Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 10-6-14


Επερώτηση της ΛΑΣ για την αξιολόγηση των υπαλλήλων

Επερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων, κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η Λαϊκή Συσπείρωση, που ζητά από τη Διοίκηση του Δήμου να μην να μην υπακούσει στις εντολές της κυβέρνησης να μη σταλεί καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων, να καταργηθεί ο νόμος στην πράξη.
Η ΛΑΣ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θέλει το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας. «Με εγκύκλιο, που στάλθηκε και στο δήμο μας, ζητείται ο επιμερισμός του ποσοστών των υπάλληλων που θα κατανεμηθούν ως “άριστοι”, “καλοί”, “μέτριοι” να γίνει για το σύνολο του προσωπικού στις οργανικές μονάδες είτε από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου είτε από το δήμαρχο! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν σε ποιες υπηρεσίες θα επιμεριστεί το “άριστα”, σε ποιες το “καλός” και σε ποιες το “μέτριος” που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν και θα υπογράψουν ποιες υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές και ποιες θα κλείσουν ή θα ξεπουληθούν προσεχώς!», αναφέρει.
Η ΛΑΣ ζητά να πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις, καθώς επίσης και η νέα δημοτική αρχή του κ. Μπέου, να καταδικάσουν και να απαιτήσουν να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, ο οποίος με την αξιολόγηση των υπάλληλων στο δήμο φέρνει την κατάργηση και το ξεπούλημα υπηρεσιών και γεμίζει τη δεξαμενή ανέργων.

Πρόσληψη 40 διμηνιτών αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Απόφαση για πρόσληψη 40 ατόμων, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών για την κάλυψη αναγκών στην καθαριότητα, θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις 14.30.

Καταγγελίες για καταπάτηση εκτάσεων

Στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καταγγελίες πολιτών για καταπάτηση καλλιεργούμενων εκτάσεων 1.500 στρεμμάτων, τα οποία γειτνιάζουν με την κτηματική περιφέρεια του Στεφανοβικείου, αλλά ανήκουν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο.
Κλιμάκιο ελεγκτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στα χέρια του το φάκελο με τις καταγγελίες και σύντομα, συνοδευόμενο από τοπογράφους του υπουργείου, αναμένεται να προβεί σε αυτοψία της περιοχής. Αν οι καταγγελίες αποδειχθεί ότι ευσταθούν, τότε σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους καταπατητές θα είναι τσουχτερά και θα ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Για την υπόθεση αναμένεται να ενημερωθεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία πρόσφατα έχει εκχωρηθεί η αρμοδιότητα για το έργο του ταμιευτήρα της Κάρλας, αλλά και όλων των υποδομών και εκτάσεων που ανήκουν στο φορέα διαχείρισης της Κάρλας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη για το θέμα, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται περίπου δέκα αγρότες της περιοχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο φάκελο των καταγγελιών εκτός από τα αποδεικτικά στοιχεία, περιλαμβάνονται και καταγγελίες για δύο διαγωνισμούς επινοικίασης- εκμετάλλευσης εκτάσεων από το δήμο Ρήγα Φεραίου, οι οποίες όμως σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες ανήκουν αποκλειστικά στο ελληνικό Δημόσιο.
Τέλος, οι εκτάσεις, οι οποίες φέρεται να έχουν καταπατηθεί, σύμφωνα πάντα με τις υπό έρευνα καταγγελίες, τα τελευταία χρόνια αποτελούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις συγκεκριμένων ατόμων της περιοχής

Δικυκλιστής παρέσυρε Αλβανό ποδηλάτη

Στο Νοσοκομείο Βόλου, νοσηλεύεται ένας 44χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, οποίοςτραυματίστηκε σε τροχαίο χθες τα ξημερώματα. Το τροχαίο σημειώθηκε στην παραλιακή οδό, στο ύψος των καταστημάτων του ΟΛΒ.
Οδηγός δικύκλου, αγνώστων στοιχείων, παρέσυρε ποδήλατο το οποίο οδηγούσε ο 44χρονος αλλοδαπός και στη συνέχεια έσπευσε να εξαφανιστεί.
Αποτέλεσμα του ατυχήματος, ήταν να τραυματιστεί ο ποδηλάτης, ο οποίος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου όπου και παραμένει νοσηλευόμενος.
Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Κροτίδες και σιδηρογροθιά στην κατοχή 17χρονου

