Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Στις 26 Φεβρουαρίου η συνέχεια της δίκης για την απόπειρα εμπρησμού στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου (κτίριο ΞΕΝΙΑ)

Διεκόπη η προγραμματισμένη για προχθες Τετάρτη η εκδίκαση της υπόθεσης απόπειρας εμπρησμού στο ΞΕΝΙΑ στο Εφετείο της Πάτρας και σύμφωνα με πληροφορίες η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Φεβρουαρίου. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην ταμίας του Δήμου Βασίλης Στεριώτης, ο υπεύθυνος γραφείου κούριερ Νίκος Κωνσταντάκος και ένας αλλοδαπός.
Ο πρώην Δήμαρχος Άκης Τσαγκαρόπουλος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή και ως εκ τούτου στις δικαστικές αίθουσες θα διατυπωθούν οι απόψεις των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Στην διάρκεια της προχθεσινής ημέρας δεν εξετάστηκαν μάρτυρες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των κατηγορουμένων για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να μετακινηθεί από τη Ζάκυνθο στην Πάτρα.


Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου 14 υπάλληλοι του Δήμου

Εν αναμονή του διορισμού τους στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες υπάλληλοι που εργάζονταν στο Δήμο Ζακυνθίων και υπέβαλαν αίτηση για την μετακίνησή τους σε υπηρεσίες του Β΄βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μετακίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας και οι σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων έχουν υποβληθεί μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου του 2014, σύμφωνα με την εγκύκλιο που είχε εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά υποβλήθηκαν 16 αιτήσεις από δημοτικούς υπαλλήλους και οι 14 από αυτές έχουν ήδη εξεταστεί. Ο διορισμός τους αναμένεται να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ μέσα στις επόμενες ημέρες.Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους, μηχανικούς και τεχνικούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τις «αποδεκατισμένες» από την έλλειψη προσωπικού υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Να σημειωθεί πάντως πως η αποχώρηση του προσωπικού αυτού, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, θα δημιουργήσει κενά σε πολλές δημοτικές υπηρεσίες και θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση των πολιτών.


Αιρετή διοίκηση και πρόσληψη προσωπικού για την ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Τα αιτήματα που έθεσε στον Υπουργό Παιδείας η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων νήσων  έκανε γνωστά ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο, Γιάννης Δραγώνας ο οποίος με δηλώσεις του στα τοπικα ΜΜΕ, εξήγησε ότι ορισμένα είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του ιδρύματος. Πρωτεύον είναι να προσληφθεί προσωπικό γιατί δεν υπάρχει και αυτό δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας συμμετείχαν ο Βουλευτής Ζακύνθου και ο Μητροπολίτης Δωδώνης, οι οποίοι κατά τον κ. Δραγώνα «ενδιαφέρονται για τη μακροημέρευση και αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων».
«Εμείς ως διοίκηση, επειδή έχουμε διοριστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρήσαμε σκόπιμο και πολιτικά ορθό να θέσουμε τις παραιτήσεις μας στη διάθεση του υπουργού. Όμως δεν έγιναν δεκτές και ο υπουργός μας ζήτησε να συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας ενώ μας ζήτησε υπόμνημα με τις θέσεις μας για την καλύτερη λειτουργία του ιδρύματος» ανέφερε ο κ. Δραγώνας.     
Τα θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό Παιδείας  είναι τα εξής:
Η αιρετή διοίκηση που πρέπει να αποκτήσει το ΤΕΙ όπως όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Αυτό για να γίνει χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση γιατί δεν έχει το ΤΕΙ Ιονίων νήσων τον απαιτούμενο αριθμό καθηγητών για να αυτοδιοικηθεί. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει αρκετά πράγματα και το ΤΕΙ είναι ώριμο να αποκτήσει αιρετή διοίκηση.  
Ζητήσαμε να πάρουμε καθηγητές που τους έχουμε ανάγκη, και να προχωρήσουμε σε εκλογές για τη διοίκηση» δήλωσε ο κ. Δραγώνας και συνέχισε «Βάλαμε το θέμα της συνύπαρξης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς είμαστε στην ίδια Περιφέρεια, έχουμε τον ίδιο αριθμό φοιτητών περίπου και αλλάζει  μόνο ο αριθμός των καθηγητών. Το Ιόνιο πανεπιστήμιο έχει 140 καθηγητές και 30 το ΤΕΙ».

