ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / Στις 12 Ιανουαρίου του 1949 γεννιέται ο Haruki Murakami

Ο Haruki Murakami, το έργο του οποίου έχει χαρακτηριστεί προσιτό αλλά και συγχρόνως εξαιρετικά πολύπλοκο, γεννήθηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας, αλλά πέρασε τα περισσότερα νεανικά του χρόνια στο Κόμπε. Και οι δύο του γονείς δίδασκαν ιαπωνική λογοτεχνία και ο Murakami, από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή και επηρεάστηκε από τη δυτική μουσική και τη λογοτεχνία, διαβάζοντας συγγραφείς όπως ο Kurt Vonneggut και ο Richard Brautigan. Σπούδασε θέατρο στο Τόκυο και στη συνέχει εργάστηκε σε κατάστημα δίσκων αρχικά και άνοιξε ένα τζαζ μπαρ τη συνέχεια -άλλωστε η αγάπη του για τη μουσική είναι εμφανής στο λογοτεχνικό του έργο που έχει πολύ συχνά μουσικά θέματα.

 

Ο συγγραφέας έγραψε το πρώτο έργο του στα 29 του χρόνια και υποστηρίζει ότι η έμπνευση γι αυτό του ήρθε ξαφνικά ενώ παρακολουθούσε έναν αγώνα μπέιζμπολ. Μετά την ολοκλήρωσή του, έστειλε το έργο του σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Ήδη από το πρώτο αυτό έργο του μπορεί κανείς να διακρίνει τα μετέπειτα λογοτεχνικά στοιχεία που διαμόρφωσαν το στυλ του. Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε το 1987 με το έργο «Νορβηγικό Δάσος» το οποίο τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή στη χώρα του. 

 

Το συγγραφικό στυλ του Murakami χαρακτηρίζεται από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, στην παράδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και ο ίδιος λέει ότι το χρησιμοποιεί γιατί η οικογένεια στην ιαπωνική κουλτούρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και οι βασικοί χαρακτήρες είναι πάντα ανεξάρτητες προσωπικότητες που παλεύουν με την ελευθερία και τη μοναξιά έναντι των στενών ανθρώπινων σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, στο έργο του το ιδιόμορφο χιούμορ και η αντίστιξη που δημιουργείται μεταξύ της ψυχαγωγικής διάθεσης και τη σοβαρότητας των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, ενώ έντονο είναι και το στοιχείο της συναισθηματικής νοσταλγίας. Σε πολυάριθμα έργα του υπάρχουν πολλές αναφορές στην κλασική μουσική, αλλά και στη σύγχρονη -χαρακτηριστικός ο τίτλος του βιβλίου του “Norwegian Wood” που προέρχεται από το ομώνυμο κομμάτι των Beatles.