SOS εκπέμπει η Σύμη - έχει μείνει με δύο γιατρούς


Την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Σύμης για την ελλιπή υγειονομική θωράκιση του νησιού μετέφεραν στο διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου Βασίλη Παπανικόλα, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες, ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ήρθαν στη Ρόδο για τον σκοπό αυτό.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι βουλευτές του νομού Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας. Πάντως, οι κάτοικοι του νησιού σε περίπτωση που δεν επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της στελέχωσης των ιατρείων με γιατρούς, είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η περίπτωση της Σύμης, που εδώ και ένα μήνα έχει μείνει με δύο γιατρούς, αποδεικνύει την αδιαφορία του κεντρικού κράτους για την επίλυση των προβλημάτων των νησιών.
Όταν ένα νησί, όπως η Σύμη, που αποτελεί πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, δεν θωρακίζεται υγειονομικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε γίνεται κατανοητό ότι το κεντρικό κράτος δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Η υγεία αποτελεί πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται προς όλους τους πολίτες της χώρας, ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της.
Όμως, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, αφού στην ουσία οι κάτοικοι της Σύμης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους δύο γιατρούς που έχουν απομείνει στο νησί και αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μεταβαίνουν στη Ρόδο, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Να σημειωθεί ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός της Σύμης αυξάνεται κατακόρυφα και αγγίζει τα 6.500 άτομα. Παρ’ όλα αυτά στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η λειτουργία των ιατρείων της Σύμης να καλυφθεί εκ των έσω. Με την απόσπαση δηλαδή γιατρού από το νοσοκομείο της Ρόδου στο νησί.
Πάγιο αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής της Σύμης είναι τα δύο ιατρεία του νησιού να στελεχωθούν με επιπλέον τρεις γιατρούς ειδικευόμενους και δύο αγροτικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακαλοδούκα, μετά την αποχώρηση της διευθύντριας του περιφερειακού ιατρείου το νησί υγειονομικά καλύπτεται μόνο από δύο γιατρούς, οι οποίοι και στελεχώνουν τα δύο ιατρεία που έχει.
Να σημειωθεί ότι μόνο ο ένας από τους δύο γιατρούς είναι ειδικευόμενος και ο άλλος κάνει το αγροτικό του, με αποτέλεσμα, να μην καλύπτονται οι εφημερίες των ιατρείων σε 24ωρη βάση.
«Για να καλυφθούν οι εφημερίες χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι τρεις γιατροί ειδικευόμενοι διότι ο αγροτικός δεν μπορεί να εφημερεύει, ούτε και να συνοδεύει ασθενείς με σοβαρά περιστατικά από τη Σύμη στη Ρόδο. Είναι άδικο για τους Συμιακούς, που είναι συνεπείς απέναντι στο κεντρικό κράτος, καταβάλλοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, να αντιμετωπίζονται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο από το κεντρικό κράτος», τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Αναδημοσίευση από: εφημερίδα Πρόοδος Δωδεκανήσου

http://www.proodos.net/index.php/topika-nea-rodou/item/6686-sos-ekpempei-i-symi

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54