Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Η ΔΕΗ δεσμεύει τα δημοτικά τέλη έναντι του χρέους της ΔΕΥΑΖ!

Το ένα οικονομικό πρόβλημα πάνω στο άλλο εμφανίζονται στο Δήμο και η νέα Δημοτική αρχή καλείται να λύσει σύνθετα ζητήματα μέσα στην οικονομική κρίση και με τα ταμεία άδεια. Αναστάτωση προκλήθηκε την Τετάρτη στο Δήμο από την πληροφορία ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε δέσμευση των δημοτικών τελών λόγω  του χρέους που έχει η ΔΕΥΑΖ το οποίο ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ επικαλείται το γεγονός ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν (δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια και με όλες τις δημοτικές αρχές και τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΖ) δεν έχουν τηρηθεί. Οι συμφωνίες αφορούσαν την πληρωμή σε πολλές δόσεις  των χρημάτων που οφείλονται από παλιά και παράλληλα την πληρωμή της κατανάλωσης που γίνεται κάθε μήνα, δηλαδή των τρεχόντων λογαριασμών.

Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν η ΔΕΗ είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε κάνει συναντήσεις στα κεντρικά και είχε αναλάβει τη δέσμευση να πληρώνει τις οφειλές.

Η γνωστή από παλιά ιστορία με τα χρέη από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια των γεωτρήσεων νερού, έρχεται ξανά στην επιφάνεια και φαίνεται πως είναι μια αέναη διαδικασία μεταξύ αυτοδιοίκησης και ΔΕΗ που δεν βρίσκει οριστική λύση λόγω της ασυνέπειας που υπάρχει από την πλευρά της αυτοδιοίκησης.

Ο λόγος για τον οποίο χθες έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ κράτησε τα χρήματα των δημοτικών τελών είναι γιατί από το 2013 υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Δήμος είναι εγγυητής για τις υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΖ.

Αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή βρίσκεται προ της λήψης κρίσιμων αποφάσεων καθώς οι πιέσεις που ασκούνται για τα οικονομικά από όλες τις πλευρές είναι μεγάλες. Γίνονται καθημερινά εκκλήσεις προς τους οφειλέτες να πάνε να πληρώσουν και να κάνουν διακανονισμούς για να μπορέσει ο Δήμος από την πλευρά του να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι σε όλους μόλις αρχίσει η τουριστική περίοδος.

Χρήματα για σύνταξη μελετών ζητούν οι Δήμαρχοι…

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας που έγινε την Πέμπει στη Ζάκυνθο και είναι η έλλειψη χρημάτων για να γίνουν μελέτες έργων. Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί σύμβουλοι από τα Ιόνια νησιά επεσήμαναν ότι το νέο ΕΣΠΑ κινδυνεύει να χαθεί γιατί κανένας Δήμος δεν έχει πλέον δικά του χρήματα να διαθέσει  και χωρίς μελέτη τίποτα δεν μπορεί να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Η ημερίδα οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ) και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και οι εργασίες της έγιναν στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Διοικητήριο. Θέμα της ήταν η σύνταξη των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης των Δήμων από το  νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αφού είχαν γίνει οι περισσότερες εισηγήσεις και είχαν δοθεί πληροφορίες για τους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και τεχνικοί σύμβουλοι ανάπτυξης έβαλαν επί τάπητος το θέμα ζητώντας λύση.

Αναφέρθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν έχει χρήματα να διαθέσει για μελέτες οι οποίες κοστίζουν υπερβολικά σε σχέση με τον προϋπολογισμό κάθε έργου και άρα η συζήτηση που γίνεται είναι άνευ ουσίας. Ζητήθηκε βοήθεια από τη ΕΕΤΑΑ, η οποία όμως αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια υποχρέωση και να συντάξει μελέτες για τόσες περιοχές.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ και Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης πρότεινε την δανειοδότηση των Δήμων από το ταμείο Παρακαταθηκών και συμπλήρωσε ότι  πρέπει να ζητηθεί βοήθεια από τη νέα κυβέρνηση.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα που μπορεί να “τινάξει στον αέρα” όλο το νέο ΕΣΠΑ θα τεθεί στην Κεντρική Ένωση  Δήμων και ακολούθως θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα ειδικό πρόγραμμα βοήθειας για την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μην χαθούν τα χρήματα από μια τέτοιου είδους αδυναμία.

