Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ:

«Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου.Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο που αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρης απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη.

Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου.

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλλίτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική και στο νησί μας από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Ανασφάλιστοι, μερική απασχόληση, απλήρωτοι, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επιχείρηση απέλυσε δυο συναδέλφους χωρίς να τους αποζημιώσει , άλλη επιχείρηση εξανάγκασε σε παραίτηση εργαζόμενους όχι μόνο μη καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα τους αλλά τους απείλησε και με μήνυση για να μην διεκδικήσουν τίποτα, και ακόμη εργάτης που έπεσε θύμα τροχαίου η εργοδοσία τον απέλυσε γιατί της ήταν κόστος αφού έπρεπε να πάρει αναρρωτική άδεια! Τελευταίο παράδειγμα αλυσίδα σούπερ μάρκετ που απέλυσε δυο συναδέλφισσες, που εργαζόντουσαν πάνω από 15ετία γιατί του στοίχιζαν αφού ήταν 8ωρες και με τόσα χρόνια, παρά και τις μειώσεις που έχει επιβάλλει τελευταία.

Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου. Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία πουχιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

Οι πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου, έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι δεν αντέξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Επιβεβαιώθηκε ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα, που ανοίγουν και λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η Ε.Ε. κατοχυρώνει υπερασπίζεται, και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε από κοινού την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Επίσης, καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκεντρώσουμε περισσότερες δυνάμεις και πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:

Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο-Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση-Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο-Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου και υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ».

Η έκταση που παραχωρήθηκε δεν επαρκεί για την νέα γέφυρα στον Αγ. Χαραλάμπη…

Συναντήσεις με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών θα μετονομαστεί σε Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, θα έχει τις επόμενες ημέρες στην Πρωτεύουσα ο Αντιπεριφερειάρχης Λεύτερης Νιοτόπουλος και στο επίκεντρο της συζήτησης με τα νέα στελέχη του Ταμείου θα είναι η περιοχή της μαρίνας και κυρίως το ενδεχόμενο παραχώρησης μεγαλύτερης έκτασης του ακινήτου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Με αφορμή την αναφορά του στο έργο της νέας γέφυρας που χρειάζεται να κατασκευαστεί στον Άγιο Χαραλάμπη, ο κ. Νιοτόπουλος μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», αναγνώρισε πως η έκταση που έχει ήδη παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ δεν επαρκεί ώστε να κατασκευαστεί ένα λειτουργικό και άρτιο έργο. Θυμίζουμε πως για την παραχώρηση αυτή χρειάστηκε να υπάρξει ειδική τροπολογία σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νέων καθυστερήσεων, έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται όπως αυτό της πλωτής γέφυρας και σημείωσε πως απαιτούνται παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή το συντομότερο δυνατόν ώστε να καλυφθούν οριστικά οι συγκοινωνιακές ανάγκες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τμήμα των παρυφών της Πόλης.

Πάντως, εν αναμονή του Σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που θα αφορά και την λειτουργία του Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, ο κ. Νιοτόπουλος προετοιμάζεται ώστε να ανοίξει μια συζήτηση που θα αφορά γενικότερα το μέλλον της πολυσυζητημένης μαρίνας του λιμανιού.

«Ο χώρος που μας έχει παραχωρηθεί δημιουργεί προβλήματα στην τοποθέτηση της γέφυρας και αυτό το ζήτημα το είχαμε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή. Αν μείνουμε σε αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια λοξή γέφυρα που θα προκαλεί προβλήματα κυρίως στην πλευρά της εξόδου προς τον Άγιο Διονύσιο. Παράλληλα θέλουμε να κάνουμε και μια συζήτηση με τα στελέχη του νέου ΤΑΙΠΕΔ για την μαρίνα που για χρόνια  ταλανίζει τον τόπο μας» τόνισε.

Στην Κέρκυρα το αίτημα για άμεση  πληρωμή του αναδόχου της γέφυρας
Μιλώντας στην εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο έργο που αφορά την συντήρηση και την ανάδειξη της υφιστάμενης γέφυρας ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα γίνει η προμήθεια για την εγκατάσταση μιας ξύλινης πεζογέφυρας.Η ξύλινη γέφυρα θα αποτελεί μια προσωρινή λύση για την εξυπηρέτηση των πεζών και μελλοντικά ενδέχεται να μεταφερθεί σε άλλο σημείο του χειμάρρου.

