Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Ο υπουργός-και τοπικός βουλευτής-προσπαθεί να δώσει λύσεις στον δήμαρχο!  

Λύσεις στα “καυτά” προβλήματα που ταλανίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα το Δήμο του νησιού επιχειρεί να δώσει ο τοπικός βουλευτής και υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Παυλο Κολοκοτσά
Ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αποπεράτωση του έργου της πλατείας Σολωμού και του νέου Θεάτρου, τον διακανονισμό των χρεών της ΔΕΗ από τη ΔΕΥΑΖ αλλά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Η αδυναμία εκτέλεσης μιας σειράς από τέτοια έργα δημιουργεί “πονοκέφαλο” στη δημοτική Αρχή που εκ των υστέρων πρέπει να βρει λύσεις. Και τούτο ούτως ώστε αφενός να μην απενταχθούν, και αφετέρου να μην σταματήσει η κατασκευή τους λόγω έλλειψης χρημάτων και άρα ο Δήμος υποχρεωθεί να αναζητήσει ανύπαρκτους πόρους.
Τέτοιου είδους έργα δεν είναι ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τρία, χωρίς αυτό να προεξοφλεί ότι δεν θα προκύψουν και άλλα. Η πρώτη “ανοικτή πληγή”, ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου είναι η πλατεία Σολωμού.

Στο προσκήνιο επανέρχεται και το Δημοτικό Θέατρο, για το οποίο ο κ. Κολοκοτσάς ζητά την συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας για την διερεύνηση του ανωτέρω έργου και την σύννομη παραλαβή του. Επίσης, συζητήθηκε και το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, δεδομένου ότι υπάρχει θετική εξέλιξη και αφορά στην υπογραφή της εκταμίευσης της πίστωσης για την εγκατάσταση και λειτουργία της κινητής μονάδας επεξεργασίας.


«Το ΕΚΑΒ στη Ζάκυνθο…υπολειτουργεί κ. υπουργέ»!

Επικίνδυνες διαστάσεις τείνει να λάβει η καθημερινή ταλαιπωρία των ασθενών του νησιού μας με τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διακομιδή τους, αφού ένα και μόνο ασθενοφόρο καλείται να αντιμετωπίσει κάθε ανάγκη. Η διαμορφούμενη από την υποστελέχωση κατάσταση οδηγεί στη διαπίστωση πως από την 1η Μαρτίου οι εναπομείναντες έντεκα διασώστες θα μπορούν να καλύψουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και όχι τις βάρδιες που απαιτούνται για τις καθημερινές διακομιδές ασθενών, εξιτήρια, κλπ από το νησί προς τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Για το πρόβλημα έχει κατ΄ επανάληψη ενημερωθεί γραπτώς τόσο η Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Πάτρας, όσο και εκείνη της Αθήνας. Μάλιστα, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, με επιστολές τους, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «Το ΕΚΑΒ στη Ζάκυνθο…υπολειτουργεί κ. υπουργέ»! Από τη μεριά του το υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα επιχειρούσε με “ασπρίνες” να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα στον τομέα της υγείας τα διάφορα περιστατικά θα εξυπηρετούνται μετά από κλήρωση…


Κλείνει για ένα μήνα η…πολύπαθη γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη!

Κλειστή  για τα τροχοφόρα οχήματα είναι από την περασμένη Τετάρτη και θα παραμείνει για διάστημα ενός μήνα, η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη, σύμφωνα με την απόφαση έκτακτων μέτρων οδικής κυκλοφορίας που εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, καθώς άμεσα ξεκινούν και πάλι οι εργασίες  για την στατική ενίσχυση, την αρχιτεκτονική και την λειτουργική αποκατάστασή της.

Θυμίζουμε πως το έργο είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το περασμένο Καλοκαίρι, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων καθώς χρειάστηκε η γέφυρα να κλείσει μέσα στον Ιούλιο και αυτός ήταν ο λόγος που οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν εν αναμονή της λήξης της τουριστικής σεζόν.

Αν και αρχικά σχεδιαζόταν η επανέναρξη των εργασιών τον περασμένο Οκτώβρη, προέκυψαν προβλήματα με την πληρωμή του αναδόχου με αποτέλεσμα να προκύψουν καθυστερήσεις.

Με βάση την απόφαση που εκδόθηκε η γέφυρα θα είναι κλειστή από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες που υπολείπονται και αφορούν μεταξύ άλλων την πλακόστρωση της με λιθόστρωτο.
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσουν μια μεγάλη επιβάρυνση στη γέφυρα του Αγίου Γερασίμου και για το λόγο αυτό αναμένονται ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα και από την Τροχαία Ζακύνθου.


Έρχονται βαρύτατα πρόστιμα και ανάκληση αδειών στα πρατήρια υγρών καυσίμων!

Την υποχρέωση των ιδιοκτητών  πρατηρίων καυσίμων στη Ζάκυνθο να εγκαταστήσουν σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Πανδής και μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, επισημαίνει πως η σχετική προθεσμία για να συμμορφωθούν σε αυτή την υποχρέωση έχει ήδη εκπνεύσει και πλέον υπάρχει κίνδυνος προστίμων.

