ΔΕΘ: Τα βλέμματα στην Θεσσαλονίκη

Στα βαθιά νερά της ύφεσης εξακολουθεί να κολυμπάει η ελληνική οικονομία παρά τα μικρά σημάδια ανάκαμψης που παρουσίασαν οι οικονομικοί δείκτες το β τρίμηνο του έτους, λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος. Την ίδια ώρα στις εκτιμήσεις του το ΔΝΤ υπολογίζει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους σε 47 δισ, για την περίοδο 2015-2020. Την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος θα επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει και αυτός στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει, με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Σε θέση μάχης έχουν τεθεί τα εργατικά συνδικάτα που έχουν προγραμματίσει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η 78η ΔΕΘ  θα εγκαινιαστεί στις 10 το πρωί με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Έκθεσης, θα σταθεί στο περίπτερο της Αυστραλίας, όπου θα τον περιμένει αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της χώρας και στις 12:45 θα προεδρεύσει σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς της πόλης στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του και θα τονίσει ότι σταθεροποίησε τη χώρα και απέτρεψε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, θα αναπτύξει δε το όραμά του για την συνέχεια.

Θα υπογραμμίσει ότι η χώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, αποκτά άλλες δυνατότητες τόσο για τη διόρθωση κοινωνικών αδικιών, όσο και για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της από καλύτερη θέση. Και θα επισημάνει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία διαφορετική χώρα, από ό,τι την παρέλαβε και ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα συνεχιστούν.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει την επιμονή της τρόικας μέσω Λιθουανίας.

Στην Σύνοδο των υπουργών εξωτερικών και άμυνας στο Βίλνιους, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσαν πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι πυλώνας σταθερότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια.

Άνοιξε ο χορός των κινητοποιήσεων

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί άνοιξαν το χορό των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς έκθεσης.

Το Σάββατο οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν, με τις περισσότερες ομοσπονδίες να έχουν ήδη μισθώσει πούλμαν προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των διαδηλωτών.

Στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες, των οποίων το μέλλον έχει γίνει αντικείμενο ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης, με την τρόικα να επιμένει σε δραστική συρρίκνωση ή ρευστοποίηση για τα ΕΑΣ, για την ΕΛΒΟ ρευστοποίηση και για τη ΛΑΡΚΟ πώληση ή ρευστοποίηση.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν με την ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας αντέκρουσαν με οικονομικά στοιχεία τα επιχειρήματα της τρόικας και της κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αμυντικές βιομηχανίες και υποστήριξαν ότι μπορούν να καταστούν βιώσιμες και κερδοφόρες.

Σχετικές ειδήσεις: Κάλυψη των γεγονότων της ΔΕΘ από την ΕΤ3

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06/09/2013 - 21:35