Φωτογραφία EPA/ROLEX DELA PENA

Κίνα: 50 νεκροί στην περιοχή των μουσουλμάνων σε «τρομοκρατική επίθεση»

Πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, λόγω «σοβαρής τρομοκρατικής επίθεσης».
Το περιστατικό στην περιοχή Λουντάι είχε αναφερθεί και πρό ημερών στα μέσα ενημέρωσης, αλλά ο απολογισμός των νεκρών ήταν χαμηλότατος.

Την Πέμπτη αναφέρθηκε σε κρατικό διαδικτυακό πόρταλ ότι 40 «ταραχοποιοί», έξι πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.
Δεν υπήρξε δικαιολόγηση της καθυστέρησης στην ενημέρωση.

Η βία κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες στην συγκεκριμένη επαρχία. Πρόκειται για το δυτικό άκρο της Κίνας, το οποίο αποτελεί τον τόπο κατοικίας της μουσουλμανικής μειονοτικής ομάδας των Ουϊγούρων.

Σύμφωνα με το πόρταλ Tianshan, υπήρξαν δύο εκρήξεις την Κυριακή το απόγευμα στις 17:00 σε ισάριθμα αστυνομικά τμήμαμτα, σε υπαίθρια αγορά και στην είσοδο καταστήματος. Οι «ταραχοποιοί» είτε ανατινάχθηκαν είτε σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά. Οι τραυματίες μεταξύ των πολιτών έφθασαν τους 54, ενώ δύο «ταραχοποιοί» συνελήφθησαν.
 
Ο κύριος ύποπτος για τα γεγονότα είναι ο Μαμάτ Τουρσούν, ο οποίος «λειτουργούσε ως εξτρεμιστής από το 2003».

Η Κίνα κατηγορεί συνήθως για τις επιθέσεις στην περιοχή Ουϊγούρους εξτρεμιστές οι οποίοι εμπνέονται και ενισχύονται από τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό.

Ουϊγούροι ακτιβιστές τονίζουν ότι η αυταρχική κινεζική κυριαρχία στην περιοχή προκαλεί οργή και βία στις τοπικές κοινότητες.

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26/09/2014 - 12:51