Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Στις κάλπες για Ευρωβουλή Περιφέρεια και Δήμους την Κυριακή

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η προεκλογική δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων για τις ευρωεκλογές και των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοκητικών εκλογών. Οι κάλπες για την έναρξη της ψηφοφορίας θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν, για να αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων, στις 7 το απόγευμα. Οι εκλογείς θα πρέπει να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, έχοντας μαζί τους την ταυτότητά τους (ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το βιβλιάριο υγείας) και θα ψηφίσουν σε ξεχωριστές κάλπες για τις ευρωεκλογές, την Περιφέρεια και τον Δήμο που ανήκουν. Στο ευρωψηφοδέλτιο μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για τους Δήμους και την Περιφέρεια δεν χρειάζονται σταυρούς. Καθ΄ όλο το διάστημα της ψηφοφορίας οι υπηρεσίες των Δήμων και τα τμήματα ταυτοτήτων της Αστυνομίας θα είναι ανοιχτά, προκειμένου να διευκολύνουν όσους εκλογείς έχουν από λάθος παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους ή όσους έχουν χάσει τις ταυτότητές τους.



Τατούλης κατά ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το διαγωνισμό

διαχείρισης των απορριμμάτων

Με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα βάζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με αφορμή το προχθεσινά ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» και της «Αυγής» για την εξέλιξη του διαγωνισμού ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας σε ιδιωτικές εταιρίες. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο διαγωνισμός είναι απόλυτα συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δημοσιοποιεί έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι ενστάσεις που υποβλήθηκαν στα ευρωπαϊκά όργανα έχουν απορριφθεί. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τατούλης τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εμφανίζεται εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων διακυβεύοντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για δικά της πρόσκαιρα κομματικά οφέλη». Στη συνέχεια αναφέρεται στα δημοσιεύματα και σημειώνει ότι στην επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (την οποία δίδει στη δημοσιότητα), αναφέρεται «ρητά και κατηγορηματικά ότι το αρμόδιο θεσμικό όργανο της Ευρώπης δεν μπορεί να εντοπίσει καμία παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο εν λόγω έργο και ότι απορρίπτει ρητά και κατηγορηματικά την ένσταση που υποβλήθηκε». Τονίζει επίσης ότι το επίσημο έγγραφο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το τέλος Μαρτίου, γεγονός που εγείρει απορίες σχετικά με την σκόπιμη ή μη απόκρυψή του από την κοινή γνώμη με προφανή στόχο την παραπληροφόρηση των πολιτών.



Ν. Πατσαρίνος: Κρύβουν την αλήθεια για τα απορρίμματα

«Απίστευτες» χαρακτηρίζει τις απαντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, σχετικά με τους χειρισμούς του διαγωνισμού για ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας με το συνδυασμό Βουδούρη, Νίκος Πατσαρίνος. Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε θέσει το θέμα πολλές φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών και ακόμη περιμένει την απάντηση. Σημειώνει επίσης ότι η απάντηση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καταγγελίες έχει δοθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 και την έκρυβαν.

Επιμένουν να κρύβουν την αλήθεια, συνεχίζει ο κ. Πατσαρίνος και αναφέρει ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αναμενόταν να έχει γίνει από το Υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, εδώ και δυο μήνες, ενώ η χρηματοδότηση των 10 εκ. ευρώ για τα απορρίμματα έγινε «καπνός» και τώρα ακολουθεί και αυτή των 68 εκ. ευρώ και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το έργο των εγκαταστάσεων που θα ξεκίναγε από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους.

Δεν λένε κουβέντα για τη συγκεκριμένη καταγγελία περί ¨ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων¨ και για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και κρύβουν τις αλήθειες και τις μεγάλες επιπτώσεις που έχει αυτός ο διαγωνισμός, εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα, στην τσέπη του πολίτη, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καταλήγει ο κ. Πατσαρίνος.



Απέναντι στο πελατειακό πολιτικό σύστημα

η «Πελοπόννησος Οικολογική»

Ευχαριστίες προς τους πολίτες, που ψήφισαν την παράταξή της «Πελοπόννησος Οικολογική» απευθύνει η υποψήφια περιφερειάρχης Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Στη δήλωσή της η κα Λυμπεροπούλου τονίζει:

«Οι δυσκολίες που συναντήσαμε ήταν τεράστιες, όμως αντιπαλέψαμε ένα σύστημα και τους μηχανισμούς του, που μοναδικό σκοπό είχε και έχει την πολιτική του επιβίωση. Αντέξαμε, ξεπεράσαμε τα εμπόδια και νικήσαμε γιατί κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της συνειδητής ψήφου των Πελοποννησίων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε , δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πετύχαμε έναν αληθινό άθλο. Στα επόμενα πέντε χρόνια θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθούμε στην εντολή σας και σας ζητάμε να είσαστε κοντά μας συμμέτοχοι στην παράταξη , δραστήριοι στις τοπικές κοινωνίες . Όλοι μαζί ας αντιταχτούμε για άλλη μια φορά σε ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα και ας υπερασπιστούμε τις αρχές της πολιτικής οικολογίας».



Συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις ευρωεκλογές

Συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, οργανώνει σήμερα στις 8 το βράδυ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ομιλητής τα είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κίμων Γαστεράτος..



Βουδούρης – Πατσαρίνος επισκέφθηκαν το μητροπολίτη

Συνάντηση με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο είχαν χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Νίκος Πατσαρίνος. Σε ανακοίνωση του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» αναφέρεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνική κατάσταση που βιώνουν οι Μεσσήνιοι. Ο μητροπολίτης ανέφερε το κοινωνικό έργο που προσφέρει η Εκκλησία σε αυτή τη δύσκολη φάση της οικονομικής κρίσης.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης επεσήμανε ότι για την παράταξή του «είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας σε κάθε νομό, μιας δομής που θα στηρίζει τους πολίτες, τις ευπαθείς ομάδες, σε θέματα υγείας και κοινωνικής υποστήριξης, αλλά θα υποστηρίζει και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, σε νομικά θέματα όταν πέφτουν στα γρανάζια των τραπεζών, της εφορίας και της γραφειοκρατίας». Τόνισε επίσης ότι η πολιτεία «πρέπει να είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια κοινωνικού έργου με εθελοντική προσφορά, όπως αυτό της Εκκλησίας αλλά και ανεξάρτητων οργανώσεων πολιτών».



Τατούλης – Βουδούρης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Για το αξίωμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή, ο Πέτρος Τατούλης και ο Οδυσσέας Βουδούρης. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο κ. Τατούλης ήρθε πρώτος με ποσοστό 43,18% και ο κ. Βουδούρης δεύτερος με ποσοστό 15,70%.



Επαναληπτικές σε 4 Δήμους της Μεσσηνίας

Οκτώ υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, για το αξίωμα του δημάρχου, σε 4 Δήμους της Μεσσηνίας. Στο Δήμο Δυτικής Μάνης αντίπαλοι είναι oΔημήτρης Γιαννημάρας και ο Γιάννης Μαραμπέας, στο Δήμο Μεσσήνης ο Στάθης Αναστασόπουλος και ο Γιώργος Τσώνης, στο Δήμο Οιχαλίας ο Αριστείδης Σταθόπουλος και η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και στο Δήμο Τριφυλίας ο Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Στάθης Ανδρινόπουλος.



Δ. Σαμπαζιώτης: Προτείνει ψήφο κατά συνείδηση στο Δήμο Μεσσήνης

Να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στις επαναληπτικές εκλογές, προτείνει σε όσους τον υποστήριξαν στον πρώτο γύρο για το Δήμο Μεσσήνης, ο υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Στη δήλωσή του ο κ. Σαμπαζιώτης, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έλαβε το 20,23% των ψήφων, τονίζει:

«Στις επαναληπτικές εκλογές, όσοι μετείχαν και όσοι στήριξαν τη "Συμμαχία των Πολιτών" είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά συνείδηση. Σε ό,τι με αφορά ως βουλευτής της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, στηρίζω, όπως πάντα, με όλες μου τις δυνάμεις, τον αγώνα και τις επιλογές του κόμματός μου».



Διεθνές συνέδριο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα

«Κοινωνικές αξίες στην Ελληνική Γραμματεία, από την Αρχαϊκή ως τη Βυζαντινή περίοδο» είναι τα θέμα Διεθνούς Συνεδρίου, που οργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, από 27 μέχρι 31 Μαΐου, με ομιλητές πολλούς Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου. Η ειδική τιμητική εκδήλωση για την κα Ξανθάκη – Καραμάνου θα γίνει στις 30 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα.



Έκθεση φωτογραφιών από τα πειράματα του CERN

Έκθεση φωτογραφίας από τα πειράματα του CERN λειτουργεί μέχρι τις 30 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής CERN και ο Δήμος. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων, με περίμετρο 27 χιλιομέτρων και τα πειράματα που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 5 μέχρι τις 9 μ.μ.



Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος ο καιρός σήμερα

Αίθριο καιρό προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54