Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Στην τελική ευθεία για τη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων!

Το θέμα των σκουπιδιών είναι το κυρίαρχο και πρώτιστο που απασχολεί τη Δημοτική αρχή καθώς τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά για να υλοποιηθούν τα έργα και η τουριστική περίοδος με τις αυξημένες ανάγκες είναι πολύ κοντά.

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε ήδη τη διάθεση του χρηματικού ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα που θα γίνουν στο νησί μας ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα ενώ ο Δήμαρχος συνεχίζει τις επαφές του σε διάφορες περιοχές της χώρας για να δει από κοντά τρόπους που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Οι χώροι στους οποίους θα μπουν για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός για τη δεματοποίηση των απορριμμάτων έχουν βρεθεί και δεν μένει παρά οι τελικές  ανακοινώσεις καθώς υπάρχουν και οι ανάλογες πιστώσεις.

Πιέσεις ασκούνται στο Δήμο από όλες τις πλευρές για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων και στα πλαίσια της πολύπλευρης ενημέρωσής του ο Δήμαρχος βρίσκεται από την Πέμτπη στη Σπάρτη.

Ο ταξίδι του κ. Παύλου Κολοκοτσά γίνεται για να έχει επαφές με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στο νομό Λακωνίας και να συζητήσουν τους καλύτερους τρόπους για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στο νησί μας είναι πιο κοντά σε αυτό που εφαρμόζει ο γειτονικός νομός της Μεσσηνίας που έχει εξασφαλίσει ένα χώρο 10 περίπου στρεμμάτων και εκεί γίνεται διαλογή και κομποστοποίηση των σκουπιδιών.

Εν τω μεταξύ υπεγράφη  από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο η διάθεση πίστωσης 2.450.000 για το έργο «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μεταβατική περίοδο επεξεργασίας απορριμμάτων Ζακύνθου και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την μεταβατική κατασκευή στεγάστρου αποθήκευση δεματοποιημένων ανακυκλώσεων υλικών στο ΚΔΑΥ Ζακύνθου».Τελικός δικαιούχος ορίζεται ο Δήμος Ζακύνθου.


Ανάπλαση της παραλίας Αργασίου ζητούν οι επιχειρηματίες της περιοχής

Η  ενεργοποίηση του τοπικού Συλλόγου που είχε συσταθεί κατά το παρελθόν από επαγγελματίες  που διατηρούν τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις  στο  Αργάσι αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε ένα από τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Σκοπός του Συλλόγου που αν και υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια  στα …χαρτιά παρέμενε επί μακρόν αδρανής, είναι να αναδείξει τα προβλήματα και να διεκδικήσει λύσεις για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα  που αφορούν την περιοχή, όπως είναι αυτό της ανάπλασης της παραλίας, η  κατάσταση που επικρατεί στον κεντρικό δρόμο, η ύδρευση κ.α.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης ορίστηκε μια συντονιστική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει άμεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι Β. Βίτσου, Α. Κοτσώνης, Γ. Μάνεσης, Μ. Αμπελά και  Ν. Κακολύρης και μια από τις πρώτες  δράσεις που θα ξεκινήσει  θα είναι να ζητήσει ενημέρωση και ταυτόχρονα να πιέσει για άμεση λύση στο θέμα της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στην τοπική εφημερίδα "ΕΡΜΗΣ", η ξενοδόχος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Συλλόγου Βίκυ Βίτσου, στόχος είναι να διευθετηθούν άμεσα μια σειρά από θέματα, ενόψει της νέας τουριστικής σαιζόν.

Ειδικά δε για το πολυσυζητημένο έργο της ανάπλασης της παραλίας στο Αργάσι, η κ. Βίτσου τόνισε πως πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, αφού υπάρχει μελέτη που μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Παράλληλα όμως, υπάρχει και ένα πιο ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά του Βουλευτή Ζακύνθου και πλέον Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης μαζί με αυτό της ολοκλήρωσης της πλατείας Σολωμού.

Η κ. Βίτσου αναφέρθηκε ακόμη στα γνωστά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον κεντρικό δρόμο του Αργασίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει πίεση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούν χώροι στάθμευσης των οχημάτων αλλά και σημεία αποβίβασης και επιβίβασης των επιβατών από τα τουριστικά λεωφορεία.
Το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν συναντήσεις τόσο με το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, όσο και με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, του ΦοΔΣΑ και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Αξιοποίηση του Πύργου του Δομενεγίνη

Η πρώτη πρωτοβουλία που θα αναλάμβανε η συντονιστική επιτροπή του Συλλόγου αφορούσε την αξιοποίηση του Πύργου του Δομενεγίνη, με δεδομένο το έργο της στερέωσης, ανάδειξης και λειτουργικής  αποκατάστασης του που βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα ολοκληρώνεται.

Αίτημα των τουριστικών επιχειρηματιών είναι το έργο να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος, ως χώρος διοργάνωσης εκδηλώσεων ακόμη και ως ένα λαογραφικό μουσείο που θα αναδείξει την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης.
Στην κατεύθυνση αυτή, επρόκειτο να γίνει συνάντηση των εκπροσώπων της Επιτροπής με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου Χρ. Μερκούρη προκειμένου να ενημερωθούν για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 380.000 Ευρώ.


