Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Αρχίζει έρευνα για το ιδιοκτησιακό στα ορεινά της Ζακύνθου!

Πολλά και καυτά ήταν τα θέματα που τέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός ημερήσιας διάταξης και η συζήτησή τους διήρκεσε τρεις ώρες, δηλαδή, από το χρόνο, δόθηκε η μερίδα του λέοντος, για να πέσει φως στα έργα της πλατείας Σολωμού, στα δάνεια της Πειραιώς και στη μεγάλη αγοραπωλησία των ορεινών!

Σύμφωνα, με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα, αν και υπήρξαν τριβές και αντιπαλότητες, εν τέλει κατεγράφη η ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου να τα αντιμετωπίσει κατά τρόπο που θα διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου και του νησιού μας.

Το πολύ σοβαρό θέμα της αγοραπωλησίας των ορεινών έφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Άκης Ζήβας ενώ στην αίθουσα παρευρίσκονταν κάτοικοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τις Μαριές και άλλα χωριά της ορεινής Ζακύνθου. Ο κ. Ζήβας στην ομιλία του είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς φεουδαρχίας στο νησί μας και ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.

Βάσει των όσων έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από επίσημα έγγραφα, κάτοικοι των Μαριών θεωρούν δημοτική έκταση μερικές χιλιάδες στρέμματα τα οποία αγοράστηκαν από την εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ και πωλήθηκαν από τον Γ. Χάρο. Τα στρέμματα αυτά, σύμφωνα με την αναφορά που έγινε γνωστή, φέρεται να βρίσκονται στην συνολική έκταση που πουλήθηκε στη διάρκεια της γνωστής αγοραπωλησίας η οποία ολοκληρώθηκε με συμβολαιογράφο στην Αθήνα.

Ωστόσο έγγραφα παρουσιάστηκαν και από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου, τα οποία  δίνουν στοιχεία για συγκεκριμένες περιοχές που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάμεσά τους είναι έκταση 5 στρεμμάτων στην περιοχή Σερμένι Κοκκινοπιδιά στις Μαριές, 4 στρέμματα στη θέση Ομαλές και 10.000 στρέμματα από τη θέση Πλάκα μέχρι τη θέση Βρώμη, όλα στις Μαριές.

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου  ζητά να διερευνηθεί ενδεχόμενη επικάλυψη των εκτάσεων που πωλήθηκαν με αυτές που ανήκουν στο Δήμο και στην κατεύθυνση αυτή έχει ζητήσει αντίγραφα με τα οποία έγινε η δικαιοπραξία από το Υποθηκοφυλακείο, από το Δασαρχείο και από την Εφορία.

Όλα τα στοιχεία ο κ. Άκης Ζήβας κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ ο Δήμαρχος έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν την υπόθεση. Επιπλέον από τον Αντιδήμαρχο κ. Αντίοχο έγινε γνωστό ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στην Αθήνα με το δικηγόρο και πρώην Βουλευτή Διονύσιο Γκούσκο ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΙΣ 21-22/3/15 ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»:

«Προτείνουμε για θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 21-22/3/2015 τα εξής:
1.       Το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση και μέτρα ενάντια στην κατεδάφιση των εξέδρων που υπάρχουν σε παραλίες της Κέρκυρας και εξυπηρετούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής.
2.       Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων.
3.       Μέτρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του πρώην Δήμου Αγίου Γεωργίου και σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου της Κέρκυρας (Δρόμος Πεντάτι-Άγιος Γόρδιος, δρόμος προς Κοντογυαλό κ.α.). Ψήφισμα για τα αιτήματα των σπουδαστών της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Κεφαλονιάς».    

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

«Σας ενημερώνουμε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων για το Εργατ/κό Κέντρο και την Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως 19 Μάρτη και στις παρακάτω ώρες:

Δευτέρα 16 Μάρτη   και ώρες:     13:00 - 21:00 μ.μ.

Τρίτη 17 Μάρτη     και ώρες:           13:00 -   21:00 μ.μ.

Τετάρτη 18 Μάρτη και ώρες:       14:00 μ.μ. - 21:30 μ.μ..                          

Πέμπτη 19 Μάρτη   και ώρες :     13:00 μ.μ. – 20:00 μ.μ.

στην αίθουσα του Ε.Κ.Ζ στην οδό Ευγενίδου 5.
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να έχουν μαζί την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους».

ΔΕΥΑΖ, Γυμναστήριο, Πλατεία Σολωμού και αθλητικές υποδομές επί τάπητος!