Για το προσωπικό ο κ. Δραγώνας είπε: «Ζητήσαμε έκτακτη επιχορήγηση για να γίνουν συμβάσεις με διοικητικούς υπαλλήλους και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καθώς μέχρι τώρα λειτουργούσαμε με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η περίοδος είναι δύσκολη για την κυβέρνηση στα οικονομικά, αλλά εμείς έχουμε ένα μικρό αποθεματικό που πρέπει η κυβέρνηση να μας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό μπορεί να γίνει με μία υπουργική απόφαση».Τέλος ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ συνόψισε τα ακόλουθα: «Ο υπουργός μας άκουσε με μεγάλη διάθεση και το πρώτο που θα ξεκινήσει είναι η διαδικασία της αιρετής διοίκησης. Μας ζήτησε να του αναλύσουμε τα τμήματα που έχουμε και υποσχέθηκε πως θα κάνει το καλύτερο ώστε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία του ιδρύματος».

Στο προσκήνιο ξανά η συγκοινωνιακή σύνδεση των Ιονίων Νήσων

Σειρά αποφάσεων έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων που συνεδρίασε στην Κέρκυρα το περασμένο Σαββάτο, ανάμεσά τους και αυτές που αφορούν τη συγκοινωνία μεταξύ των νησιών του Ιονίου αλλά και τα υδατοδρόμια.
Ενημέρωση από τον περιφερειάρχη για παλιά δικαστήρια και ΝΑΟΚ
Κατά τη διάρκεια των επερωτήσεων ο περιφερειάρχης  αναφέρθηκε στις εργασίες που πραγματοποιούνται  στο παλιό δικαστικό μέγαρο προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες  της ΠΙΝ, αλλά και στα προβλήματα στο τείχος του ΝΑΟΚ.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η πράξη παραχώρησης  του κτιρίου των παλιών δικαστηρίων  για 20 χρόνια δεν ευνοεί τα συμφέροντα της περιφέρειας καθώς  μόνο για τα 10 πρώτα δεν θα υπάρχει μίσθωμα. Σύμφωνα με το Θ. Γαλιατσάτο θα πρέπει η περιφέρεια να επιδιώξει  σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών να υπάρξει διόρθωση της πράξης παραχώρησης με την πρόταση το κτίριο να παραχωρηθεί για τουλάχιστον 50 χρόνια χωρίς μίσθωμα.
Αναφορικά με τα προβλήματα στο τείχος του ΝΑΟΚ ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται μόνο στην αρχαιολογία αλλά στην ανάγκη μιας συμπληρωματικής σύμβασης η οποία θα καλύψει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  στο μεσοδιάστημα της εκτέλεσης του έργου ή  δεν προβλέφθηκαν από τον μελετητή. Για το λόγο αυτό η περιφέρεια βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης των αναγκαίων επιπλέον  πιστώσεων.
Ορκωτοί λογιστές στην ΑΕΝΑΚ
Επίσης το Σώμα κατά πλειοψηφία μετά από πρόταση του περιφερειάρχη,  έκανε αποδεκτή την παραίτηση των εκκαθαριστών της ΑΕΝΑΚ Α.Ε και αποφάσισε την  αντικατάσταση  τους  από ορκωτούς  λογιστές.  
Διευκρινήσεις ζητά το Π.Σ. για τα υδατοδρόμια
Για τα θέματα αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Κέρκυρας που έθεσε στο Π.Σ ο Αλ. Δεσύλλας ο περιφερειάρχης  πρότεινε- και ομόφωνα αποδέχτηκε το Σώμα- να αποσταλεί η εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης  Κίνηση Επτανησίων Πολιτών στη διεύθυνση περιβάλλοντος της ΠΙΝ, στο λιμεναρχείο, τον ΟΛΚΕ και το Δήμο προκειμένου  να δοθούν οι ανάλογες διευκρινήσεις.
Συγκοινωνιακή Σύνδεση Π.Ι.Ν.
Το Σώμα κατά πλειοψηφία αποδέχτηκε την εισήγηση του επικεφαλής  της ΛΑΣΥ Θ. Γουλή για την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών της ΠΙΝ με τις τροποποιήσεις που πρότεινε ο περιφερειάρχης. Επιπλέον ο Θ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι θα στείλει άμεσα επιστολή στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά ζητώντας την επίλυση των βασικών προβλημάτων που εντοπίζονται στις πορθμειακές αυτές γραμμές.
Οικονομική ενίσχυση για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις
Επίσης  το Σώμα ενέκρινε την  οικονομική ενίσχυση για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από  τον πολιτιστικό σύλλογο Σπαρτίλα, για την πραγματοποίηση συναυλίας από τους προσκόπους της Κέρκυρας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων προσκοπισμού,  τη θεατρική σκηνή Ζακύνθου και την οικονομική στήριξη της συνδιοργάνωσης  μαζί με τον ΟΛΚΕ ημερίδας  για τα υδατοδρόμια στο τέλος Φεβρουαρίου.
Άλλες αποφάσεις
Το Π.Σ. ενέκρινε ακόμη:
•    την  προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την υλοποίηση του έργου “Αντιστήριξη και προστασία του Κρηναίου οικοδομήματος στη θέση ¨Λουτρό¨ Σάμης Κεφαλονιάς”, ομόφωνα
•    την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας με το Δήμο Κεφαλονιάς και τον Αθλητικό Όμιλο Σάμης για την υλοποίηση του έργου “Εκσυγχρονισμός, Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου Καραβομύλου Σάμης σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 4258/2014», ομόφωνα
•    την  πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού (χειριστή μηχανημάτων) έτους 2015 (8 μήνες), ομόφωνα
•    τη συμμετοχή των Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ No GR02.02 (ΧΜ ΕΟΧ 2009 - 2014)» που αφορά δράσεις που έχουν να κάνουν με το θαλάσσιο περιβάλλον.
•    την εκποίηση  μηχανημάτων της Π.Ε. Λευκάδος