Καταθέσεις στη Δικαιοσύνη για το αποχετευτικό δίκτυο Καλαμακίου

Καταθέσεις γύρω από την υπόθεση που αφορά το αποχετευτικό δίκτυο του Καλαμακίου κλήθηκαν να δώσουν στη δικαιοσύνη εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και στελέχη της ΔΕΥΑΖ και η έρευνα αυτή φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών που έγιναν πριν από κάποιο διάστημα από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής.

Η παραπάνω πληροφορία έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ Άκη Κοντονή στο πλαίσιο δηλώσεων που παραχώρησε στο τοπικό ραδιόφωνο του "ΕΡΜΗ", για την «τύχη» του συγκεκριμένου έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ και ουδέποτε παραλήφθηκε.

«Είναι γνωστό πως τα δίκτυα της αποχέτευσης και στο Καλαμάκι και στο Λαγανά είναι ελαττωματικά και χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και επισκευές. Αυτό που θέλουμε σε πρώτη φάση, είναι τα δίκτυα αυτά να βρεθούν σε μια καλή κατάσταση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν το Καλοκαίρι. Για όλα τα υπόλοιπα, ας αποφανθεί η Δικαιοσύνη» σημείωσε ο κ. Κοντονής, συμπληρώνοντας πως ειδικά στο δίκτυο του Καλαμακίου, το τμήμα της αποχέτευσης που λειτουργεί συντηρείται και μάλιστα πρόσφατα έγιναν και παρεμβάσεις στο κεντρικό αντλιοστάσιο που παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα του δικτύου, που δεν έχει παραληφθεί, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ απέδωσε ευθύνες στον εργολάβο, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε Επιτροπή για να παραλάβει το έργο και να το αποδώσει στη ΔΕΥΑΖ. «Έχουν δοθεί καταθέσεις για την υπόθεση αλλά το έργο της Δικαιοσύνης χρειάζεται χρόνο, Επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος θέλω να εξασφαλίσουμε ότι το τμήμα του έργου που λειτουργεί, θα λειτουργήσει και φέτος σωστά τόνισε»


H βροχή έσβησε τη φωτιά που έκαιγε εδώ και 5 χρόνια

Ευχάριστα νέα μας έρχονται από τον Αγαλά καθώς έσβησε η φωτιά που έκαιγε εδώ και μερικά χρόνια στη χωματερή με τα ογκώδη αντικείμενα.
Πληροφορίες αναφέρουν από την περιοχή  ότι η χωματερή η οποία έχει μεγάλο βάθος, πλημμύρισε από το νερό της βροχής και πλέον δεν βγαίνει καπνός από το εσωτερικό της.

Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμα γιατί πρέπει να έλθουν εδώ ειδικοί να κάνουν έναν έλεγχο στο χώρο.

Η χωματερή δεχόταν αδρανή υλικά, ελαστικά οχημάτων και άλλα ογκώδη τα οπόία δεν πήγαιναν στο ΧΥΤΑ του Σκοπού. Ωστόσο πριν από μερικά χρόνια ξέσπασε φωτιά η οποία έκαιγε στο εσωτερικό και έβγαζε ένα λευκό καπνό που είχε απλωθεί επί μακρόν πάνω από την περιοχή και έφτανε μέχρι το χωριό του Αγαλά. Οι κάτοικοι έκαναν μέχρι και προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά λύση στο πρόβλημα δεν είχε βρεθεί.

Με τις τελευταίες βροχές που πλημμύρισε η Ζάκυνθος, τη λύση έδωσε η ίδια η φύση. Μακάρι να είναι λύση οριστική και να μην επανεμφανιστεί ο λευκός καπνός όταν υποχωρήσουν τα νερά.


Να απομακρυνθεί ότι παράνομο υπάρχει σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα

Να απομακρύνουν άμεσα ταμπέλες, διαφημιστικές πινακίδες και άλλα αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια ή στο οδόστρωμα της παραλιακής λεωφόρου Κ. Λομβάρδου, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες ζητά με έγγραφά του το Λιμεναρχείο από τους ιδιοκτήτες γραφείων και καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι σχετικοί έλεγχοι.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και συνδέεται άμεσα με την εικόνα της παραλιακής, η οποία μπορεί να είναι η «βιτρίνα» της Πόλης και να προκαλεί την πρώτη εντύπωση που σχηματίζουν οι επισκέπτες που φτάνουν στο νησί από το λιμάνι, αλλά δυστυχώς κατακλύζεται από ταμπέλες και πινακίδες σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχήματα, αλλά και άλλα αντικείμενα που όχι μόνο δεν συμβάλουν σε μια κοινή αισθητική αλλά ταυτόχρονα εγκυμονούν και κινδύνους για τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς.

Η Υπηρεσία έδωσε προθεσμία μέχρι και το Σάββατο 28 Φλεβάρη για την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες που αφορούν και την επιβολή προστίμων.

