Αφύλαχτη Διάβαση απόψε 8 με 10 το βράδυ: Οι γητειές της Κρήτης και ένα λαογραφικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015, 8 με 10 το βράδυ

στους 106,7  στην Αττική, στους 97,3 στη Βοιωτία, τη Φωκίδα, και τη Βόρεια Πελοπόννησο,  από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας στους 96,5 και στα Χανιά στους 1134 χιλιόκυκλους στα μεσαία

Παραγωγή – δημοσιογραφική επιμέλεια – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Η “Αφύλαχτη Διάβαση” πραγματοποιεί ένα ταξίδι στη λαογραφία της Κρήτης και ιδιαίτερα της Ανατολικής, μέσα από τις γητειές που περνούν από γενιά σε γενιά και διασώζονται αναλλοίωτες στον χρόνο.

Γητειές για τον έρωτα, γητειές για τις αρρώστιες. Οι γητειές ή αλλιώς “επωδές” αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στον χώρο του λαϊκού πολιτισμού. Ως κείμενα, πεζά ή ποιητικά, με αποτροπαϊκό ή θεραπευτικό χαρακτήρα συνοδεύονται από δρώμενα τελετουργικού τύπου ή και από μαγικού χαρακτήρα αντικείμενα και κινούνται ανάμεσα στη μαγεία, στη θεραπευτική, στη δεισιδαιμονία και στη λατρεία. Παραδίδονται πάντοτε προφορικά από γενιά σε γενιά, διατηρώντας έτσι μια παράδοση που έρχεται πριν ακόμη από τη χρήση της γραφής. Για τον λόγο αυτό και ο έμμετρος χαρακτήρας τους, ο οποίος βοηθά στην απομνημόνευσή τους.

Ο Θωμάς Σίδερης φιλοξενεί στο στούντιο της ERTopen τον δάσκαλο και συγγραφέα Σταύρο Χριστοδουλάκη και ταξιδεύουν τους ακροατές στον χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και στον χώρο, σε όλη τη θαλάσσια λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.







Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54