ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΚΗΣ / Επιβάλλεται να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο προορισμό Τουρισμού Υγείας - Ευεξίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΚΗΣ
Καθηγητής Δερματολογίας ΔΠΘ - Καθηγητής Αισθητικής Ιατρικής Παν. Camerino – Νομικός - Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής - Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής – Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών - π. Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας – π. Γεν. Γραμ. Υπουργείου Παιδείας – Αντιπρύτανης ΔΠΘ- Πολιτευτής

Επιβάλλεται να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο προορισμό Τουρισμού Υγείας - Ευεξίας
Την ανάγκη της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων για την ανάδειξη της χώρας μας σε προορισμό Τουρισμού Υγείας, με στόχο την αναγέννηση της οικονομίας της χώρας και τον επαναπατρισμό του ιατρικού δυναμικού, τονίζει ο Kαθηγητής Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό παίζει και ο Ιαματικός Τουρισμός, για την ανάπτυξη του οποίου ο κ. Κουσκούκης επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της χώρας και της ανάπτυξης εκεί υποδομών παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και με απώτερο στόχο την «καθιέρωση του τουρισμού των τεσσάρων εποχών».

Κύριε Καθηγητά, είστε Πρόεδρος της Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. Πείτε μας ποιοι είναι οι σκοποί της Ακαδημίας. 
Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρυχθεί παγκοσμίως σε κορυφαίο προορισμό τουρισμού υγείας, ο οποίος εμπεριέχει τον Ιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Υγείας. Κυρίαρχο μέλημα και όραμά μου είναι η άμεση και διαδραστική συνεργασία σε συντεταγμένη πορεία με όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν επαρκούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και ειδικότερα του Ιαματικού και της Ευεξίας ως διεθνούς προορισμού.
Τα Ιδρυτικά Μέλη και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής είναι καταξιωμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους και εμβέλειας, προερχόμενες από τον χώρο των Επιστημών Υγείας, με εμπειρία και καινοτόμες ιδέες για την υλοποίηση των στόχων της Ακαδημίας, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα της ψηφιακής τεχνολογίας και συμμετέχοντας σε διεθνείς διοργανώσεις, για να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο ευεξίας, ευζωίας και μακροζωίας με θετικό πρόσημο στην οικονομική αναγέννηση της χώρας μας.
Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μπορούμε να προσελκύσουμε ασθενείς, τουρίστες υψηλού επιπέδου κι έτσι να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες ιατρούς, αντικαθιστώντας το brain drain με το brain gain, καθόσο η αύξηση ασθενών θα επιβάλει τον επαναπατρισμό ιατρικού δυναμικού.
Βασικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών είναι και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με τις σύγχρονες εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας (VR) και της τεχνητής νοημοσύνης (ΙΤ).

Ποια είναι τα οφέλη της ιαματικής υδροθεραπείας και της θαλασσοθεραπείας. Πόσο συμβάλουν στην πρόληψη και ποιες είναι οι θεραπευτικές τους μορφές. 
Η Ιαματική Ιατρική μέχρι σήμερα είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια όμως της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, της μηχανικής και ειδικότερα της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων αναδείχθηκε ως μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στο πλαίσιο της Κλασικής Ιατρικής.
Οι θεραπευτικές δράσεις της Ιαματικής Ιατρικής αφορούν παθήσεις του μυοσκελετικού, του νευρικού, του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του αιμοποιητικού, του γαστρεντερικού, του ουρολογικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους περιλαμβάνουν την Ιαματική Υδροθεραπεία, την Ποσιθεραπεία, την Εισπνοθεραπεία, την Πηλοθεραπεία, την Θαλασσοθεραπεία, τη Σπηλαιοθεραπεία και την Βιομετεωρολογική Θεραπεία και εφαρμόζονται σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους (medispa) με τη βοήθεια ιατρικού προσωπικού.

