REUTERS/STRINGER/IRAQ

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο των ανταρτών παραμένει η Φαλούτζα

Συνεχίζονται οι μάχες των ανδρών της  αστυνομίας σε συνεργασία με μέλη των τοπικών φυλών, εναντίων ομάδων ανταρτών που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και έχουν καταλάβει τη Φαλούτζα.

 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν την Παρασκευή δύο συνοικίες του Ραμάντι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πάρουν τη Φαλούτζα η οποία απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Οι άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)» κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τη Φαλούτζα και πολλές συνοικίες του Ραμάντι, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια οργάνωση η οποία συνδέεται με τη Αλ Κάιντα θέτει υπό τον έλεγχό της αστικές περιοχές μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι τοπικές φυλές και η αστυνομία κατάφεραν να ανακαταλάβουν τις συνοικίες Μαλάαμπ και Φούρσαν στο Ράμαντι, όπως ανέφερε ο διοικητής μιας τοπικής πολιτοφυλακής, ο Μοχάμεντ Χάμις Άμπου Ρίσα. Σύμφωνα με τον ίδιο το ΙΚΙΛ ελέγχει πλέον «μόνο το 10% του Ραμάντι».

Στη Φαλούτζα ο θρησκευτικός ηγέτης Αμπντουλχαμίντ Τζάντουα κάλεσε τους τοπικούς αρχηγούς των φυλών να παρέμβουν για να βρεθεί μια λύση, προειδοποιώντας όμως την κυβέρνηση να μην στείλει στρατό για να πολεμήσει μέσα στις πόλεις.

Τις τελευταίες ημέρες ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι λόγω του αποκλεισμού της Φαλούτζα και των περιχώρων της από τις κυβερνητικές δυνάμεις παρουσιάζονται ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα. Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο του Ιράκ, εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή περισσότερες από 13.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές επαρχίες

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54