Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών  7/1/2015


Γυναικοκρατία στη Ν. Πέτρα      
 
Την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου στη Νέα Πέτρα, θα αναβιώσουν την Ημέρα της Μπάμπως ή Γυναικοκρατία ή Βρεξούδια,  στις 3:00 μ.μ. Πρόκειται για ένα Θρακιώτικα έθιμο που γιορτάζεται στην Νέα Πέτρα  από το 1923. Ημέρα τιμής της Μπάμπως , της Γηραιότερης Γυναίκας του χωριού που εκτελούσε και χρέη μαμής. Ημέρα που οι άνδρες μένουν στα σπίτια και οι γυναίκες παίρνουν τα ηνία της ζωής του χωριού.
 
Κάθε χρόνο στις 8 του Γενάρχη στην Ν.Πετρα του Ν.Σερρών γιορτάζεται η ημέρα της Μπαμπως ή Βρεξούδια Το έθιμο ονομάστηκε μεταγενέστερα " Ημέρα της Γυναικοκρατίας" καθώς τον κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά.
 
Η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω) που εκτελούσε και χρέη μαμής .

Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Θρακιώτισσες από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης και το γιορτάζουν κάθε χρόνο από την εγκατάσταση τους στην Ν. Πέτρα Σερρών.

Σύμφωνα με τους λαογράφους το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα θεσμοφόρια και περισσότερο τα Αώα που γίνονταν την ίδια εποχή .

Κατά την ημέρα αυτή όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων, (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας) μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Στην συνέχεια σχηματίζοντας πομπή και με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί την περιφέρουν στην πλατεία .

Κατά την διάρκεια όλων των παραπάνω δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας διότι τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για αντρικά αυτιά. Αν παρ' όλα αυτά τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν ,τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν.

Μετά το πέρας της πομπής ακολουθεί γλέντι «κεκλεισμένων των θυρών» με σκωπτικά τραγούδια παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί μέχρι τελικής πτώσης.
 
" Το Φάντασμα της Όπερας " απο την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
 
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών στο πλαίσιο " Η Λογοτεχνία στην οθόνη" παρουσιάζουν την κινηματογραφική ταινία " Το Φάντασμα της Όπερας "  την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, στον χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στις 8 το βράδυ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Ξεκινούν οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
 
Ξεκινούν επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 5ο δημοτικό σχολείο του Δήμου Σερρών προϋπολογισμού 424.000 €, ενώ ολοκληρώθηκαν ήδη παρόμοιες επεμβάσεις στο 20ο δημοτικό σχολείο προϋπολογισμού 181.000 €.
 
«Ο στόχος των επεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σχολείων, μέσω της λήψης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Αυτά δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου  στo 5ο δημοτικό σχολείο του Δήμου Σερρών, στο οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο έργων κ. Γκότση Ηλία.
 
Προβλέπονται εργασίες μόνωσης της εξωτερικής τοιχοποιίας, αντικατάσταση κουφωμάτων, τζαμιών με τζάμια ενεργειακά, συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης, αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης με σύστημα θέρμανσης που μπορεί να επιφέρει μέχρι και 50% εξοικονόμηση χρημάτων κλπ.
 
Με τις επεμβάσεις αυτές πετυχαίνουμε να έχουμε περισσότερη ζέστη στα κτίρια, διότι περιορίζουμε τις απώλειες θερμότητας και παράλληλα πετυχαίνουμε οικονομία στη θέρμανση και στο φωτισμό.
 
Τα προαναφερόμενα έργα στο 20ο και 5ο δημοτικό σχολείο χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Οι προτάσεις υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2011 και εγκρίθηκαν το Μάρτιο του 2012.
Το έργο θα ολοκληρωθεί στις 08-04-2015.
 
Συνελήφθησαν δυο γυναίκες για κλοπή μεγάλης αξίας
 
Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σερρών, κλοπή μεγάλης αξίας, που έγινε τα τέλη Δεκεμβρίου 2014 σε χωριό των Σερρών.
 
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών ηλικίας 46 και 65 ετών, για κλοπή.
 
Ειδικότερα, την 31 Δεκεμβρίου 2014 το πρωί, σε χωριό των Σερρών, οι παραπάνω με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφού εισήλθαν στην οικία 70χρονου αφαίρεσαν δύο τσάντες, οι οποίες περιείχαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 26.000 ευρώ.
 
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.
 
Ανήλικος ο διαρρήκτης που βούτηξε χρήματα και μία μοτοσικλέτα από δύο καταστήματα!
 
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξιχνίασαν τις δύο κλοπές και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος ενός 15χρονου...
 
Δεν έφταναν τα χρήματα  που έκλεψε από δύο καταστήματα στις Σέρρες στον ανήλικο διαρρήκτη που τα παραβίασε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Άρπαξε από το ένα από αυτά και τη μοτοσικλέτα του ιδιοκτήτη με την οποία διέφυγε!
 
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξιχνίασαν τις δύο κλοπές και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος ενός 15χρονου παλιού τους γνώριμου από ανάλογα περιστατικά. Ο ανήλικος δράστης είχε αρπάξει όσα χρήματα βρήκε στις ταμειακές μηχανές, μία ηλεκτρονική συσκευή και τη μηχανή που βρέθηκε στην κατοχή του και παρελήφθη από τον ιδιοκτήτη της.
 
Ο 15χρονος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, αλλά η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών μαζί με μια άλλη που σχηματίστηκε σε βάρος των γονιών του για την πλημμελή εποπτεία του.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07/01/2015 - 15:57