Ο κ. Παρίσης υποσχέθηκε ότι μέσα στο Μάρτιο θα γίνει κι άλλη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ για να προχωρήσουν τα θέματα αυτά.
Η ημερίδα
Οι εργασίες της ημερίδας άρχισαν στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου στο Διοικητήριο.

 Η ημερίδα απευθυνόταν στους αιρετούς και τα στελέχη των Δήμων της Περιφέρειάς μας που έχουν την ευθύνη για την προετοιμασία και τη σύνταξη των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Στόχος ήταν η ενημέρωση των αρμόδιων στελεχών στους Δήμους, η καταγραφή των αναγκών και η παροχή εργαλείων και προτύπων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη των προγραμμάτων.

Στην ενημέρωση που έκανε ο Γ. Γούπιος, Δ/ντης Ανάπτυξης και Οικονομικών της ΕΕΤΑΑ, είπε ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν έργα κοινωφελούς εργασίας για τους Δήμους και θα χρηματοδοτηθούν δράσεις όπως η «δια βίου μάθηση». Επίσης έκανε γνωστό ότι τα οργανωτικά των Δήμων θα λυθούν από το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

 Για το ΠΕΠ είπε ότι προβλέπει δράσεις κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικά παντοπωλεία, αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών, αναπλάσεις για τις μεγάλες πόλεις των νησιών και ενεργειακή αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.

Τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά κι αν υπάρχουν μελέτες κάποια στιγμή θα υλοποιηθούν.


Παραχώρηση παραλιών: Ο δήμαρχος τα έχει όλα έτοιμα!

“Τα παιδιά του Ζεβεδαίου πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, αναφέρει η λαϊκή σοφία την οποία φαίνεται πως κάνει πράξη η πρωτοβουλία του Δημάρχου όσον αφορά την παραχώρηση και ενοικίαση των παραλιών για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων ενόψει της επερχόμενης περιόδου. Νωρίτερα, λοιπόν, από κάθε άλλη φορά ξεκινά η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και δημοπρατήσεων τμημάτων αιγιαλού για την δραστηριοποίηση επαγγελματιών με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, ώστε μόλις εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση να είναι όλα έτοιμα. Αυτό έγινε διότι πέρυσι υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, οι ξαπλώστρες να είναι στις παραλίες και ακόμη να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

"Ο ελάχιστος φόρος τιμής, για το αθλητικό σύμβολο της ιστορίας μας"

Μια ακόμη ανακοίνωση, όταν και έγιναν γνωστά σε όλο το νησί τα τραγικά μαντάτα για το θάνατο του Ζακυνθινού παλαιμάχου ποδοσφαιριστή, Διονύση Καπανδρίτη, εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΠΣ Ζάκυνθος, μέσα στην οποία τονίζονται οι ενέργειες που θα προβούν οι Κυανοκίτρινοι στο μέλλον, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο- σύμβολο για το σωματείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΠΣ Ζάκυνθος:

«Τα δάκρυα στερεύουν, η καρδιά βαραίνει, τα λόγια τελειώνουν. Ο Διονύσης Καπανδρίτης δυστυχώς δεν είναι πια ανάμεσα μας αλλά βρίσκεται στις καρδιές και τη μνήμη όλων των Ζακυνθινών.

Γι’ αυτό λοιπόν, ο ελάχιστος φόρος τιμής από την «οικογένεια» του ΑΠΣ Ζάκυνθος, στον άνθρωπο που αποτελεί σύμβολο της ιστορίας μας είναι:

1) Να παραβρεθεί σύσσωμη η ομάδα στη νεκρώσιμη ακολουθία στον Άγιο Χαράλαμπο, την Πέμπτη στις 15.00 το μεσημέρι.