Η σκέψη ότι η Ιαματική Ιατρική αφορά μόνο την τρίτη ηλικία ευτυχώς παραμερίζεται,  πώς όμως θα καλλιεργήσουμε την κουλτούρα του θερμαλισμού;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση επιστροφής στα φυσικά θεραπευτικά μέσα για τη φροντίδα της σωματικής, πνευματικής και της ψυχικής υγείας. Η τάση αυτή, στάση ζωής στις βιομηχανικές μεγαλουπόλεις, οδηγεί σε μια στροφή προς τον θεραπευτικό τουρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται σημαντικές λουτροπόλεις, στις οποίες υλοποιούνται εξειδικευμένα τουριστικά προγράμματα για ασθενείς αλλά και υγιείς για πρόληψη και συντήρηση της νεανικότητας στο πλαίσιο της μακροζωίας και ευζωίας.
Στην  άνθηση του ιαματικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, και η χώρα μας πλέον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή εξειδικευμένων τουριστικών προσφορών από πλήθος ιαματικών πηγών με εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες σε ευνοϊκότατες κλιματολογικές συνθήκες που συνδυάζονται άνετα με διακοπές. Αυτά τα νέου τύπου τουριστικά πακέτα δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους (baby boomers), αλλά και νέους, δηλαδή όλες τις ηλικίες καθώς και σε παιδιά στα οποία γίνονται προληπτικά ρινικές πλύσεις που γίνονται με στόχο τη ρευστοποίηση και αποβολή της ρινικής βλέννας από την ευσταχιανή σάλπιγγα προς αποφυγήν της ρινικής κώφωσης.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της Ιαματικής Ιατρικής;
Η ίδρυση της Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής με την διοργάνωση έξι πανελλήνιων συνεδρίων και τριών παγκοσμίων συνεδρίων και πολλών διημερίδων και σεμιναρίων αναβίωσε και καθιέρωσε την Ιαματική Ιατρική στον διεθνή χώρο. Η Ακαδημία έλαβε μέρος και στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ιαματικής Ιατρικής το 2015, όπου αναρτήθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία και ο υποφαινόμενος προτάθηκε ως Σύμβουλος της Ιαματικής Ιατρικής της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα τα οποία δίδει το έγγραφο του WHO, που ζητά τη συνεπικουρία μας στη συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση της ψωρίασης, ασθένειας δυσίατης, με πολλές επιπλοκές και ψυχολογική επιβάρυνση. Στους ασθενείς αυτούς, που ανέρχονται παγκοσμίως στα 100 εκατομμύρια, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά, λόγω της ιαματικής θεραπείας, της πηλοθεραπείας, της βιοκλιματοθεραπείας και της εξαιρετικής της ηλιοφάνειας. 


Η χώρα μας διαθέτει 750 ιαματικές πηγές. Πόσο σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου θησαυρού και τι πρέπει να γίνει;
Η Ελλάδα διαθέτει 750 ιαματικές πηγές ως αναβλύσεις, από τις οποίες οι 126 είναι ενεργές και έχουν αναγνωριστεί μόνο 82.
Η χώρα μας όμως έχει και μια τεράστια ακτογραμμή, όπου μπορούν να αναπτυχθούν απεριόριστα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας, ικανά να προσφέρουν θεραπείες Ιαματικής Ιατρικής. Επιβάλλεται η χάραξη νέας στρατηγικής από την Πολιτεία, αφενός για την επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής των νόμων, αφετέρου για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης με στόχο την προώθηση και καθιέρωση του τουρισμού των τεσσάρων εποχών.
Το Υπουργείο Τουρισμού μετά την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τις προδιαγραφές λειτουργίας των Κέντρων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας έχει δρομολογήσει μαζί με χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ πρέπει να προβεί στην έκδοση του Π.Δ. για την προστασία των ιαματικών πηγών και στην εκπόνηση νέου χωροταξικού σχεδιασμού για να επιτευχθεί η πολυπόθητη και πολλά υποσχόμενη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιβάλλεται επίσης η πανεπιστημιακή καταξίωση της Συμπληρωματικής Ιατρικής με την ένταξή της υπό μορφή επιλεγομένου μαθήματος στην προπτυχιακή εκπαίδευση, αλλά και με την ένταξή της ως εξειδίκευση καθώς και στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση, με τη μορφή ΜΠΣ και Ε-Learning.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον Τουρισμό Υγείας;
Υπάρχουν οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα. Η φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα, η έντονη διαφοροποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, ο τρόπος ζωής και διατροφής των κατοίκων της πατρίδας μας αποτελούν ορισμένα μόνο παραδείγματα. Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Τουρισμός Υγείας έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να σημάνει έναν μεγάλο κύκλο εργασιών που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση της οικονομίας. 

