Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας  5/6/2014


ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σύλληψη 47χρονου για παιδική πορνογραφία
Συνελήφθη την Τρίτη το μεσημέρι, στη Λάρισα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλίας, ένας 47χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων.
Όπως προέκυψε ο 47χρονος, κατά το τελευταίο 6μηνο, δημιουργώντας προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης « facebook » υποδυόμενος 19χρονο, προσέγγιζε και συνομιλούσε διαδικτυακά και τηλεφωνικά με ανήλικες κοπέλες.
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας αυτής, αφού τις έπειθε να του εκμυστηρευτούν προσωπικά τους στοιχεία, αρχικά ζητούσε εκβιαστικά να του στείλουν φωτογραφίες τους με άσεμνο περιεχόμενο για να μην βλάψει συγγενικά τους πρόσωπα.
Στη συνέχεια υπό την απειλή ότι θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες αυτές στο διαδίκτυο, τις εξανάγκαζε να του αποστείλουν και άλλες φωτογραφίες τους με παρόμοιο περιεχόμενο.
Από την κατοχή του 47χρονου κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε για την πρόσβασή του στο διαδίκτυο και την τηλεφωνική επικοινωνία του με τις ανήλικες, στο οποίο βρέθηκαν αποθηκευμένα αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μπλόκο στην πώληση προϊόντων μέσω των κινημάτων πολιτών
Στην πόλη μας θα βρεθούν σήμερα εκπρόσωποι κινημάτων πολιτών από Βέροια, Αλεξάνδρεια, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Λαμία κ.α. καθώς και παραγωγών για τον νέο νόμο που απαγορεύει ουσιαστικά στους παραγωγούς την πώληση των προϊόντων είτε μέσω των κινημάτων, είτε προσωπικά από τους ίδιους ωθώντας τους ουσιαστικά μόνο στους χονδρέμπορους. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τον υπό ψήφιση νόμο για την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων είναι η χαριστική βολή στην προσπάθεια του παραγωγού για την επιβίωσή του. Η συνάντηση θα γίνει στη Στέγη Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας (Παναγούλη 37 & Μανδηλαρά).

Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 9 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Προσλήψεις στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσα από τα τρέχοντα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
«Η αύξηση της απασχόλησης στην ύπαιθρο και η σταθερή αύξηση των εξαγωγών την περίοδο 2010-2013 είναι ενδεικτικά της δυναμικής της ελληνικής γεωργίας και αλιείας. Είναι από τους λίγους τομείς, όπως και ο τουρισμός, που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν τώρα και στην πράξη με μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας.
Ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί κομβικό σημείο στο στρατηγικό σχεδιασμό για μια βιώσιμη γεωργία. Η γεωργία σήμερα πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που τίθενται, όπως η επισιτιστική επάρκεια, η οικονομική βιωσιμότητα, η ορθή διαχείριση των πόρων, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, οι διατροφικές ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών. Ο μοναδικός τρόπος, προκειμένου να ανταποκριθεί η γεωργία μας στις παραπάνω προκλήσεις είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία από όλες τις επιστήμες και τα γνωστικά πεδία».
Για την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της γνώσης, της εκπαίδευσης, της πιστοποίησης κτλ., του γάλακτος και του κρέατος όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης, σύντομα αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την ομπρέλα του οποίου έχει τεθεί η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Προς εξυπηρέτηση των ερευνητικών αναγκών για την ικανοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη γεωργία, όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίστηκε η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού του Οργανισμού, που από 400 άτομα έφτασε σήμερα στα 93. «Δε μπορούμε να πάμε στην έρευνα και στην καινοτομία χωρίς νέους ανθρώπους, χωρίς ερευνητές, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό κ.τ.λ.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης και συνέχισε «αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς να δώσουμε λύσεις στο πιο οξυμμένο, αυτή την ώρα, κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της ανεργίας. Με τις δράσεις μας στοχεύουμε:
1. στην «αναχαίτιση» της «διαρροής» αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό,
2. στην επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς,
3. στην αναζωογόνηση του ερευνητικού προσωπικού στην εφαρμοσμένη γεωργική πράξη
Προχωρούμε λοιπόν στην πρόσληψη 100 Ερευνητών και στην απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων
Α. Η πρόσληψη 100 ερευνητών στον ΕΛΓΟ- Δήμητρα αποσκοπεί στην παροχή της αναγκαίας γνώσης και περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσα από τα τρέχοντα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς αγροτικής έρευνας (γεωργία, δασοπονία, αλιεία, επιστήμη υγείας των ζώων, τεχνολογία τροφίμων).
Β. Η απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων (post-doctoral fellows) αφορά στην εκπόνηση 150 καινοτόμων προτάσεων οι οποίες θα περιλαμβάνουν το αντικείμενο, επιστημονική και τεχνολογική μεθοδολογία, στάδια εργασίας και θα διαμορφώνονται από τους ιδίους τους υποβάλλοντες την πρόταση, κατόχους διδακτορικού τίτλου.
