Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Στην «εντατική»…με απρόβλεπτες συνέπειες!

Δραματική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του νησιού εξαιτίας της κατάργησης της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών Ιατρείων του ιδρύματος. Η οικονομική κρίση ωθεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στο ΕΣΥ και τις δομές του, ωστόσο αυτές δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση, αφού οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό καθιστούν την ανταπόκριση αδύνατη. Κάθε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στη χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα σε ορισμένα τμήματα.

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, η μαζική στροφή των πολιτών στο Νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις, συνέπεσε (διόλου τυχαία) με την κορύφωση του προβλήματος υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Ιδρύματος. Ο συνδυασμός ήταν «εκρηκτικός». Η συμφόρηση, αναπόφευκτη. «Οπως είχαμε προβλέψει, από το φθινόπωρο έχουμε σταματήσει τις τακτικές εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς, όπως για παράδειγμα για έλεγχο του αιματοκρίτη, του σακχάρου, της χοληστερίνης ή της ουρίας», διευκρινίζει το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Ποταμίτης.


Στις 20 Απριλίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα για την αγοραπωλησία
εκτάσεων στην περιοχή «Ναυαγίου»-Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λ.Νιοτόπουλου

Την Δευτέρα 20/4/2015 εκδικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών κατά της Real Estate Pimana για την αγοραπωλησία εκτάσεων στην περιοχή Ναυαγίου. Μάλιστα την ίδια ημέρα σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση της υπόθεσης από πλευράς Ιεράς Μητρόπολης θα γίνει από κοινού και με το Δήμο και την Περιφέρεια ώστε να υπάρξει κοινή εκδίκαση και απόφαση, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά για την τύχη της παγκοσμίου φήμης περιοχής.

Σε δηλώσεις του στην ZantePress24, o Aντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Προχωράμε για κοινή συνεκδίκαση μαζί με την Ιερά Μητρόπολη την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα καταθέσουμε τα έγγραφα μας. Πιθανόν να είμαστε έτοιμοι όμως στις δύο επόμενες ημέρες και να έχουμε καταθέσει σαν Περιφέρεια, τα έγγραφα που απαιτούνται. Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχουμε λάβει και κάποιες έγγραφες απαντήσεις από κάποιες υπηρεσίες ενώ από κάποιες άλλες, είμαστε σε αναμονή»!

Εκδήλωση από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και εκπαιδευτικούς φορείς με θέμα: «ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ;»

Aύριο Παρασκευή 17 Απριλίου και ώρα 12.00μμ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ζακύνθου, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης του νησιού, Ελ. Νιοτόπουλος, από κοινού με εκπροσώπους εκπαιδευτικών φορέων (Δ/ΝΣΗ Πρωτοβάθμιας, Δ/ΝΣΗ Δευτεροβάθμιας, «Η ΣΤΟΡΓΗ», Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών, ΕΛΜΕΖ και Ένωση Γονέων- Μαθητών ) ενόψει της εκδήλωσης για τον ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω φορέων την Τετάρτη 22 Απριλίου, και ώρα 19.00μμ στο Μουσικό Σχολείο.

«Καθημερινή πραγματικότητα η παρακμή και η εγκατάλειψη της πόλης της Ζακύνθου» διαπιστώνει η οργάνωση πόλης του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δελτίο τύπου της οργάνωσης πόλης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι:

«Εχουμε πλήρη συναίσθηση των αντικειμενικών δυσκολιών και των κληροδοτημένων απο τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές παθογενένειων, που καλούνται να διαχειριστούν η νέα Δημοτική Αρχή και η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ αντιπεριφέρεια Ζακύνθου.

Ωστόσο η καθημερινή πραγματικότητα της παρακμής και της εγκατάλειψης που παρουσιάζει η πόλη της Ζακύνθου και η έντονη ανησυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας πολιτών και επαγγελματιών επιβάλλουν την άμεση και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενημέρωση του ζακυνθινού λαού απο τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη για το σχέδιο ενεργειών που θα επιλυσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων και την αποκατάσταση της ιστορικής πλατείας Σολωμού εως την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ωφείλουν να το κάνουν τιμώντας τους πολίτες που τους εμπιστευθηκαν και αναλογιζόμενοι πως η άθλια εικόνα, που θα παρουσιάσει ιδιαίτερα η πόλη της Ζακύνθου το πολυδιαφημιζόμενο τρίημερο των εορτών του Πάσχα στους φιλοξενούμενους της περαν της άμεσης οικονομικής ζημιάς θα επιφέρει μακροχρόνια πλήγματα στη δημόσια υγεία και στην ακροτελευτια υγιή οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Η ευθύνη τους σήμερα είναι μεγάλη και τα πεπραγμένα της διαχείρισης τους θα βαρύνουν καθοριστικά το μέλλον»!

Καλλιέργεια «Κ
ορινθιακής» σταφίδας στη Ζάκυνθο: Κινδυνεύει να μείνει στα κλήματα!

