Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Άδωνι σε κλίμα έντασης στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε, σε κλίμα έντασης η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Από τους 246 παρόντες βουλευτές, 164 ψήφισαν υπέρ, 72 κατά και δέκα δήλωσαν «παρών». Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Με κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Διεκπεραιωτή συμφερόντων» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης κατέστησε σαφές ότι βάσει του Κανονισμού δεν θα προηγηθεί συζήτηση ουσίας, καθώς η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έχει γίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώναν υπέρ της τροπολογίας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τα φάρμακα.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής».

Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα, όπως δήλωσε ο Νότης Μαριάς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ προσπάθησε να καταστήσει σαφή στο σώμα τη θέση του κόμματός του επί των άρθρων της τροπολογίας, καταγγέλλοντας παράλληλα το γεγονός ότι η ψηφοφορία για την τροπολογία έγινε ταυτόχρονα με την ψηφοφορία για άρσεις ασυλίας. Eπειδή δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, διεκόπη από τον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη, έχοντας ως αποτέλεσμα  να επικρατήσει ένταση και οι βουλευτές των Ανεξαρτητων Ελλήνων να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία προχώρησε μετ΄ εμποδίων, με τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας.

«Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα» επέμεινε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1,2,3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να εγγράφουν «όχι στην τροπολογία».

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ. Από την αίθουσα της Ολομέλειας είχαν αποχωρήσει και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Με κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς το μη νόμιμο, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία είναι παράνομη, αντίκειται στον κανονισμό και είναι αντισυνταγματική. «Διεκπεραιωτή συμφερόντων» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΣΚΑΪ, Καθημερινή

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27/11/2013 - 15:08