Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Ο Δήμος Ζακύνθου αποπληρώνει δάνειο αλλά επιβαρύνεται με επιπλέον τόκους ως μη εξοφλούμενο!

Σε σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», αναφέρονται τα εξής:
«Όσα λάθη κι αν κάνουν οι αιρετοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μέχρι σήμερα το μόνο τίμημα που πλήρωναν ήταν η αποδοκιμασία τους από το Ζακυνθινό λαό! Όλα τα άλλα τα πληρώνει ο Ζακυνθινό λαός σε χρήμα, με αποτέλεσμα σήμερα η οικονομική κατάσταση του μοναδικού πλέον Δήμου να είναι τόσο πολύ επιβαρυμένη από χρέη και υποχρεώσεις που να μην έχει άλλη επιλογή από το …λουκέτο!

Αυτά μας έλεγε πρόσφατα αρμόδια πηγή που έχει περάσει πολλές εβδομάδες σκαλίζοντας τις υποχρεώσεις που έχει ανοίξει όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος.
Περίπου 20 εκ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ. Περίπου 7 εκ. ευρώ οι υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ. Περίπου 20 εκ. ευρώ οι υποχρεώσεις προς διάφορους τρίτους και περίπου 15 εκ. ευρώ οι υποχρεώσεις για δάνεια παρελθόντων ετών.

Κι εδώ αρχίζει η σχιζοφρένεια το τίμημα της οποίας πληρώνει πάλι ο Ζακυνθινός λαός. Τα δάνεια αποπληρώνονται με νέα δάνεια και με επιτόκια υψηλά. Για ένα από αυτά, το δάνειο της τράπεζας Πειραιώς, ύψους 9 εκ. ευρώ περίπου,  με απόφαση δικαστηρίου υποχρεούται ο Δήμος να καταθέτει τα τοκοχρεολύσια στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Τα χρήματα κατατίθενται εδώ και πέντε χρόνια άτοκα ενώ το δάνειο επιβαρύνει το Δήμο με τόκους περίπου 6% ετησίως.

Ο Δήμος διεκδικεί την παραγραφή του δανείου επικαλούμενος -ορθά - την πλαστότητα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Όμως μέσα στην δικογραφία υπάρχει έγγραφο του Δήμου με το οποίο παραδέχεται ο Δήμος ότι έχει εκταμιεύσει τα πέντε από τα εννέα εκ. ευρώ για τις ανάγκες μισθοδοσίας υπαλλήλων του,  Συνδέσμου Καθαριότητας, δόσεις προηγούμενων δανείων  και διάφορα άλλα έξοδα και για τα οποία ο Δήμος έχει δώσει παραστατικά.

Ενώ όμως ο Δήμος έχει δώσει αποδεικτικά στοιχεία στην τράπεζα για την εκταμίευση αυτού του ποσού στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου το δάνειο δεν έχει εγγραφεί ως μέρος των υποχρεώσεων του Δήμου, πρακτική που δημιουργεί  σοβαρές ευθύνες σε όσους έχουν διαχειριστεί με υπογραφές αυτό το δάνειο.

Που είναι το ζήτημα; Ότι ενώ ο Δήμος έχει ήδη αποπληρώσει μεγάλο μέρος του δανείου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών, αυτό συνεχίζει να τοκίζεται, ως μη εξοφλούμενο με αποτέλεσμα οι επιβαρύνσεις σε τόκους να είναι ήδη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βάρος του ταμείου του Δήμου.  Στο μεταξύ στο Ταμείο Παρακαταθηκών που τοποθετούνται τα χρήματα της τράπεζας Πειραιώς μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, αυτά έχουν μηδενικό επιτόκιο με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάνει χρήματα από αυτή την βλακώδη ρύθμιση.

Στο μεταξύ η αξίωση για παραγραφή του δανείου είναι ούτως η άλλως στον αέρα αφού ο Δήμος εγγράφως παραδέχεται ότι έχει ήδη εκταμιεύσει το 60% του δανείου και ενδέχεται η επιστροφή του ποσού να συνυπολογιστεί με μεγαλύτερο επιτόκιο από εκείνο της δανειακής σύμβασης.

Αυτά βέβαια τα καταλαβαίνουν καλά οι οικονομολόγοι και οι νομικοί. Αν πας να τα εξηγήσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις το πιθανότερο είναι να μην καταλάβουν τίποτα και ακόμα χειρότερα ενδέχεται να τους παρασύρει και κάποιος ύποπτος λαϊκιστής και να τους υποδείξει να ψηφίσουν πράγματα, το κόστος των οποίων θα είναι η αύξηση του δημοτικού χρέους σε βάρος της τσέπης του ζακυνθινού λαού. Νομίζουμε πως τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου οφείλουν να ζητήσουν μια καλή ενημέρωση για τα δάνεια του Δήμου και τον τρόπο με τον οποίο αποπληρώνονται»!