Στις τουριστικές εκθέσεις σε Μιλάνο, Στοκχόλμη και Βελιγράδι η ΠΙΝ

Βάρος στον τουρισμό ρίχνει η νέα αιρετή αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με συμμετοχή σε πολλές τουριστικές εκθέσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα ετοιμάζει και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των Ιονίων με ορίζοντα πενταετίας και ήδη έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις σε όλα τα νησιά για να ακούσει τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις BIT 2015 (Borsa internazionale del turismo) στο Μιλάνο 12-14 Φεβρουαρίου,  GREKLAND PANORAMA 2015, στη Στοκχόλμη 13-15 Φεβρουαρίου και IFT  2015 (International Fair of Tourism) και στο Βελιγράδι 19-22 Φεβρουαρίου θα συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Ήδη γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες για την οργάνωση των ανωτέρω εκθέσεων καθώς και επαφές με δημοσιογράφους, tour operators και άλλους παράγοντες


Τα 3 ευρώ το κιλό ξεπέρασε το Ζακυνθινό ελαιόλαδο!

Μετά την σταθερότητα των € 2,51 / kg που παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014, άρχισαν να ανεβαίνουν για αρκετές εβδομάδες. Στη συνέχεια μειώθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου μόνο να κορυφωθούν τους επόμενους τρεις μήνες και να σπάσουν το φράγμα των € 3 / kg την τρίτη εβδομάδα του φετινού Ιανουαρίου 2015.
Μέχρι το τέλος του μήνα, οι τιμές ανήλθαν στα € 3,01 / kg, παρουσιάζοντας 21% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του καλλιεργητικού έτους 2012/13.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές παραγωγού και σε Ισπανία – Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία άρχισαν να αυξάνονται συνεχώς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μετά το σπάσιμο του φράγματος των τριών ευρώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν ανοδικά για να φτάσουν τα € 3.28 / kg μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην υπό εξέταση περίοδο, το οποίο είναι 60% υψηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 67% πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο τιμών που καταγράφηκε τον Μάιο του 2014 (€ 1,96 / kg).

