Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Προειδοποίηση…προς κάθε κατεύθυνση, από τον δήμαρχο, για ευθύνες και συνέπειες για το αδιέξοδο στο θέμα των απορριμμάτων!

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος τονίζει ότι: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βασανίζει διαχρονικά τη Ζάκυνθο και αφορά την υγεία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Ζακύνθου (τουρισμός, πρωτογενής τομέας, κ.λ.π.), είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Μετά τις εκλογές και πριν ακόμη ορκιστεί η νέα Δημοτική Αρχή, επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά, ταξίδεψε σε γειτονικούς νομούς για να δει την κατάσταση που επικρατούσε εκεί. Διαπίστωσε με λύπη την ίδια θλιβερή κατάσταση, δηλαδή, σκουπίδια παντού.

Διαφορετική ήταν η εικόνα μόνο στην Καλαμάτα. Η επιτροπή συναντήθηκε και με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ κατόπιν σύσκεψης που έγινε στο ΥΠΕΚΑ και στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Λευτέρη Νιοτόπουλου, καταλήξαμε σε ένα πρότυπο μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης με προμήθεια μηχανημάτων και κατασκευή υποστέγου, συνολικού προυπολογισμού 2,5 εκ ευρώ. 

Λόγω των εθνικών εκλογών η πίστωση αυτή διατέθηκε στα τέλη Μαρτίου 2015 και αμέσως προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια μηχανημάτων και την εγκατάσταση τους σε χώρους, η αδειοδότηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δυστυχώς, η καθυστέρηση αυτή μας ανάγκασε να προβούμε σε μίσθωση κινητής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε χώρο που σύντομα θα αδειοδοτηθεί, με κόστος 25 ευρώ τον τόνο (όσο πληρώνει και σήμερα ο Ζακυνθινός λαός) και για αυτόν τον σκοπό ζητήθηκε η άμεση πίστωση 500.000 ευρώ από 1η Μαΐου μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα. 

Επειδή κανείς δεν αντιλαμβάνεται την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, κάποιοι προβαίνουν σε απαράδεκτες και καταδικαστέες απ´ όλους ενέργειες, χωρίς να συνυπολογίζουν ότι χρειαζόμαστε ελάχιστο χρονικό διάστημα έως ότου επέλθει η οριστική λύση του ζητήματος. Με αυτήν τους τη στάση προσβάλουν τον πολιτισμό μας  και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών τους. Τους παραδίδω στην κρίση των Ζακυνθινών.

Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή θα κάνει το καθήκον της πάση θυσία, με όποιο πολιτικό κόστος, τιμώντας τους κατοίκους που τους εξέλεξαν. Καλώ όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και περισσότερο τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης,  ούτως ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. 

Παρακαλώ τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και την αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου, να μην επιτρέψουν ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και θα καταστρέψουν τη Ζάκυνθο με δυσφήμιση του ευλογημένου νησιού μας σε εσωτερικό και εξωτερικό. 

Η μάχη για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν δίνεται μέρα και νύχτα. Το 2015 είναι δύσκολη χρονιά και για την Ελλάδα και για τη Ζάκυνθο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας απομονώσουμε αυτούς που με ιδιοτέλεια θέλουν να καταστρέψουν το νησί. Κάνω ύστατη παράκληση προς όλους»!

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ KKE ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΩΡΑ - ΕΞΩ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «H Τ.Ε. Ζακύνθου του ΚΚΕ μπροστά στις εξελίξεις που δημιουργούνται σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, με την παραχώρηση ουσιαστικά, από τη δημοτική αρχή της ΝΔ, σε επιχειρηματικά συμφέροντα και της ανακύκλωσης αλλά και του πακέτου της «ολοκληρωμένης διαχείρισης», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ανησυχεί άμεσα για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων αλλά και ο κίνδυνος αύξησης περαιτέρω των ανταποδοτικών τελών που θα κληθούν για ακόμα μια φορά να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι του νησιού και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν έρχεται για το κοινωνικό καλό αλλά για να κερδοσκοπήσει.