2) Να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, στα παιχνίδια Φωκικός- Ζάκυνθος και Ζάκυνθος- Εθνικός Σερρών στις 22 και 25 Φεβρουαρίου.

3) Να κυματίζει μεσίστια η σημαία της ομάδας μας στο Δημοτικό στάδιο, μέχρι και τη λήξη του πρωταθλήματος.

4) Να αγωνιστούν σε όλα τα παιχνίδια μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος με μαύρο περιβραχιόνιο, τόσο η Ανδρική ομάδα όσο και αυτή των Νέων.

5) Να αναβληθεί ο προγραμματισμένος για αυτήν την Κυριακή, αποκριάτικος χορός της ομάδας μας.

6) Να γίνουν ενέργειες για την καθιέρωση επίσημου τουρνουά ή επίσημου φιλικού αγώνα με την επωνυμία «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΗΣ».

Εκ του Δ.Σ

Να σημειωθεί ότι ο Διονύσης Καπανδρίτης, είχε ασχοληθεί ενεργά και με τα κοινά, από διάφορες θέσεις στο Δήμο Ζακύνθου, είτε ως αιρετός είτε ως υπεύθυνος υπηρεσιών και παράλληλα ανήκε στους πιο γνωστούς και προικισμένους Ζακυνθινούς κανταδόρους!


Στην τελική ευθεία το Ζακυνθινό Καρναβάλι

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου
13.00 Ο αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «Το Κούκεσι» διοργανώνει την γιορτή της παραδοσιακής “Γκλαούνας” (πλακουτσή τηγανίτα) που θα γίνει στο παλιό Δημοτικό Καλλιθέας. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί και “Μπαγόρδα”.

15.00 Λιθακιά. Η ομάδα λαϊκού θεάτρου «Κώστας Σκαντάλης» παρουσιάζει την ομιλία, “της Ζακύνθου το Κάγκελο” του Στάθη Πίσκοπου, στην πλατεία της εκκλησίας του χωριού.

18.00 Βενετσιάνικος Γάμος. Ο Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε, 16ος αιώνας
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την παράσταση που έγινε θεσμός από το 2004, με ένα πρωτότυπο και φαντασμαγορικό σκηνικό που θα σας μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές. Είναι το πρώτο Βενετσιάνικο δρώμενο στην νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου, που προκαλεί την φαντασία και μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα, με κουστούμια θεατρικά, αδιαφιλονίκητης κομψότητας και χάρης, με τους τυμπανιστές, σαλπιγκτές, τοξοτές, όργανα εποχής, τα προικιά, τα καπίτουλα, τη Λεντίκα, και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Εμπνευστής του δρώμενου ο Ζακυνθινός ζωγράφος και ιδρυτής του «Μιλάνειου Ναυτικού Μουσείου» Αντώνης Μιλάνος.

Σε αυτό το γλέντι σας περιμένουμε να υποδεχθούμε το νικητή γαμπρό!!!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου( ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ)
15.30 Μεγάλη Παρέλαση. Η Μεγάλη Παρέλαση με αρχηγό τον Κόντε καρνάβαλο θα ξεκινήσει από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου, με κατάληξη την Πλατεία Δημοκρατίας (πλατεία ΟΤΕ).

17.30 Πλατεία Αγίου Μάρκου. Η ομάδα “Loyal Dreamers ” παρουσιάζει Hip-Hop και Λάτιν χορούς. (Επιμέλεια- διδασκαλία: Ανδριανή Μαρούλη).

18.00 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Ο αθλητικός γυμναστικός σύλλογος “ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ” θα παρουσιάσει σύγχρονες χορογραφίες.