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 17χρονος Έλληνας, για τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της παράβασης του νόμου περί βεγγαλικών.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο 17χρονος κατελήφθη από τους αστυνομικούς να κατέχει 20 κροτίδες και μία σιδερογροθιά, τα οποία κατασχέθηκαν. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Θέμα φύλαξης του Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών στην Οικονομική Επιτροπή

Με αρκετά θέματα συζήτησης, συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι σήμερα 10 Ιουνίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, που αναμένεται να εγκρίνει το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών φύλαξης και ασφαλείας του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των αμαξοστασίων Βόλου και Νέας Ιωνίας και τη δημοπρασία για την εκμίσθωση του Εκθεσιακού Κέντρου (Λ. Αθηνών 25- Βόλος) για το διάστημα από 20-9-2014 έως 2-10-2014 (εσωτερικός χώρος) και για τον εξωτερικό υπαίθριο χώρο το διάστημα από 1-9-2014 έως 10-10-2014.
Η Οικονομική Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την παραχώρηση με αντάλλαγμα απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού 30 τ.μ. στην περιοχή παραλία Νέας Αγχιάλου (παραπλεύρως γηπέδου) και στην περιοχή λιμανάκι για τοποθέτηση και λειτουργία τροχήλατου (αυτοκινούμενου ή μη) αναψυκτηρίου/τροχήλατης (αυτοκινούμενης ή μη) καντίνας και της δημοπρασίας για την παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων.
Τέλος, αναμένεται να εγκρίνει το αποτέλεσμα των δημοπρασιών για την παραχώρηση με αντάλλαγμα δικαιώματος απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού 30 τ.μ. στην περιοχή Χρυσή Ακτή Παναγιάς (ανατολικό τμήμα) για τοποθέτηση και λειτουργία τροχήλατου (αυτοκινούμενου ή μη) αναψυκτηρίου/ τροχήλατης (αυτοκινούμενης ή μη) καντίνα.

Έμενε στο ψυγείο κρεοπωλείου 55 άστεγος

Αντιμέτωπες με την άρνηση ολοένα και περισσότερων άπορων ατόμων να δεχθούν εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις πραγματικής εξαθλίωσης βοήθεια έρχονται όλο και πιο συχνά οι εθελόντριες της Κουζίνας Αλληλεγγύης. Αυτό συνέβη και με την περίπτωση μεσήλικα άστεγου που βρήκε καταφύγιο στο ψυγείο ενός παλιού κρεοπωλείου στη Μεταμόρφωση.
Ο 55χρονος άνδρας είχε εκζέματα σε όλο το σώμα του από την έλλειψη καθαριότητας. Οι εθελόντριες, που ενημερώθηκαν για την υπόθεσή του, προσφέρθηκαν να συνδράμουν. Οταν αναζήτησαν τον Καρδιτσιώτη σοκαρίστηκαν με την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Η κ. Αγγελική Ιωαννίτη, η συντονίστρια της Κοινωνικής Κουζίνας, είπε ότι ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν μπορεί να πιστέψει στην εικόνα του άπορου ανδρός.
Στα πέντε και πλέον χρόνια της οικονομικής κρίσης και η Πολιτεία με τους οργανωμένους φορείς της, δυστυχώς, δεν έχει φροντίσει να διασφαλίσει συνθήκες υγιεινής στους αστέγους.
Ο 55χρονος άνδρας ζούσε στο ψυγείο και για λόγους ασφαλείας είχε βάλει ένα ντιβανάκι. Τα τζάμια του κρεοπωλείου ήταν σπασμένα και τις κρύες νύχτες του χειμώνα έπρεπε να φροντίζει να είναι ασφαλής.
Στην αρχή της λειτουργίας της Κουζίνας Αλληλεγγύης που συνέπιπτε πάνω κάτω και με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2010, η κ. Ιωαννίτη είπε, ότι οι εθελόντριες, όποτε έβλεπαν πολίτες να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, τους καλούσαν να τις επισκεφτούν στα γραφεία τους, να τους προσφέρουν και φαγητό και ρούχα.
Η Κοινωνική Κουζίνα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Διανέμει συνολικά περίπου 120 μερίδες φαγητού που αντιστοιχούν περίπου σε 60 άτομα καθώς δίνονται και διπλές και τριπλές μερίδες για να υπάρχει κάλυψη φαγητού το βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα.
Δραστηριοποιείται συμπληρωματικά στην προσφορά της Μητρόπολης Δημητριάδος αφού είναι ανοιχτή και τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και του δήμου Βόλου. Ιδρύθηκε το 2010 όταν ξεκίνησαν να είναι ορατές οι επιπτώσεις της κοινωνικής κρίσης.
Λειτουργεί με τη βοήθεια και προφορά των πολιτών είτε ατομικά είτε συλλογικά αφού υπάρχουν και Σύλλογοι που ενισχύουν την προσπάθειά της όπως και πολλοί επαγγελματίες της πόλης.
Την δραστηριοποίηση της Κοινωνικής Κουζίνας ενισχύουν δεκαπέντε εθελόντριες μερικές από τις οποίες μαγειρεύουν από το σπίτι καθώς κρατούν παιδιά ή οικογενειακά προβλήματα υγείας τις δεσμεύουν.
Η Κουζίνα Αλληλεγγύης δεν δέχεται μόνο τρόφιμα αλλά και μαγειρεμένα φαγητά που περισσεύουν στο τραπέζι. Επιπλέον έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και σε άλλους τομείς. Οπως τη συλλογή ρούχων, οικιακών ειδών, αλλά και καπάκια συμβάλλοντας στην προσπάθεια άλλων Συλλόγων για να προμηθευτούν διάφορα είδη ανάγκης.
Η προσφορά της στο Σύλλογο Ιππόκαμπο για την προμήθεια αναπηρικού καροτσιού ήταν συγκινητική το Σεπτέμβριο, καθώς συγκέντρωσε 400.000 καπάκια. Εχει προσφέρει ρούχα στις φυλακές Ανηλίκων καθώς και είδη υγιεινής όπως σαπούνια και ξυραφάκια. Αυτήν την περίοδο μεταξύ των άλλων, συγκεντρώνει ρούχα για τους πλημμυροπαθείς της Σερβίας.

Κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια ο Βόλος το καλοκαίρι

Στα όριά της έχει φθάσει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Περιορίζεται στην αποκομιδή των απορριμμάτων και των υλικών ανακύκλωσης κι αυτό με αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού της, ενώ έχει αναστείλει μια σειρά δράσεων, όπως το πλύσιμο των κάδων και ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων. Τελευταία φορά, που πλύθηκαν κάδοι ήταν πριν την περίοδο του Πάσχα!
Τα χειρότερα όμως φαίνεται ότι έρχονται… και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, οπότε και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο κίνδυνος δημιουργίας εστιών μόλυνσης με κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, ελλοχεύει.
Η ολοκλήρωση του οκταμήνου απασχόλησης 65 ατόμων που έδωσαν «ανάσα» στην υπηρεσία, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις και άδειες ασθενείας του προσωπικού , αποτελούν εκρηκτικό μίγμα για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ακόμη και για τα στοιχειώδη.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, εκπέμπει S.O.S. Αν δεν προσληφθούν άμεσα 40 άτομα για το επόμενο δίμηνο, υπάρχει ο κίνδυνος, να γίνεται πλημμελώς ακόμη και η αποκομιδή των απορριμμάτων για τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και οι ανάγκες για καθαριότητα αυξάνονται σημαντικά.
Ο Βόλος κινδυνεύει να «πνιγεί» στο σκουπίδι αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Απόν τον Ιανουάριο, στη σύνταξη έχουν βγει οκτώ υπάλληλοι. Αλλοι τέσσερις έχουν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες, ενώ πέντε ακόμη υπάλληλοι βρίσκονται σε μακρά αναρρωτική άδεια, λόγω σημαντικών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.
Ακόμη όμως και αυτοί που απομένουν στη διάθεση της υπηρεσίας δεν είναι στο σύνολό τους «μάχιμοι». Υπάρχουν υπάλληλοι με επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας ή μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να απασχοληθούν στα απορριμματοφόρα.
«Σήμερα, η αποκομιδή απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης, γίνεται με πραγματική αυτοθυσία και εθελοντισμό από το προσωπικό», σημείωσε η κ. Οικονόμου.
Οι ανάγκες του τομέα Καθαριότητας, χαρακτηρίζονται εκρηκτικές. Ιδίως λόγω της θερινής περιόδου οπότε και οι ανάγκες αυξάνονται, εξαιτίας της αύξησης των επισκεπτών, της ανόδου της θερμοκρασίας αλλά και της δημιουργίας περισσότερων εστιών με απορρίμματα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν καν να λάβουν τις νόμιμες άδειές τους. Υπάρχουν εκκρεμότητες από το 2013 σε σχέση με τις άδειες του προσωπικού.
Όλες οι οργανικές μονάδες της Υπηρεσίας κινούνται οριακά, σε σχέση με το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό τους και έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο περαιτέρω αναδιοργάνωσης των τομέων και του ρυθμού εργασίας των υπαλλήλων. Η πλύση των κάδων έχει σταματήσει από το Πάσχα, όπως επίσης και η καθαριότητα των δημόσιων χώρων.