Κατά τους πρόσφατους μήνες , οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014 βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο, τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας, φτάνοντας τα € 6,79 / kg. Μετά από μια μικρή βουτιά την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, οι τιμές επανήλθαν προς τα πάνω για να φτάσουν τα € 6,03 / kg στα τέλη του Ιανουαρίου 2015, που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 103% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 128% σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκε στο τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013 (€ 2,64 / kg).

Όσον αφορά την Τυνησία, για την οποία έχουν καθοριστεί ευέλικτες ποσοστώσεις εισαγωγής στην Ε.Ε. για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2014, οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2,73 / κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους. Οι τιμές διατηρήθηκε σταθερές για μερικές εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται ανοδικά φθάνοντας τα € 2.93 / kg μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2015 (+ 16% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα).
Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο:
Οι τιμές παραγωγού για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο κινούνται σε παρόμοια ανοδική κατεύθυνση στην Ισπανία και την Ιταλία από τον Ιούνιο του 2014. Στην Ισπανία σημείωσε ελαφρά μείωση τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου 2014, στη συνέχεια, ανέβηκε στα  € 2,82 / kg, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2015, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 46% σε σχέση με την ίδια με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

 Ενώ οι τιμές στην Ιταλία γενικά κινούνται παράλληλα με αυτές της Ισπανίας, δεν είχαν καταγράψει μια κορυφή στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2014 (€ 2,83 / kg). Ένα χρόνο αργότερα, έφθασαν στα € 2,84 / kg στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε 36% αύξηση και αποκαθιστά τις ιταλικές τιμές στη συνήθη θέση τους πάνω από τις ισπανικές. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις τιμές για αυτήν την κατηγορία προϊόντων.

Στο τέλος του Ιανουαρίου 2015, η τιμή του εξευγενισμένου ελαιόλαδου και του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία διέφεραν κατά € 0,46 / kg, με € 2,82 / kg να καταβάλλονται για την πρώτη κατηγορία και € 3,28 / kg για τη δεύτερη. Στην Ιταλία, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολύ ευρύτερη από ό, τι στην Ισπανία (€ 3,19 / kg).


Ελεύθερες οι στοές της πόλης της Ζακύνθου και τέλος στη χρήση του νάυλον στα καταστήματα

Για τις διαδικασίες ψήφισης της νέας Κανονιστικής μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων, Γιάννης Στάθης που αναφέρθηκε στις συσκέψεις, στην ανάγκη ελέγχου κι αστυνόμευσης και στις απαγορεύσεις που αφορούν κυρίως τη χρήση του νάυλον.