Παράλληλα, το Λιμεναρχείο όπως προαναφέρθηκε ενημερώνει τους επιχειρηματίες και για την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης διαφόρων εμποδίων ή βάσεων για τη στάθμευση ποδηλάτων, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, έχει δεχτεί και παράπονα οδηγών για αντικείμενα που τοποθετούν οι επιχειρηματίες της παραλιακής λεωφόρου στο οδόστρωμα για να εξασφαλίσουν σημεία στάθμευσης για τους πελάτες τους.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι, ενώ επιβάλλεται συνεργασία και με τις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν την ευθύνη για την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ανάπλαση του πεζόδρομου και μεταφορά του “θλιμένου Αγγελου” στην Κυρ. Ξένου προωθεί ο Δήμος

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της οικίας του Ούγκο Φώσκολο στο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το σκοπό αυτό και την ίδια στιγμή ο Δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση και τον εξωραϊσμό του παρακείμενου πεζοδρόμου της Κυρ. Ξένου, που δυστυχώς επί μακρόν έχει αφεθεί στην τύχη του.

Στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής συμπεριλαμβάνεται η κατάλληλη διαμόρφωση στα κηπάρια που υπάρχουν εκεί αλλά και επισκευές στο πλακόστρωτο που χρειάζεται συντήρηση. Όπως γνωρίζουν από πρώτο χέρι κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής, ειδικά τις ημέρες με βροχή, δημιουργούνται …λιμνούλες που κάνουν το ση-μείο απροσπέλαστο για τους πεζούς παρά το γεγονός ότι πρόκειται για… πεζόδρομο.

Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός, αν σκεφτεί κανείς πως σύντομα, αν όλα πάνε καλά, την περιοχή θα χτιστεί ένας χώρος με μεγάλη πολιτιστική αξία και σημασία για την τοπική μας ιστορία.

Ο Δήμαρχος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Γ. Στάθη, την Πρόεδρο του Τοπι-κού Συμβουλίου της Πόλης Α,. Στραβόλαιμου, υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας επισκέφτηκαν την περιοχή και σχεδίασαν μια από τις πρώτες ενέργειες που θα γίνουν και αφορούν την μεταφορά του αγάλματος που βρίσκεται στο οικόπεδο που θα αναγερθεί το Μουσείο Φωσκόλου, στον πεζόδρομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που αναμένεται για την έναρξη των εργασιών για την οικία Φώσκολου είναι οι τελικές εγκρίσεις των πρακτικών του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και στον οποίο ανάδοχος – μειοδότης ορίστηκε η κατασκευαστική εταιρεία του νησιού μας «Μόρφης – Χαλβα-τζάρας».

Προϋπολογισμός του έργου είναι 210.000 Ευρώ και προβλέπεται η ανέγερση διώροφης οικίας συνολικής επιφάνειας 106,08 μ2, με την μορφή της οικίας στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο κορυφαίος ποιητής Ούγκο Φώσκολος σύμφωνα με την αρχιτε-κτονική μελέτη του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ κ. Διονύσιου Ζήβα.

Θέμα χρόνου να βυθιστεί το λαθρεμπορικό ΤIANJIN 1

Η απομάκρυνση του πλοίου AMARANTHUS από το λιμάνι της Ζακύνθου, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, από την εταιρεία του Γεώργιου Αντωνάτου, η οποία όπως είναι γνωστό έχει οριστεί ήδη φύλακας μεσεγγυούχος του φορτηγού πλοίου με απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Συνεργεία της εταιρείας θα βρεθούν άμεσα στη Ζάκυνθο, για να προχωρήσουν σε επισκευές και παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στο πλοίο, προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στην Ελευσίνα.

Το φορτηγό πλοίο, που βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι από τις αρχές Δεκέμβρη, έχει υποστεί φθορές που θα πρέπει να αποκατασταθούν ενώ υπάρχει και πρόβλημα εισροής νερών. Προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες για την μεταφορά του στην Ελευσίνα, ο κ. Αντωνάτος έχει ζητήσει την συνδρομή του Δήμου προκειμένου να διαθέσει φορτηγά για την απομάκρυνση των άχρηστων αντικειμένων που υπάρχουν πάνω στο πλοίο αλλά και υδροφόρες για την απορροή του θαλασσινού νερού που έχει μπει μέσα στο τσιγαράδικο.

Μάλιστα,ενώ οι εξελίξεις με την απομάκρυνση του AMARANTHUS από το λιμάνι της Ζακύνθου είναι θετικές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δύο άλλα τσιγαράδικα το CHANG CHUN και το ΤIANJIN 1 που παραμένουν δεμένα στην μαρίνα.

Τους φακέλους των υποθέσεων που αφορούν τα δύο αυτά πλοία διαχειρίζονται οι εισαγγελικές αρχές της Πάτρας, οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση των αποφάσεων που θα καθιστούσαν την εταιρεία του κ. Αντωνάτου, φύλακα-μεσεγγυούχο.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα το πρόβλημα με το ΤIANJIN 1 είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό, αφού το πλοίο είναι θέμα χρόνου να βυθιστεί!


(πηγή:εφημερίδα ΕΡΜΗΣ Ζακύνθου)

ΕΡΤ...ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09/03/2015 - 13:03