«Το έργο  της γέφυρας τείνει να γίνει ένα από τα σημαντικότερα στην μεταπολεμική Ζάκυνθο. Οι εργασίες προχωρούν ομαλά και ο εργολάβος θα μπορέσει να ακολουθήσει τον προγραμματισμό που έχει κάνει για την παράδοση του έργου. Οφείλω όμως να ομολογήσω πως στον Περιφερειάρχη και τα στελέχη του περιφερειακού ταμείου  κατά την επίσκεψή μου στην Κέρκυρα για το περιφερειακό συμβούλιο αυτό το Σαββατοκύριακο» σημείωσε ο κ. Νιοτόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ευθύνη της ΠΙΝ είναι να έχει συνέπεια στις πληρωμές των έργων, ειδικά αυτή την περίοδο.

Η λύση της πλωτής γέφυρας
Μια από τις προτάσεις πάντως που φαίνεται να έχουν μπει στο τραπέζι της συζήτησης για να λυθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπη είναι αυτή της πλωτής σιδερένιας γέφυρας, στα πρότυπα μιας ανάλογης που υπάρχει ήδη στη Λευκάδα, συνδέοντας το νησί με την Στερεά  Ελλάδα.

«Θα προσπαθήσουμε να κατευθυνθούμε και σε μια τέτοια λύση, στη λογική ότι μια σιδερένια ως προς την κατασκευή γέφυρα, η οποία όμως αισθητικά δε θα επηρεάζει την ιστορικότητα της περιοχής. Μια τέτοια λύση θα έδινε μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση του έργου. Σύντομα θα πρέπει να παρουσιάσουμε στην κοινωνία απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα» ανέφερε.

Ακόμα, σημείωσε πως πέρα από τις νέες και παλιές γέφυρες, η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Χαραλάμπη χρειάζεται σοβαρά συγκοινωνιακά έργα αλλά και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως είναι η διαπλάτυνση της οδού «Νερούλη», η κατασκευή κόμβου, η απαγόρευση της στάθμευσης σε δρόμους όπως η Τεμπονέρα.

Προσοχή και στη γέφυρα του Αγίου Γερασίμου!
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης σχολίασε πως το επόμενο διάστημα  επιβάλλεται να δοθεί προσοχή και στη γέφυρα του Αγίου Γερασίμου. Η γέφυρα δέχεται τελευταία πολλή μεγάλη επιβάρυνση αφού σε αυτήν διοχετεύεται όλη η κίνηση από Αργάσι, Βασιλικό και Καλαμάκι προς Πόλη και μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την στατικότητα της πλην όμως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την συντήρησή της.

Έκθεση Πολυτεχνείου Κρήτης: Βελτιώθηκε η κατάσταση με τα τροχαία ατυχήματα στο νησί!

Τελικά στην Ελλάδα του μνημονίου, η κρίση και η αλλαγή συνηθειών έκανε και ένα.., καλό, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ». Μείωσε τα τροχαία δυστυχήματα. Η εικόνα που εμφανίζει το νησί μας, με βάση τα τροχαία ατυχήματα, το 2014 είναι κατά πολύ βελτιωμένη. Από τις πρώτες θέσεις που φιγουράραμε παλιότερα ολοένα και περισσότερα κατεβαίνουμε την αρνητική λίστα.

Από τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα των ατυχημάτων, μεταφέρθηκε στις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ιδιαίτερα στα νησιά, όπου το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών και κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η Λευκάδα και η Κεφαλλονιά βρίσκεται στη ζώνη χαμηλής επικινδυνότητας, ενώ η Κέρκυρα τοποθετείται στις περιοχές μέτριας επικινδυνότητας. Όπως επισημαίνεται, στη Λευκάδα δεν είχαμε κανένα θύμα τροχαίου, ενώ είχαμε στη Ζάκυνθο. Οι μειώσεις δεν ήταν βέβαια ομοιόμορφες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Αυτό δείχνει η ετήσια έκθεση του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, του Πολυτεχνείου Κρήτης που εκπόνησαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο δρ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο επίκουρος καθηγητής Μιχάλης Δούμπος.

