Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ξηλώθηκε…παράνομη αποχέτευση 80 μ. στην παραλία του Τσιλιβή!

Πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα χθες το απόγευμα στην παραλία του Τσιλιβή το ξήλωμα του παράνομου αποχετευτικού δικτύου που εντοπίστηκε μετά από διαρροή λυμάτων στη θάλασσα την προπερασμένη Κυριακή! Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», η επιχείρηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και ξηλώθηκε ένας αγωγός μήκους 80 μέτρων καθώς και δύο αντλιοστάσια επί του αιγιαλού. Η όλη επιχείρηση διατάχθηκε από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου και την  συντόνισαν ο Λιμενάρχης Ζακύνθου Νίκος Κοκάλας και η εκπρόσωπος της Κτηματικής Αγγελική Ζουρμπάνου και σε αυτήν έλαβαν μέρος μηχανήματα του Δήμου και εργατοτεχνικό προσωπικό από το ξενοδοχείο (γνωστού….μεγαλοξενοδόχου) που είχε εγκαταστήσει τον παράνομο αγωγό στην παραλία. Παρέστησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος της περιοχής Γιάννης Κόκλας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διον. Κοντονής. Στην παραλία του Τσιλιβή εντοπίστηκαν ακόμα  πολλές άλλες παράνομες κατασκευές και σωληνώσεις για τις οποίες διατάχθηκε έρευνα και δόθηκε εντολή για το άμεσο ξήλωμά τους.

Συμμετοχή δημάρχου Ζακύνθου στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζακύνθου, αναφέρονται τα εξής:
«Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, το οποίο πραγματοποιήθηκε 7 με 9 Μαΐου στη Χαλκιδική, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς. Στόχος της συνάντησης όλων των Δημάρχων της Ελλάδος ήταν η ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων που μας αφορούν και ενίσχυσης του διαλόγου για τη διαμόρφωση κοινού μετώπου για την επίλυσή τους.

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τη χώρα μας.

Το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, οι καθημερινές αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων, αλλά και αποφάσεις της Κυβέρνησης όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας», έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα όχι μόνον ως θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα να αντιληφθούν επιτέλους ότι οι Δήμοι της χώρας αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα του Κράτους απέναντι στην κοινωνική κρίση, την φτώχεια και την ανεργία . Και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή της προοπτική. Οι Δήμοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα  για την τοπική ανάπτυξη και συνολικά για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, το Συνέδριο αποφασίζει οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, να αναλάβουν νέες περισσότερες και ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες που να έχουν στόχο αφενός την αναβάθμιση του θεσμού, καθιστώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη και αφετέρου την προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών και θεσμικών ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως:

-Η θεσμική ανασυγκρότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.
- Η υιοθέτηση ενός νέου διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου το Κεντρικό Κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και Περιφερειών.
- Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, με φορολογική αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους και νέα φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ο τερματισμός της πολιτικής συνεχών περικοπών στη χρηματοδότησή τους και η σταδιακή επιστροφή των πλεονασμάτων που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη ΣΑΤΑ και το ΠΔΕ.
-Η ισότιμη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
-Η οργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Δήμων με δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
-Η διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διευρύνεται ο ρόλος τους στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.
-Η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την υιοθέτηση ενός φιλικού στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέροντος για τους πολίτες συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.
-Η ισότιμη συμμετοχή των Δήμων στην προώθηση και ολοκλήρωση του Χωροταξικού και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού».

Αντίθεση Δήμου στην απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να μείνει κλειστό τον Μάιο το Μουσείο της Ζακύνθου!

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Δήμου Ζακύνθου τονίζεται ότι:
«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε πως με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το Μουσείο της Ζακύνθου θα μείνει κλειστό κατά το μήνα Μάιο. 
Η συγκεκριμένη απόφαση μας βρίσκει αντίθετους, δεδομένου ότι το νησί μας έχει υποδεχτεί ήδη τους πρώτους τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους.Παράλληλα, μάθαμε ότι θα υπολειτουργεί και το Κάστρο μας, το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο θα είναι ανοιχτό μόνο από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. 

Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος και τα οποία είναι κυρίως οικονομικής φύσεως, όμως θεωρούμε πως ο Πολιτισμός, η Υγεία και η Παιδεία, πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα και να μην υπάρχουν περικοπές. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, έχει άριστη συνεργασία με τη Διευθύντρια του Μουσείου, κ. Μερκούρη, και έχει συζητήσει μαζί της το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Της έχει αναφέρει ότι πρόθεσή του είναι να βοηθήσει, ώστε το μουσείο και το κάστρο να είναι χώροι ανοιχτοί και επισκέψιμοι καθ´  όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αυτό θα επιτευχθεί μόλις εγκριθούν οι προσλήψεις με τις πεντάμηνες συμβάσεις, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να στείλουμε άμεσα προσωπικό στην 20η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».

Την επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής διατυμπανίζει ο Δήμος…

Στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζακύνθου, αναφέρονται τα εξής:
«Μετά από τρία χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ζακύνθου άρχισε να λειτουργεί ξανά από χθες, γεγονός που οφείλεται στην παρέμβαση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας.
Τον συγκεκριμένο χώρο θα τον επισκεφθούν αρκετά Δημοτικά Σχολεία, προκειμένου οι μαθητές να εκπαιδευτούν σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Είναι πολύ σημαντικό τα μικρά παιδιά να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση, διότι αυτό θα συμβάλλει στο να έχουν σωστή οδηγική συμπεριφορά στο μέλλον. Με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει ο Δήμος καθάρισε το Πάρκο, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την αξιοποίηση των υποδομών προς όφελος των πολιτών. Στόχος μας είναι το συμμάζεμα και η νοικοκυροσύνη σε όλα. Να σημειωθεί ότι σήμερα πήγε στο Πάρκο το 3ο Δημοτικό Σχολείο και το "παρών" εκεί έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας».


Δημοτική Κίνηση «Ζακυνθινή Αναγέννηση»: Παράσταση στον δήμαρχο για την διαφαινόμενη υποβάθμιση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ζακύνθου (ΚΔΑΠμεΑ)

Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης “Ζακυνθινή Αναγέννηση”, αποτελούμενη από τον δημοτικό σύμβουλο Άκη Ζήβα και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΚ Αντώνη Κασσιμάτη, πραγματοποίησε την Δευτέρα 11 Μαΐου. παράσταση στον δήμαρχο σχετικά με την διαφαινόμενη υποβάθμιση του ΚΔΑΠμεΑ Ζακύνθου, μετά την απόφαση της διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου να καταργήσει στον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2015, δύο θεραπευτικές ειδικότητες αυτή του ψυχολόγου και του λογοθεραπευτή στο σύνολο των προβλεπόμενων εννέα ( 9) ειδικοτήτων-θέσεων του κέντρου. Το γεγονός αυτό έχει ήδη καταγγείλει με ανακοίνωση του ( 29/4/15) ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑ Παιδιών. Κατά την συνάντηση αναγνωρίστηκε απο την δημοτική αρχή η αναγκαιότητα των δύο ειδικοτήτων ( ψυχολόγου και λογοθεραπευτή ) για την λειτουργία του κέντρου και υπηρξε δέσμευση του δημάρχου για την διεκδίκηση επιπλέον και των δύο ειδικοτήτων στα πλαίσια του κέντρου.

Ενημερωτική εκδήλωση Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για την παρουσίαση προγράμματος διακρατικής συνεργασίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου καλεί όλους τους Πολιτιστικούς Φορείς του Νησιού μας σε ενημέρωση –συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13/ 5 / 2015 και ώρα 21 : 00 μμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητηρίου για την παρουσίαση του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που συνδέει την καινοτομία, τον πολιτισμό και την δημιουργικότητα μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με απώτερο στόχο την ενσωμάτωσή τους σε ένα αναβαθμισμένο και "έξυπνο" οικονομικό σύστημα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τομέα του Πολιτισμού ώστε να μετουσιωθεί σε παράγοντα τοπικής ανάπτυξης.

Την Παρουσίαση θα κάνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού , Αθλητισμού , Παιδείας και Επιστημών κ Ε. Νιοτόπουλος , ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα και στον τομέα Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών κ Ι.Φοντάνας και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα διακρατικής συνεργασίας Ελλάδα –Ιταλία κ.Θεόδωρος Καμπίτσης. Θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΙΝ.

Η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ τίμησε τα 70 χρόνια αντιφασιστικής νίκης των λαών

Η Τ.Ε. Ζακύνθου του ΚΚΕ τίμησε τα 70 χρόνια αντιφασιστικής νίκης των λαών με συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Μάη, στις 8 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Μάρκου, η οποία κατέληξε με το στεφάνωμα , από τον Γραμματέα της Τ.Ε. και τον Γραμματέα του Τ.Σ. της ΚΝΕ στο μνημείο των 2 Επονιτών που κρεμάστηκαν στις 17/8/1944 από τους Ναζί στην πλατεία.

