ΕΚΠΑ: Έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου - Συνεχίζουν την απεργία οι διοικητικοί

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 09.30 το πρωί η σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έπειτα από αίτημα του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και με αντικείμενο τη λειτουργία του ιδρύματος.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι με δύο 24ωρες απεργίες σήμερα και αύριο τονίζοντας ότι «οι κυβερνητικές επιλογές, που οδηγούν σε διαθεσιμότητα και αργία 571 εργαζόμενους του Ιδρύματος, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις σπουδές των φοιτητών όσο και την ασφάλειά τους, σε ένα Ίδρυμα χωρίς προσωπικό» ενώ παράλληλα καταγγέλλουν πρωτοφανή «παρέμβαση της Αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας στα εσωτερικά ζητήματα του Συλλόγου», καθώς με εισαγγελική παραγγελία ζητούνται τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής του ΕΚΠΑ.

Στο κείμενο της απόφασης που ελήφθη κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση υπογραμμίζουν ότι «ο απεργιακός μας αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε συνέχιση του διαλόγου και να διασφαλίσει εγγυήσεις για την εφαρμογή της όποιας πρότασης. Καμιά πρόταση δεν μπορεί να εκληφθεί ως δεδομένη εάν δε δεσμευτούν δημόσια οι υπουργοί Παιδείας και ΥΔΜΗΔ.

Καλούμε το υπουργείο σε διάλογο με στόχο την επιστροφή όλων των συναδέλφων στις θέσεις τους.

Τονίζουμε ότι η ώρα για την επίλυση του ζητήματος είναι τώρα. Οι κινήσεις αυταρχισμού και αδιαλλαξίας από την πλευρά του υπουργείου οδηγούν σε αδιέξοδο.»

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων εξέφρασε για άλλη μία φορά τη διαφωνία της με την απόφαση, καθώς τάχθηκε υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας.

«Η πρόταση του υπουργού όχι μόνο δεν εξασφαλίζει με επίσημο τρόπο τις θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως αποτελεί εφαλτήριο για την εφαρμογή των νόμων 4009, 4024, βάσει των οποίων σχεδιάζεται η συρρίκνωση, η αποδόμηση και η ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» σημειώνει από την πλευρά της η Απεργιακή Επιτροπή.

Αναμένεται να επαναξιολογήσουν τη στάση τους σε νέα γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Τορπιλίζει το διάλογο η δίωξη του Πρύτανη

Στην ανακοίνωσή της η Απεργιακή Επιτροπή απαιτεί την ανάκληση της δίωξης του Πρύτανη του Ιδρύματος κ. Πελεγρίνη σημειώνοντας ότι «πέρα από τον καταφανώς αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της, τορπιλίζει τη διαδικασία του διαλόγου και καταδεικνύει τον προσχηματικό του χαρακτήρα. Ο Πρύτανης είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της όποιας πρότασης εκ μέρους του Ιδρύματος.»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πελεγρίνης, ο οποίος είχε κληθεί χθες σε ανωμοτί κατάθεση για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος, ζήτησε και έλαβε από τον εισαγγελέα προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα,

Η κλήση του κ. Πελεγρίνη έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ με την έρευνα συσχετίστηκε και ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10/12/2013 - 08:51