Εβδομάδα κινητοποιήσεων - «Φουντώνει» η απεργιακή μάχη

«Καυτή» εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο κατά της διαθεσιμότητας ξεκίνησε την Δευτέρα. Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδήλωση της ΟΛΜΕ, στο κέντρο της Αθήνας, κατά της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, στα δημόσια νοσοκομεία και μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και από την Τρίτη και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ο απεργιακός πυρετός θα «χτυπήσει κόκκινο» την Τετάρτη και την Πέμπτη, με την σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ. Το πρωί επικράτησε ένταση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν σχολικοί φύλακες προσπάθησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Η κινητοποίηση των, υπό διαθεσιμότητα πλέον, σχολικών φυλάκων ξεκίνησε από τα ξημερώματα. Αιφνιδίασαν τους φύλακες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατέλαβαν συμβολικά, όπως λένε οι ίδιοι, το προαύλιο. Η αστυνομία αντέδρασε με ρίψη χημικών. Τρεις άνθρωποι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της αστυνομίας, οι αστυνομικοί πριν ρίξουν τα δακρυγόνα ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να ελευθερώσουν το προαύλιο. Ωστόσο, η ένταση συνεχίστηκε και στο δρόμο, όταν πλέον το προαύλιο του υπουργείου είχε αδειάσει. Η κάμερα «συνέλαβε» αστυνομικούς να σέρνουν από τα πόδια διαδηλωτή, που έκανε καθιστική διαμαρτυρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε, τελικά, στο υπουργείο με μοτοσικλέτα, ακολουθούμενος από την προσωπική του φρουρά. Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για το αν και που θα μετακινηθούν, αλλά παρέπεμψε στο σύστημα μοριοδότησης. «Η στρατηγική της έντασης, που οδηγεί μερικές φορές στη χρήση βίας, δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της χώρας. Είμαι πάντα ανοικτός για διάλογο, όχι όμως υπό το κράτος προπηλακισμών και κατάληψης δημοσίων κτηρίων» ανακοίνωσε.

Λίγες ώρες μετά, ξεκίνησε η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα σωματεία της ΑΔΕΔΥ. Περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια - καθηγητές της δευτεροβάθμιας και ανώτατης εκπαίδευσης, διοικητικοί υπαλληλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και πολλοί φοιτητές.

Η ΟΛΜΕ έχει χαράξει «σκληρή γραμμή», με πρώτο δείγμα γραφής την πενθήμερη απεργία. Τα προβλήματα δεν είναι συντεχνιακά, είναι υπαρξιακά για όλο το χώρο της δημόσιας παιδείας και γι' αυτό η συμμετοχή στην απεργία ξεπερνά το 90% πανελλαδικά, εξηγεί ο Θέμης Κοτσυφάκης. Σε τουλάχιστον τέσσερα σχολεία, οι μαθητές αποφάσισαν να πάρουν κι αυτοί θέση με καταλήψεις. Συλλαλητήρια έγιναν και σ' όλη την Ελλάδα.

Πενθήμερη απεργία έχουν ξεκινήσει και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, από τα οποία εξακόσιοι περίπου άνθρωποι θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα. Δύο μήνες νωρίτερα, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είχαν κριθεί υποστελεχωμένες και απορρόφησαν διακόσιους, περίπου, «διαθέσιμους» του Νοεμβρίου 2012.

Σε απεργία θα βρίσκονται μέχρι και την Τρίτη και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι καταγγέλουν περιστατικά εκφοβισμού από τις διευθύνσεις των σχολείων και από την αστυνομία. Στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» έφτασαν το πρωί τέσσερα περιπολικά της αστυνομίας, προκειμένου να αποτρέψουν μια δεκαμελή επιτροπή εκπαιδευτικών από το να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια σε γονείς και μαθητές.

Την Τρίτη ξεκινούν την τριήμερη απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, με εξαίρεση όσους εφημερεύουν. Την Τετάρτη και την Πέμπτη σε απεργία θα βρίσκεται όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των δασκάλων.

Αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη, που απέφυγε να πάρει σαφή θέση, δηλώνοντας ότι τα σχολεία πρέπει μεν να μείνουν ανοικτά, ωστόσο δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι δικηγόροι. Η ΓΣΕΕ θα περιοριστεί σε μια τετράωρη στάση εργασίας στις 18 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ξεκινά η σαρανταοκτάωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο για να αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσει τις απεργίες. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πάντως, έχει εισηγηθεί να συνεχιστούν οι σαρανταοκτάωρες κινητοποιήσεις και στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Πηγές: ΝΕΤ - ΕΡΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16/09/2013 - 22:06