Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-7-11-2014

Την μεγαλειώδη κινητοποίηση που έγινε την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, με συμμετοχή σωματείων-εργαζόμενων και από τη Ζάκυνθο, χαιρετίζει το τοπικό Εργατικό Κέντρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου συνεδρίασε την Τετάρτη 5 Νοέμβρη προκειμένου να εκτιμήσει την συμβολή των σωματείων του νησιού στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, όπως και να πάρει απόφαση για την απεργία της 27ης Νοέμβρη, η οποία αποτελεί κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης. Το Εργατικό Κέντρο χαιρετίζει τους συναγωνιστές του νησιού μας που συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο το Σάββατο 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, μετά από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με κεντρικό σύνθημα: «Ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή! Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα» ενώθηκαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νεολαία και μετανάστες, μετά από αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, περίπου 1.000 συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στο νησί μας απόφαση πήραν τα ταξικά σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΖ, όπως και οι γραμματείες των ΠΑΣΕΒΕ και ΟΓΕ και συμμετείχαν 120 άτομα. Με το πανελλαδικό συλλαλητήριο κορυφώθηκε ένα δίμηνο έντονης αγωνιστικής δράσης από τις δυνάμεις που συγκροτούν την κοινωνική συμμαχία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική λαϊκή οικογένεια. Ήταν ένα λαϊκό ξέσπασμα αγανάκτησης, οργής και διεκδίκησης. Δόθηκε ισχυρό ταξικό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αναδείχτηκαν οι δυνατότητες και ο δρόμος που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα για να υψώσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να διαμορφώσει τους όρους για την ανατροπή της.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και στην απεργία της 27ης Νοέμβρη
Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα με μεγαλύτερο πείσμα, ανυπότακτα να ορθώσουν τείχος αντίστασης στην πολιτική που μας εξαθλιώνει, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ! ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ! «Καλούμε τα σωματεία του νησιού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα άμεσα να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, να συζητηθεί σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Να διεκδικήσουμε παντού αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ουσιαστική προστασία των ανέργων, καμιά παρέμβαση στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, με τα κόμματα που την υπηρετούν. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και με τους αγώνες μας μπορεί να επιβληθεί», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Έντονη αντίδραση «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Εργατικού Κέντρου, στον Δήμο…

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, την Παρασκευή 31/10/2014, η δημοτική αρχή του κ. Κολοκοτσά έφερε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση, προ ημερησίας θέμα για να παραχωρηθεί στο Δήμο, το κτίριο στεγάζονταν παλαιότερα, το Εργατικό Κέντρο, με πρόσχημα την ανακατασκευή του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ειδικότερα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει τα εξής: «Το κτίριο αυτό ανήκει στους εργαζόμενους της Ζακύνθου, στην εργατική τάξη του νησιού, χτίστηκε από τις εισφορές τους και το κτίριο αυτό έχει σκοπό την ελεύθερη συνεύρεση των εργαζομένων στα σωματεία τους για την λειτουργία των οργανώσεων τους. Είναι κοινό μυστικό ότι ενοχλεί η σημερινή ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και γι’ αυτό, παρά τις εδώ και χρόνια υποσχέσεις Υπουργών και λοιπών αρμοδίων, το κτίριο δεν ανακατασκευάζεται. Όμως το Εργατικό Κέντρο είναι η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που στεγάζει 15 σωματεία του νησιού, σωματεία όπως των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ή των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με πάνω από 1000 μέλη. Αν η δημοτική αρχή ήθελε απλά την κατασκευή του θα ερχόταν πρώτα σε επαφή με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Μας δημιουργεί όμως ανησυχία και καχυποψία ο τρόπος που ήρθε για συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις όποιες λεκτικές υποσχέσεις του Δημάρχου. Η Λαϊκή Συσπείρωση βάσιμα ανησυχεί ότι…πακέτο με την βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Σολωμού, ένα έργο που είναι μακριά από τις ανάγκες του ζακυνθινού λαού, ανοίγει η όρεξη σε όσους έχουν βάλει στο μάτι και το κτίριο του Εργατικού Κέντρου, που το βλέπουν σαν…φιλέτο για εκμετάλλευση. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά την ανακατασκευή του κτιρίου, διαφωνεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση του κτιρίου για χρήση πέραν αυτή του Εργατικού Κέντρου και θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία της διοίκησης του συνδικαλιστικού οργάνου και της εργατικής τάξης του νησιού, που θα έχουν τον τελευταίο λόγο»!
Ανακατασκευή του παλιού κτιρίου και επιστροφή του σε αυτό, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο του νησιού!
«Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο δηλώσεις του Δημάρχου Ζακύνθου ότι πρόκειται να παραχωρηθεί στον Δήμο ο πρώτος και δεύτερος όροφος του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, για να στεγάσει κάποιες υπηρεσίες του και να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης την Παρασκευή 31 Οκτώβρη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα, προ ημερησίας διάταξης, να πάρει απόφαση να ζητήσει το κτίριο του Εργατικού Κέντρου». Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το τοπικό Εργατικό Κέντρο και τονίζει, επίσης, τα παρακάτω: «Για το κτίριο του ΕΚΖ να θυμίσουμε τα εξής: Από το 1998 μέχρι σήμερα το ΕΚΖ στεγάζεται σε μισθωμένο από την Εργατική Εστία κτίριο, πλέον από τον ΟΑΕΔ αφού μετά το Μάρτη του 2012 έκλεισε η Ε.Ε. και συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΔ. Το ΕΚΖ έφυγε από το κτίριο μετά από έγγραφο της πολεοδομίας (υπ' αριθμ. 180/20-02-1998) που κοινοποιήθηκε στην τότε διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και ανέφερε την ανεπαρκή ικανότητα του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. Από τότε έχουν γίνει προσπάθειες τόσο από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΖ, όσο και από την σημερινή προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα του κτιρίου, για να μπορέσει να γυρίσει πίσω το ΕΚ στο συγκεκριμένο κτίριο. Παραστάσεις από την διοίκηση στην τότε ΕΕ, επερωτήσεις στην βουλή κτλ. όμως μέχρι τώρα βλέπουμε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Γιατί δεν έχει ενημερωθεί το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου για αυτές τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος; Γιατί για 15 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια να φτιαχτεί το κτίριο με αποτέλεσμα να στεγάζεται αλλού το ΕΚΖ, ενώ τώρα που το ζητάει ο Δήμος ακούγεται ότι θα στεγάσει τις υπηρεσίες του; Ένα τέτοιο κτίριο σε τέτοια θέση (κεντρικό σημείο της πόλης) θα διευκόλυνε την λειτουργία του ΕΚ και των σωματείων μελών του για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες, λαϊκά φροντιστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, κτλ. Το κτίριο του ΕΚΖ είναι περιουσία των εργαζομένων, όπως και η περιουσία του ΟΑΕΔ επίσης, είναι από τις εισφορές των εργαζομένων. Σε μια εποχή που βλέπουμε ότι ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, οι ορεινοί όγκοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, σε ιδιωτικά κεφάλαια με μεγάλη ευκολία, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το κτίριο του ΕΚΖ και ζητάμε την πλήρη ενημέρωση μας, όπως και την επιστροφή μας σε αυτό»!

