Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

«Κλειστά κρατά τα χαρτιά του» ο Δήμαρχος Ζακύνθου, για τον χώρο εγκατάστασης της κινητής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων…

Σε κλίμα τρομερής έντασης, για μία ακόμη φορά, πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου.Την ένταση αυτή τη φορά πυροδότησε το εντός ημερησίας διάταξης θέμα που αφορά την έγκριση του ποσού των 2.450.000,00 ευρώ, που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση κινητής μονάδας επεξεργασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης στερών αποβλήτων από τον ΦΟΔΣΑ, για τη μεταβατική περίοδο, πριν δηλαδή την έγκριση της μόνιμης εγκατάστασής του.

Την εισήγηση έκανε ο διευθυντής του Φορέα, Θοδωρής Κάρδαρης ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τα στάδια λειτουργίας της μονάδας για να καταλήξει πως η ανακύκλωση στη Ζάκυνθο πραγματοποιείται όχι μόνο κανονικά και απρόσκοπτα αλλά σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Δήμος Ζακύνθου να ανήκει στους πέντε πρώτους στην ανακύκλωση συσκευασιών και λευκών συσκευών.

Οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, μετά την εισήγηση του κ. Κάρδαρη, αφορούσαν το πού σκοπεύει ο δήμος να εγκαταστήσει τη μονάδα, ιδιαίτερα σε μόνιμη βάση, με τον κ. Κολοκοτσά να αναλύει για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες που καταλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά και οι στενοί συνεργάτες του για τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών στο νησί. Τόνισε πως, σε μόλις ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να προωθήσει το θέμα μέχρι τα αρμόδια υπουργεία και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο στάδιο, ενώ οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, σπατάλησαν χρόνο και χρήμα χωρίς να φτάσουν σε κάποια ρεαλιστική και συμφέρουσα για το νησί πρόταση.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων: Στη Ζάκυνθο η Ημεριδα για την ανάπτυξη

Στη Ζάκυνθο πρόκειται να πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων – Στρατηγικός Σχεδιασμός», στα πλαίσια της συνεργασίας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ιονίων Νήσων με την ΕΕΤΤΑ για το Συλλογικό Πρόγραμμα Υποστήριξης των Δήμων, σχετικά με τη σύνταξη των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων. Η Ημερίδα θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους αιρετούς και τα στελέχη των Δήμων της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων που σαν αρμοδιότητα έχουν την προετοιμασία και τη σύνταξη επιχειρησιακών προγραμμάτων για τους Δήμους τους.

Στόχος της Ημερίδας είναι η καταγραφή των αναγκών των Δήμων και η απάντηση σε ερωτήματα που θα τεθούν. Επίσης θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους διάφορα «τεχνικά εργαλεία», όπως ερωτηματολόγια, καθώς και πρότυπα και έντυπα με παραδείγματα για να τα αξιοποιήσουν σε όλες τις φάσεις σύνταξης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο Δήμο τους.

Περίφραξη, φύλαξη, χημικές τουαλέτες και κάποιο μικρό…«τέλος» στις τιμές των εισιτηρίων, οι προτάσεις για την ξακουστή περιοχή-παραλία του «Ναυαγίου»!

Μια σειρά από πρωτοβουλίες για την συντήρηση αλλά και την προστασία της παραλίας του Ναυαγίου, η οποία αποτελεί «σήμα κατατεθέν» όχι μόνο για τη  Ζάκυνθο αλλά και για ολόκληρη την τουριστική προβολή της Χώρας, προτίθεται να αναλάβει ο Δήμος Ζακυνθίων και στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μπαίνει στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, ωστόσο ανάλογος προγραμματισμός που είχε γίνει στο παρελθόν από τις απερχόμενες διοικήσεις του Δήμου δεν είχε υλοποιηθεί στην πράξη, αφήνοντας το πλοίο εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και την παραλία έκθετη σε διαφόρων ειδών καταστάσεις όπως προβλήματα καθαριότητας κτλ.

Το ζητούμενο είναι αυτή τη φορά ο Δήμος αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, όπως οι υπηρεσίες και  οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να αναλάβουν δράση για την …διάσωση της παραλίας που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις για την συντήρηση του πλοίου υπό την επίβλεψη των στελεχών του Τμήματος Συντήρησης και Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και  για την περίφραξη του ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από τους λουόμενους που συχνά ευθύνονται για φθορές και ζημιές. Για το σκοπό αυτό προϋπολογίζεται ένα ποσό της τάξης των 25.000 με 30.000 Ευρώ αλλά και η συνεργασία με ιδιώτες που διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση. Ακόμη, σχεδιάζεται η πρόσληψη φύλακα που θα είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση της παραλίας τις ώρες που υπάρχουν λουόμενοι , η τοποθέτηση μιας χημικής τουαλέτας και αν υπάρχει δυνατότητα ο διορισμός και ενός ναυαγοσώστη.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι που είναι απαραίτητοι για την συντήρηση του σκουριασμένου δυστυχώς πλοίου, αλλά και για την προστασία της παραλίας, υπάρχει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και εξετάζεται το ενδεχόμενο θέσπισης ειδικού «τέλους» το οποίο μάλλον θα καταβάλλεται ως τμήμα  από τα εισιτήρια που πληρώνουν όσοι πραγματοποιούν εκδρομές στην περιοχή.  Η επιβάρυνση αυτή θα είναι μικρή και υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξης των 50 λεπτών του ευρώ ανά εισιτήριο.

Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, ο Δήμος προχωρά σε έναν πρώτο σχεδιασμό και το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, αφορούσε τη διαχείριση των παραλιών και συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες όπως η κ. Αγγελική Ζουρμπάνου, εκπροσωπώντας το αυτοτελές πλέον Γραφείο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Ζάκυνθο.