Ο διακανονισμός του υπέρογκου χρέους της ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ, η χρηματοδότηση της πλακόστρωσης της πλατείας Σολωμού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που χρειάζεται να γίνουν στο νησί μας, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στην συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με το Δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά στην Αθήνα.

Σύμφωνα, με την εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ Ζακύνθου», για τα θέματα αυτά έχει προηγηθεί συνεργασία της δημοτικής  αρχής με το ζακυνθινό βουλευτή, ώστε πέρα από τους τομείς  αρμοδιότητάς του, που αφορούν τις αθλητικές υποδομές,  να προωθηθούν και άλλα ζητήματα του Δήμου για τα οποία χρειάζεται η πολιτική του στήριξη.

Ο Δήμαρχος από κοινού με τον Υφυπουργό συναντήθηκαν με διευθυντικά στελέχη αλλά και το νομικό σύμβουλο της ΔΕΗ και συζήτησαν  το πιεστικό πρόβλημα  του χρέους της ΔΕΥΑΖ, το οποίο μάλιστα πρόσφατα οδήγησε τη ΔΕΗ σε νομικές ενέργειες για την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου.

Από όσα έγιναν γνωστά από το Δήμαρχο, η συζήτηση κατέληξε σε μια πρώτη κοινά αποδεκτή πρόταση που προβλέπει την αποπληρωμή του χρέους σε 100 δόσεις.
Η πρόταση περιλαμβάνει την καταβολή χαμηλότερων δόσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και υψηλότερων την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ η συνέπεια που θα επιδείξει η ΔΕΥΑΖ στις υποχρεώσεις της, συνδέεται άμεσα με τις εισπράξεις στα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Κολοκοτσάς για ακόμη μια φορά τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και υποστήριξης από τους πολίτες που θα πρέπει να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.Το σχέδιο του διακανονισμού, θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν γίνει η τελική συμφωνία.

Για τις αθλητικές υποδομές του νησιού, ζήτημα που αποτελεί αρμοδιότητα του Υφυπουργού, δόθηκε προτεραιότητα στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών για το φωτισμό, την αποκατάσταση των κερκίδων και τη δημιουργία στεγάστρου, καθώς και για την τοποθέτηση ταρτάν στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμη, άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει και η κατεδάφιση του Κλειστού Γυμναστηρίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και στο πόρισμα των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που πρόσφατα είχαν επισκεφτεί το νησί μας για να κάνουν έλεγχο στο κτήριο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Δήμαρχο μετά την συνάντηση με τον κ. Κοντονή, στόχος είναι ο παραπάνω σχεδιασμός να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 με την προοπτική κατασκευής νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στη θέση του Υφιστάμενου μέσα στο 2016.

Για το πάγιο αίτημα της κατασκευής Κολυμβητηρίου, το πιο ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται να είναι αυτό της κατασκευής ανοιχτού κολυμβητηρίου και με τρόπο που θα μπορεί να εξασφαλιστεί η συντήρησή του από το Δήμο.

Για το φλέγον θέμα της πλατείας Σολωμού, υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Υφυπουργού με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη προκειμένου να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση της πλακόστρωσης ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής, τέθηκαν στον κ. Κοντονή τα ζητήματα που αφορούν την παραχώρηση του παλιού Εργατικού Κέντρου, αλλά και την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 500.000 Ευρώ για την μίσθωση του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την προσωρινή επεξεργασία διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι να γίνει η προμήθεια των μηχανημάτων που θα αποτελέσουν την οριστική λύση.

Σε τρεις μήνες υποσχέθηκε την παραλαβή του έργου της πλατείας Σολωμού ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο…


Σε θερμό κλίμα έγινε η συζήτηση για το έργο της πλατείας Σολωμού  καθώς η αγωνία κορυφώνεται για την πορεία του λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου παρευρέθηκαν κάτοικοι και επιχειρηματίες οι οποίοι ζήτησαν χρονοδιάγραμμα για να γνωρίζουν πότε θα τελειώσει το έργο και η πλατεία θα παραδοθεί. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το έργο θα παραδοθεί σε 3 μήνες και εξήγησε όλα όσα έχουν γίνει από την ημέρα που ανέλαβε.