Τι έσοδα θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα η αξιοποίηση του σύνθετου τουριστικού προϊόντος του Τουρισμού Υγείας;
Η χώρα μας διεκδικεί με αξιώσεις ένα σημαντικό κομμάτι από την αγορά του Ιατρικού Τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα κατέχει μόλις το 3% του Ιατρικού Τουρισμού, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.
Η νέα άνθηση του τουρισμού υγείας στα 830 εκατ. ταξιδιωτών υγείας διεθνώς επιβάλλει στη χώρα μας την ανάγκη να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς από τα 4.1 εκατ. με τζίρο 60 δις. ετησίως με άνοδο 6,5% το 2022 και με αυξητική τάση, ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του τουρισμού ευεξίας προσεγγίζει τα 4,32 δις. δολάρια σύμφωνα με το Global Wellness Institute, από τα 3.2 τρις. συνολικά έσοδα του τουρισμού.
Οι τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο Ιατρικός Τουρισμός στη χώρα μας είναι η περίθαλψη, νοσηλεία και η αποκατάσταση χειρουργικών και παθολογικών παθήσεων με αιχμή του δόρατος την εξωσωματική γονιμοποίηση λόγων ευνοϊκών νομικών συνθηκών, η αιμοκάθαρση, η αισθητική δερματολογία και η πλαστική χειρουργική, η οφθαλμολογία κ.α.
150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, με αισιόδοξο τζίρο 1 δις. €, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των ξένων από τα ασφαλιστικά τους ταμεία σε θερμαλιστικά κέντρα ιαματικής (Health Resort), σε συνδυασμό πάντα με όλες τις εναλλακτικές μορφές του θεματικού τουρισμού, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.
Οι ιαματικές θεραπείες επαναλαμβάνονται ανά έξι μήνες και για 21 ημέρες, καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικά repeaters και επί πρόσθετα και με τους συνοδούς τους και συνήθως ανωτέρου εισοδηματικού επιπέδου για να έχουμε ποιοτικό και όχι μαζικό τουρισμό τεσσάρων εποχών.

Είστε Πρόεδρος της Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής. Πώς συνδυάζονται οι αρχές και οι στόχοι αυτών των Ακαδημιών; 
Η διά βίου ενασχόλησή μου με την Ιαματική Ιατρική αποτελεί τη δεύτερή μου φύση ως κλασικού ιατρού και συνάδει απόλυτα με την ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη για την εφαρμογή των συμπληρωματικών θεραπευτικών μεθόδων με ιαματικούς φυσικούς πόρους, τη βοτανοθεραπεία και τη βιομετεωρολογική θεραπεία για την αποκατάσταση, πρόληψη και διατήρηση της σωματικής, της ψυχικής και της πνευματικής υγείας.
Είμαι υπέρμαχος της Ιαματικής Ιατρικής και της βιοενεργειακής κινέζικης ιατρικής, που απηχούν ολιστικές απόψεις και αλληλεπιδρούν με τις αρχές τις παραδοσιακής κινεζικής και συμπληρωματικής ιατρικής, ενώ είμαι και θιασώτης της βιωματικής εκπαίδευσης.
Ασχολούμαι με τις συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους πολλά χρόνια, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά, προσπαθώντας να αναδείξω την αξία τους στην Ιπποκράτεια και Κινέζικη Ιατρική, ώστε οι γιατροί να βοηθούν τους ασθενείς τους και με συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους, πάντα υπό το πρίσμα της Κλασικής Ιατρικής, η οποία είναι μοναδική και ενιαία.