18.30 Hip-Hop free style (επιμέλεια χορογραφίας Ελίσια Στουφή με συμμετοχή Τάνιας Στουφή).

19.30 Πόβερο Καρναβάλι. Άλλο ένα ξέφρενο Καρναβάλι φτάνει στο τέλος του. Οι Καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής , συνοδεύουν τον Κόντε Καρνάβαλο στην τελευταία του.. κατοικία, μέχρι την επόμενη, ένα χρόνο μετά την… ανάστασή του. Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο είναι και η κηδεία του… Το δρώμενο θα παρουσιάσει η καρναβαλική επιτροπή του δήμου Ζακύνθου. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία των Αγίων Σαράντα και θα καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου ο Κόντε Καρνάβαλος θα καεί στην πυρά.

Μετά το Πόβερο ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς, θα κάνει την έναρξη του Καρναβαλιού 2016.

20.30 Μαρουλοκρέμμυδα. Η ομάδα του “Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε του 16ου αιώνα” του Αντώνη Μιλάνου, θα αναβιώσει το “Αντέτι” των “Μαρουλοκρέμμυδων” στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων – Μητρόπολη.

22.30 Χορός καρναβαλικής επιτροπής. Στο Πνευματικό Κέντρο – Καζίνο, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς θα κόψει την παραδοσιακή λαγάνα.

“Και του χρόνου Μάσκαρες”.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου (Καθαρή Δευτέρα- Κούλουμα)
13.00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατασταρίου “ΜΟΡΦΕΣ” θα κάνει κούλουμα στην πλατεία του χωριού του. Θα ακολουθήσουν χορευτικά συγκροτήματα από τους συλλόγους “ΜΟΡΦΕΣ”, “ΜΑΡΤΕΛΑΟΣ” και ”ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”. Μετά θα παιχτεί η ομιλία “Η ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ” του Γιάννη Βουρτσάνη, από τον πολιτιστικό σύλλογο Μαχαιράδου “Η Αγία Μαύρα”.

Ακολουθεί γλέντι με ζωντανή μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα.

16.30 Κούλουμα και Ομιλία στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου των Αγίων Πάντων. Θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Αγίων Πάντων, η ομιλία “Κερατάς και Δαρμένος ” του Νίκου Θεοδόση (Βολιμιάτης). Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, με ζωντανή μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα.

Η Καρναβαλική επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοηθούν και συμμετέχουν στην πραγματοποίηση του Ζακυνθινού Καρναβαλιού 2015.


Από την ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, καλό τριήμερο και ελπίζουμε, αλλά δεν το…βλέπουμε, με «σύμμαχο» τον καλό καιρό!

Ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος μέχρι την τελική δικαίωση για την ΕΡΤ του Ελληνικού λαού!

Μάλιστα, μετά από πρόσφατη συνέλευση, οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι μαζί με τους αλληλέγγυους της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, όπως συμβαίνει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπου και υπάρχουν περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, προχωρήσαμε ομόφωνα, κατόπιν σχετικής συζήτησης, στην υπογραφή ψηφίσματος, με το οποίο τα συνδικαλιστικά μας όργανα, θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση, την άμεση και ολοκληρωτική επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς εκπτώσεις!

Για την ηθική, κυρίως-και σε πρώτη φάση-δικαίωση, όλων όσοι, κράτησαν επί 20 ολόκληρους μήνες και συνεχίζουν να το κάνουν, ζωντανή, μαχητική, αγωνιστική, αδούλωτη, ελεύθερη, δημοκρατική, ανοιχτή στην κοινωνία και κόντρα στο «ρεύμα» και στο σύστημα, γενικότερα, την ιστορική, αληθινή και αυθεντική, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, την μεγάλη ΕΡΤ του πολιτισμού και όχι μόνο, για να αποτελέσει, έστω και…καθυστερημένα, οριστικό παρελθόν, η…ΝΕΡΙΤ, το δημιούργημα του φασιστικού «μαύρου» της προηγούμενης συγκυβέρνησης!

«Μαζί στον αγώνα-Μαζί μέχρι τη νίκη!      

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21/02/2015 - 13:16