Για να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη των 100 ερευνητών προχωρήσαμε στην καταγραφή των ερευνητικών αναγκών της χώρας μας που ικανοποιούν το Στρατηγικό μας Σχεδιασμό».
Οι θέσεις των 100 ερευνητών αποτυπώθηκαν ανά γνωστικό-θεματικό αντικείμενο.
α/α Θεματικό Αντικείμενο Αριθμός Θέσεων
Αλιευτική Έρευνα 6
Διατροφή Ζώων 3
Γενετική Βελτίωση Ζώων 2
Κτηνιατρική Έρευνα 8
Μελισσοκομία 1
Γενετική Βελτίωση Φυτών με συμβατικές προσεγγίσεις 7
Γενετική Βελτίωση Φυτών με σύγχρονες προσεγγίσεις 6
Δενδροκομία 6
Αμπελουργία 2
Τεχνικές Καλλιέργειες Φυτών 2
Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά 1
Συστηματική βοτανική 1
Βιοχημεία Φυτών 1
Φυτοπαθολογία 5
Γεωργική Εντομολογία 4
Εδαφοϋδατικοί πόροι 13
Γεωργική Μηχανολογία 1
Δασική Έρευνα 15
Τεχνολογία-Ποιότητα και Υγιεινή Τροφίμων 10
Οινολογία 1
Αγροτική Οικονομία 5
Σε ότι αφορά στην προκήρυξη 150 θέσεων μεταδιδακτορικών επιστημόνων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Υπουργός τόνισε ότι «η προκήρυξη εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου για την μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία, η οποία θα είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και θα στηρίζεται στην καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει.
Η υλοποίηση 150 σχεδίων εφαρμοσμένης έρευνας με δυνατότητα εφαρμογής στη γεωργία είναι ουσιώδους σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Δηλαδή για μία γεωργία που θα εξασφαλίζει εισόδημα στον αγρότη, θα σέβεται τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας (δεξαμενή απασχόλησης) και ανάπτυξη της υπαίθρου.
Επιπρόσθετα η προκήρυξη θα συμβάλλει:
• Στην ενίσχυση της απασχόλησης προσωπικού υψηλών προσόντων
• Στη μείωση της διαφυγής εγκεφάλων στο εξωτερικό (brain drain)
• Στην ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ειδικότερα των ερευνητικών ινστιτούτων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας με νέους ανθρώπους, επιστήμονες με προσόντα και νέες καινοτόμες ιδέες
• Αξιοποίηση καινοτομίας –τεχνολογίας προς όφελος του αγροτικού τομέα
• Αξιοποίηση-διάχυση των αποτελεσμάτων/επιτευγμάτων της έρευνας των νέων επιστημόνων στον αγροτικό κόσμο και στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή».
Σημειώνεται ότι:
1. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι οι διδάκτορες που έχουν καινοτόμες ιδέες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στον αγροτικό τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, δασοπονία) και επιθυμούν να υλοποιήσουν αυτή τους την ιδέα προς όφελος του ΥπΑΑΤ, του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα.
2. Λόγω της πολύ-επιστημονικής προσέγγισης της έρευνας, δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των επιστημονικών τομέων κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και κυρίως:
-Γεωτεχνικών σχολών (Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Κτηνίατροι, Ιχθυολόγοι, Δασολόγοι),
-Σχολών θετικής κατεύθυνσης (Χημικοί, Βιολόγοι, Φαρμακοποιοί κ.λπ.)
-Μηχανικών (Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Τοπογράφων Μηχανικών κ.λπ.)
3. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα διαμορφώνονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και καλύπτουν όλους τους θεματικούς τομείς.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 9 εκ. €, εκ των οποίων τα 5,8 εκ. € αφορούν στις αμοιβές των 150 διδακτόρων/ωφελούμενων.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Διακεκριμένος καθηγητής Νευροχειρουργικής στη Λάρισα
Η Νευροχειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει την Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014, επιστημονική ημερίδα με θέμα: Αντιμετώπιση ασθενούς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Νευροχειρουργικής και Επείγουσας ιατρικής του Πανεπιστημίου της Parma της Ιταλίας, Franco Servadei.