Το λόγο πήρε εκ μέρους των ενδιαφερομένων της πλατείας ο κ. Νίκος Ζαράνης ο οποίος είπε ότι οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν τι θα γίνει και πότε ο εργολάβος θα παραδώσει το έργο. Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τον τόπο και μετά περιέγραψε όσα συνέβησαν με τις ανακατανομές του ΕΣΠΑ, την απένταξη και επανένταξη του έργου, τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τις εκλογές και  τις ενέργειες του Βουλευτή.
Ο κ. Κολοκοτσάς ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Σταύρο Κοντονή και συμπλήρωσε ότι τώρα το επίμαχο έγγραφο θα πρέπει να σταλεί στον υπουργό κ. Σταθάκη για τη χρηματοδότηση του έργου.

«Δεν σταματάμε αν και περάσαμε μεγάλη περιπέτεια, το έργο θα έχει τελειώσει πριν τις 20 Αυγούστου. Τον εργολάβο δεν μπορούμε να τον διώξουμε. Με το βιοκλιματικό μέρος θα δούμε τι θα γίνει» είπε ο κ. Κολοκοτσάς.
Στην τοποθέτησή του ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Στέλιος Μποζίκης είπε ότι είναι ευτυχής γιατί ο Δήμαρχος μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας και αναγνώρισε ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από αναδιάταξη των πιστώσεων. Κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης και τις εφημερίδες ότι  γράφουν για φυσούνες στην πλατεία και δήλωσε ότι η μελέτη του έργου έγινε από ένα πολύ καλό μελετητικό γραφείο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Κωνσταντίνου  είπε ότι ο συνδυασμός του είναι σταθερός στις απόψεις του και τα ίδια που έλεγε με την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα ίδια λέει και τώρα. «Το έργο δεν ήταν σε αυτά που είναι προτεραιότητα για τη Ζάκυνθο, δεν χρειαζόταν αγωγός για να φέρει αέρα από τη θάλασσα και όσες φθαρμένες πλάκες υπήρχαν στην πλατεία μπορούσαν να αντικατασταθούν με ελάχιστο κόστος. Τα στέγαστρα θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της πλατείας», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Άκης Ζήβας (που εκπροσωπούσε το συνδυασμό λόγω απουσίας του κ. Κουρή) είπε όχι στη δήθεν αναβάθμιση της πλατείας, θεώρησε ότι η ισόρροπη ανάπτυξη επιτυγχάνεται με άλλους τρόπους και σημείωσε ότι ειδικά για την πλατεία του εθνικού ποιητή έπρεπε να γίνει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Αντίοχος κατηγόρησε για μικροπολιτική τη μείζονα  αντιπολίτευση και  υπενθύμισε τον αγώνα που έκανε ο Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή για το έργο, ζητώντας βοήθεια από την ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, το Γραμματέα Τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο και άλλους.  
Τέλος ο Δήμαρχος έκανε γνωστό πως επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Αθήνα (αναχώρησε σήμερα για προβλήματα του Δήμου) θα παραχωρήσει για όλα συνέντευξη τύπου.


Συνελήφθη στη Ζάκυνθο με ένταλμα σύλληψης από το νομό Ηλείας

Στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, είχε βρει καταφύγιο ένας νεαρός ημεδαπός 21 ετών που είχε λάβει μέρος σε ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας στο γειτονικό μας νομό Ηλείας. Ο 21χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια συντονισμένου αστυνομικού ελέγχου και όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία .Η σύλληψη έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στην πόλη της Ζακύνθου. Ο 21χρονος οδηγήθηκε ήδη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Σπουδαία ομάδα η Ζάκυνθος, «φρέναρε» το σερί του Ηρακλή

Πραγματικό ντέρμπι έγινε στη Ζάκυνθο ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον Ηρακλή, όπως τονίζεται στο αθλητικό ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ». Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και αυτοί που έχασαν τις πιο κλασικές ευκαιρίες για να πάρουν μια σπουδαία νίκη...Η αρχή έγινε μόλις στο 10', όταν ο Βαρέλα έκανε το σουτ με τον Χουάντερσον να εκτοξεύεται στο παραθυράκι του και να διώχνει σε κόρνερ. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Βραζιλιάνος έδιωξε με γροθιές την μπάλα στην εκτέλεση του Βαρέλα η οποία είχε τροχιά προς τα δίχτυα. Η Ζάκυνθος συνέχιζε να πιέζει με τον Ηρακλής να τα έχει... χαμένα. Ωστόσο στα τελευταία λεπτά ο «Γηραιός» ισορρόπησε και προσπάθησε να γίνει απειλητικός χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Ξενοδόχοφ.

ΕΡΤ...ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14/03/2015 - 12:23