 Ως Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, αναλύστε τις απόψεις σας για την ίδρυση αυτού του Παγκόσμιου Φορέα Τουρισμού Υγείας.
Κατ’ αρχάς επιβραβεύω ως ύψιστη επιτυχία τη σύλληψη της ιδέας και την πρωτοβουλία της υλοποίησης του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών καθώς και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας από τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, Πρόεδρο του ΙΣΑ και της Elitour, καθώς θεωρώ επιτακτική την ανάγκη απόλυτης σύμπλευσης όλων των stakeholders με τη χαραχθείσα εθνική στρατηγική του.
Η δυναμική του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών αποτυπώθηκε στη διοργάνωση των συνεδρίων του σε Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Αυστραλία και καταγράφηκε στη μνήμη των ενδιαφερομένων επιστημόνων και επιχειρηματιών ως πρεσβευτών του Ελληνικού πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος.
Επιβάλλεται να συνδράμουμε όλοι με σταθερά και ουσιαστικά βήματα και με αμοιβαίο σεβασμό, ώστε η Ελλάδα να προβάλλεται ολοκληρωμένα και στοχευμένα για να αποκτήσει ισχυρό brand name για τον Τουρισμό Υγείας στον παγκόσμιο χάρτη της νέας αυτής αγοράς. Το γεγονός αυτό αποτελεί αντικειμενικό στόχο της Elitour με τη στοχευμένη πολιτική σε συνεργασία με την Enterprise Greece και την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων (E.B.R.D) για την προβολή της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Είστε συγγραφέας 12 βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Τουρισμός Υγείας – Ιαματικός Τουρισμός – Θερμαλισμός, Προοπτικές ανάπτυξης του Θερμαλισμού στην Ελλάδα» και του συγγράμματος «Ιαματική Ιατρική – Συμπληρωματικές Θεραπείες». Μιλήστε μας για αυτά.
Σκοπός της συγγραφής του βιβλίου «Τουρισμός Υγείας – Ιαματικός Τουρισμός – Θερμαλισμός, Προοπτικές ανάπτυξης του Θερμαλισμού στην Ελλάδα» υπήρξε η ανάγκη προσδιορισμού του φαινομένου του Τουρισμού Yγείας και η διεξοδικότερη ανάλυση των ζητημάτων που σχετίζονται αφενός με τον Ιαματικό Τουρισμό - Θερμαλισμό και αφετέρου με τον Ιατρικό Τουρισμό, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις ενδεδειγμένες χρήσεις των ιαματικών φυσικών πόρων, την παρουσίαση των κυριότερων χημικών στοιχείων που περιέχονται στα μεταλλικά νερά και όλες τις σύγχρονες μορφές υδροθεραπείας. 
Το σύγγραμμα «Ιαματική Ιατρική – Συμπληρωματικές Θεραπείες» έγινε με τη συνεργασία καθηγητών και έγκριτων και καταξιωμένων ιατρών πολλών ειδικοτήτων, με την επιστημονική τεκμηρίωση της μηχανικής, θερμικής, χημικής, βιολογικής και ανοσολογικής δράσης των εμπεριεχομένων στους ιαματικούς φυσικούς πόρους ιχνοστοιχείων.