Ηλεκτρονική καταγραφή των καταστημάτων αρχίζει από το Δήμο

Η άφιξη της τουριστικής περιόδου απαιτεί και άλλους είδους προετοιμασίες στο Δήμο για να λειτουργούν σωστά και νόμιμα όλα τα καταστήματα, τόσο στην πόλη όσο και στις τουριστικές περιοχές. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη  των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των καταστημάτων για να είναι σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται με την έκδοση των αδειών λειτουργίας και να ελέγχει όλα όσα αφορούν τη νομιμότητα, επιχειρηματιών και υπαλλήλων.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ» Ζακύνθου, οι διαδικασίες για την προετοιμασία έχουν ξεκινήσει και εκτιμάται ότι αν ξεπεραστούν τεχνικά προβλήματα, η καταγραφή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Η υπηρεσία που ασχολείται είναι το Τμήμα Έκδοσης Αδειών Επιχειρήσεων και Υπαίθριας Διαφήμισης του Δήμου και αυτή θα πρέπει να φέρει σε πέρας την εργασία με την καθοδήγηση των πολιτικών προϊσταμένων και όποια βοήθεια χρειαστεί από υπαλλήλους που γνωρίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και τη λειτουργία των υπολογιστών.

Εκείνο που πρέπει να ρυθμίσει η δημοτική αρχή είναι τα καταστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία καθώς υπάρχουν πολλά που έχουν καρτέλες στο Δήμο εδώ και πολλά χρόνια αλλά έχουν κλείσει (ιδίως σε τουριστικές περιοχές) και είναι δύσκολο να εντοπιστεί τι έχει γίνει και αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να έλθει σε επικοινωνία με το Δήμο.
Για τη διαδικασία θα υπάρξει συνεργασία με το Επιμελητήριο και την Εφορία αλλά στόχος του Δήμου είναι μέσα σε αυτή την τουριστική περίοδο να έχει  ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική καταγραφή των καταστημάτων.


«Πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικοί για να αλλάξει κάτι φέτος στον Λαγανά» δηλώνει η πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων της πιο τουριστικής περιοχής του νησιού!

Η  διενέργεια εκλογών στις 19  Απριλίου για το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Παντοκράτορα αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο έχει συμπληρώσει δύο χρόνια θητείας και το επόμενο διάστημα θα γίνει η εκδήλωση του ενδιαφέροντος από τα μέλη του Συλλόγου που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα  για τις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερία «ΕΡΜΗΣ», εκτός από το θέμα των εκλογών στην τελευταία συνεδρίαση του Συλλόγου συζητήθηκαν και άλλα θέματα, αφού δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή την περασμένη Κυριακή 8 Μαρτίου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παντοκράτορα παρουσία του Αντιδημάρχου Λαγανά Αναστάσιου Μποτώνη και θέμα συζήτησης, ήταν η  προετοιμασία της καλοκαιρινής περιόδου που βρίσκεται προ των πυλών.

Τα θέματα που τέθηκαν στην σύσκεψη της περασμένης Κυριακής  αφορούσαν μεταξύ άλλων την καθαριότητα, την ηχορύπανση, την αστυνόμευση  αλλά και τα τετράτροχα οχήματα (γουρούνες) για τα οποία η Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ν. Καψάσκη μιλώντας στον «ΕΡΜΗ», σημείωσε πως προκαλούν τεράστια προβλήματα στην περιοχή και ακόμη και σήμερα ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.

«Η κατάσταση κάθε καλοκαίρι γίνεται όλο και χειρότερη, ενώ κανείς δεν γνωρίζει, ούτε η Τροχαία αλλά ούτε και το αρμόδιο Υπουργείο ποιος είναι ο αριθμός αυτών των τροχοφόρων στη Ζάκυνθο και  αν κινούνται νόμιμα. Γίνεται μια έρευνα στην Νομοθεσία και ο αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε για την Κανονιστική που συντάσσεται και γι’ αυτό το ζήτημα. Τα οχήματα αυτά προκαλούν ατυχήματα, ηχορύπανση και μια χαώδη κατάσταση στο Λαγανά» ανέφερε η κ. Καψάσκη, συμπληρώνοντας πως το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου θα καταθέσεις εκ νέου τις προτάσεις της στη δημοτική αρχή.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ακόμη μια φορά τα προβλήματα με τους Ρομά, με την ελλιπή αστυνόμευση, με τη διαχείριση   των απορριμμάτων και της λειτουργίας του Σκοπού.
«Τόσα χρόνια ο Λαγανά ήταν αφημένος στο έλεός του, υπήρξε ασυδοσία και μη τήρηση του Νόμου. Αυτό το καλοκαίρι θέλουμε να υπάρξει κάποια διαφορά έστω και μικρή. Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και θα είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί και πιεστικοί» τόνισε η κ. Καψάσκη.

Κάνοντας τέλος μια εκτίμηση για την τουριστική σαιζόν, η Πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε πως υπάρχει ζήτηση κυρίως μέσω ίντερνετ ενώ πολλές κρατήσεις αναμένεται να γίνουν την τελευταία στιγμή. «Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα και αναμένεται η φετινή να είναι μια καλή χρονιά» σχολίασε, κάνοντας ειδική αναφορά στους τουρίστες που αναμένονται από τη γειτονική μας Ιταλία.

