Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου…εκπέμπει S.O.S. για τον ΧΥΤΑ στην ορεινή περιοχή του «Σκοπού»!  

Σήμα κινδύνου για την ορεινή περιοχή του «Σκοπού», εκπέμπει για μια ακόμη φορά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Σε Επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης στο αρμόδιο Υπουργείο και κοινοποίησε τόσο στην Περιφέρεια, όσο και το Δήμο του νησιού κρίνει επιτακτική την ανάγκη για άμεση δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών. Επίσης ζητά τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Φορείς, ώστε να δοθεί οριστική λύση για ένα μακροχρόνιο και σημαντικότατο ζήτημα που απασχολεί το νησί.

Ανάλογη είναι η πρωτοβουλία που έχουν πάρει κάτοικοι και επιχειρηματίες στο Καλαμάκι που κατ΄ επανάληψη παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και διαμαρτύρονται. Δεν έχουν πεισθεί ότι η χωματερή στο Σκοπό έχει κλείσει οριστικά, αφού παρά τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις και εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, οι απαντήσεις που λαμβάνουν δεν τους ικανοποιούν. Δεν έχουν στα χέρια τους κανένα χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο και τα σκουπίδια να κατρακυλήσουν ξανά στη θάλασσα. Στο πλευρό τους και ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Λαγανά που προσανατολίζεται το επόμενο διάστημα να προκαλέσει λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή Υπηρεσιών και Φορέων.

Όλοι τους ζητούν την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό. Δεν μένουν, όμως, μόνο εκεί αφού επιθυμούν περισσότερο παρά ποτέ και την αποκατάσταση του χώρου. Αποκομμένες μεταξύ τους αυτές οι δύο ενέργειες και χωρίς την εξασφάλιση της χρηματοδότησης δεν μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μαζί με αυτά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι θέμα ημερών ο ακριβής προσδιορισμός του ημερήσιου προστίμου που θα επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως συνέπειας της καταδίκης της χώρας μας για το ΧΥΤΑ στο Σκοπό.


Στα Πανεπιστήμια εντάσσονται τα ΤΕΙ-Αβέβαιο το μέλλον του ΤΕΙ Ζακύνθου…

Ενώπιον εξελίξεων βρίσκεται ξανά η τριτοβάθμια εκπαίδευση και σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ επίκεινται καταργήσεις ΤΕΙ και συγχωνεύσεις κάποιων άλλων με πανεπιστήμια. Στην έκτακτη Σύνοδο των Προέδρων των  ΤΕΙ, ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ πολλών ταχυτήτων: κάποια είναι υψηλού επιπέδου και κάποια άλλα που, είτε πρέπει να καταργηθούν ή να υποβιβασθούν σε επίπεδο ΙΕΚ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ, «ο υπουργός στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, εξέθεσε τις σκέψεις του για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας και ακροθιγώς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ομως, μετά την ομιλία του κ. Μπαλτά, ο κ. Χασάπης ήταν πιο σαφής.

Σε ερώτηση προέδρου ΤΕΙ εάν «μιλάμε για μια νέα “Αθηνά”» απάντησε: «Ναι, αλλά θα την κάνετε εσείς». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόθεση της ηγεσίας είναι, υπό το ενιαίο πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης, ορισμένα ΤΕΙ να ενταχθούν στα πανεπιστήμια, ενώ κάποια άλλα να εξωθηθούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υποβιβασθούν σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης (ένα είδος ΙΕΚ). Ενα ανάλογο σχήμα είχε επεξεργαστεί και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, προκρίνοντας τα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης να μετατραπούν σε Τοπικά Κολέγια διετούς φοίτησης.

Πάντως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φτάνει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και να επεκταθεί και στα πανεπιστήμια.

«Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σύνοδος.

