάλληλος

Τότα Γιαννούλη-αλληλέγγυα εργαζόμενη

Αλέξανδρος Λάσσης-αλληλέγγυος εργαζόμενος

Γιώργος Πλέσσας-αλληλέγγυος εργαζόμενος

Σπύρος Στανίτσας- αλληλέγγυος εργαζόμενος

Νίκος Κλάδης-αλληλέγγυος εργαζόμενος

Διονύσης Γιατράς- αλληλέγγυος εργαζόμενος

Ανδρέας Λευτάκης- αλληλέγγυος εργαζόμενος

Γιάννης Γεωργάνος- αλληλέγγυος εργαζόμενος


Να διευκρινιστεί ότι το ψήφισμα αυτό, το οποίο θεωρούμε ότι είναι αρκετά διεκδικητικό, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, όπως ακριβώς τα λέμε, τα εννοούμε και τα παλεύουμε σαν ελεύθερη και αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΑ Ζακύνθου, 22 μήνες, τώρα, το υπογράφουν σε πρώτη φάση, οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι του σταθμού, αυτοί που συμμετέχουν άμεσα στο τοπικό πρόγραμμα (τεχνική βοήθεια, εκπομπές και οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη).


Δυστυχώς, από τους υπογράφοντες το ψήφισμα, λείπει, αλλά θα το υπέγραφε πρώτη και καλύτερη, η αγαπημένη μας, Αδαμαντία Παντή, η οποία, όπως είναι γνωστό, «έφυγε» άδικα και πρόωρα από τη ζωή, αλλά, ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή, όρθια και αγωνιζόμενη! Όμως, το ψήφισμα-και όχι μόνο αυτό-αφορά και την δική της, ηθική, πρωτίστως, δικαίωση, εκεί «πολύ ψηλά που βρίσκεται», αλλά και της μονάκριβης κόρης της!        

Το εν λόγω ψήφισμα, θα προωθηθεί προς κάθε κατεύθυνση, για να λάβουν όλοι γνώση και να εκφράσουν άποψη, αλλά αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση και αρχή του αγώνα μας, επιδιώκοντας, το αμέσως επόμενο διάστημα, να γίνει και «κτήμα» όλης της Ζακυνθινής κοινωνίας, δεδομένου ότι θα υπογραφεί και από τους υπόλοιπους-και παρά πολλούς ακόμα-αλληλέγγυους στο νησί, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και επίπεδο, συλλόγων, φορέων και διαφόρων κινήσεων, καλώντας-τέλος-και τις τοπικές αρχές να λάβουν επίσημη θέση!        

Φωτο αρχείου, είναι αυτή που έχει αναρτηθεί μαζί με το ψήφισμα, «αποθανατίζοντας» μία από τις πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στην ΕΡΑ Ζακύνθου, στα πλαίσια του «Εργαστηρίου αλληλεγγύης και επικοινωνίας».  


 









Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21/03/2015 - 14:48