Στην κεντρική ομιλία του ο Νίκος Βουρδέρης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου, μεταξύ άλλων επισήμανε: “ ...και εδώ στη Ζάκυνθο δοθήκαν σκληρές μάχες . Στον Άγιο Δημήτρη με τις δυνάμεις των Γερμανών που υποχωρούσαν το Σεπτέμβρη του ΄44, στη Λιθακιά, στις ορεινές περιοχές στον Αη-Λιο, στο Γύρι, στο Γαλάρο που ήταν το αρχηγείο το ΕΑΜ, στον Κοιλιωμένο που ήταν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ, στα Λαγκαδάκια που συνετρίβει το ένοπλο τμήμα του ΕΔΕΣ.

Πρωταγωνιστές παλικάρια αγωνιστές όπως ο καπετάνιος του ένοπλου ΕΛΑΣ Διονύσης Μάργαρης, ο Βασίλης Παπαδάτος ή Μέντης που αργότερα έγινε μαχητής του ΔΣΕ και έπεσε στη μάχη, ο Σταύρος Βισβάρδης ή Μουργές που εκτελέστηκε στην Κεφαλλονιά. Αθάνατοι θα μείνουν και οι 2 επονίτες από το Ροΐδο, 19 και 20 ετών, ο Ανδρέας Σούρμπης και ο Γιάννης Κουρούμαλος, που τον Αύγουστο του ’44 κρεμάστηκαν σε αυτό το χώρο από τους Ναζί επειδή εκτέλεσαν καταδότη των Γερμανών.

Μαζί τους δεκάδες ακόμα ανώνυμοι ζακυνθινοί που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, που εξορίστηκαν, που δε λύγισαν....”.

Οι εκδηλώσεις της Τ.Ε ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Μάη όπου στις 11.00 το πρωί, οι ΚΟΒ Νοτιοδυτικής και Βορειοανατολικής Ζακύνθου πραγματοποίησαν κατάθεση στεφανιού στο μνημείο της μάχης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων των Γερμανών κατακτητών που έγινε στις 7/9/1944 στο χωριό Άγιος Δημήτρης.

Ανακοίνωση για τη λειτουργία του κοινωνικού δημοτικού παντοπωλείου

Ο υπεύθυνος του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Ζακύνθου, Νικόλαος Πέττας, ενημερώνει ότι επί καθημερινής βάσεως σιτίζονται πάνω από 100 άτομα στο κοινωνικό εστιατόριο, γεγονός που είναι σημαντικό αφού προσφέρεται βοήθεια σε άπορους συμπολίτες μας.  Σε ότι αφορά τη διανομή τροφίμων, αυτή γίνεται κατά διαστήματα και εξυπηρετούνται 420 οικογένειες. Δυστυχώς, έχει σταματήσει η προσφορά τροφίμων από επιχειρήσεις και εφοπλιστές. Προσπαθούμε παντοιοτρόπως να επιλύσουμε τα οικονομικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Να σημειωθεί ότι η δυσπραγία στα χρήματα είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, όταν δηλαδή ασκούσε διοίκηση η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το κενό των προμηθειών τότε καλύφθηκε με ενέργειες των κ.κ. Νίκου Πέττα και Παναγιώτη Μυλωνά. «Καλούμε όποιον μπορεί να βοηθήσει το έργο μας να το κάνει, δεδομένου ότι το κοινωνικό πρόβλημα καθημερινά μεγαλώνει και οι αιτήσεις προς εμάς πολλαπλασιάζονται. Οι δομές μας αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρά τις αντιξοότητες», καταλήγει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Φωτό από τη χθεσινή πανηγυρική και περήφανη είσοδο των αγωνιζομένων εργαζομένων της ΕΡΤ και των αλληλέγγυων, στο φυσικό τους χώρο, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με την συνάδελφο από την ΕΡΑ Ζακύνθου, Μαρίνα Μάντζου και τον αλληλέγγυο του τοπικού σταθμού, Σπύρο Στανίτσα, να βρίσκονται μπροστά από την κεντρική είσοδο του ιστορικού αυτού κτιρίου και με το σήμα της νίκης και τη σφιγμένη γροθιά, να δίνουν το σύνθημα της συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12/05/2015 - 14:35