Πρώτη δορυφορική φωτογραφία του νησιού που «γέννησε» ο Εγκέλαδος στο Πακιστάν

Αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας μετά από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7,7 βαθμών που συγκλόνισε πρόσφατα το Πακιστάν και από σήμερα η πρώτη φωτογραφία του από δορυφόρο κάνει το γύρο του κόσμου.

 

Το «νεογέννητο» νησί ονομάστηκε «Ζαλζάλα Κοχ» είναι σχεδόν κυκλικό με μεγαλύτερη διάμετρο στα 170 μέτρα και επιφάνεια έκτασης 22,7 στρεμμάτων. Αποτελείται από λασπώδη ιζήματα και βράχια και βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα στην περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής της πόλης Γκουαντάρ.

 

Τη φωτογράφιση υπογράφουν οι «Πλειάδες» το γαλλικό δορυφορικό σύστημα γεωσκόπησης της Astrium, της μεγαλύτερης διαστημικής εταιρείας στην Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο σεισμός διατάραξε σταθερά υλικά και αέρια στο βυθό τα οποία αναδύθηκαν σαν ένα ηφαίστειο λάσπης. Προειδοποιούν ωστόσο ότι το φαινόμενο δεν θα έχει διάρκεια, καθώς τα νερά σιγά σιγά θα διαβρώσουν τα υλικά και το νησί θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

 

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εγκέλαδος «γεννά» νησιά. Άλλες τρεις παρόμοιες εμφανίσεις νησιών έχουν καταγραφεί ανοιχτά του Γκουαντάρ από το 1945.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29/09/2013 - 16:31