«Την περασμένη εβδομάδα έγινε στο Δημαρχείο του Βανάτου σύσκεψη  στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από την Πολεοδομία, τις Τεχνικές υπηρεσίες, το Τμήμα ελέγχου  κλπ. και συζητήθηκαν τα θέματα της Κανονιστικής που θα είναι έτοιμη σε μία εβδομάδα. Συμπληρώνονται κενά και πέφτει βάρος στο θέμα του ελέγχου και της αστυνόμευσης. Κατά το παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφιζε κανονιστικές αλλά μετά δεν προχωρούσαν στην υλοποίησή τους, κάτι που φιλοδοξούμε να κάνουμε εμείς» δήλωσε  ο κ. Στάθης.
Για τα μέτρα που θα ισχύσουν ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι:
«Θα απαγορεύσουμε αυστηρά τη χρήση του νάυλον. Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε μία μεταβατική περίοδο αλλά από το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχει νάυλον πουθενά. Από τα μέχρι τώρα μέτρα έχουμε συμμόρφωση κατά  99% των επαγγελματιών για την απελευθέρωση των στοών. Μπήκαν κάποια πρόστιμα αλλά κατάλαβαν πως εμείς δεν κοροϊδεύουμε και ότι λέμε θέλουμε να υλοποιηθεί. Δεν είμαστε ακραίοι γιατί καταλαβαίνουμε τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά θέλουμε να υπάρχει τάξη. Στην πλατεία Αγίου Μάρκου θα υπάρχει Κανονιστική αλλά θα είναι ξεχωριστό τμήμα, όπως και για την οδό 21ης Μαΐου που είναι στενή. Το ίδιο θα ισχύσει και για την πλατεία Σολωμού. Εκείνο που μπορώ να πω τώρα είναι ότι θα γίνει κάτι ωραίο και υλοποιήσιμο».
Για τις πινακίδες και τα χρώματα ο κ. Γιάννης Στάθης ανέφερε: « Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πινακίδες που είναι κάθετες στο δρόμο γιατί αυτό απαγορεύεται εκτός από τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας. Για τις πέργκολες τώρα, δεν μπορεί να υπάρχει κυκλική πινακίδα στα καταστήματα. Θα υπάρχει στο μπροστινό μέρος μία μικρή πινακίδα και όχι φωτεινή.  Απορώ πως δόθηκαν άδειες για τραπεζοκαθίσματα κάτω από τις στοές, αυτό είναι απαράδεκτο και απορώ πως το ενέκριναν οι υπηρεσίες αφού είναι παράνομο! Πρέπει να φτιάξουμε τη Ζάκυνθο, όχι για τους τουρίστες αλλά για μας που μένουμε εδώ 12 μήνες το χρόνο. Τα νάυλον εμείς τα βλέπουμε όλο το χειμώνα. Βάλαμε επίσης το θέμα του χρωματισμού των κτιρίων γιατί δεν γίνεται να βλέπουμε λαχανί και φούξια, πράσινα και κόκκινα, σπίτια και μαγαζιά. Η εικόνα στο ιστορικό κέντρο και την πόλη γενικά πρέπει να είναι καλή. Έτσι θα προσελκύσουμε κόσμο».
Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους ζητούν καθαριότητα, φωτισμό, χώρους στάθμευσης κλπ.
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διορθώσουμε τα στραβά και χρειάζεται να συναινέσουν όλοι οι ζακυνθινοί. Δεν γίνεται να απλώνουν έξω από τα μαγαζιά μπαούλα κιλίμια και άλλα είδη. Ο καθένας δεν πρέπει να βλέπει μόνο το συμφέρον του. Εγώ θα τηρήσω αυτά για τα οποία δεσμεύτηκα και θέλω να δω μία διαφορετική Ζάκυνθο» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάθης.


Τέσσερα σπίτια σε άστεγους παραχωρεί ο ΟΑΕΔ στη Ζάκυνθο

Σε άστεγους του νησιού μας πρόκειται να κληρωθούν τέσσερα σπίτια που είχε αγοράσει ο ΟΑΕΔ μέσα από ειδικό πρόγραμμα αγοράς διαμερισμάτων και τα οποία για πολλά χρόνια ήταν ακατοίκητα. Τα σπίτια αυτά βρίσκονται, δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βανάτου.
Πέρα από αυτό, τελειωμό δεν έχουν οι ιστορίες καθημερινής τρέλας που κάνουν τον ταλαίπωρο πολίτη να τρέχει και να μην φτάνει. Μια από αυτές αφορά δεκάδες μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ που πήραν κατά λάθος το δώρο των Χριστουγέννων.
Το σφάλμα εντοπίστηκε από αρμόδιους υπαλλήλους και τώρα, ζητούνται πίσω τα ποσά που δόθηκαν, με τη διοίκηση του Οργανισμού, να διαβεβαιώνει ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σε δόσεις.


Μηχανικοί της ΓΓΑ στη Ζάκυνθο επιθεωρούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Με δεδομένο το διάστημα της ενημέρωσης που πρέπει να μεσολαβήσει και παρά  τον όγκο των σοβαρών  υποθέσεων που καλείται να διαχειριστεί στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει, ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής φαίνεται να έχει εξετάσει δύο από τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις αθλητικές υποδομές στη Ζάκυνθο και έχουν να κάνουν με το κλειστό Γυμναστήριο αλλά και με το Κολυμβητήριο που ως γνωστόν στερείται το νησί μας.