Σημειώνεται πως η σχετική ΚΥΑ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2010 και προέβλεπε τη σταδιακή εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια της χώρας με καταληκτική ημερομηνία αρχικά τον Μάρτιο του 2013. Καθώς αυτό δεν κατέστη εφικτό, η εφαρμογή του μέτρου πήρε παράταση για τον Αύγουστο του 2014.

«Μέχρι τέλος του περασμένου Αυγούστου υπήρχε η υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια και μέχρι τέλος Νοέμβρη η υποχρέωση αναθεώρησης των αδειών τους. Οι εταιρείες που τοποθετούσαν τα συστήματα ήταν λίγες, έπρεπε να γίνει προμήθεια από το Εξωτερικό και έτσι παρατηρήθηκε κάποια καθυστέρηση. Καθώς όμωςη μη προμήθεια του συστήματος θεωρείται παράνομη διακίνηση καυσίμων, συνεπάγεται βαρύτατων προστίμων που φτάνουν τις 50.000 ευρώ» τόνισε ο κ. Πανδής που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Ζάκυνθο και είχε συνεργασία με το Τμήμα Συγκοινωνιών αλλά και το Τμήμα Ανάπτυξης της Π.Ε Ζακύνθου.

Ο ίδιος κάλεσε όσους ιδιοκτήτες πρατηρίων στη Ζάκυνθο δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα να το κάνουν άμεσα, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ αλλά και από τη Διεύθυνση Εμπορίου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2010, όσα πρατήρια δεν εγκαταστήσουν το σύστημα ή δεν στέλνουν τα στοιχεία  στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  ή εμφανίζουν αποκλίσεις στο σύστημα εισροών-εκροών, θα τιμωρούνται όχι μόνο με οικονομικά πρόστιμα αλλά και ανάκληση άδειας, ενώ οι εταιρείες εμπορίας δεν θα πρέπει να προμηθεύουν με καύσιμα τις δεξαμενές τους.

Το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται τα πρατήρια για να εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών εκροών είναι σημαντικό, ωστόσο είναι πολύ μικρότερο από το χρηματικό πρόστιμο που υπάρχει κίνδυνος να τους επιβληθεί.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που συμβάλει στην νομιμότητα διακίνησης καυσίμων, καθώς η νοθεία και η παράνομη διακίνηση έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της Χώρας και διαφεύγουν μεγάλα έσοδα» σχολίασε ο κ. Πανδής.


Ημέρα σταδιοδρομίας-Εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Το Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα σταδιοδρομίας, μια εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Λυκείου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου του νησιού. Στην εκδήλωση θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του Νέου Λυκείου, των Πανεπιστημίων – ΤΕΙ και της σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας. Περιλαμβάνει 3ωρο σεμινάριο με τις εξής θεματικές ενότητες:

Το Νέο Λύκειο-Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γενικού Λυκείου-Αξιολόγηση, Προαγωγή και Απόλυση Μαθητών Γενικού Λυκείου-Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου-Πώς επιλέγω σχολή-Ανάλυση προγράμματος σπουδών των σχολών-Τάσεις της αγοράς εργασίας-Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων-Συγκρίσεις Τμημάτων. Παρουσίαση: Σύμβουλοι σταδιοδρομίας της “Orientum”. Εισηγητής: Σπύρος Μιχαλούλης


Η Κοινωνική Κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος" στη Ζάκυνθο

Την Τρίτη 3 Μαρτίου και ώρα 13:00, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» θα βρίσκεται μπροστά στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία)-Ζάκυνθος.

Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν κι άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.

«Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη, με τη σημερινή έννοια των λέξεων.
Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί! Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο.Έλα μαζί μας να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη»!

Από τις 15 Ιανουαρίου ως και τις 16 Μαρτίου, «Ο Άλλος Άνθρωπος» και η Κοινωνική Κουζίνα κάνουν ένα ταξίδι στις πρωτεύουσες των νομών της Ελλάδας, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου: Χαλκίδα – Θήβα – Λειβαδιά – Λαμία – Βόλος – Τρίκαλα – Καρδίτσα – Λάρισα – Κατερίνη – Βέροια – Δράμα – Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Κομοτηνή – Ξάνθη – Καβάλα – Θάσος – Σέρρες – Κιλκίς – Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Φλώρινα – Γρεβενά – Καστοριά – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Γιάννενα – Πρέβεζα – Λευκάδα – Άρτα – Αγρίνιο – Μεσολόγγι – Άμφισσα – Ναύπακτος – Πάτρα – Μοναστηράκι, Αθήνα (για τα «ψυχικά δώρα» για τα εξάμηνα του Αντώνη Βαρδή) – Ζάκυνθος – Πύργος – Καλαμάτα – Γύθειο – Σπάρτη – Κύθηρα – Τρίπολη – Άργος – Κόρινθος – Ιθάκη.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Με τρόφιμα, ή με χρήματα ή με εθελοντική εργασία.
(Αποθήκη: Πλαταιών 55 και Παραμυθιάς, Μεταξουργείο, Αθήνα & Λεωφ. Αιαντείου και Πελοποννήσου, 1η στάση Αρτοποιείο, Σαλαμίνα).
Αριθμός λογαριασμού 0026.0294.88.0200608548 Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, Τράπεζα Eurobank, IBAN GR60026 0294 0000 88020 0608548.

