Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Κλειστή για αρκετές ώρες η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης

Απαγορεύτηκε χθες το απόγευμα, ο απόπλους των πλοίων στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης, λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν τοπικά τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην εκτελεστούν τα δύο τελευταία δρομολόγια. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Ζακύνθου, τα πλοία που επρόκειτο να εκτελέσουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια, παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια της Ζακύνθου και της Κυλλήνης, μέχρι και σήμερα, νωρίς το πρωί. Ωστόσο, σήμερα από κάποια στιγμή και μετά, άνοιξε η γραμμή και εκτελούνται τα δρομολόγια, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή μας, οι οποίοι, προφανώς είναι μικρότερης έντασης σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε τη χθεσινή μέρα.

Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου: Ενημέρωση για την εποχική γρίπη

«Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και ειδικότερα οι κλειστοί πληθυσμοί (εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές, ηλικιωμένοι κ.α) καθώς και τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την προφύλαξη τους από την εποχική γρίπη της οποίας τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά την περίοδο αυτή, θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, «να συστήσουμε τα παρακάτω προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέτρα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας», τα οποία είναι τα εξής:

-Εμβολιασμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’όλη την διάρκεια του κύματος γρίπης. Όταν ο εμβολιασμός διενεργήθηκε κατά την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό.

-Λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος, τον αερισμό των χώρων και την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

-Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης και έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

-Οικιοθελή απομόνωση (π.χ από το σχολείο ή την εργασία) των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


Σημεία από τη συνέντευξη του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Ιόνια Νησιά, Θεόδωρου Γουλή:

«Ανάμεσα στα πολλά θέματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη διήμερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, έχουν μια ιδιαίτερη αξία τα παρακάτω:

1. Για την άσχημη κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα Ιόνια Νησιά.

Μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Π.Σ Ι.Ν τις 7-2-2015 το Π.Σ κατέληξε στην παρακάτω απόφαση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Το Π.Σ θεωρεί ότι τον τελευταίο χρόνο χειροτέρεψε η ακτοπλοϊκή σύνδεση πολλών νησιών της Περιφέρειας, με τις ηπειρωτικές ακτές άλλα και μεταξύ των νησιών, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση τους.

Το Π.Σ κατέληξε στο παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση:
-Ενιαίος, δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νησιών και γενικότερα του λαού μας και όχι το κέρδος των εφοπλιστών.
-Πλοία σύγχρονα και ασφαλή, αξιοποιώντας και τη διεύρυνση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, διασφάλιση της δουλειάς των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα (ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση)  και βελτίωση – κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Όχι στην άρση του Καμποτάζ.
-Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μας μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
-Ουσιαστική μείωση των ναύλων μεταφοράς επιβατών – οχημάτων – εμπορευμάτων. Κατάργηση των φόρων στα αεροδρόμια και λιμάνια.
-Δωρεάν εισιτήρια για τους άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, φαντάροι, ΑΜΕΑ, άνεργοι, εκπαιδευτικοί κ.λ.π.).
-Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων ορισμένων νησιών – με ευθύνη του κράτους – που σήμερα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση.(Ιθάκη – Οθωνοί – Μαθράκι – Ερεικούσα)


-Άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση Ιθάκής – Σάμης –Πάτρας. Παξών _ Κέρκυρας, Κέρκυρας – Διαποντίων νήσων και Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας (που γίνονται τακτικές διακοπές δρομολογίων επειδή βάζουν ακατάλληλα πλοία στα πιο δύσκολα δρομολόγια π.χ το βράδυ).
-Καμία παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρίνων, νησιών, βραχονησίδων σε ιδιώτες.
-Κατάργηση των νόμων για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των ΑΕΝ, επαναφορά της σίτισης, της κάρτας μειωμένου εισιτηρίου (πάσο) των σπουδαστών και εξασφάλιση της ναυτολόγησης για τα εκπαιδευτικά ταξίδια. Βελτίωση των όρων εκπαίδευσης των ναυτικών ΕΠΑΛ, κάλυψη όλων των υλικοτεχνικών υποδομών.
•    Πάλη για ένα ενιαίο δημόσιο φορέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ο οποίος θα στηρίζει και θα συνεργάζεται με τους αντίστοιχους φορείς στις μεταφορές, στην ενέργεια, στην μεταποίηση. Για να εξασφαλιστεί η πλήρης σταθερή εργασία, η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία των εργαζομένων, η κάλυψη των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών, με κεντρικά σχεδιασμένη χρησιμοποίηση και ανάπτυξη των σημερινών υποδομών των ναυπηγείων.


