Ελευθερία Φαραντάκη: Περιμένουμε να αποκατασταθεί η νομιμότητα

Επτά μήνες μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παράγουν ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα και θα συνεχίσουν μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα λέει στην «karfitsa.gr» η Ελευθερία Φαραντάκη, μέλος της ΠΟΣΠΕΡΤ και εργαζόμενη στην πρώην ΕΡΤ3. Όπως ξεκαθαρίζει η κ. Φαραντάκη ο αγώνας των εργαζομένων δεν υποκινήθηκε ποτέ και από κανένα κόμμα, ενώ όσον αφορά στη λειτουργία, στο πλαίσιο της ΔΤ, ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα την Θεσσαλονίκη τονίζει ότι η όλη προσπάθεια προσπερνά με μεγάλη ευκολία το μέγεθος της βαρβαρότητας του κλεισίματος της ΕΡΤ3.

 

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Πως αισθανθήκατε όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ;

Όπως θα έπρεπε και όπως ένοιωσε κάθε δημοκρατικά ευαίσθητος πολίτης όταν επιλέγεται ο αυταρχισμός και η βαρβαρότητα του αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Είναι η φυσιολογική αντίδραση ενός ανθρώπου όχι γιατί χάνει τη δουλειά του αλλά γιατί χάνονται αυτονόητες αξίες για τη χώρα του. Και ο τρόπος και η μέθοδος αλλά και η πολιτική που επιχειρήθηκε προσέβαλαν κάθε Έλληνα πολίτη ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές όφειλαν να προστατέψουν την ΕΡΤ από την κακοδιαχείριση; Οι παραλείψεις και σ’ αυτήν την υπόθεση, στοίχισαν τη δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων;

Με συγχωρείτε αλλά η αξιακή αξιολόγηση της ερώτησης έχει ένα θεμελιώδες λάθος. Φυσικός φύλακας της διαφάνειας και της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και ενός δημόσιου οργανισμού, πρέπει να είναι ο επικεφαλής και η διοίκηση που επιλέγεται από την κεντρική εξουσία. Πριν φτάσουμε σε ευθύνες των συνδικαλιστών -γιατί έτσι βολεύει- θα πρέπει να απαντήσουμε αν οι διοικήσεις της ΕΡΤ υπερασπίζονταν τη διαφάνεια. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τις 40 περίπου προσλήψεις ειδικών συμβούλων με τετραπλάσιες αποδοχές από το μέσο όρο των απλών εργαζομένων. Δεν αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων το πάρε δώσε με εταιρίες παραγωγής για αμφιβόλου αποτελέσματος παραγωγές, για τις 4 νέες γραμματείς που χρειάστηκε ο κ. Μάναλης όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ή συνδικαλιστές όπως συνηθίζεται να λέγονται για την δημιουργία εντυπώσεων, πάλευαν συστηματικά για να διορθωθούν έστω και τις τελευταίες παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές που συνεχίζονταν σε πείσμα των καιρών στην ΕΡΤ. Βόλευε να προπαγανδίζονται ευθύνες εκπροσώπων εργαζομένων γιατί έτσι θα σκεπάζονταν οι τεράστιες ευθύνες των ίδιων προσώπων που αποφάσισαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο θύτης δεν μπορεί να εμφανίζεται ως θύμα.

Επτά μήνες μετά παραμένετε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 και συνεχίζετε να εκπέμπετε πρόγραμμα. Δε σκεφτήκατε να σταματήσετε; Τι περιμένετε να αλλάξει;

Πολύ απλά να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Πολύς κόσμος έχει ξεχάσει ότι ακόμη και σήμερα επτά μήνες μετά, η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, δεν έχει επικυρωθεί από την Βουλή. Κάτι που θεωρείται αυτονόητα προαπαιτούμενο σε μια δημοκρατία. Εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και διαλεύκανση σωρείας νομικών, πολιτικών και διοικητικών παρανομιών γύρω από το θέμα ΕΡΤ. Είναι ντροπή για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται.  Και τέλος, μόνο σε «μπανανίες» απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγα λεπτά και επτά μήνες μετά δεν έχουν πάρει ούτε ένα χαρτί, ούτε ένα ενυπόγραφο έντυπο που να τους λέει ότι απολύθηκαν, εκκαθαρίζονται οι αποδοχές τους και αποζημιώνονται όπως πρέπει.

Ποιοι είναι οι «ανοιχτοί» λογαριασμοί που έχετε με την κυβέρνηση. Πότε και πως θα κλείσουν;

Η κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς. Και σε εμάς και σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που οδήγησε σε απελπισία και απόγνωση. Και κάποια στιγμή, όχι μόνο από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, θα αντιμετωπίσει την κρίση που προβλέπει η κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σύνταγμα. Εκεί είναι το «ταμείο» της δημοκρατίας.

