Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Δημοτικό Θέατρο και έργα του ΕΣΠΑ στο «μικροσκόπιο» της επίσκεψης στη Ζάκυνθο του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Στο νησί μας βρίσκεται σήμερα Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος μαζί με στελέχη της Διαχειριστικής αρχής που είναι υπεύθυνη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  και στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει με τα στελέχη του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου θα είναι  τα έργα του ΕΣΠΑ  με το έργο του Δημοτικού Θεάτρου να ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτά.

Σημειώνεται, βάσει σχετικού δημοσιέυματος της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ», πως πριν από περίπου μια εβδομάδα, το αίτημα για συνδρομή της Διαχειριστικής Αρχής στην ολοκλήρωση του έργου του Δημοτικού Θεάτρου, είχε τεθεί από τη δημοτική αρχή στον Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο, μπροστά στο αδιέξοδο που φαίνεται να είναι είχε προκύψει με τη δημοπράτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
Αν και στη διάθεση της δημοτικής αρχής βρέθηκαν οι παραπάνω μελέτες που προέβλεπαν έργα και προμήθειες εξοπλισμού που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, προέκυψαν σοβαρές ενστάσεις και αμφιβολίες που οδήγησαν την υπόθεση και στη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος μάλιστα έκανε λόγο για τεχνικές μελέτες που έγιναν μετά από εντολή της σημερινής δημοτικής αρχής περιορίζοντας κατακόρυφα τον προϋπολογισμό για τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ σημείωσε πως ο ανάδοχος θα έπρεπε να έχει παραδώσει το έργο με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Αίτημα της κοινής γνώμης είναι η άμεση ολοκλήρωση του έργου χωρίς σκιές και υπόνοιες για τα χρήματα που θα διατεθούν ενώ σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το αυστηρό πλαίσιο ελέγχου ως προς τις διαδικασίες και τις χρηματοδοτήσεις που θέτει το ΕΣΠΑ.

Αυτό που έγινε γνωστό είναι πως σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη στο Δήμο και αύριο νωρίς το πρωί θα γίνει σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.


Καταγγελία τοπικού Εργατικού Κέντρου για την απόφαση του ΟΑΕΔ να παραχώρησει τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου, καταγγέλλει την Διοίκηση του ΟΑΕΔ για την απαράδεκτη απόφαση να περάσει τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ανάλογη κίνηση έκανε πρόσφατα η περιφέρεια Αττικής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ , Νοσοκομεία, ΑΕΙ –ΤΕΙ ενώ καλούν και άλλους φορείς – οργανισμούς του Δημοσίου να πράξουν το ίδιο. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της «πίστης και συνέπειας» που έχει η συγκυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Στην πραγματικότητα βάζουν χέρι στα λεφτά του λαού, τα μετατρέπουν σε ρέπος του ελληνικού δημοσίου. Όλα αυτά τη στιγμή που οι ανάγκες των εργαζομένων σε κοινωνικές παροχές είναι μεγάλες όπως σε υγεία, μόρφωση, αντιπλημμυρικά , αντιπυρικά έργα κ.α. Ήδη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού μας με τα ψίχουλα που παίρνουν το χειμώνα των 360€ για τρεις μήνες βιώνουν στο πετσί τους αυτό τον εμπαιγμό. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει και για το ρόλο της σημερινής συγκυβέρνησης που κινείται στα ίδια χνάρια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλούμε τα Δ.Σ. των σωματείων του νησιού να καταδικάσουν αυτή την απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ».

Απάντηση Εργατικού Κέντρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου για το θέμα της Κυριακάτικης αργίας:

«ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΜΗΜΑ Δ.Β.Μ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Θέμα: Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες για τη θερινή περίοδο.

«Μετά το έγγραφό σας της 20/3/2015, αρ. πρωτ: 42, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου σας γνωρίζει την πάγια θέση του για την μη λειτουργία των Καταστημάτων Κυριακές και Αργίες.