2.       Για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εκτάσεων και υποδομών το Π.Σ Ι.Ν στη συνεδρίαση του τις 8-2-2015, μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης αποφάσισε τα εξής:

-Το Π.Σ απαιτεί από την κυβέρνηση, την άμεση διάλυση του ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ.

-Το Π.Σ Ι.Ν εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υποδομών και εκτάσεων. Ειδικότερα απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης του Ερημίτη Κασσιόπης Κέρκυρας, την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης όλων των περιφερειακών αεροδρομίων, το σταμάτημα όλων των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, του κτιριακού συγκροτήματος του ψυχιατρικού νοσοκομείου Κέρκυρας, του Ισσού Κέρκυρας, των Αλυκών Λευκίμμης, της Μπούκας Λευκίμμης, του Καστέλο Κέρκυρας, των οικοπέδων Ράγια στη Κεφαλονιά, των οικοπέδων στο Φισκάρδο, της Δημόσιας έκτασης στο Τραπεζάκι Κεφαλονιάς, της παραθαλάσσιας ζώνης της πόλης της Λευκάδας, κ.λ.π. Να μην πουληθεί ούτε ενοικιαστεί κανένα νησί. Για το νησί Οξιά να τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντολογικοί όροι του οικοσυστήματος των εκβολών του Αχελώου ποταμού, που απαγορεύουν οποιαδήποτε δόμηση.

-Το Π.Σ απαιτεί την δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα παρέχει σύγχρονες ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε όλα τα νησιά. Άμεσα να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν επιβάτες και οχήματα για τα λιμάνια.

-Το Π.Σ απαιτεί την άμεση ακύρωση όλων των συμβάσεων και των διαγωνισμών για την παραχώρηση της έρευνας εξόρυξης και διαχείρισης των υδρογονανθράκων σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Το Π.Σ καλεί τον λαό και τη νεολαία των Ιονίων Νήσων να αγωνιστούν μαζικά και ενωτικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών και εκτάσεων.

Να παλέψουν ώστε αεροδρόμια – λιμάνια – άλλες δημόσιες υποδομές και εκτάσεις να γίνουν Λαϊκή Περιουσία.
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία.Υπήρξαν ένα κατά ο κ. Τσούκας, γιατί θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.Ένα λευκό ο κ. Σ. Σπύρου.Ένα αποχή ο κ. Σαλβάνος.
Το Π.Σ αποφάσισε να απαιτήσει από την εργοδοσία την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στου ξενοδοχοϋπαλλήλους του ομίλου Acguis.
Επίσης το Π.Σ απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των πέντε απολυμένων από την εταιρεία Rublic».


Προβολείς, στέγαστρο, κλειστό και κολυμβητήριο τα αιτήματα του Δήμου στο βουλέυτή Ζακύνθου και υφυπουργό Αθλητισμού

Τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο, την κατασκευή νέου Κλειστού Γυμναστηρίου και Κολυμβητηρίου θέτει ως προτεραιότητα η νέα δημοτική αρχή ως προς τις αθλητικές υποδομές του νησιού μας και σε υπόμνημα που έχει σταλεί στο νέο Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενημερώνει για το θέμα, ζητώντας την συνδρομή του.

Σε έγγραφο προς τον Υφυπουργό, που υπογράφει ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος αθλητισμού Βασίλης Μυλωνάς γίνεται αναφορά στις αυτοψίες που έγιναν από μηχανικούς στο Κλειστό Γυμναστήριο το 2009 και το Γενάρη του  2015 με αποτέλεσμα να κριθεί ως στατικά ανεπαρκές, αλλά και στις εγκεκριμένες μελέτες που υπάρχουν για το Κολυμβητήριο.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Κοντονής δεσμεύτηκε για επανέλεγχο του Κλειστού από κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου.