Με το θέμα των αποζημιώσεων τι γίνεται;

Τίποτε περισσότερο από τη συνήθη πρακτική αυτής της κυβέρνησης. Παχιά λόγια για πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις και στην πράξη, εκδικητικότητα, παρανομίες και σπατάλη πολύτιμων ευρώ για το νέο μόρφωμα που είναι η ΔΤ. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ οδηγούνται με σαδισμό σε οικονομική εξαθλίωση, αφού όχι μόνο εκκαθάριση αποζημιώσεων δεν έγινε, αλλά ούτε και τα χρήματα από εργασία που όφειλαν από το Νοέμβριο του 2012 (!), δεν καταβάλουν.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι παραμένετε στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 υποκινούμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Εάν ο αγώνας μας για Αξιοπρέπεια – Δημοκρατία – Ανθρωπιά  – Αλληλεγγύη και ανεξάρτητη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, βρίσκει σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και την ΔΗΜΑΡ, είμαστε  υποκινούμενοι από την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και την ΔΗΜΑΡ. Όσοι αναζητούν υποκινητές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ας δούνε στον καθρέφτη της ψυχής τους, τις αποφάσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης. Ο αγώνας μας δεν υποκινήθηκε από κανένα κόμμα! Είναι ένας αγώνας για την ΕΡΤ, τη δημοκρατία και την κοινωνία, που χτυπιέται από τα μέτρα του μνημονίου! Μεταξύ των εργαζομένων-απολυμένων που παραμένουμε στα κτίρια -και όχι μόνο- και συνεχίζουμε το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα υπάρχουν συνάδελφοι διαφορετικών ιδεολογιών και κομματικών προτιμήσεων, όμως όλοι έχουμε ένα κοινό στόχο. Τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς μας και τη συνέχιση του αγώνα για μια Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Ανοιχτή στην κοινωνία.

Βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, ανάμεσά τους και της συγκυβέρνησης, όταν έπεσε το «μαύρο» στάθηκαν στο πλευρό σας. Εξακολουθούν να σας στηρίζουν εντός και εκτός βουλής;

Κάθε πολιτικός που έχει δημοκρατικές ευαισθησίες, αρχές και συνέπεια στις αξίες του πλουραλισμού και της ελεύθερης επικοινωνίας, στηρίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια μας. Όσοι, και δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί, περιορίζονται στις ανάγκες που επιβάλλουν την διάσωση μίας πολιτικής που λειτουργεί με κανόνες κοπαδιού σε μία κοινοβουλευτική ομάδα ακολουθώντας τον «μεγάλο αρχηγό» και τις διαταγές του, τότε δεν στηρίζει την προσπάθεια μας. Σε πολλές περιπτώσεις η δοκιμασία της ΕΡΤ ανέδειξε ή αποκάλυψε και την ποιότητα ή μη του πολιτικού προσωπικού. Από πολλούς χώρους. Κρίνονται και θα κριθούν από την πολιτική γενναιότητα, αυτά που λένε ιδιωτικά να τα επαναλαμβάνουν και δημόσια. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

 Ποια είναι η γνώμη σας για την προσπάθεια να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ΔΤ ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα την Θεσσαλονίκη;

Όλη αυτή η συζήτηση περιέχει πλήθος αντιφατικών και ύποπτων προσεγγίσεων. Προσπερνά με μεγάλη ευκολία το μέγεθος της βαρβαρότητας του κλεισίματος της ΕΡΤ3, υποτιμά τις ευθύνες των φυσικών αυτουργών αυτής της βιαιότητας που είναι οι ίδιοι που λαμβάνουν και τις νέες αποφάσεις. Επίσης, επιλέγεται ως ρητορεία, η ελεημοσύνη προς τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια με την λειτουργία κάτι που να θυμίζει ΕΡΤ3, να γίνει για να μην χάσει ο κοσμάκης τη δουλίτσα του ή να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Αυτό ΔΕΝ ήταν η ΕΡΤ3! Ούτε η λειτουργίας της προοριζόταν για να έχουν μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλειά. Η ΕΡΤ3 ήταν ένα μεγάλο περιφερειακό κανάλι που παρήγαγε πολύ και σημαντικό έργο. Είχε καταφέρει μετά από πολλά χρόνια δουλειάς και προσπάθειας, να έχει ταυτότητα, διακριτό ρόλο, την αποδοχή των πολιτών, την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου και πολλά ακόμη επιτεύγματα που το μόρφωμα ΔΤ, δεν δύναται να προσεγγίσει. Γιατί όλα τα προηγούμενα δεν έγιναν μόνο επί τη βάση μισθού και εργασίας. Περιείχαν μεράκι, πάθος, επαγγελματισμό, ταλέντο, φαντασία, γνώση, σεμνότητα, πολύ δουλειά, όνειρα και αγάπη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06/01/2014 - 16:05