Μιλώντας στα τοπικα ΜΜΕ, ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε την άφιξη κλιμακίου μηχανικών από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τον επανέλεγχο του Κλειστού Γυμναστηρίου, το οποίο ως γνωστόν μετά από δύο αυτοψίες (μια που έγινε το 2009 επίσης  από μηχανικούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού  αλλά και μια δεύτερη που έγινε πριν λίγο διάστημα από μηχανικούς του ΕΜΠ που κλήθηκαν από το Δήμο) έχει κριθεί κατεδαφιστέο αλλά και την επανεξέταση του σχεδιασμού που αφορά την κατασκευή κολυμβητηρίων ανοιχτού τύπου σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη και για τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Κοντονής, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νησί μας σε ότι αφορά τις αθλητικές υποδομές, υπογράμμισε πως δεν έχει κατασκευαστεί κανένα σοβαρό έργο μετά την δεκαετία του 80.

“Αυτές τις πρώτες ημέρες υπάρχει άγχος για να ενημερωθώ όσο το δυνατόν πληρέστερα για τα θέματα του Υπουργείου και σε συνεργασία με τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες μου να διαχειριστούμε τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό. Ωστόσο, ασχολήθηκα και με τα θέματα της Ζακύνθου δίνοντας εντολή στη Διεύθυνση Δημοσίων έργων του Υπουργείου, να στείλει δύο εξαιρετικούς  μηχανικούς που εργάζονται  στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ελέγξουν καταρχήν το Κλειστό Γυμναστήριο που βρίσκεται στο Δημοτικό Στάδιο και είναι εδώ και χρόνια κλειστό. Θα πρέπει να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας, να τελειώνουμε με ένα ένα τα ζητήματα και να προχωρήσουμε σε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.  Θα έλεγα με πλήρη συνείδηση ότι στη Ζάκυνθο έχει να γίνει σημαντική παρέμβαση στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Αυτό είναι άδικο για το νησί” επεσήμανε ο Υφυπουργός, ενώ ειδικά για το θέμα του Κολυμβητηρίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημιουργίας κολυμβητηρίων ανοιχτού τύπου που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού μέσω της διαδικασίας Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ).

Από τον προγραμματισμό είχε εξαιρεθεί η Ζάκυνθος ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κοντονή θα υπάρξει νέος σχεδιασμός, με δεδομένο ότι προβλεπόταν κατασκευή ανοικτών κολυμβητηρίων σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπου δεν ενδείκνυται λόγω κλιματολογικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προέβλεπε κολυμβητήρια στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, την Ηγουμενίτσα, τον Ασπρόπυργο, τη
Θήβα.

“Παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει το ανοικτό κολυμβητήριο στη Ζάκυνθο είχε συμπεριληφθεί στην τρίτη και τελευταία ομάδα των προκηρύξεων και ως γνωστόν, αν βρίσκεσαι χαμηλά στον προγραμματισμό, στο τέλος δεν περισσεύουν χρήματα. Γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού  αυτών των έργων» σημείωσε ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την Βόρεια Ελλάδα.
«Θα κάνουμε ανακατανομή σε αυτά τα έργα και είμαι ήδη σε επαφή με την Μητρόπολη Ζακύνθου για την παραχώρηση οικοπέδου για το Κολυμβητήριο” σημείωσε.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως στη διάθεση του Υφυπουργού βρίσκονται αναλυτικά υπομνήματα που αφορούν τις αθλητικές υποδομές του νησιού και έχουν υποβληθεί τόσο από το Δήμο και την Περιφέρεια, όσο και από αθλητικά σωματεία του νησιού.


Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου με έργα για βιολί και πιάνο

Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου διοργανώνει συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ. Η RuidinaGjergjndreaj στο βιολί και ο Διονύσης Σεμιτέκολος στο πιάνο θα ερμηνεύσουν έργα των J. S. Bach, W. A. Mozart, E. Satie και Γ. Κωνσταντινίδη.Η RuidinaGjergjndreaj φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου για έξι χρόνια. Μετά την αποφοίτησή της και με υποτροφία του LordColmondeleyFoundation, συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, όπου αποφοίτησε το 2012 με βαθμό Άριστα.Έκτοτε ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Έχει εργαστεί στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, στην Folkwangkamerorchester της πόλης του Έσσεν και τον τελευταίο καιρό στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Χάγκεν.


"ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ-ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ (ΤΕΛΙΚΗ) ΝΙΚΗ"! ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΩΤΟ: ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ cd της ERTOPEN-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ:ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13/02/2015 - 11:39