Σημεία από τη συνέντευξη του Θοδωρή Γουλή, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα θέματα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων:

Στη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 21 Μαρτίου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα: «Για την ανεργία και τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού. Το Π.Σ. κατέληξε σε απόφαση-αίτημα προς την κυβέρνηση με βάση την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και το υπόμνημα των τεσσάρων σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων των νησιών της περιφέρειας. Στην απόφαση απαιτείται από την Κυβέρνηση: Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας για όλους τους μήνες της ανεργίας, το επίδομα να ανέλθει στα 600 ευρώ/μήνα, πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των ανέργων, πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά-ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων».

«Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης εισηγηθήκαμε το θέμα για την πολύ άσχημη και επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Κέρκυρας. Ιδιαίτερα σε αρκετά σημεία των δρόμων του πρώην Δήμου Αγίου Γεωργίου, στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στα χωριά Κάτω Γαρούνα – Άνω και Κάτω Παυλιάνα, στο δρόμο προς Κοντογιαλό στο δρόμο Πεντάτι - Αι Γόρδη και σε άλλα σημεία η κατάσταση είναι επικίνδυνη και χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις».

«Υπάρχει και η προειδοποίηση του ΚΤΕΛ ότι θα διακόψει τα δρομολόγια προς Άνω και Κάτω Παυλιάνα και Κάτω Γαρούνα. Υπογραμμίσαμε ότι, εφόσον υπάρχουν 10 εκατ. Ευρώ για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο των Ιονίων Νησιών (όπως είπε πρόσφατα ο περιφερειάρχης) πρέπει άμεσα να επιδιορθωθούν οι λακκούβες, να κοπούν δέντρα που εμποδίζουν τη διέλευση των Λεωφορείων, να επιδιορθωθούν προσωρινά τα σημεία των δρόμων που έχουν υποστεί καθιζήσεις - κατολισθήσεις και να υπάρξει σήμανση και στην συνέχεια να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις για την αποκατάστασή τους. Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι έχει γίνει καταγραφή των ζημιών σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά – Ιθάκη και απαιτούνται 1.700.000 ευρώ και 700.000 αντίστοιχα. Παρέπεμψε στις εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη για τις επιδιορθώσεις των λακκουβών».

«Για το θέμα της κατεδάφισης των εξεδρών το Π.Σ. κατάληξε σε ομόφωνη απόφαση που ζητάει από την κυβέρνηση να ανακληθεί η απόφαση κατεδάφισης, να ανακληθούν οι διώξεις και τα πρόστιμα και να διευθετηθεί το θέμα. Όμως την προηγούμενη ημέρα είχε φθάσει έγγραφο του ΥΠΕΚΑ (υπουργός ο κ. Λαφαζάνης) που έλεγε κατηγορηματικά ότι οι εξέδρες επιβάλλεται να κατεδαφιστούν. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπαίζει τους επαγγελματίες των θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Σκοπός της είναι να συγκεντρωθούν και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής σε μεγαλοξενοδόχους για να τα προσφέρουν στο allinclusive».

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το ΠΣ για το 6μηνο εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστήμιου που έγινε απόφαση του Π.Σ. είναι:

-Να δοθεί τώρα άμεση και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε
να πραγματοποιηθεί το εξάμηνο εξωτερικού με πλήρη κάλυψη των αναγκών των φοιτητών     στο εξωτερικό-Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών-Επαναλειτουργία της Ειδίκευσης Ισπανικής-Εξασφάλιση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων και άμεση επιστροφή του 50% των προϋπολογισμών που κλάπηκε τα τελευταία 6 χρόνια-Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν-Ανατροπή του Νόμου Πλαίσιο και του Σχεδίου Αθηνά-Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση - αναλώσιμα – βιβλία για όλους.

Άδεια ταξί σε γεμάτες πιάτσες…

Εγκλωβισμένοι σε ένα επάγγελμα που κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας είναι και στο νησί μας αρκετοί ιδιοκτήτες ταξί. Καθημερινά τους συναντά κανείς σε πιάτσες που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και σήμερα είναι γεμάτες από ακινητοποιημένα ταξί. Τα χρήματα που βγάζουν, σήμερα, ως μεροκάματο κυμαίνονται από 15 έως από 30 ευρώ σε σύγκριση με το παρελθόν όπου κανείς δεν επέστρεφε στο σπίτι με λιγότερα από 70 ευρώ την ημέρα. Οι πιάτσες είναι γεμάτες όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Οι ταξιτζήδες έπαψαν να επιλέγουν τους πελάτες και τις διαδρομές, ενώ ακόμη και η διπλή ταρίφα έχει περιοριστεί σημαντικά.