Η επιστημονική αυτή ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων γιατρών αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας αναφορικά με την αντιμετώπιση του ασθενούς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κατ’ επέκταση του πολυτραυματία. Σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι, πολυπαραγοντικές μέθοδοι νευροπαρακολούθησης, καθώς και η χρήση νεότερων χειρουργικών μεθόδων για την αντιμετώπιση ασθενών με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση θα συζητηθούν και οι ενδείξεις τους, οι αντενδείξεις τους και οι επιπλοκές τους θα αναλυθούν σε βάθος. Η συνάντηση αυτή περιλαμβάνει επίσης διαδραστικές συνεδρίες καθώς και επιστημονικές αντιπαραθέσεις πάνω σε αμφιλεγόμενα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Συναυλία για τους πλημμυροπαθείς στη Σερβία

Συναυλία τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Σερβίας, θα δοθεί την Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 9 μ.μ στο «Χατζηγιάννειο». Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Συμπαραστάτες της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, το Επιμελητήριο Λάρισας, ο ΣΘΕΒ, ο Ε.Ε.Σ και η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Τη συναυλία διοργανώνει ομάδα εθελοντών και εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστημα της οδού Παναγούλη 9, στη στοά, όπου συγκεντρώνεται και βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς, σε είδη (τρόφιμα, υλικά κλπ.) Ακόμη εισιτήρια θα πωλούνται και στο «Χατζηγιάννειο» την ημέρα της συναυλίας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε από την πλευρά μας, όσο είναι δυνατόν, στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλον τον κόσμο και από την Unicef, για τους πλημμυροπαθείς στην Σερβία, στην Βοσνία και στην Ερζεγοβίνη. Πάνω από 1,6 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί, 36.000 έχουν χάσει τα σπίτια τους, ενώ περίπου 6.000 φιλοξενούνται στο Βελιγράδι. Πάνω από 52 σχολεία έχουν καταστραφεί, από τα οποία τα 20 είναι δημοτικά, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις συνθήκες υγιεινής, στην ασφάλεια αλλά και στην διατροφή στην περιοχή. Εμείς καλούμε όλους τους φορείς αλλά και κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, να συμβάλει σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας και υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και γίνεται μία ξεχωριστή συναυλία, όπου τα έσοδα της πρόκειται να διατεθούν στους πλημμυροπαθείς. Η συναυλία θα γίνει στο Χατζηγιάννειο, την Παρασκευή στις 9 το βράδυ. Καλούμε όλους τους ανθρώπους να συμβάλουν, είτε παρευρεθούν, είτε όχι. Γιατί από την ένωση των μικρών δυνάμεων της καθεμιάς και του καθενός μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Η κα Νάνα Τζοκοβιτς εκ μέρους των διοργανωτών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ζω στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια. Καλώ όλους τους Λαρισαίους, την Παρασκευή στις 9 το βράδυ, στο Χατζηγιάννειο, να έρθουν να βοηθήσουν και αυτοί, με μία συμμετοχή, όση αυτοί κρίνουν ότι μπορούν να προσφέρουν, στη βοήθεια που όντως την χρειάζονται πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας. Στη συναυλία θα τραγουδήσει ο Βασίλης Κούρτης, στο βιολί θα είναι ο Χρήστος Γκουλέτσιος και στο πιάνο ο μόλις 7,5 ετών Έκτορας Καράντζιος-Παπαιωάννου».
Σημειώνεται ότι αρκετοί επιχειρηματίες της περιοχής όπως ο κ. Κίκιζας με το εργοστάσιο «Μέλισσα», και ο κ. Αδάμ με το νερό «Σαμαρίνα» έχουν ήδη αγκαλιάσει την προσπάθεια προσφέροντας αγαθά στους πληγέντες. Οι διοργανωτές ζητούν την όσο δυνατό ενεργότερη συμμετοχή των επιχειρηματιών της Θεσσαλίας για να μπορέσουν οι άνθρωποι στις χώρες αυτές να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμα οι κυρίες Ίβανα Τους και Σλάνταλα Υέβτοβιτς.
Η επιστημονική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας και θα διεξαχθεί από τις 09:00 έως τις 14:30, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στη Βιόπολη της Λάρισας. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.neurosurgery-uth.gr στο διαδίκτυο.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μεγαλούργησε ο Λαρισαίος…
Όπως έγινε παγκοσμίως γνωστό την περασμένη Κυριακή εγκαινιάστηκε ο νέος Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα της Αλβανίας.
Των Εγκαινίων και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνιερουργούντων των Πατριαρχών Ιεροσολύμων, Σερβίας, Ρουμανίας και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου, Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Βαρσοβίας και Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο και κτήτωρ του μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χαρακτήρισε το έργο ως σύμβολο ενότητας και αναγέννησης της Αλβανίας.
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως τον εν λόγω ναό φιλοτέχνησε ο Λαρισαίος ζωγράφος – αγιογράφος Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος διδάσκει εδώ και χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Τιράνων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αλβανικής Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστάσιου ένας πανθομολογουμένως φωτισμένος άνθρωπος.
Ο Λαρισαίος καλλιτέχνης μεγαλούργησε γι’ άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει και στη χώρα μας φιλοτεχνώντας μεγάλους δημόσιους χώρους, στο Αττικό Μετρό, το Αττικό Νοσοκομείο, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τη γέφυρα του Αλκαζάρ, το κτίριο της Περιφέρειας(πρώην Νομαρχία, το ναΐδριο-σχολείο στην ΕΞΟΔΟ και πολλά άλλα.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05/06/2014 - 12:27