Βενιζέλος: Το πρωτογενές πλεόνασμα αφετηρία για την ανασυγκρότηση

Μια ομιλία σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού απηύθυνε νωρίς το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώπιον των παραγωγικών φορέων στην 78η ΔΕΘ επιχειρώντας να δώσει το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών «η χώρα βρίσκεται στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή κι έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση» και πως «το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί την αφετηρία για την ανασυγκρότηση». Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για σκληρές επιλογές που έγιναν από «πατριωτικό καθήκον», επιστράτευσε όπως και ο κ. Σαμαράς τη χρήση της θεωρίας των δύο άκρων για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε αστεία τα δημοσιεύματα για πρόωρες εκλογές. Επίσης απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά για το τριπλό λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες.

Μία ημέρα μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος, περιέγραψε την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την κατάσταση της χώρας και των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν για να φανεί το «φως στο τούνελ».

 

Διατυπώνοντας ο ίδιος την ερώτηση κατά πόσο βγαίνει το πρόγραμμα και αν υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι θυσίες που γίνονται, απάντησε πως δεν υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει σχέδιο Β΄, και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή απλώς λέει ψέματα.

 

Επανέλαβε ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν νέα βάρη και αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, με ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης λέγοντας ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται οι όποιες αδικίες.

 

Για τους μικροομολογιούχους είπε ότι «δεν τους ξεχάσαμε και πρέπει να τους τακτοποιήσουμε».

 

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και σημείωσε πως η κυβερνητική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα.

 

Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά μόνο πριν την κρίση -το 2007, 2008 ή αρχές του 2009- και αν υπήρχε κοινωνική συναίνεση, που ακόμα και σήμερα δεν είναι αρκετή, επισήμανε.

 

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να επιτεθεί εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ φαντασιακού και ρεαλιστικού  όταν επιστρέφει στη ρητορική περί μονομερούς κουρέματος του χρέους και αναστολής των πληρωμών, λέγοντας ότι η χώρα έχει ήδη πετύχει με το PSI το μεγαλύτερο κούρεμα στην παγκόσμια ιστορία, αλλά και χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που έχει λάβει.

Επίσης επανήλθε στη χρήση της θεωρίας των δύο άκρων κάνοντας λόγο για άκρα αριστερά και άκρα δεξιά, χωρίς ουσιαστικούς διαχωρισμούς.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ από εκείνους που -όπως είπε- «νομίζουν ότι θέλαμε να γίνουμε αντιδημοφιλείς, σκληροί ή ότι εγκαταλείψαμε τις αρχές μας και υιοθετήσαμε νεοφιλελεύθερες απόψεις», σημείωσε ότι «το πατριωτικό καθήκον μας οδήγησε στις δύσκολες επιλογές και η αγωνία για τον πιο αδύνατο και τον πιο μεσαίο, γιατί αν δεν σωθεί η χώρα δεν σώζονται και οι άνθρωποι».

Πηγές ΝΕΤ, ΕΡΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08/09/2013 - 13:48