Η αντίληψη της δημοτικής αρχής φαίνεται και από την λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) που σήμερα υπολειτουργεί, ενώ σύμφωνα και με καταγγελίες των εργαζομένων, που εύλογα ανησυχούν με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας θα πεταχτούν σαν ‘’στυμμένη λεμονόκουπα’’.

Ενδεικτικά: από τα 22 απορριμματοφόρα λειτουργούν τα 5 και αυτά χωρίς ΚΤΕΟ, για να καλύψουν τις ανάγκες σε ολόκληρο το νησί. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν, κάνοντας μια εργασία που από τη φύση της είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη, υπερεντατικά χωρίς ρεπό και άδειες με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους (κατάρρευση όγκου σκουπιδιών από τις βροχοπτώσεις στο Σκοπό) και της υγιεινής τους. Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή, περιφέρεια και μερίδα του κεφαλαίου στο νησί «παίζουν» με τον τόπο που θα εγκατασταθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων παρουσιάζοντας το και ως δήθεν προσωρινή λύση, ενώ είναι γνωστό ότι θα αποθηκεύονται και τα υπολείμματα στον ίδιο χώρο.

Στο παιχνίδι αυτό συνεργεί και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ) που ενέκρινε τους περιβαλλοντολογικούς όρους για την απόθεση των απορριμμάτων σε ιδιωτικό χώρο στη θέση Μέλανες στις Ορθωνιές. Η δε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε για «απενεχοποίηση των σκουπιδιών», κλείνοντας τα μάτια στις μπίζνες που εξελίσσονται, ενώ στην ψηφοφορία, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο, για να πετάξουμε έξω τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα σκουπίδια, κρύβονταν για να μην πάρουν θέση.

Σε αυτό τον κυκεώνα διαχρονικά οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους, είτε οι καθαρά αστικές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ είτε η νέα σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα εχθρικές προς το λαό παρά τις μικροδιαφορές τους και πάντα φιλικές προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα, παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για να προωθήσουν τοπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Κι όμως υπάρχουν σήμερα όλες οι τεχνικές και οι μέθοδοι για ασφαλή επεξεργασία των απορριμμάτων χωρίς τον κίνδυνο για την επίπτωση της υγείας του λαού και χωρίς να υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που παράγουν και τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων πληρώνουν (κι αν πληρώνουν) το ίδιο ποσοστό, όσο μια εργατική οικογένεια ή μια οικογένεια ανέργων.

Το ΚΚΕ έχει καθαρή και ξάστερη θέση για τα απορρίμματα:

Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα και χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών και από άλλα πάσης φύσεως χαράτσια.

Ο Φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα σε πολιτικές μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Το μικρό υπόλειμμα θα θάβεται σε χωροθετημένους από το κράτος χώρους, όπου θα έχουν παρθεί από πριν όλα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων (δενδροφυτεύσεις, στεγανοποιήσεις κλπ.)

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει άμεσα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα ενώ απαιτείται άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών στο νησί.

Τέλος η ΤΕ Ζακύνθου άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συζήτησης σε συνεργασία με φορείς της Ζακύνθου για το τεράστιο ζήτημα που αφορά τα απορρίμματα».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-Συμμετοχή στην τοπική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά

Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚΖ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Απρίλη, ψήφισε ομόφωνα την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη και την πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 10:30π.μ. στο παλιό ΕΚΖ.


Λεηλατημένο…σαπίζει το παλιό νοσοκομείο Ζακύνθου!

