Νέο άλμπουμ «ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»: Βαγγέλης Κορακάκης & Βερόνικα Δαβάκη

Κυκλοφορεί από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ το νέο άλμπουμ «Λαϊκή απογευματινή» του Βαγγέλη Κορακάκη και της Βερόνικας Δαβάκη. Πρόκειται για 9 νέα τραγούδια σε στίχους και μουσική του Βαγγέλη Κορακάκη και ερμηνεία της Βερόνικας Δαβάκη. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε βινύλιο και CD και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. 

 

Λίγα λόγια για το άλμπουμ

Όταν τέλειωσε ο κύκλος των ηχογραφήσεων και των μίξεων αυτών των τραγουδιών σκεφτήκαμε στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» ότι έχουμε ένα αληθινό και σπουδαίο λαϊκό έργο του 2024. Έναν ολοκληρωμένο κύκλο ελληνικού τραγουδιού με ενότητα, άποψη και κυρίως πρόταση.

Με μια γλύκα που θυμίζει αυτή την ακριβή μα σπάνια αίσθηση όπως όταν ξαφνικά, σε μια στιγμήν αναιτιολόγητη, σου αρέσει πολύ η ζωή σου όπως ακριβώς είναι…Που δεν θα άλλαζες τίποτε από αυτήν για τίποτε διαφορετικό.

Όπως ακριβώς τη στιγμή που κρατάς το εισιτήριο στο χέρι και θα αρχίσει μια «Λαϊκή Απογευματινή» στη γειτονιά σου. Όπου η μαγεία συντελείται έξω από τη μονότονη ράγα του νυκτερινού θεατρικού ωραρίου. Mε κοινό ανοιχτόκαρδο, εργάτες, υπαλλήλους και λαϊκές οικογένειες, κοινό έτοιμο να περάσει καλά.

Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που κρατάς το έργο αυτό του Βαγγέλη και της Βερόνικας (βινύλιο ή cd) στο χέρι.

 

Ο Βαγγέλης Κορακάκης είναι αληθινός ποιητής του τραγουδιού. Όπως γινόταν στον τόπο αυτό από πάντα, γράφει μαζί, μουσική και στίχο. Πουθενά στο έργο του δε θα βρεις εκζήτηση, έπαρση, εκβίαση του αισθήματος. Θα βρεις ένα σπάνιο αίσθημα, ένα κρυμμένο ύψος, μια ανθρώπινη αγκαλιά.

Το μεγαλείο και η αξία έρχονται στο μυαλό σου αναπόφευκτα μετά, όταν συνειδητοποιείς τι άκουσες.

Στοιχεία που αυτόματα, ως εκ της φύσεως της περιέχει και η Βερόνικα Δαβάκη 

Ο Βαγγέλης Κορακάκης, με το αδιάψευστο κριτήριο του λαϊκού συνθέτη και ποιητή, επέλεξε την τραγουδίστρια που έχει με αυτόν τις ίδιες αναλογίες παράδοσης και λογιότητας, αθωότητας και τεχνικής, για να της αναθέσει έναν κύκλο τραγουδιών του με μεγάλη πυκνότητα αλήθειας, σεμνότητας και πρωτοτυπίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, εδώ ως ενορχηστρωτής, υπηρέτησε το όραμα του Βαγγέλη Κορακάκη και ως συνθέτη και ως ποιητή. Άλλο τόσο επιχείρησε να περιβάλλει την ερμηνευτική και ηχοχρωματική προσωπικότητα της Βερόνικας Δαβάκη με μια ενορχήστρωση που ήδη θα την υπαινίσσεται και θα την περιβάλλει στις αρμονικές της.

Έτσι οραματίσθηκε τον μουσικό χώρο όπου θα άνθιζαν οι δύο μοναδικότητες των δημιουργών του, παντρεμένες με την προοπτική μιας σπάνιας παράδοσης: του Ρεμπέτικου, του Λαϊκού και του Έντεχνου.

Ακούγοντας την «Λαϊκή Απογευματινή» του Βαγγέλη Κορακάκη και της Βερόνικας Δαβάκη θέλουμε να συντελείται μέσα σας το ανάλογο, το αναίτιο θαύμα: “Nαι, είναι ωραίο το ελληνικό τραγούδι, δεν θα το άλλαζα ποτέ και για τίποτε άλλο. Σαν την ζωή μας, την αληθινή ζωή μας».

 

Έπαιξαν οι μουσικοί:

 

Φλάουτο: Μαριλένα Δωρή

Όμποε - Αγγλικό Κόρνο: Τίνα Δεσύλλα

Κλαρινέτο : Νικόλ Πέππα

Γαλλικό Κόρνο: Αντώνης Λαγός

Τρομπέτα: Σπύρος Αρκούδης

Τρομπόνι: Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος

Κρουστά:  Δημήτρης Κοντός

Drums: Θάνος Μιχαηλίδης

Μπουζούκι - Τζουρά - Μπαγλαμά: Βασίλης Κορακάκης

Ακουστική Κιθάρα - Μπάντζο: Ευριπίδης Ζεμενίδης

Κλασική Κιθάρα:  Χρυσόστομος Καραντωνίου

Μαντολίνο: Γιώργος Γουμενάκης 

Ακορντεόν: Ντίνος Χατζηιορδάνου

Πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ

Βιολί: Σέρτζιου Ναστάζα

Τσέλλο: Ρενάτο Ρίπο

Μπάσο ηλεκτρικό- Κόντρα Μπάσο:  Παρασκευάς Κίτσος

 

Δεύτερες Φωνές: 

Βαγγέλης ΚορακάκηςΒασίλης Κορακάκης, Γιώργος Φλωράκης

 

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Antart, στην ιστορική αίθουσα ηχογραφήσεων μουσικής και μιξάζ ταινιών της Φίνος Φίλμς (και αργοτερα étalonage και εμφανιστήρια του μεγάλου Γιώργου Στάμου). Ηχογραφήθηκε με την παλαιά μέθοδο, ήτοι όλοι οι μουσικοί ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο και με διεύθυνση ορχήστρας.

Η ηχογράφηση των φωνών, η τελική επεξεργασία και οι μίξεις  έγιναν στα CITY Studios από τους  Γιάννη Λαμπρόπουλο και Νίκο Παππά.

 

Mastering : Γιάννης Λαμπρόπουλος

Εικαστικό εξωφύλλου: Σπύρος Αγγελόπουλος

Σχεδιασμός μακέτας: Μανόλης Σπορίδης

 

Παραγωγή: Το Ελληνικό Σχέδιο για την ARIONA

Διανομή: Panik Records

 

Track list

1. Αν είχα λέει

2. Απόψε έκλαψα πικρά

3. Η φλόγα κρύβει βάσανο

4. Μικρό μου αγγελούδι

5. Στη λύπης το φως

6. Κάπου φυσούσε

7. Μα ήταν όνειρο

8. Έρημος γυαλός

9. Στερνό καντήλι