Ο λόγος πίσω από την «Αθηνά 2»; «Δεν υπάρχει ούτε ευρώ» ανέφερε σε αποστροφή του ο κ. Χασάπης, ενώ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 49 τμήματα διαθέτουν λιγότερα από εννέα μόνιμους καθηγητές και άρα έχουν κάθε χρόνο την ανάγκη νέων προσλήψεων συμβασιούχων για να λειτουργήσουν.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει το εύλογο ερώτημα για την τελική…τύχη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων-με έδρα την Κεφαλονιά και με τμήματα σε Λευκάδα και Ζάκυνθο και στην προκειμένη περίπτωση τι θα απογίνει με το ενοποιημένο πλέον τμήμα που λειτουργεί στο νησί μας και μάλιστα σε νέο κτίριο και το οποίο έχει δύο κατευθύνσεις, την τεχνολογία για το περιβάλλον και την οικολογία (λόγω και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου), καθώς και την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που αφορά την συντήρηση εκκλησιαστικών εικόνων-και όχι μόνο-σε ένα νησί που προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί από το σπουδαίο παρελθόν του, δεδομένου ότι οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 αφάνισαν σχεδόν τα πάντα!  

Να μείνουν σπίτι τους για να μην μεταδίδουν τον ιό της γρίπης ζητούν οι γιατροί από τους ασθενείς στο νησί

Σε έξαρση συνεχίζει να βρίσκεται η επιδημία της  γρίπης με τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη Ζάκυνθο να κινούνται σε ποσοστά ανάλογα με αυτά που καταγράφονται και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η πνευμονολόγος και υπεύθυνη του ΠΕΔΥ Ζακύνθου Νάντυ Σωληναραίου, επανέλαβε μιλώντας στα τοπικα ΜΜΕ, τα μέτρα πρόληψης αλλά και τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους ασθενείς στο γιατρό, ενώ σημείωσε πως οι ασθενείς θα πρέπει να προφυλάσσουν τους γύρω τους από την μετάδοση του ιού, παραμένοντας σπίτι τους για όσο διάστημα νοσούν.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε, είναι πως σύμφωνα με την κ. Σωληναραίου, ασθενείς που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας, χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία εκτός Ζακύνθου, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις ασθενών που δυστυχώς κατέληξαν.
«Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πνευμονολογικά συμπτώματα από τη γρίπη, όπως είναι ο βήχας, οι βρογχοσπασμοί  και καλό θα ήταν οι ασθενείς να μην το αφήσουν στην τύχη τους! Εκτός από αυτούς που έχουν ήδη ιστορικό με πνευμονολογικά προβλήματα, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσουν ανάλογα προβλήματα και ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σωληναραίου, τονίζοντας πως εκτός από το βήμα, συμπτώματα της ίωσης είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονόλαιμος, ενώ συχνά προκαλούνται κοιλιακά άλγη και διάρροιες.

«Τα μέτρα πρόληψης έχουν να κάνουν με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, με το καλό πλύσιμο των χεριών και κυρίως, όποιος είναι άρρωστος θα πρέπει να μείνει σπίτι του! Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που δε θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ή στον Παιδικό Σταθμό. Χρειάζεται καλή διατροφή με φρούτα και λαχανικά, ζεστά και πολύ ξεκούραση» τόνισε μεταξύ άλλων η Πνευμονολόγος του ΠΕΔΥ.

Η ίδια κάλεσε τους ασθενείς να αποφύγουν το Νοσοκομείο, όπου υπάρχει ιδιαίτερος φόρτος ενώ έκανε γνωστό πως ασθενείς από τη Ζάκυνθο, οι οποίοι είχαν ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων,  χρειάστηκε να διακομιστούν στο Ρίο ή ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άλλων Νοσοκομείων της Χώρας.
Η κ. Σωληναραίου, ανέφερε ακόμη πως οι ασθενείς στους οποίους ο πυρετός επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό, ενώ χαρακτήρισε την χορήγηση αντιιικών φαρμάκων αποτελεσματική, αν γίνει τα πρώτα 24ωρα. Όταν η ίωση επιμένει χορηγείται αντιβίωση, αλλά πάντα μετά από τις οδηγίες του γιατρού.