Γιορτή βιβλίου στην παραλία

Ανοίγει στις 20 Ιουνίου ο κύκλος της εικοστής δεύτερης διοργάνωσης στο Βόλο
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διοργανωτικές προετοιμασίες για την 22η Γιορτή Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ της 20ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου στην παραλία του Βόλου. Χιλιάδες βιβλία που δίνουν το στίγμα τόσο της Ελληνικής όσο και της ξένης βιβλιοπαραγωγής θα κοσμήσουν και φέτος την έκθεση-θεσμό, που φέρει τη διοργανωτική σφραγίδα του Συλλόγου Βιβλιοπωλών, Χαρτοπωλών και Εκδοτών της περιοχής μας.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.
Τριάντα επτά περίπτερα θα τοποθετηθούν συμμετρικά κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, μπροστά από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, προκειμένου να «φιλοξενήσουν» έντεκα βιβλιοπωλεία της περιοχής μας, τα οποία συμμετέχουν στο θεσμό.
Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών και Εκδοτών της περιοχής μας, Σπύρος Αγιώτης «οι συμμετέχοντες είναι περισσότεροι φέτος και πιστεύουμε ότι έχει μέλλον η γιορτή βιβλίου, διότι την υποστηρίζουν τόσο οι συνάδελφοι, όσο και ο κόσμος, το βιβλιόφιλο κοινό, που καλύπτει όλη την ηλικιακή γκάμα. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, υπερήλικες, ενήλικες αλλά και παιδιά, αγοράζουν βιβλία, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φήμη της γιορτής βιβλίου που πραγματοποιείται επί σειρά ετών στο Βόλο, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα τοπικά όρια, με αποτέλεσμα να τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των απανταχού της Ελλάδας φίλων του βιβλίου, αρκετοί από τους οποίους συνδυάζουν, σημειωτέον, το τερπνό μετά του ωφελίμου. Την ανάπαυλα, δηλαδή, με φόντο τις ομορφιές της Μαγνησίας, αλλά και την επίσκεψη στη γιορτή βιβλίου.
«Σίγουρα περάσαμε δυσκολίες την τελευταία τριετία, αλλά νομίζω ότι βρήκαμε τον παλμό του κόσμου. Οι εκδότες αντιλήφθηκαν, από την πλευρά τους, ότι έπρεπε να μειώσουν τις τιμές των βιβλίων και στράφηκαν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Βιβλιοπωλών και προσθέτει ότι «καλυτέρεψαν τα πράγματα, αλλά θα πάμε ακόμη καλύτερα, διότι ο κόσμος περιμένει τη συγκεκριμένη γιορτή, την οποία πλαισιώνει με χαρά».
Κατά γενική ομολογία, η συγκεκριμένη διοργάνωση προωθεί τις πωλήσεις των βιβλίων και κατ’ επέκταση τη φιλαναγνωσία, καθώς η ποικιλία των εκδόσεων που εκτίθενται, και η μεγάλη γκάμα των τίτλων που κοσμούν τις προθήκες των περιπτέρων, προσελκύουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.
Η διοργάνωση ξεκινάει, κατά συνέπεια, με πολύ καλούς οιωνούς, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «με ένα βιβλίο ξεχνιέσαι» σύμφωνα με την επισήμανση του Σπύρου Αγιώτη.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10/06/2014 - 10:45