Η εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες επιβεβαιώνει ότι ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί Ε.Β.Ε. επωφελήθηκαν από αυτό, απεναντίας χειροτέρευσε η θέση τους. Στόχος είναι να παραδοθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους ο τομέας των τροφίμων και του εμπορίου ξεκληρίζοντας του μικρούς επαγγελματίες.

Με στοιχεία από τα σωματεία των εργαζομένων εκείνο που ισχύει είναι ότι ενισχύθηκαν οι απολύσεις , χειροτέρευσαν οι μισθοί, εντατικοποιήθηκε η εργασία αφού στο σύνολο των επιχειρήσεων, που δουλεύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά την θερινή περίοδο οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πληρώνονται με βάση τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία (ότι έχει απομείνει) αλλά δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες με άθλιους μισθούς.

Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους σχετίζονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους»

Το Εργατ/κο Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί:   

              Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.

              Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.

              Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

              Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

              Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

              Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.


Ανακοίνωση από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ:

«Μέσα σε λίγες μέρες και εν μέσω πανηγυρισμών η «δημιουργική ασάφεια» έγινε τοξική σαφήνεια. Την τετράμηνη «γέφυρα» εφαρμογής του μνημονίου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα την διαβούμε με όλες τις έως τώρα αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αποκαλύπτεται στο προ ημερών κοινό ανακοινωθέν, της επταμερούς συνάντησης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η νέα συγκυβέρνηση, που ισχυριζόταν ότι τα μνημόνια τελείωσαν, διαβαίνει τη «γέφυρα» με τους 400 μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ και με την ανεργία να καλπάζει, ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες.

Η "μεταρρύθμιση" του ασφαλιστικού συστήματος, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, με δέσμη άλλων αντιλαϊκών μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης», η παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών (βλέπε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές παροχές), το πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ , ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ, το φακέλωμα μέσω του ''περιουσιολογίου'' και άλλα, θα είναι το νέο συμβόλαιο που θα περνά από τους ευρωθεσμούς της Ε.Ε.

Με επικοινωνιακές φωνασκίες νομιμοποιεί (με το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές), πλήρως όλα τα αβάσταχτα χαράτσια, τη φοροεπιδρομή, που επιβλήθηκαν σε βάρος του λαού από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που σε συνδυασμό με την πολιτική δραστικής μείωσης μισθών, συντάξεων, μας έχουν φτάσει στο αδιέξοδο, στη φτώχεια και στο σαράκι της ανασφάλειας.

Η ουσία όλων αυτών των μέτρων, παλιών κ νέων, έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες ξένες προς τα δικά μας συμφέροντα. Έχουν σαφή στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, συνεπώς οι μεταρρυθμίσεις και η ανταγωνιστικότητα που ακούμε ξανά τώρα, προϋποθέτει «λιτό βίο» για μάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Το κύριο για εμάς τους συνταξιούχους και τα παιδιά μας, για την ανάκτηση όλων όσα έχουμε χάσει μέχρι τώρα, είναι η οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου. Και η προοπτική αυτής της πάλης βρίσκεται στη ρήξη με τις λογικές του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την εξουσία τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: - - - ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. - - -


       Να καταργηθούν τώρα όλοι οι Αντεργατικοί Αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας

       Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους γιατί τις έχουμε πληρώσει μια ζωή με Αίμα και Κρατήσεις

       Όχι στο διαχωρισμό των Συνταξιούχων σε "ρετιρε" και "υπόγεια"

       Κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων και στις περικοπές στις συντάξεις

       Επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων που λεηλατήθηκαν από το κεφάλαιο μέσω χρηματιστηρίου, κουρέματος και άλλους τρόπους κ.ο.κ.