«Δυστυχώς παρατηρείται και πάλι το φαινόμενο οι ασθενείς να παίρνουν αντιβίωση χωρίς να ρωτήσουν το γιατρό και αυτό μακροπρόθεσμα είναι καταστρεπτικό!» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματα και να μην αφήσουν το χρόνο να περάσει, εφόσον αυτά επιμένουν.
Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά την περασμένη Παρασκευή, αναφορικά με την εξέλιξη της γρίπης πανελλαδικά, άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή λόγω των επιπλοκών που εμφάνισε μετά τη νόσησή του με την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης ανέρχεται σε 67.
Την ίδια στιγμή, 28 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με σοβαρές επιπλοκές λόγω της γρίπης. Συνολικά, από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 146 ασθενείς με γρίπη.


Τα αποτελέσματα της πρόσφατης κακοκαιρίας...

Το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από το νησί, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, άφησε πίσω του αρκετές ζημιές καθώς σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν  προκαλώντας ζημιές στους ιδιοκτήτες τους. Για πολλοστή φορά ήλθε στο φως το πρόβλημα με το κλείσιμο σε χάνδακες ομβρίων και η ανάπτυξη που στηρίχθηκε στην αλόγιστη οικοδόμηση χωρίς σχέδιο, με προχειρότητα και παρανομίες.

Πλημμύρες προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις που είχαμε από την περασμένη Πέμπτη και για τρεις-τέσσερις ημέρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις του Δήμου με τα μηχανήματα για να διανοιχθούν σημεία που το νερό δεν μπορούσε να βρει διέξοδο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία την Κυριακή παρενέβη για άντληση υδάτων στο Καλαμάκι, σε περιοχή κοντά στην πρώην λίμνη Μακρή, ενώ το Σαββάτο πήγε σε αντίστοιχη επιχείρηση που έπρεπε να γίνει στο χωριό Αγ. Δημήτριος. Την περασμένη Πέμπτη έγινε επιχείρηση στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά που είχε μετατραπεί σε ποτάμι για να απομακρυνθούν δύο γυναίκες από τα αυτοκίνητά τους, καθώς η στάθμη του νερού έφτασε σε μισό μέτρο από το οδόστρωμα. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και την Παρακευή.

Ο Δήμος από την πλευρά του συνέδραμε με τον εξοπλισμό του για καθαρισμό σε περιοχές όπως Αμπελόκηποι, Ρωμύρι, Μουζάκι, Καταστάρι, Λαγανάς, Αγγερικός, Αγιος Σώστης Λαγοπόδο, Πηγαδάκια, Αλυκανάς κλπ.

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε για το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη το οποίο σε διάφορά σημεία του χρειαζόταν συνεχή καθαρισμό για να φεύγουν οι τεράστιοι όγκοι νερού που έπεσαν με τη συνεχή βροχή των τριών ημερών.


Αποκλεισμός τοπικού εμπορικού συλλόγου από την τουριστική επιτροπή του Δήμου!

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο του νησιού μας που καταγγέλλει αποκλεισμό του από την εκπροσώπησή του, στις Επιτροπές του Δήμου και κυρίως αυτή που αφορά τον τουρισμό και την ανάπτυξή του.

Θεωρούν, μάλιστα, απαράδεκτο να συστήνετε μια τόσο σημαντική Επιτροπή και να μη ζητείται η συμμετοχή του κατεξοχήν αρμόδιου φορέα που εκπροσωπεί το σύνολο των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και ένα πολύ μεγάλο μέρος καταστημάτων εστίασης.

Επειδή κάτι τέτοιο αντιβαίνει και στο...πνεύμα του σχεδίου του "Καλλικράτη", οι έμποροι καλούν τη δημοτική αρχή να επανασυστήσει τη συγκεκριμένη Επιτροπή εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου. Επισημαίνουν, δε, πως πρέπει να έχουν λόγο και θέση στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και αφορούν πρωτίστως την τοπική οικονομία και κοινωνία αφού αποτελούν μέρος της.


Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τελικά δρομολογήθηκε η εκπροσώπηση του εμπορικού συλλόγου Ζακύνθου στην τουριστική επιτροπή του Δήμου του νησιού, γεγονός για το οποίο μίλησε στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΑ Ζακύνθου, η πρόεδρος του συλλόγου, Μαγδαληνή Μπουζιάνου, εκφράζοντας την άποψη ότι μάλλον δεν υπήρχε…σκοπιμότητα και «καπέλωμα» από τον Δήμο ή το επιμελητήριο, για τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου φορέα από μια σημαντική επιτροπή, όπως αυτή του τουρισμού! 

Επίσης, ανέφερε ότι χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, την αλλαγή νοοτροπίας, την εφαρμογή των νόμων και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δεν μπορεί να αναβαθμιστεί η τοπική αγορά, το νησί γενικότερα και εν τέλει το τουριστικό προϊόν!


«Μέσο βιώσιμης ανάπτυξης των μεταφορών-τα υδατοδρόμια» τονίστηκε σε ημερίδα στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης των μεταφορών-Η εμπειρία του Ιονίου, ήταν το θέμα της Ημερίδας που διοργανώθηκε στην Κέρκυρα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον ΟΛΚΕ.

Εκτός από τον περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο και τον πρόεδρο του ΟΛΚΕ Σπύρο Ανδριώτη, ομιλητές ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο εκπρόσωπος του φορέα διαχείρισης Υδατοδρομίων Κέρκυρας “Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ” και ο διευθυντής Δ2 ΥΠΑ, μέλος της επιτροπής αδειοδοτήσεων υδατοδρομίων.
Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και άλλοι ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα και να τοποθετηθούν σχετικά.


DETROP: Τα προϊόντα μας στην κορυφή της ζήτησης!

Στην κορυφή της ζήτησης "εκτίναξαν" τα προϊόντα μας στα πλαίσια της επιτυχημένης διεθνούς Έκθεσης τροφίμων και Ποτών, οι 23 εκθέτες από όλα τα Ιόνια Νησιά. Οι παραγωγοί των νησιών του Ιονίου είχαν μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Περιφέρειας τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο ελληνικό και διεθνές επιχειρηματικό κοινό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήταν ο Περιφερειάρχης Θοδωρής Γαλιατσάτος συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφεριάρχες Πρωτογενούς Τομέα Γ. Φοντάνα, Κεφαλονιάς, Π. Δρακουλόγκωνα, τους περιφερειακούς συμβούλους Γ. Κουλούρη-Τζώρτζη Σιγούρο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας.

Δόθηκε στο λιμεναρχείο Ζακύνθου η λίστα με τα κατασχεμένα πλοία

Το πόρισμά της για την κατάσταση των κατασχεμένων πλοίων που βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι παρέδωσε στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου η ιδιωτική εταιρεία George Antonatos Group of Companies που έχει αναλάβει την εκτίμηση της κατάστασής τους και τη ρυμούλκησή τους στην Ελευσίνα, για scrap.

Ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Αντωνάτος, απέστειλε πρόσφατα στο Λιμεναρχείο εγγράφως την έκθεση επιθεώρησης που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της εταιρείες στις αρχές Φεβρουαρίου στα πλοία Tianjin, Chang Chun και Amaranthus.
Σύμφωνα με την έκθεση τα δύο από αυτά βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση ώστε ο κίνδυνος βύθισής τους στο λιμάνι είναι ιδιαίτερα μεγάλος με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον.


Το «Ειδικό» σχολείο Ζακύνθου, ξαναμπήκε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του "Ειδικού" Σχολείου Ζακύνθου, στην περιοχή της "Μπόχαλης", αφού με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θοδωρή Γαλιατσάτου, επανεντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 το έργο της επέκτασης και διαμόρφωσης του Σχολείου.