Αναλυτικότερα το υπόμνημα αναφέρει:
«Θέμα: Ενημέρωση για τις αθλητικές υποδομές του νησιού μας
Κύριε Υφυπουργέ,
Σας υποβάλλουμε για ενημέρωση την κατάσταση των αθλητικών υποδομών του νησιού μας όπως παρακάτω:
Α. Δημοτικό Στάδιο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών
1)Κερκίδες: Κατόπιν ελέγχου από το Ε.Μ.Π. προέκυψε πως οι μεν νέες χρήζουν συντήρησης που θα γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, οι δε παλιές είναι εντάξει.
Παρατήρηση: Χρειάζεται τοποθέτηση στεγάστρου για το φίλαθλο κοινό και την προστασία τους καθώς και τοποθέτηση- συμπλήρωση πλαστικών καθισμάτων. Εκτιμώμενο κόστος 200.000 Ευρώ.
2) Ο αγωνιστικός χώρος είναι εντάξει.
Παρατήρηση: Τοποθέτηση ταρτάν για την σωστή εκγύμναση των αθλητών και πρωταθλητών μας.
Εκτιμώμενο κόστος : 120.000 ευρώ
3)Προβολείς : Χρήζουν άμεσης τοποθέτησης για τη διεξαγωγή νυχτερινών αγώνων (σημαντικές διακρίσεις ΑΠΣ Ζάκυνθος).
Εκτιμώμενο κόστος: 220.000 ευρώ.

Β. Κλειστό Γυμναστήριο

Υπάρχουν δύο τεχνικές εκθέσεις κατόπιν ελέγχων που το κρίνουν στατικά ανεπαρκές και ασύμφορη την αποκατάστασή του. Η 1η 9/02/2009 της Τεχνικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και η 2η 10/01/2015 του ΕΜΠ Καθηγητής κ. Μπατής.

Γ. Κολυμβητήριο

Έχουν εγκριθεί οι μελέτες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου ως έργο ΣΔΙΤ. Εκκρεμεί έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης Ζακύνθου ( διάγραμμα κάλυψης που θα σταλεί σύντομα) ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προκήρυξης του.
Θα συνταχθούν αναλυτικές μελέτες για όσα από τα παραπάνω έργα δεν έχουν συνταχθεί έως τώρα».



Σεμινάριο για το κάπνισμα από την «ΣΤΟΡΓΗ»

Από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και  Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ζακύνθου «Η ΣΤΟΡΓΗ» ανακοινώνεται ότι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου ξεκίνησε διήμερο Εκπαιδευτικό Βιωματικό Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου με θέμα: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!»
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο φιλοξενείται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, Κουτούζη 82 (2ο όροφο), από εχθές, Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, 16:30 μ.μ, έως 20:30 μ.μ. και ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 11 του μηνός, τις ίδιες ώρες.
Συντονιστές είναι η Δήμητρα Μάργαρη, Κοινωνική Λειτουργός και ο Τίμος Στραβοπόδης, Κοινωνιολόγος.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το πρόγραμμα στους μαθητές με την εποπτεία των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης Ζακύνθου «Η ΣΤΟΡΓΗ».



Καλά κρατούν…τα καρναβαλικά δρώμενα, «κόντρα» στο τσουχτερό κρύο, με κέφι, μεγάλη συμμετοχή και με «πρωταγωνιστές» τα παιδιά!

Καρναβαλικά δρώμενα, εκδηλώσεις και πολλές δημιουργικές δράσεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους στην «Καρναβαλούπολη 2015».
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει «κατασκευές, για το καρναβάλι, τις οποίες θα ετοιμάσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, ιδιώτες, σύλλογοι και όποιος άλλος θέλει εθελοντικά να προσφέρει», λέει η Ξανθή Χουλιάρα, εκπαιδευτικός, μέλος της καρναβαλικής επιτροπής και συδιοργανώτρια της Καρναβαλούπολης.
Παράλληλα οι μικροί καρναβαλιστές θα απολαύσουν ψυχοκινητικά παιχνίδια με την επίβλεψη εκπαιδευτικών. «Ειδικά φέτος, καινοτομούμε», λέει με ενθουσιασμό η κ. Χουλιάρα. Επίσης, πρόσθεσε ότι: «Θα έχουμε κοντά μας έναν τεχνίτη χειρόκουκλας που θα εκπαιδεύσει τα παιδιά στην κατασκευή τους, σε τρεις φάσεις μάλιστα. Την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου θα γίνουν τα μαθήματα κατασκευής της χειρόκουκλας, την επόμενη Τετάρτη, 18 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί ειδικό εργαστήριο συγγραφής ώστε κάθε παιδάκι να γράψει το δικό του σενάριο για την κούκλα του. Την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, θα ανέβουν οι παραστάσεις κουκλοθέατρου, αυτοσχέδιες ή ομαδικές, με τα έργα και τις κούκλες των παιδιών». Να σημειωθεί ότι καθημερινά υπάρχουν πολλές και διάφορες προγραμματισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις, στην πόλη της Ζακύνθου-και όχι μόνο-και την ερχόμενη Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί το «ΠΙΚΟΛΟ» καρναβάλι, με «πρωταγωνιστές» τα παιδιά!


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54