       Κατάργηση των χαρατσιών για είσοδο στα νοσοκομεία, στη συνταγογράφηση των γιατρών και το χαράτσι στα φαρμακεία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Με τον οργανωμένο, ταξικό μας αγώνα μέσα απ' το Σωματείο μας, δίπλα στα παιδιά και τα εγγόνια μας, δημιουργώντας με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα τη κοινωνική συμμαχία, μπορούμε να ελπίζουμε στη ικανοποίηση των αιτημάτων μας, μπορούμε να συμβάλουμε στη ανατροπή της βαρβαρότητας της εκμετάλλευσης».

Συνελήφθησαν δύο άτομα με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών!

Δύο διαδοχικές επιχειρήσεις στην πόλη της Κέρκυρας, πραγματοποίησαν στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του νησιού, στη διάρκεια των οποίων συνέλαβαν δύο ημεδαπούς, 54 και 56 ετών, για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών Στην κατοχή τους, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ» Ζακύνθου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 361 γραμμάρια ηρωίνης, 103,9 γραμμάρια κοκαΐνης, περισσότερο από ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και το συνολικό χρηματικό ποσό των 12.210 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση ο 54χρονος εντοπίστηκε στην πόλη της Κέρκυρας από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και στη συνέχεια σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηρωίνη βάρους 361 γραμμαρίων, περισσότερο από ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης σε συσκευασίες, κοκαΐνη βάρους 5,6 γραμμαρίων, ένα δενδρύλλιο κάνναβης καθώς και ναρκωτικά χάπια.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατασχέθηκαν επίσης, το χρηματικό ποσό των 11.900 ευρώ, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα. Στη δεύτερη περίπτωση, σε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία 56χρονου που πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοκαΐνη βάρους 98,3 γραμμαρίων, λευκή σκόνη βάρους 86,6 γραμμαρίων που χρησιμοποιείται για την πρόσμιξη της κοκαΐνης, καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Επίσης, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 310 ευρώ, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι ο 56χρονος είχε εισαγάγει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, την ανωτέρω ποσότητα κοκαΐνης από τη Βραζιλία στην Ελλάδα, με σκοπό να τη διακινήσει στην Κέρκυρα.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

«Φρένο» στην μετατροπή των πλατειών σε χώρους στάθμευσης!

Πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων του νησιού και ειδικά των κεντρικών πλατειών οι οποίες έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης, αναλαμβάνει το Επιμελητήριο και με έγγραφο που απεστάλη πρόσφατα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Τροχαίας, ζητά την λήψη μέτρων για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης.

Η παραπάνω αντίδραση, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ». συνδέεται το δίχως άλλο  και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κεντρική πλατεία της Ζακύνθου, η Πλατεία Σολωμού, καθώς οι εργασίες για την βιοκλιματική αναβάθμιση που έμειναν ημιτελείς στερούν από την Πόλη του νησιού έναν από τους μεγαλύτερους χώρους που ήταν ελεύθεροι για χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Θυμίζουμε πως και για το θέμα των έργων στην πλατεία υπήρξε παρέμβαση από το Επιμελητήριο που με επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, ζητούσε την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του χώρου.  

«Η λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων διέπεται από Κανονιστικές Αποφάσεις που εκδίδει ο Δήμος, Οι δικές μας θέσεις για το θέμα είναι πάγιες και αφορούν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης και διέλευσης των πεζών αλλά και κατά την περίοδο αιχμής όπως είναι συγκεκριμένες περίοδοι το Καλοκαίρι ή το Πάσχα μια μικρή ανοχή από τις αρχές» σχολίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας μιλώντας στον «ΕΡΜΗ», συμπληρώνοντας πως ο φορέας είναι κάθετα αντίθετος στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.  «Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο, ειδικά σε ότι αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ» σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε πως σε επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση ζητείται η λήψη μέτρων για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης αλλά και διέλευσης οχημάτων μέσα από τις πλατείες, καθώς προκύπτουν ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια των πεζών αλλά και την ηχορύπανση.


ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06/04/2015 - 12:37