Το έργο, προϋπολογισμού 2.784.000 ευρώ, είχε απενταχθεί από το πρόγραμμα, με απόφαση της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, ωστόσο η παρούσα τήρησε την προεκλογική της δέσμευση, διεκδίκησε και πέτυχε την εκ νέου ένταξή του. Οι εργασίες που προβλέπει το έργο περιλαμβάνουν προσθήκες νέων χώρων όπως γυμναστήριο και 6 νέες αίθουσες διδασκαλίας, σύγχρονες Η/Μ εγκαταστάσεις και διαμορφώσεις στο υπάρχον κτίριο, στο οποίο και στεγάζεται το Ειδικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτικό Κέντρο, με στόχο την λειτουργική και αισθητική του αναβάθμιση.


Προληπτική οδοντιατρική στη Ζάκυνθο με σύνθημα: «Μια ζωή χαμόγελο»

Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας, θα πραγματοποιείται για ένα ολόκληρο μήνα στο νησί. Η κινητή μονάδα από το “Χαμόγελο του Παιδιού”, πλήρως εξοπλισμένη για μια μεγάλη γκάμα οδοντιατρικών εξετάσεων, έφτασε για δευτερη συνεχόμενη χρονιά στη Ζάκυνθο για να στηρίξει δράσεις και πρωτοβουλίες του τοπικού Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Εθελοντές οδοντίατροι του Συλλόγου θα επισκεφτούν όλα τα δημοτικά σχολεία, και μεγάλο αριθμό νηπιαγωγείων όπου θα εξετάσουν τους μαθητές και θα ενημερώσουν τους γονείς για την στοματική υγεία των παιδιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μαθητών που θα εξετασθούν θα είναι περί τους 2900. Η πρωτοβουλία, μάλιστα, συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, με σύνθημα “Μια Ζωή Χαμόγελο”.


Σε μια ταινία η ιστορία των Εβραίων στη Ζάκυνθο!

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται για ακόμη μία φορά το επιτελείο σκηνοθετών και εικονοληπτών της ταινίας «Ο Μπόγιας», προκειμένου να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα ενός τρέιλερ με το οποίο θα προωθήσουν τη μεγάλη και φιλόδοξη χολιγουντιανή παραγωγή για το νησί! 

Πρόκειται για τη γνωστή -σε εμάς- ιστορία της διάσωσης και φυγάδευσης ολόκληρης της κοινότητας των Ζακυνθινοεβραίων του νησιού, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με πρωτοβουλία των τότε δημάρχου Λουκά Καρρέρ και Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Δημητρίου.

Στη μοναδική για τα παγκόσμια χρονικά ενέργεια, συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού και το τοπικό ΕΑΜ, ενώ, την ίδια τεράστια και ανιδιοτελή συμμετοχή έδειξαν στα πρώτα γυρίσματα του τρέιλερ και οι απόγονοι των γενναίων αυτών ανθρώπων, αφού πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν στους συντελεστές, από πολύτιμες πληροφορίες, μέχρι τα ίδια τους τα σπίτια, για τα γυρίσματα!


Ελεύθερη είσοδος σε ΑμεΑ και ανέργους στην παράσταση της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: « ΑΠΟΨΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΣ ΙΟΚΑΣΤΗΣ»

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και η "ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ" του νησιού,    προσκαλούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ανέργους κλπ., την Πέμπτη 5-3-2015 και ώρα 21.15, στην Θεατρική παράσταση « ΑΠΟΨΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΣ ΙΟΚΑΣΤΗΣ» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία του νεαρού-ταλαντούχου, συμπολίτη μας και αλληλέγγυου της τοπικής ΕΡΑ, Κωνσταντή Μουζάκη, στο Θέατρο Σαρακινάδου (Πολιτιστικό Κέντρο). Δωρεάν είσοδος κατόπιν κράτησης θέσεων στο 2695061343

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ! ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ…ΦΥΓΑΜΕ ΠΟΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ! ΑΠΛΑ ΚΑΙ «ΕΠΙΣΗΜΑ», ΜΕ ΤΗ «ΒΟΥΛΑ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΤ! ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ-ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

Αγωνιστικούς και συναδερφικούς χαιρετισμούς από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους της ελεύθερης και αυτό-διαχειριζόμενης ΕΡΑ Ζακύνθου!











 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04/03/2015 - 14:08