Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Στο Εφετείο Πατρών στις 11 Φεβρουαρίου οι κατηγορούμενοι για την απόπειρα εμπρησμού στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου!

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εφετείου Πατρών θα συναντηθούν στις 11 Φεβρουαρίου  οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της απόπειρας εμπρησμού των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ζακυνθίων στο κτήριο του ΞΕΝΙΑ, αφού εκείνη την ημέρα προσδιορίστηκε η δικάσιμος της έφεσης που άσκησαν οι κατηγορούμενοι και τις προηγούμενες ημέρες οι κλήσεις επιδόθηκαν σε κατηγορούμενους αλλά και μάρτυρες, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.της τοπικής ΕΡΑ και αντίστοιχη αναφορά στον τοπικό τύπο. «Απών» θα είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής» αυτής της υπόθεσης που πριν από χρόνια συγκλόνισε το πανελλήνιο, αφού  ο τέως Δήμαρχος Άκης Τσαγκαρόπουλος, πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή. Θυμίζουμε πως τον Ιούλιο του 2013 το Μεικτό Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας έκρινε ένοχους για το αδίκημα της απόπειρας εμπρησμού του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ, (που στεγάζονταν οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου) τον τέως Δήμαρχο Άκη Τσαγκαρόπουλο, τον πρώην ταμία του Δήμου Βασίλη Στεριώτη, τον ιδιώτη ταχυμεταφορέα Νίκο Κωνσταντάκο και έναν αλλοδαπό εργάτη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης οκτώ ετών στον τέως Δήμαρχο, έξι ετών στον πρώην ταμία και έξι χρόνια στους άλλους δύο κατηγορουμένους. Όλοι οι κατηγορούμενοι τότε είχαν ασκήσει  έφεση και με την καταβολή εγγύησης αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο τέως Δήμαρχος είχε καταβάλει εγγύηση 30.000 ευρώ και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι από 5.000 ευρώ.

Στον ανακριτή οδηγούνται οι ιερόσυλοι των διαρρήξεων σε αρκετές εκκλησίες του νησιού…

Ενώπιον του Ανακριτή θα οδηγηθούν σήμερα οι πέντε αλλοδαποί που συνελήφθησαν από τις διωκτικές αρχές ως μέλη της σπείρας που εδώ και περίπου ένα τρίμηνο είχε “ρημάξει” τις εκκλησίες του νησιού, με τα τάματα από τις εικόνες και τα χρήματα από τα παγκάρια να είναι πρώτα στο κατάλογο της προτίμησής τους. Οι πέντε συλληφθέντες, ηλικίας από 18 μέχρι 27 ετών, είναι Αλβανικής και Βουλγαρικής καταγωγής, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εκτός από αυτούς, στην σπείρα συμμετέχει ακόμη ένας 22χρονος άνδρας και μάλιστα, Ζακυνθινής καταγωγής, κάτοικος του χωριού «Μαχαιράδου»!

Την ανάγκη να παρέμβει στο θέμα του Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, τονίζει ο τοπικός τύπος

«Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα που έχει προκύψει με τα χαμένα έγγραφα του φακέλου της εργολαβίας για το δημοτικό Θέατρο, όπως αποκάλυψε με επίσημη ανακοίνωση ο Δήμος Ζακύνθου  και το θέμα οφείλει πλέον να το χειριστεί, με την δέουσα πολιτική ευαισθησία, ο Περιφερειάρχης Ιόνιων νησιών, Θόδωρος Γαλιατσάτος». Αυτά επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα της, η τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», το οποίο συνεχίζει ως εξής: «Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι το έργ ανήκει μεν στην δικαιοδοσία του Δήμου Ζακύνθου αλλά το επιβλέπει η Διαχειριστική αρχή Ιόνιων νησιών. Οι δηλώσεις του Δημάρχου Π. Κολοκοτσά μετά το ταξίδι στην Κέρκυρα και τις συνατήσεις που είχε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα αυτό, δεν μας πείθουν πως βρήκε ευήκοα ώτα στην διαχειριστική αρχή της Κέρκυρας, η οποία αποτελεί τον θεματοφύλακα της σωστής εκτέλεσης κάθε δημοσίου έργου από την πλευρά της περιφέρειας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αρχίσει μια διεξοδική έρευνα, όχι μόνο γι αυτούς που είχαν την ευθύνη για την διαφύλαξη των στοιχεών του φακέλου αλλά και για την σκοπιμότητα ορισμένων ενεργειών τους από την εποχή της ανάθεσης του έργου, έως τις μέρες μας. Στο μεταξύ αυτό που ανησυχεί την κοινή γνώμη είναι ότι από τους κατά καιρούς εμπλεκόμενους στο έργο αυτό υπάρχει απόλυτη σιγή ωσάν να μην υπήρχαν πολιτικοί και διοικητικοί υπεύθυνοι που έλαβαν αποφάσεις και υπέγραφαν έγγραφα για την ροή της χρηματοδότησης της παραπάνω εργολαβίας».

Πέντε απλές προτάσεις για το κυκλοφοριακό στην πόλη της Ζακύνθου!

