Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-9-6-2014

Την έντονη αντίθεσή της, με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, εκφράζει με ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση «ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Τους τεράστιους κινδύνους δηλητηρίασης της Μεσογείου από την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, επισημαίνει με ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση «ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», με επικεφαλής, τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, Μίμη Μαρίνο-Κουρή, που εκπροσωπεί τον τρίτο σε δύναμη συνδυασμό που θα συμμετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ένα εφιαλτικό πείραμα επιχειρείται στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης με την εν πλώ καταστροφή των αερίων χημικών όπλων της Συρίας. Καμία χώρα δεν δέχθηκε την καταστροφή των χημικών όπλων στο έδαφός της, μετά από πρόταση του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων και έτσι αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της υδρόλυσης στη θάλασσα επί πλωτού μέσου. Ανάλογο εγχείρημα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε αντίθεση με την επιτυχημένη χρήση της μεθόδου επί εδάφους χωρών με την ανάλογη τεχνολογία και τεχνογνωσία». Επίσης, η «ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», τονίζει ότι ενώνει την φωνή της με τους αγωνιζόμενους κατοίκους και τους φορείς της Κρήτης και άλλων περιοχών της νότιας Ελλάδας καθώς και τους διεθνείς περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, απαιτώντας από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να μην πραγματοποιηθεί το επικίνδυνο αυτό εγχείρημα. Τέλος, η δημοτική κίνηση καλεί τους Ζακυνθινούς πολίτες σε εγρήγορση και τους φορείς του τόπου σε αγωνιστική συμπόρευση για την αποτροπή του εφιαλτικού κινδύνου για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Όλα «παγωμένα» και «μπλοκαρισμένα» στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, έναν από τους λιγοστούς-σε παγκόσμιο επίπεδο-βιοτόπους αναπαραγωγής του σπάνιου είδους της θαλάσσιας χελώνας  

Στον «πάγο» μπαίνουν μια σειρά από έργα και δράσεις που σχεδίαζε το ΕΘΠΖ (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου), για το επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση για αναστολή των διαγωνισμών που χρηματοδοτούνται μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Δηλαδή, νέο «πονοκέφαλο» αντιμετωπίζει ο φορέας διαχείρισης του ΕΘΠΖ, με έργα 500χιλ.ευρώ, «μπλοκαρισμένα», από το πρόγραμμα «ΕΠΠΕΡΑΑ», μέχρι να τελειώσει ο έλεγχος από την αρμόδια διαχειριστική αρχή και με αναστολή…μέχρι νεοτέρας, του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ σε όλη την Ελλάδα, λόγω της ανάγκης εξυγίανσης! Επίσης, έντονος προβληματισμός υπάρχει στον πανεπιστημιακό καθηγητή και πρόεδρο-τα τελευταία χρόνια-του φορέα διαχείρισης του ΕΘΠΖ, Δρόσσο Κουτσούμπα, ο οποίος αναφέρει ότι επικρατεί στασιμότητα με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ-δεδομένου ότι ακόμα το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει δώσει σύμφωνη γνώμη-για τη δημοπρασία των παραλιών ωοτοκίας, που βρίσκονται στα όρια του Πάρκου και στις οποίες αναπαράγεται το σπάνιο και προστατευμένο είδος, της θαλάσσιας χελώνας, που, από το πολύ μακρινό παρελθόν, βρίσκει καταφύγιο στις φιλόξενες θάλασσες και αμμουδιές της Ζακύνθου. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, αναμένεται συνάντηση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Την ίδια ώρα, η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου δέχεται καταγγελίες από τους…λιγοστούς φύλακες του Πάρκου-γιατί και εδώ υπάρχει πρόβλημα-για ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων στις παραλίες ωοτοκίας, όταν βάσει του ΠΔ που ορίζει τη δημιουργία και λειτουργία του ΕΘΠΖ, πρέπει με δική του ευθύνη και του φορέα διαχείρισης, να καθορίζεται με αυστηρό τρόπο και με την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων απαγορεύσεων και περιορισμών, η επιχειρηματική δραστηριότητα στο βιότοπο.    

Σοβαρές καταγγελίες για…τρύπια κράνη στους τουρίστες που ενοικιάζουν τετράτροχα οχήματα, τις αποκαλούμενες «γουρούνες» ή και σκοτώστρες!