Tα συσσωρευμένα προβλήματα που απασχολούν την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα, με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευαγγέλου Αποστόλου. Στην ατζέντα επίσης εξετάστηκαν οι εξευτελιστικές τιμές που φθάνουν στον παραγωγό και η αναμενόμενη μείωση της επιδότησης που θα φτάσει το 45%. Τιμή για τη σταφίδα δεν έχει δοθεί μέχρι αυτή τη στιγμή με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετη στις αποθήκες της ΕΑΣΖ (Ένωσης Αγροτικής Συνεταιρισμών Ζακύνθου), γεγονός που φέρνει τους παραγωγούς διατεθειμένους ακόμη και να ξεριζώσουν τα κούτσουρα και να στραφούν στην μονοκαλλιέργεια της ελιάς, παράλληλα, με την ενασχόληση με τον τουρισμό για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΚΟΣ, Βουλευτές και Δήμαρχοι των περιοχών που καλλιεργείται σταφίδα, Υπηρεσιακοί Παράγοντες και παραγωγοί. Από την πλευρά της ΣΚΟΣ αναφορά στα προβλήματα της Κορινθιακής Σταφίδας έκαναν ο Πρόεδρος Βασίλης Γκόλιας και ο Αντιπρόεδρος (της ΣΚΟΣ)-και Πρόεδρος της ΕΑΣΖ, Αντώνης Αντίοχος, ενώ αναλυτική εισήγηση καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έγινε από Υπηρεσιακούς παράγοντες.


Η λιτότητα…ξεθώριασε και το Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο!

Χωρίς κέφι, ψυχή και χρώμα γιορτάστηκε το φετινό Μεγαλοβδόμαδο και η Ανάσταση στο νησί μας. Η οικονομική κρίση και η επακόλουθη λιτότητα, σε συνδυασμό με ένα πλήθος άλλων αρνητικών παραγόντων, ξεθώριασαν ακόμη και το «Χριστός Ανέστη», με τον εσωτερικό τουρισμό να κινείται σε επίπεδα όμοια με τα περσινά, ίσως και ελαφρώς μειωμένα. Η μέτρια προσέλευση επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, ήταν ενδεικτική της αδικαιολόγητα χαλαρής και αδιάφορης προβολής του νησιού μας, ως πασχαλινού προορισμού, επιβεβαιώνοντας τα αρνητικά προγνωστικά που υπήρχαν από το προηγούμενο διάστημα!

Ακόμη και στις καθαρά τοπικού χαρακτήρα θρησκευτικές εκδηλώσεις και δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως στη Λιτανεία του Εσταυρωμένου το μεσημέρι τη Μ. Παρασκευής, την Περιφορά του Επιταφίου και το μαζικό σπάσιμο της στάμνας, τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου, δεν παρατηρήθηκαν η απήχηση και η κοσμοσυρροή που θα ανέμενε κανείς σε τέτοια παραδοσιακά, τοπικά δρώμενα. Η έλλειψη δυναμικών δράσεων προβολής του ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου και του κύκλου εκδηλώσεων και εκκλησιαστικών και θρησκευτικών εθίμων, η κακοκαιρία που επικράτησε μέχρι και τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και η παγιωμένη τα τελευταία χρόνια οικονομική δυσπραγία του κόσμου συνδυάστηκαν ώστε να μην αποτελέσει η Ζάκυνθος πόλο έλξης επισκεπτών.

Ζάκυνθος: «Η ομιλούσα Αντίσταση στην πλατεία Αγίου Μάρκου» από την εκπαιδευτικό Ανδριανή Στράνη:


«Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η αγορά-πλατεία ήταν τόπος συγκέντρωσης των πολιτών για την ανταλλαγή αγαθών και ιδεών, αλλά και χώρος διαλόγου, ελευθερίας και διαμαρτυρίας. Οι πλατείες είναι ζωντανοί και αδιάψευστοι μάρτυρες της Ιστορίας με τα σημάδια του παρελθόντος καρφωμένα στην πλάτη τους. Οδωνυμίες, στήλες, μνημεία, ανδριάντες, αποκαλύπτουν το ωχρό ή φωτεινό πρόσωπο μιας κοινωνίας που άλλοτε αγωνίζεται και άλλοτε σεργιανίζει ράθυμα και νωχελικά. Σε κάθε πόλη οι πλατείες ομιλούν και φανερώνουν πονεμένα μυστικά αλλά και την αντοχή-ανοχή των ανθρώπων στα γεγονότα.Στη Ζάκυνθο, η όμορφη πλατεία του Αγίου Μάρκου, χώρος συνάντησης και συναναστροφής, κρύβει στα σπλάχνα της τις πατημασιές και τις κραυγές της ιστορίας. Εδώ επαγρυπνούν ο Σολωμός και ο Κάλβος, οι ποιητές της Αρετής και της Ελευθερίας. Εδώ ζωντανεύει η μνήμη των αγώνων των ποπολάρων, αλλά και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης τα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Οι Ζακυνθινοί, πάντοτε ριζοσπάστες, αγωνίστηκαν κατά των ξένων καταχτητών. Την περίοδο της κατοχής αντιστέκονται στον φασισμό, πολεμούν με σθένος και ψυχή και θυσιάζονται για τη λευτεριά της πατρίδας.