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», για μια ακόμα φορά, την πέμπτη από την εποχή του αείμνηστου Ανδρέα Λαδικού,  η πολιτική ηγεσία του Δήμου Ζακύνθου, θα ασχοληθεί με το κυκλοφοριακό της πόλης.
Τις προηγούμενες τέσσερις φορές, υπό άλλες πολτικές ηγεσίες, χρηματοδοτήθηκαν μελέτες, μέσω των οποίων διοχετεύθηκε χρήμα προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά  οι μελέτες δεν εφαρμόστηκαν και φυσικά το κυκλοφοριακό δεν λύθηκε ποτέ. Αυτή τη φορά - ευτυχώς - δεν χρηματοδοτείται κάποια “πέμπτη μελέτη” για το πρόβλημα αλλά - σωστά κατά τη γνώμη μας - ο Δήμος καλεί έναν ειδικό επί του θέματος, που τυγχάνει να είναι και καθηγητής πανεπιστημίου και επανεξετάζει όλες τις προηγούμενες μελέτες και τους λόγους που δεν κατάφεραν να λύσουν τα προβλήματα.
Επειδή είναι πολύ πιθανόν να ακούσουμε πολλές διακηρύξεις μετά τις συσκέψεις για το πρόβλημα αυτό, οι οποίες ελάχιστα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος,  εμείς θα ξεκινήσουμε αντίστροφα και θα καταγράψουμε πέντε λόγους, που όποιο κυκλοφοριακό κι αν προταθεί δεν πρόκειται να αποδώσει.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι απουσιάζει παντελώς η αστυνόμευση στους δρόμους. Ο οποιοσδήποτε παρκάρει και κλείνει δρόμους οπουδήποτε του αρέσει,  δίχως να τιμωρείται. Αρα αν συνεχίσει να συμβαίνει αυτό και πάλι τότε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει να δοθούν στην κυκλοφορία οι δρόμοι που είναι καταπατημένοι. Δηλαδή ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν δρόμοι που δείχνουν ότι κυκλοφορούν οχήματα αλλά στην πραγματικότητα έχουν πλακοστρωθεί, έχουν γίνει άτυπα πλατείες και έχουν δοθεί για τραπεζοκαθίσματα.
Αρα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της οδοποιίας στην πόλη.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι για να λειτουργήσει κυκλοφοριακό σύστημα πρέπει να υπάρξουν θέσεις πάρκιγκ στο κέντρο και περιφερειακά στην πόλη. Δηλαδή να πολλαπλασιαστούν οι θέσεις παρκινγκ στο κέντρο, στον Αγιο Διονύσιο, στο Ποτάμι, στην καμάρα Αγίου Λαζάρου, με αντίτιμο που να μπορεί να το πληρώσει ο καθένας.
Τέταρτο θα πρέπει να αυξηθούν οι δρόμοι εξόδου από την πόλη και οι δρόμοι εισόδου να οδηγούν σε χώρους που θα διαθέτουν μόνο πάρκινγκ.
Πέμπτο θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει ο εδώ και χρόνια σχεδιαζόμενος περιφερειακός δρόμος που ξεκινά από το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη (οδός Δανίας) με διαπλάτυνση της οδού Νερούλη και από εκεί στο παλιό Νοσοκομείο, με έξοδο, είτε προς την οδό Φιλικών, είτε προς το Γαϊτάνι.
Ενα μεγαλόπνοο έργο που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν εδώ και πολλά χρόνια τα ευρωπαϊκά ταμεία, αν είχαμε πολιτικές ηγεσίες με όραμα και στόχους.
Ελπίζουμε αυτή τη φορά να κατανοήσουν στο Δήμο ότι το θέμα απαιτεί δραστικές λύσεις που θα απαιτήσουν θυσίες και όχι μόνο διακηρύξεις.


Η μακραίωνη ιστορία της Ζακύνθου αναδεικνύεται μέσα από το θεσμό του καρναβαλιού

Συμμετοχή και κέφι ζητά ο Δήμαρχος για να γιορταστούν όσο γίνεται καλύτερα οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις και στο μήνυμά του αναφέρει: «Το Ζακυνθινό Καρναβάλι είναι ένας θεσμός πολιτισμού μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται η μακραίωνη ιστορία του νησιού μας και η πλούσια παράδοσή του. Παράλληλα, είναι ένας θεσμός που αφήνει σταθερά το κοινωνικό του αποτύπωμα στο νησί μας, εξαιτίας της μεγάλης, εθελοντικής συμμετοχής σε κάτι δημιουργικό και συνάμα διασκεδαστικό, ενώ ευαισθητοποιεί το κοινό αίσθημα μέσα από τη θεματολογία του, τη σάτιρα, τον σαρκασμό. Μια ποικιλία από εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί, οι οποίες περιλαμβάνουν τον Βενετσιάνικο Γάμο, τις ομιλίες, πολύ χορό, τον κρυμμένο θησαυρό, το καρναβάλι των μικρών και φυσικά τη μεγάλη παρέλαση το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Σας προσκαλούμε λοιπόν, στο Φιόρο του Λεβάντε, για να ξεφαντώσετε μέσα από τα  ζακυνθινά καρναβαλικά δρώμενα και τα παραδοσιακά έθιμα, που ιχνηλατώνται βαθιά στον χρόνο. Παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που βιώνουμε, σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα χαράς και διασκέδασης».
Καλές Απόκριες!
Παύλος Κολοκοτσάς,
Δήμαρχος Ζακύνθου


ΕΡΤ…χόμαστε!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09/02/2015 - 13:21