Μάλιστα, στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ», ιδιοκτήτες ταξί δηλώνουν τα εξής: «Την τελευταία πενταετία η μείωση του τζίρου είναι δραματική. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κάποτε η κίνηση αύξανε κατακόρυφα από τον Μάιο. Παλεύουμε όλη την ημέρα να κάνουμε μεροκάματο 20 με 30 ευρώ. Πριν 15 χρόνια αυτή την εποχή βγάζαμε αξιοπρεπές μεροκάματο που έφθανε και τα 70 ευρώ. Είμαστε 95 ταξί, ενιαία αφού δεν υπάρχουν πια ταξί και αγοραίο αφού ενοποιηθήκαμε. Είναι όλα ιδιοκτησιακά, εκ των οποίων ορισμένα εξ΄ ημισείας και η πλειοψηφία τους το καλοκαίρι χρησιμοποιεί και δεύτερο οδηγό για να βγαίνουν οι βάρδιες. Η τεράστια πληγή είναι και η ασφάλιση μέσω του ΟΑΕΕ, 860 ευρώ το δίμηνο δεν υπάρχει περίπτωση να το πληρώσεις μαζί με τα τρέχοντα έξοδα και τη συντήρηση της οικογένειας. Για αυτό τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι καταχρεωμένα».

Δήμος και εθελοντές: Καθάρισαν την παραλία του ΕΟΤ και έπεται συνέχεια!

Από χώματα, κλαδιά, σκουπίδια και φύκια, άλλο τίποτα! Αυτή είναι η εικόνα της πλαζ του ΕΟΤ στο «Κρυονέρι» Ζακύνθου, μετά από τον ιδιαίτερα βροχερό και παρατεταμένο χειμώνα με σφοδρές κακοκαιρίες. Έτσι είχαν τα πράγματα μέχρι το πρωί του Σαββάτου, οπότε Δήμος, Πρόσκοποι και εθελοντές ανέλαβαν να την κάνουν λαμπίκο! Με σκούπες, φτυάρια και τσουγκράνες απομάκρυναν φύλλα, χώματα και βότσαλα από τους δρόμους της πλαζ, ενώ συνεργεία του Δήμου γέμισαν τις καρότσες των φορτηγών με σπασμένα από τον άνεμο κλαδιά δέντρων που βρίσκονταν παντού, στην ακροθαλασσιά, στα παρτέρια, στις καμπάνες και στους δρόμους εντός της πλαζ!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


Για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις: Την Τρίτη 24 Μαρτίου στις 11π.μ., θα γίνει προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών των Μαθητών, Σπουδαστών στο Ηρώο των Πεσόντων, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου.


Την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015, με την ανατολή ηλίου θα γίνει έπαρση της σημαίας στο Ιστορικό Φρούριο της πόλης και η Φιλαρμονική θα περιέλθει τις πλατείες και τις οδούς, παιανίζοντας εθνικά θούρια και εμβατήρια, ενώ παράλληλα οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημαίνουν χαρμόσυνα.

Στις 10.30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεστεί επίσημη πανηγυρική δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κκ. Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο της πόλης. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δ/ντής του 1ου Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Δρογγίτης.

Μετά τη δοξολογία, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων, στη μνήμη αυτών που έπεσαν στους Εθνικούς μας Αγώνες και θα γίνει η κατάθεση στεφανιών από τις Αρχές, τους Αναπήρους Πολέμου, τις Εφεδροπολεμιστικές και τις αναγνωρισμένες Αντιστασιακές Οργανώσεις, των Οδηγών και των Προσκόπων σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη.

Στις 11.30 στο χώρο μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου θα αρχίσει παρέλαση των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σωμάτων Ελληνίδων Οδηγών και Προσκόπων.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ζακύνθου κ. Ελευθέριος Νιοτόπουλος θα δεχθεί στο Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου, τις Αρχές και το Λαό του Νομού.

ΕΡΤ...ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24/03/2015 - 12:56