Ανάγκες:

Τρόφιμα, μπαχαρικά, μέλι, καφέδες (ελληνικός, φραπέ, γαλλικός), γάλατα εβαπορέ, πάνες.
Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, πλαστικά πηρούνια και κουτάλια, μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μίας χρήσεως. Αλουμινόχαρτο, λαστιχάκια.
Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια.
Γκάζι και γκαζιέρα.
Μαρμίτα.
Τάπερ μεγάλα.


Μπορείτε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία πιο ενεργά, βοηθώντας στο επί τόπου μαγείρεμα και τη διανομή.

Πώς ξεκίνησε η Κοινωνική Κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος"
Όταν ο Κώστας Πολυχρονόπουλος έμεινε άνεργος, είδε δυο παιδιά να ψάχνουν τους κάδους σκουπιδιών για να βρούνε φαγητό. Αποφάσισε να φτιάξει τοστ και να τα μοιράσει. Στην αρχή κανείς δεν τα έπαιρνε, μέχρι που κατάλαβε ότι ήθελαν να φάνε μαζί του. Έκτοτε, εδώ και δύο χρόνια, μαγειρεύει καθημερινά στον δρόμο με πολλούς εθελοντές.


Θέατρο Σκιών στη Ζάκυνθο-Ο Καραγκιόζης στα παλάτια του Πασά

Την Κυριακή 1η Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι και 18:00 το απόγευμα

το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Πατρινού παρουσίασε δυο παραστάσεις Καραγκιόζη

στην αίθουσα του Κινηματογράφου Φώσκολος-πλατεία Σολωμού, Ζάκυνθος.

«Ο Καραγκιόζης στα παλάτια του Πασά»

Η κωμωδία εξελίσσεται στο σαράι του Πασά όπου ο ξυπόλυτος ήρωας Καραγκιόζης, η Βεζυροπούλα, η παραδοσιακή φιγούρα της Ζακύνθου Σιορ Διονύσιος, ο Μπάρμπα-Γιώργος και οι υπόλοιπες φιγούρες του μπερντέ θα μας ψυχαγωγήσουν χαρίζοντας στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς.
Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι την λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών!

Οι ΟΝΑΡ ζωντανά στο La Grange στη Ζάκυνθο

Το Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 22:00 οι ΟΝΑΡ, ζωντανά στο LaGrangeRockBar –οδός Τερτσέτη 28, στην πόλη της Ζακύνθου. Οι ΟΝΑΡ επιστρέφουν στα μουσικά μας πράγματα με νέα σύνθεση και βασικό πλέον ερμηνευτή, το Λευτέρη Πλιάτσικα. Διανύοντας τον 15ο χρόνο παρουσίας τους στην Ελληνική μουσική σκηνή, οι μελωδίες και οι στίχοι τους, τούς έχουν κατατάξει σε ένα από τα σημαντικά γκρουπ με συνεργασίες με μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες. Σε αυτό το ζωντανό τρίωρο πρόγραμμα θα μας παρουσιάσουν αγαπημένα από τις δισκογραφικές τους δουλειές, όπως «Αν μ” αγαπάς», «Χάρτινα φανάρια», «Δεν χρωστάω σε κανέναν», «Πετάμε ψηλά». Όπως επίσης και πολλά αγαπημένα ξένα και ελληνικά τραγούδια προσαρμοσμένα στον ήχο τους.
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Προβολή της ταινίας «Η Χρυσομαλλούσα» (Ζάκυνθος, 1978)

Την Δευτέρα 9 Μαρτίου και ώρα 21:00, η κινηματογραφική Λέσχη Ζακύνθου και ο δημοτικός Κινηματογράφος «Φώσκολος», υποδέχονται τον Ζακυνθινό σκηνοθέτη Τώνη Λυκούρεση και την ταινία του «Η Χρυσομαλλούσα», στην αίθουσα του Κινηματογράφου (Φώσκολος) στην πλατεία Σολωμού. Η ταινία γυρίστηκε στη Ζάκυνθο το 1978 με πρωταγωνίστρια την Βέρα Κρούσκα και πολλούς Ζακυνθινούς που υπηρέτησαν το λαϊκό θέατρο του νησιού. Η ταινία αποτελεί φόρο τιμής στη Ζάκυνθο και την λαϊκή της παράδοση. Θα παραβρεθούν ο σκηνοθέτης και πολλοί από τους ηθοποιούς της ταινίας. Είσοδος ελεύθερη

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!



Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02/03/2015 - 12:31