Πρόγραμμα διανομής τροφίμων από το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία νομού Ζακύνθου «οι Ποπολάροι»

Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία νομού Ζακύνθου «οι Ποπολάροι», ενημερώνει τα μέλη του, ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Π.Ι.Ν.-ΟΔΑΖ, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τη διανομή τροφίμων σε ευπαθής ομάδες του νησιού μας. Επομένως, το Σωματείο, καλεί τα μέλη του να περάσουν από το γραφεία του, για να συμπληρώσουν την αίτηση και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έως και την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην παίρνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό παντοπωλείο ή από το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Τηλ επικοινωνίας: 6972 222075, κ. Γιάννη Γρέκα.

Περί «Γαλάζιων Σημαιών»…ο λόγος, από τη Δημοτική Ενότητα Αλυκών του Δήμου Ζακύνθου, που δηλώνει ότι «διέψευσε Κασσάνδρες»!  

Με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο διαψεύστηκαν οι... Κασσάνδρες, σε ότι έχει να κάνει με τις Γαλάζιες Σημαίες στη Δημοτική Ενότητα Αλυκών για το έτος 2015, αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Ζακύνθου. Όπως, επισημαίνεται: «Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης απέστειλε έγγραφο στη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα, προκειμένου να καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας έως τις 10 Δεκεμβρίου για να βραβευθούν τρεις ακτές της με το διεθνές βραβείο "Γαλάζια Σημαία". Πρόκειται για τις παραλίες: Αλικανάς 1, Αλυκές 1 και Άμπουλα Ψαρού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι όσοι ισχυρίζονταν πως στις Αλυκές δεν θα υπήρχε ούτε μία γαλάζια σημαία το 2015, παραπλανούσαν την κοινωνία και μόνο δυσφήμιση έκαναν.  Για να υπάρξει αυτή η αίσια κατάληξη, που δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή, χρειάστηκε να συναντηθεί ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών, Αναστάσιος Μαρίνος, με την κ. Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, η οποία είναι υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, σημαντική ήταν και η συμβολή του αρμοδίου υπαλλήλου, Γιάννη Βούτου, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή συνεννόηση με την εν λόγω Εταιρία και προσκόμισε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την κάλυψη των κριτηρίων». 

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη φασιστική εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και λόγω της σημερινής κινητοποίησης των αγωνιζόμενων εργαζόμενων, των φίλων και συμπαραστατών, από την ελεύθερη και αυτο-διαχειριζόμενη ΕΡΑ Ζακύνθου, στέλνουμε αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστηκότητα τον αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαιωση, όχι μόνο τη δική μας, αλλά και ολόκληρης της αγωνιζόμενης κοινωνίας, με μια ΕΡΤ, ελεύθερη, δημοκρατική, κοντά στην κοινωνία και κόντρα στο "ρεύμα"!   

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07/11/2014 - 15:38