 Είστε και πτυχιούχος Νομικής. Πείτε μας πώς ταιριάζουν αυτές οι ειδικότητες;
Σπούδασα Nομική στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1974-78 γιατί ήθελα να είμαι ενεργός και καλά πληροφορημένος πολίτης με γνώσεις που με βοήθησαν αργότερα στην πολιτική μου καριέρα ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, ως Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ως υποψηφίου Βουλευτή. Τις εμπειρίες αυτές αξιοποιώ στις δύο Ακαδημίες όπου εξελέγην Πρόεδρος καθόσο απαιτούνται ειδικότερες γνώσεις για τα γνωστικά αντικείμενα των προσφάτως αναγνωρισμένων γνωστικών αντικειμένων της ιαματικής ιατρικής Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Υγείας ΑΔΑ..Ψ716465ΦΥΟ-Γ94/14-12-22 και κινέζικης ιατρικής ΑΔΑ..9ΒΤΔ465ΘΥΟ-ΠΚΘ/14-10-22.  

 Τι θα προτείνατε για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα; 
Προτείνω συγκεκριμένες δράσεις και στρατηγικές ανάπτυξης:
Να καθοριστεί εθνική στρατηγική για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά του Τουρισμού Υγείας.
Να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand και φήμη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού Τουρισμού Υγείας.
Να καθιερωθούν σύγχρονες πρακτικές στη διασφάλιση ποιότητας, στην αδειοδότηση και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
Να αξιοποιηθούν τα διεθνή δίκτυα και να προσεγγιστούν ασφαλιστικά ταμεία για την προσέλκυση ασθενών.
Να αναπτυχθεί το μητρώο ιαματικών πηγών.
Να εκδοθεί Π.Δ. για καθορισμό ζωνών προστασίας των ιαματικών φυσικών πόρων. 
Να καθιερωθούν κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των Medispa σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. 
Να καθοριστεί φορέας πιστοποίησης ISO. 
Να υπάρξουν προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης προσωπικού με τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, ο ΙΣΑ, το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και η Elitour θα πρέπει να συνεχίσουν τις σημαντικές δράσεις και επαφές με την απανταχού ελληνική ομογένεια, με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως διεθνώς αναγνωρισμένο προορισμό Ιατρικού Τουρισμού Υγείας, με αδιαμφισβήτητα οφέλη από την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Κύριε καθηγητά, ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιο είναι το όραμά σας από την πολυετή σας εμπειρία ως Δασκάλου και Πολιτευτή;
Στόχος μου είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο προορισμό Τουρισμού Υγείας, 12 μήνες το χρόνο, και να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα σε μια χώρα που δοκιμάζεται από μια τεράστια οικονομική και πανδημική κρίση.

Όραμά μου είναι να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε διεθνώς, εμείς οι Έλληνες Ιατροί που έχουμε στο DNA μας την Ιατρική ως απόγονοι του Ιπποκράτη, το «ωφελείν, μη βλάπτειν», όπως περιγράφουμε στο πρόσφατο σύγγραμμα «Από τον Ιπποκράτη στον Ασκληπιό και επέκεινα». Αυτό το αξίωμα ακράδαντα πιστεύω και διακονώ, παράλληλα με το δόγμα της μακροζωίας και της ευζωίας, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές του Meditation και όχι μόνο του Medication, στο εξαίρετο και μοναδικό βιοκλίμα της Ελλάδας, με συνεργατικά σχήματα Medical Tourism Clusters και Thermal Clusters αντιγήρανσης και πρόληψης. 
Πρέπει να καταστήσουμε τη χώρα μας παγκόσμιο Health Resort και MediSpa, δίνοντας υψηλή προστιθέμενη αξία στο σύνθετο τουριστικό προϊόν. Θεωρώ τέλος ότι πρέπει να ζούμε και όχι απλά να υπάρχουμε, το σήμερα αξίζει 2 αύριο και να συνεργαζόμαστε με άτομα που είναι πομποί και δέκτες συγχρόνως ιδεών και βιοενέργειας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το «Think and do tank» και όχι απλά το «Think tank» σκεπτόμενος πάντα ότι οι άνθρωποι αναδεικνύονται δια μέσου των έργων τους ως μία συνέκφραση όλων των προσπαθειών τους υπό την αλουγρίδα του οικουμενικού πνεύματος.