Στα σοβαρά μειονεκτήματα του τουρισμού και των προσφερομένων υπηρεσιών στη Ζάκυνθο είναι και η ασυνειδησία ορισμένων που παραβιάζουν κατάφωρα τη νομοθεσία. Ένα από αυτά τα περιστατικά έγινε πρόσφατα γνωστό και αφορούσε κατάστημα ενοικίασης μοτοποδηλάτων που δίνει στους τουρίστες κατεστραμμένα, δηλαδή, τρύπια κράνη! Ειδικά για την εκμίσθωση των τετράτροχων οχημάτων (οι αποκαλούμενες γουρούνες) που έχουν γίνει αιτία πρόκλησης πολλών σοβαρών και συχνά θανατηφόρων ατυχημάτων, από την αστυνομία έχει καταστεί σαφές ότι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες πρέπει να εφαρμόζουν στο ακέραιο το νόμο, τόσο για τα απαραίτητα-από κάθε άποψη-έγγραφα, όσο και για τα κράνη, καθώς και τα γενικότερα μέτρα ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι το τμήμα τροχαίας Ζακύνθου, θα ενισχύσει με προσωπικό το αστυνομικό τμήμα Λαγανά, το οποίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…δεν προλαβαίνει να παρεμβαίνει σε διάφορα περιστατικά, ενώ, ακόμα εκκρεμεί η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων από το δήμο στο δρόμο της συγκεκριμένης και της πιο πολυσύχναστης τουριστικής περιοχής του νησιού. Να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων για την τήρηση του νόμου στο Λαγανά, καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια επιτροπή «επιτήρησης» από τους…κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ, κάτι σχέδια περί στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης, με χρονικό ορίζοντα, το 2020, έχουν ξεχαστεί από την απερχόμενη πλέον δημοτική αρχή!     

«Αποφασίζει και διατάζει το υπουργείο για την ειδική αγωγή αφήνοντας στο περιθώριο γονείς και παιδιά», καταγγέλλει ο τοπικός Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες

 

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Αποφασίζωμεν και διατάζωμεν», σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος γονέων-κηδεμόνων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες νομού Ζακύνθου, αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, για την οποία, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γεράσιμος-Χριστόφορος Λιβάνης, αρκετές φορές έχει μιλήσει στην τοπική ΕΡΑ. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι: «Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στην δημοσιότητα τη τελική μορφή του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή και θα περίμενε κανείς ότι οι αρνητικές απόψεις που κατατέθηκαν από όλους τους φορείς, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη του δημοσίευση, θα βοηθούσαν το υπουργείο να αντιληφθεί το λάθος του, ώστε να το αποσύρει δίνοντας περισσότερο χρόνο για ουσιαστικό διάλογο». Επίσης, τονίζεται ότι: «Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο σταμάτημα των παραπομπών στα ΚΕΔΔΥ, (άρα λιγότερες διαγνώσεις, λιγότεροι ειδικοί παιδαγωγοί, λιγότερα τμήματα ένταξης, λιγότερες παράλληλες στηρίξεις και μικρότερη οικονομική δαπάνη για το κράτος)». Σύμφωνα, με δηλώσεις του κ. Λιβάνη, μένουν εκτός οι γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, από την εκπαιδευτική διαδικασία, κατηγοριοποιούνται τα δημόσια σχολεία, σε…καθαρά και σε γκέτο, στα οποία θα βρίσκουν καταφύγιο τα παιδιά αυτά ή θα απομονώνονται στα ειδικά σχολεία, ώστε να μην ενοχλούν το εκπαιδευτικό σύστημα που ευνοεί τις ανώτερες- οικονομικά-κοινωνικές τάξεις! Μάλιστα, ο κ. Λιβάνης, καλεί τους γονείς να μην δέχονται καμιά παρέμβαση στα παιδιά τους εάν δεν συμφωνούν και δεν έχουν δώσει την έγγραφη συναίνεση τους και να διεκδικούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους-και των παιδιών τους-στη δημόσια εκπαίδευση.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ, συμμετείχε με αθλητή του, ο «ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ» Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ζακύνθου
 
Στις 22 και 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ.Α., στην Αθήνα, το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ατόμων με αναπηρία, στο οποίο συμμετείχε ο «ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ» Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ζακύνθου, με έναν αθλητή, τον Κανδηλιώτη Κωνσταντίνο, στην κατηγορία S14,στα 50μ και 100μ ελεύθερο και στα 100μ ύπτιο.
Ο αθλητής κατέλαβε την 17η θέση στα 50μ ελεύθερο με χρόνο 1:03.01 και την 16η θέση στα 100μ ελεύθερο με χρόνο 2:29.87, ενώ στα 100μ ύπτιο ακυρώθηκε. Να σημειωθεί ότι ο αθλητής συμμετείχε για πρώτη φορά σε πανελλήνιο πρωτάθλημα και η παρουσία του κρίνεται θετική. Μαζί με τον συγκεκριμένο αθλητή ταξίδεψαν στην Αθήνα ο προπονητής του, Μαρίνος Διονύσιος και ο πρόεδρος του συλλόγου, Ακτύπης Παύλος. Τέλος, ο «ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ», ο οποίος έχει σημαντική δραστηριότητα και διαθέτει αρκετούς αθλητές με σπουδαίες διακρίσεις, εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του, στον Ζουπάνο Παναγιώτη, ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου «ΑΘΛΟΚΙΝΗΣΗ» για τη φιλοξενία του αθλητή στην πισίνα του γυμναστηρίου, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.







Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09/06/2014 - 16:17