Τρομοκρατία είναι να διαδηλώνεις κατά της Ε.Ε.

Του Παναγιώτη Φραντζή

Αναδημοσίευση από το Unfollow

Αυτό θα ήθελαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς να γράφει το αστυνομικό ανακοινωθέν, το οποίο απαγορεύει υπαίθριες συναθροίσεις σήμερα Τετάρτη. Γιατί λίγο απέχουν από το να θεωρούν τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που εναντιώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση… τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η πραγματική πρώτη ημέρα του 2014 ήταν η 7η Ιανουαρίου. Αρκεί μια ματιά στους τίτλους των εφημερίδων για να πειστεί κανείς: Φόβος και τρόμος για τρομοκράτες που κυκλοφορούν ελεύθεροι. Απαγόρευση των διαδηλώσεων ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας.

Το ανακοινωθέν του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τα λέει όλα με ύφος που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Αναφέρεται ρητά στο κάλεσμα «μέσω διαδικτύου από την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή» για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Και από την πρώτη παράγραφο προσπαθεί να αποδώσει νομιμοποίηση στην πράξη της απαγόρευσης συναθροίσεων όταν υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της «κοινωνικοοικονομικής ζωής».

Αυτό που επιχειρεί το αστυνομικό ανακοινωθέν είναι να συνδέσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ –και ευρύτερα τις αντι-ΕΕ αριστερές δυνάμεις– με κάποιον κίνδυνο για την κοινωνικοοικονομική ζωή. Αυτοί οι όροι είναι βέβαια βγαλμένοι από τα κιτάπια της Ε.Ε., η οποία ονομάζει τρομοκρατία, σε τελευταία ανάλυση, ακριβώς αυτό: τη διατάραξη (ή διαταραχή, όπως το θέλει ο συντάκτης του συγκεκριμένου κειμένου) της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Αυτοί που έχουν αλλάξει τα φώτα στην κοινωνικοοικονομική ζωή με μέτρα και μνημόνια ετοιμάζονται να στήσουν ξανά ένα παιχνίδι φόβου και παραπληροφόρησης.

«Καλούμε το λαό και τη νεολαία να σπάσει στην πράξη την τρομοκρατική απαγόρευση και να πάρει μέρος στην συγκέντρωση  της 8ης Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια!» απαντούν οι οργανώσεις που επιμένουν στην απόφασή τους να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης και της  Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ… «Ένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλός πολιτικός κρατούμενος» δήλωσε ο πολύς Σίμος Κεδίκογλου στηλιτεύοντας τη χορήγηση άδειας στον Χριστόδουλο Ξηρό, του οποίου τα ίχνη αναζητά η Αστυνομία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά δεν αναγγέλλει μόνο το δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Αναγγέλλει το πέρασμα του αυταρχισμού σε ένα νέο επίπεδο, το πέρασμα σε νέο επίπεδο του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων μας.

Παραφράζοντας τη δήλωσή του θα λέγαμε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλή αντιδημοκρατική κυβέρνηση». Είναι κυβέρνηση της αυταρχικής καινοτομίας που απαιτεί η αγορά και το κράτος στην εποχή μας. Δεν μπορεί να ξηλωθεί και απλώς να αντικατασταθεί από την επόμενη. Χρειάζεται να ξηλωθεί μαζί με το κάδρο. Μαζί με το σύγχρονο αστυνομικό και επιχειρηματικό κράτος του οποίου βασικός εμπνευστής είναι η Ε.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54