Τα θύματα είναι πολλά. Καθημερινά λαϊκοί αγωνιστές εκδιώκονται, βασανίζονται και δολοφονούνται. Το ΕΑΜ, η ψυχή της αντίστασης, έδωσε το αγωνιστικό παρών απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί. Ο Ζακυνθινός λαός δεν θα σβήσει πότε από τη μνήμη του την εκτέλεση δύο νέων αγωνιστών του ΕΑΜ από τους Γερμανούς καταχτητές. Ο απαγχονισμός τους διετάχθη από τις κατοχικές αρχές ως τίμημα και τιμωρία της λαϊκής αντίστασης.

Σήμερα, σημείο αναφοράς του αποτρόπαιου γεγονότος είναι η μαρμάρινη εγχάρακτη στήλη με τα ονόματα του Ανδρέα Π. Σούρμπη και Ιωάννη Δ. Κουρούμαλου. Αυτή βρίσκεται τοποθετημένη ως μνημείο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Μάρκου, στον τόπο της θυσίας, περικυκλωμένη από πολυσύχναστα μπαρ. Απελπισμένα, θα έλεγε κανείς, προσπαθεί να αναπνεύσει και να μιλήσει μέσα σε μια πνιγηρή ατμόσφαιρα καπνού, ανάμεσα σε τραπεζάκια, καθίσματα, και τα χνώτα ανθρώπων που διασκεδάζουν την ανία τους στην κοσμοπολίτικη πλέον Ζάκυνθο.

Στήλη αγέρωχη, ταυτόσημη με την ιστορία, συνθλίβεται από την ελαφρότητα του περιβάλλοντος. Οι δύο κρεμασμένοι αγωνιστές μάταια προσπαθούν να πείσουν για την ανάγκη αντίστασης σήμερα τους θαμώνες της πλατείας που ατάραχοι απολαμβάνουν την ελευθερία της «αγοράς». Όπως και τότε οι δύο νέοι βρέθηκαν κυκλωμένοι απειλητικά από τα γερμανικά μπλόκα, έτσι και τώρα ολούθε ο κίντυνος τους ζώνει. Κίντυνος που προέρχεται από την αμεριμνησία για τα κοινά. Η παραίτηση από τους αγώνες και η κυριαρχία του φόβου, σπρώχνουν την κοινωνία στην αποδοχή μιας νέας σκλαβιάς, γιατί εκείνοι που κατάκτησαν την Ελλάδα και διέταξαν την εκτέλεση του Σούρμπη και του Κουρούμαλου το 1944, απειλούν και σήμερα, το 2014.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι εμείς οι Ζακυνθινοί έχουμε ένα αλέγρο ύφος για να αντιμετωπίζουμε ακόμα και τα «σκούρα της ζωής». Δεν μας ταιριάζει όμως να τα ’χουμε ούλα στο σωρό. Να πίνουμε και να διασκεδάζουμε πισωπλατίζοντας την ιστορία. Το μπαρ να γίνεται ένα με το μνημείο, για να ακουμπάμε μαζί με το ποτό και τη θλίψη μας. Οποία ηθική προσιδιάζει σε τούτη τη στήλη, να μην έχει ολόγυρά της έναν χώρο δικό της να αναπνέει, δύο φιόρα, ένα πορτόνι για νά ’μπει ο προσκυνητής της ιστορίας να καταθέσει τον σεβασμό του;

Ίσως χρειάζεται επαγρύπνηση ετούτη την ώρα. Γιατί βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή για τα μελλούμενα. Μεταλλασσόμαστε. Εκχωρήσαμε ούλα εκείνα που μας κάνουν να στεκόμαστε όρθιοι. Κλείσαμε τα μάτια και τα αφτιά μας από φόβο. Παρ’ όλα τούτα, ο θόρυβος από το κάρο που έσερνε τους δύο νέους στον τόπο του μαρτυρίου, κάθε 25 του Νοέμβρη, μέρα της εθνικής Αντίστασης, θα σκεπάζει τη μουσική σύγχυση της πλατείας και θα στέλνει με το χωνί της λευτεριάς το μήνυμα:

Συντοπίτες γρηγορείτε! Εάν δεν αφυπνιστούν οι κοιμισμένες συνειδήσεις, η ισοπέδωση θα είναι ολοκληρωτική, χειρότερη και από τον σεισμό του ’53. Γιατί οι αξίες-δεκανίκια του καπιταλισμού δεν φτάνουν να μας σηκώσουν από τα ερείπια».

Ας μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μη σκορπίσει
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει
Ανδριανή Στράνη
εκπαιδευτικός


ΕΡΤ...ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16/04/2015 - 13:46