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς έκανε λόγο για την σύνταξη και την ψήφιση μιας ειδικής Κανονιστικής που θα αφορά την παραλία του Ναυαγίου και θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου, της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας αλλά και του Λιμεναρχείου. Σημειώνεται, πως μεταξύ των προτάσεων που συζήτησε ο Δήμος για την παραλία, συμπεριλαμβάνεται και μια νέα ρύθμιση για τον αριθμό των τουριστικών πλοίων που μπορούν να δένουν ταυτόχρονα στην παραλία και στηρίζεται σε κανονιστική απόφαση που εκδίδει το Λιμεναρχείο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως η «επιβάρυνση» στην παραλία θα μπορούσε να μετριαστεί αν τα πλοία άφησαν τους λουόμενους και στην συνέχεια απομακρύνονταν από την ακτή αναμένοντας τους επιβάτες σε  μεγαλύτερο βάθος και απόσταση από την παραλία περίπου 100 ή 150 μέτρων χωρίς να αγκυροβολούν. Σημειώνεται πάντως πως ανάλογη πρόταση είχε συζητηθεί και παλιότερα, ωστόσο είχε αποκλειστεί από το Λιμεναρχείο λόγω κινδύνων που ελλοχεύουν από τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής αλλά και τον  «φόβο» μεγαλύτερης ρύπανσης, αφού οι μηχανές των σκαφών θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία.

Απολογισμός δράσης της αστυνομίας, από αρχές Ιανουαρίου έως και σήμερα, στη Ζάκυνθο και τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά

Εκατόν ενενήντα δυο συλλήψεις και 89 εξιχνιάσεις υποθέσεων για αδικήματα που αφορούσαν την εξιχνίαση ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, την διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, είναι ο απολογισμός της παραβατικότητας στο σύνολο των Ιόνιων Νησιών μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω συμβάντα, τα οποία μας προβληματίζουν, υπάρχει και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και από ό,τι φαίνεται, και η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου τα καταφέρνει αρκετά καλά στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι, παρά τις ελλείψεις προσωπικού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Αναλυτικά, συνελήφθησαν συνολικά 192 άτομα, από τα οποία 114 στην Κέρκυρα, 43 στην Κεφαλονιά, 19 στην Ζάκυνθο και 16 στην Λευκάδα.Από τις συλλήψεις αυτές οι 37 αφορούσαν την σύλληψη διαρρηκτών, 28 ακόμη για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς και 60 συλλήψεις μη νόμιμων αλλοδαπών.

Επίσης, εξιχνιάστηκαν συνολικά 89 υποθέσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν 4 υποθέσεις ληστειών, 23 υποθέσεις ναρκωτικών και 62 ακόμη υποθέσεις για κλοπές, για παράνομη οπλοκατοχή, για παίγνια, για χρέη στο δημόσιο και άλλα αδικήματα.
Κατά την διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα από τα οποία ξεχωρίζουν 131,4 γραμμάρια Ηρωίνη, 101,7 γραμμάρια Ακατέργαστη κάνναβη, 194 Είδη παρεμπορίου και 27.104 γραμμάρια καπνού προϊόν λαθρεμπορίου


Στο κλειστό στάδιο Ζακύνθου εξετάζεται η ανέγερση γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου

Με πολύ γρήγορες διαδικασίες φαίνεται ότι θα προχωρήσουν τα έργα αθλητικών υποδομών  στο νησί μας αφού από χθες βρίσκεται εδώ κλιμάκιο μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να εξετάσει υφιστάμενες εγκαταστάσεις και να προγραμματίσει νέες.Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δημάρχου με το Βουλευτή, ο κ. Κοντονής με την ιδιότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού έστειλε στο νησί μας το κλιμάκιο για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται το κλειστό γυμναστήριο (στάδιο) και να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής κολυμβητηρίου και όχι μόνο. Ο Δήμος έχει στείλει ήδη σχετικό έγγραφο υπόμνημα στον κ. Κονοτνή με το οποίο καταγράφει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Το απόγευμα της Πέμτπης, στο γραφείο του Δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά, έγινε τεχνική σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος οι μηχανικοί της Γ. Γραμματείας Αθλητισμού Βασίλης Σαΐτης και Κατερίνα Νάνου. Επίσης έλαβαν μέρος οι μηχανικοί του Δήμου Μαριέττα Φαραού  και Διονύσης Μποτώνης, ο Αντιδήμαρχος Ελατίων Αναστάσιος Μαρίνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Μυλωνάς, καθώς και ο μηχανικός Τιμόθεος Παπαδάτος.

Ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς ανέφερε ότι τα έργα πρέπει να προχωρήσουν, υπάρχει η πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά ότι γίνει θα πρέπει να μπορεί να το συντηρήσει ο Δήμος με τα πενιχρά οικονομικά του. Είμαστε ένα πλούσιο νησί αλλά θα πρέπει όλοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μπορεί ο Δήμος ανταποδοτικά να προσφέρει υπηρεσίες, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Οι μηχανικοί εξέτασαν τα σχέδια για τις εγκαταστάσεις και ασχολήγθηκαν με το τεχνικό μέρος της κατασκευής κολυμβητηρίου δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο του εθνικού σταδίου στους Αμπελόκηπους. Σήμερα θα επισκεφθούν το χώρο και θα δουν από κοντά την κατάσταση του γυμναστηρίου αλλά και τις διαθέσιμες γύρω εκτάσεις. Εκείνο που εξετάζεται είναι η κατασκευή του έργου του κολυμβητηρίου μέσω ΣΔΙΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16/02/2015 - 12:52