«Μπαράζ» διαρρήξεων σε σπίτια στο χωριό «Γερακάρι» Ζακύνθου!

Απανωτά περιστατικά διαρρήξεων σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χωριό «Γερακάρι» Ζακύνθου! Όπως δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί έξι διαρρήξεις στο συγκεκριμένο χωριό ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα σπίτια στα οποία έγιναν επιθέσεις αγνώστων, μέχρι τώρα δραστών, είναι κοντά το ένα στο άλλο. Κάτοικοι από το «Γερακάρι» ανέφεραν ότι «τα τελευταία δύο χρόνια την ευρύτερη περιοχή, λυμαίνεται σπείρα η οποία δεν έχει αφήσει σπίτι που να μην το έχει ανοίξει ενώ ανάλογα συμβάντα είχαμε και πέρυσι το καλοκαίρι»!

Πρόσφατα, και μετά τις διαρρήξεις που έγιναν στο χωριό «Μαχαιράδο» Ζακύνθου, οι κάτοικοι του χωριού πραγματοποίησαν συγκέντρωση για να ανταλλάξουν απόψεις και να σκεφτούν μεθόδους για να αποτρέψουν τους δράστες από αυτές τις ενέργειες. Τις καταγγελίες των κατοίκων των δύο χωριών (Γερακάρι και Μαχαιράδο) ερευνά η ασφάλεια Ζακύνθου.

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:  

«Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Π.Ε. Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεργοποίησε ηλεκτρονική εφαρμογή καταχώρησης αιτήσεων των ενδιαφερόμενων συνταγογράφων επιστημόνων κατόχων σχετικού πτυχίου (Γεωπόνοι Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε. Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής ή θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή Βιολογικής Καλλιέργειας), σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση περί της υποχρεωτικής συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων (υπ' αριθμ. 9497/10476028/8/2014 ΚΥΑ).

Η Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ζακύνθου καλεί τους παραπάνω πτυχιούχους, που επιθυμούν να εγγραφούν στο νεοσύστατο Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων, να ακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία ηλεκτρονικής αίτησης κατόπιν εγγραφής στις ψηφιακές υπηρεσίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου:http://www.minagric.gr/. Τονίζεται ότι η αίτηση γίνεται μόνο ψηφιακά, διαμέσου διαδικτύου, με ευθύνη και μέριμνα των ενδιαφερόμενων και απαιτείται προσεκτική συμπλήρωση των στοιχείων.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την 2519/28169/2013 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 649) τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένα για τις πωλήσεις σε επαγγελματίες χρήστες (όπως αυτοί ορίζονται στη παραπάνω Υπουργική Απόφαση) να καταχωρούν την πώληση στη βάση δεδομένων του Υπουργείου με καταχώρηση και του ΑΦΜ του αγοραστή και να παραδίδουν στον τελευταίο αντίγραφο αυτής. Ο δε επαγγελματίας χρήστης είναι υποχρεωμένος να διατηρεί το αντίγραφο αυτό για 5 χρόνια και να το επιδεικνύει όταν αυτό ζητείται από τις ελεγκτικές αρχές.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ζακύνθου, τηλέφωνο επικοινωνίας 2695360313)».

«Εκο Ζάκυνθος»-Μη κερδοσκοπική εταιρία αγροτουρισμού-οικοτουρισμού-πρόσκληση σε γενική συνέλευση:

«Το Έκο Ζάκυνθος καλεί τα μέλη του σύμφωνα με το καταστατικό για τις καθορισμένες εκλογές του Δικτύου που γίνονται κάθε δύο έτη. Την Κυριακή 22/3/2015 και ώρα 20.00, για να κάνουμε την Γενική μας Συνέλευση στο Εστιατόριο “Λαδοφάναρο” στο “Γαλάρο”. Θεματα: Απολογισμός Δράσεων-Οικονομικός Απολογισμός -Πληρωμή Συνδρομής-Εκλογές.

Ποιο σημαντικές δράσεις για την προηγούμενη διετία: Εγγραφές νέων μελών -Έκδοση χάρτη Ζακύνθου με τις επιχειρήσεις του Έκο Ζάκυνθος.-Διοργάνωση Ημερίδας για τις Υγειοπροστατευτικές Ιδιότητες του Ζακυνθινού Ελαιόλαδου-Φιλοξενία και επαφή δημοσιογράφων εξωτερικού από τις επιχειρήσεις του δικτύου-Συμμετοχή στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης Ιονίων Νήσων-Συμμετοχή στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ζακύνθου.

Το Έκο Ζάκυνθος κρατάει την φωνή του Αγροτουρισμού ζωντανή στην Ζάκυνθο και σαν ενεργό συλλογικό μέλος της κοινωνίας, καταθέτει προτάσεις και δρα σε συνεργασία με άλλους φορείς. Οι σημαντικές δράσεις του αποφέρουν θετικό αποτέλεσμα στα μέλη του αλλά και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τα Ιόνια Νησιά . Η ενεργή συμμετοχή μας είναι αυτή που καθορίζει την δράση και την εξέλιξη του Δικτύου μας».

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18/03/2015 - 13:22