Η κινέζικη παροιμία “μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις”, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που απεικονίζουν οι φωτογραφίες της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το παλιό νοσοκομείο του νησιού. Ένα κτήριο στο οποίο κάποτε προσπαθούσαν να δώσουν ζωή σε ασθενείς και σήμερα προσφέρεται, πέραν όλων των άλλων, μόνο για σύριγγες του θανάτου.Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» Ζακύνθου, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αποκαρδιωτική. Το, δε, συναίσθημα που δημιουργείται στον καθένα είναι οργή, αγανάκτηση και θλίψη. Η εγκατάλειψη και η λεηλασία είναι το στοιχείο που κυριαρχεί τόσο στους εσωτερικούς, όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

Οι κεντρικές πόρτες περιμετρικά του κτηρίου διάπλατες, τα λουκέτα κομμένα και η πρόσβαση εύκολη για τον καθένα. Στο “κουφάρι” του εκτός από πεινασμένα αδέσποτα και τοξικομανείς έχουν βρει καταφύγιο πολλές οικογένειες μεταναστών. Οι ενήλικες κάνουν βόλτα στους “στοιχειωμένους” διαδρόμους του, ενώ τα μικρά παιδιά τους αναγκάζονται να παίζουν στις ταράτσες, με όποιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί, για να μην γίνουν αντιληπτά από τους διερχόμενους. Με την είσοδό του, στο κτήριο, αντιλαμβάνεται κανείς το τι θα αντιμετωπίσει. Το πλιάτσικο σε ότι θεωρήθηκε περιττό ή “ξεχάστηκε” να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του νέου νοσοκομείου.

Στο έδαφος σωριασμένοι φάκελοι με το ιστορικό νοσηλείας των ασθενών, ιατρικός εξοπλισμός και υγειονομικό υλικό, τηλεφωνικές συσκευές, καρέκλες αιμοδοσίας, κρεβάτια, έπιπλα, εκτυπωτές. Τζάμια σπασμένα, ακαθαρσίες ζώων, διαλυμένα στρώματα, κουφώματα που λείπουν, βομβαρδισμένα χειρουργεία, μαγειρία και πλυντήρια, ασθενοφόρα που σαπίζουν κάτω από υπόστεγα και δέντρα, οθόνες υπολογιστών, σκαμμένοι τοίχοι και “διαμελισμένα” ιατρικά είδη για να αφαιρεθούν καλώδια και άλλα υλικά. Από τα απομεινάρια μπορεί με ευκολία να συμπεράνεις ότι οι εγκαταστάσεις, τα υλικά, και τα διάφορα είδη περίθαλψης και μη θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Διοργάνωση Εκδήλωσης «Σχολικός Εκφοβισμός: Γονείς Είστε Ενημερωμένοι;» από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργανώνει την εκδήλωση "Σχολικός Εκφοβισμός: Γονείς Είστε Ενημερωμένοι?" την Τετάρτη 22 Απριλίου ώρα 19.00 έως 21.30 μ.μ., στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσικού Σχολείου. Σκοπός μας είναι να ενημερωθούν πρωτίστως οι γονείς για την ενδοσχολική βία, την πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του φαινόμενου που έχει πάρει πολύ σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες / παρουσιάσεις, την προβολή βίντεο και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από όλους τους φορείς Εκπαίδευσης της Ζακύνθου, καθώς, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων & προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε Ζακύνθου «Η ΣΤΟΡΓΗ», του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός», της ΕΛΜΕΖ και της Ένωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου:Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων με ξενάγηση στις «Κρήνες» του νησιού.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου με ιδιαίτερη τιμή προσκάλεσε όλους στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων, που έγινε στις 18 Απριλίου με θέμα τις «Κρήνες Ζακύνθου». Το σχετικό πρόγραμμα είχε ως εξής: Ξενάγηση στη βενετσιάνικη βρύση και στη βρύση Κολατη στο Κρυονέρι και ομιλία για τις «Κρήνες της Ζακύνθου» στο Βυζαντινό Μουσείο.Η ξενάγηση και η ομιλία πραγματοποιήθηκαν από την Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή.

ΕΡΤ...ΧΟΜΑΣΤΕ!



Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21/04/2015 - 14:41