Ειδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ

Στην προκλητικά μεθοδευμένη απουσία από το Α΄ θερινό τμήμα της βουλής, Βουλευτών που εκπροσωπούν το ενεργειακό τόξο που προσπαθούν να εκποιήσουν, η απάντησή μας πρέπει να είναι καταιγιστική και άμεση: Να είμαστε όλοι παρόντες στο σημερινό συλλαλητήριο σήμερα στις 8:00μμ στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαίδας.
Η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου που αφορά την πώληση της ΔΕΗ θα πρέπει να επισκιαστεί από την καθολική συμμετοχή και αντίδραση όλων μας.
Αυτά τονίζουν μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Καρυπίδης ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο Γιώργος Αδαμίδης Πρόεδρος του Σπάρτακου, κάλεσμα όμως κάνει και ο νυν Περιφερειάρχης Γεώργιος Δακής καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας», που αφορά τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» στην οποία προβλέπεται να ενταχθούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της περιοχής μας και τα ορυχεία τους, αποτελεί ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κατάφορη αδικία κατά της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου.
Πρόκειται για ένα καταστροφικό σχέδιο που θα φέρει πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή μας.
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν είναι η μοναδική λύση για τη διασφάλιση του στόχου της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Από το καλοκαίρι του 2012 ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Μάκης Ιωσηφίδης είχε αναπτύξει αλληλογραφία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είχε συμμεριστεί τις ανησυχίες του Δημάρχου σχετικά με την εισροή αναξιόπιστων επενδυτών στις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής. Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη αλληλογραφία ο κ. Αλμούνια είχε αναφέρει ότι η επίλυση του θέματος του ανταγωνισμού της αγοράς ενέργειας αποτελεί αρμοδιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους!
Επίσης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία επιχειρήσεων Διαχείρισης και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τη συμμετοχή Δήμων και πολιτών, προκειμένου να παράγεται υπεραξία που θα αξιοποιείται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Με την πρόταση αυτή είχε συμφωνήσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Γκίντερ Έντιγκερ, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και δια μέσω της αλληλογραφίας που είχε με τον κ. Ιωσηφίδη.
Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά κακή επιλογή της Κυβέρνησης που θα την πληρώσουν τα παιδιά μας.
Επιπλέον, η αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος της περιοχής μας πρέπει να συνεχίσει να είναι πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο διεκδίκησης της περιοχής, με πρωταρχικούς στόχους την αποκατάσταση των παλιών ορυχείων και την αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών για τις μεγάλες ζημιές που έχουμε υποστεί.
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τα ανενεργά ορυχεία. Εμείς τονίζουμε ότι οι αποκαταστημένες εκτάσεις πρέπει να επιστραφούν στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι αγρότες μας έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, όπως επίσης υπάρχουν χωριά που περιμένουν την μετεγκατάστασή τους και άλλα πολλά για τα οποία μία ευνομούμενη Πολιτεία έπρεπε ήδη να έχει επιληφθεί!
Η εξόρυξη του λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας έχουν δημιουργήσει μία σειρά σημαντικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων είναι αδύνατο να προέλθει από ιδιωτικά συμφέροντα.
Επίσης, οι πολίτες της περιοχής δεν μπορούν να βασιστούν στις «δεσμεύσεις» ενός πολιτικού συστήματος που έχει αποδειχθεί ότι είναι αναξιόπιστο και πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στη ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Η αντίδραση στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι αντίδραση στην προσπάθεια υποθήκευσης της περιοχής μας. Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στη διεκδίκηση για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας!


ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ….ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΕΗ…από το Περιφερειακό Συνδικάτο Χειριστών Λ.Κ.Δ.Μ. Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης, πρακτική της πρώην, νυν και αεί Mνημονιακής και όχι μόνο Συγκυβέρνησης για το σχέδιο Νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας», ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους πώληση της μικρής ΔΕΗ, η συγκυβέρνηση καταθέτει την Τετάρτη 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο της.
Η νέα εταιρεία θα δημιουργηθεί από την Δ.Ε.Η. Α.Ε. με εισφορά ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της. Στη νέα εταιρία εισφέρονται τα εξής στοιχεία της ΔΕΗ Α.Ε.
1. Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Ι,ΙΙ
2. Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗ Ι,
3. Άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό Μελίτη ΙΙ, κλπ.
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ…
Κύριε Υπουργέ, τι ΤΕΛΙΚΑ μένει ή ΘΕΛΕΤΕ να μείνει στη Δ.Ε.Η. Α.Ε.?
Με πιο δικαίωμα ξεπουλάτε τον Εθνικό πλούτο της χώρας και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί; Ποιον ρωτήσατε;
Ο ελληνικός λαός, στον οποίο και είστε υπόλογος, δε σας έδωσε τέτοιο δικαίωμα.
Πως εσείς πουλάτε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας? Την Περιφέρεια που χρόνια πλήττεται τόσο περιβαλλοντικά όσο και απαξιωτικά ηθικά από όλους σας? Πιο το περιουσιακό της στοιχείο έναντι άλλων περιφερειών?
Θα σηκώσει άραγε κεφάλι από τον αργό θάνατο στον οποίο την έχετε καταδικάσει;
Πως θα ζήσουν οι πολίτες της;
Το Περιφερειακό Συνδικάτο Χειριστών Λ.Κ.Δ.Μ. Δ.Ε.Η. Α.Ε. λέει ΟΧΙ στο «Φινάλε» της Συγκυβέρνησης για τη Μικρή Δ.Ε.Η.
Καλεί όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, όλοι μαζί, με μια γροθιά να αντισταθούν και να αντιδράσουν.
Που είναι οι Βουλευτές μας; Οι Δυτικομακεδόνες Υφυπουργοί μας; Μήπως στα γραφεία τους στην Αθήνα;
Δε τους θέλουμε εκεί, δε τους εκλέξαμε για εκεί.
Εδώ, παρόν στα Ορυχεία μαζί μας, δίπλα μας.
Μπροστά από μας. Μαζί με εμάς.
Συνάδελφοι/ες,
Πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, όλοι εσείς που καθημερινά αναπνέετε μόνο τέφρα……
Η Δ.Ε.Η. ΔΕ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ.
ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε τον κύκλο των καλοκαιρινών του συναυλιών και δράσεων με μια συναυλία την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα “Θ.Αγγελόπουλος” του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, όπου συμμετείχαν μαθητές διαφορών ειδικοτήτων και επιπέδων, τμήμα μουσικής προπαιδείας, σύνολα παραδοσιακής και μοντέρνας μουσικής και η πρωτοεμφανιζόμενη
χορωδία παραδοσιακής – μικρασιατικής μουσικής που προέκυψε από τη συνεργασία με τον Σύλλογο Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας.
Προηγήθηκαν 2 ακόμη συναυλίες μαθητών και συνόλων, ένα εργαστήριο του ορχηστρικού συνόλου και ένα εργαστήριο κατασκευής οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά.
Η εκπαιδευτική χρονιά χαρακτηρίστηκε από την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των μαθητών, την δημιουργία νέων συνόλων και τάξεων οργάνων, τη βράβευση μαθητών του Ωδείου σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς και την τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών μέσα από ένα ιδιαίτερο κύκλο σεμιναρίων.
Το Ωδείο θα συνεχίσει δυναμικά και την επόμενη χρονιά να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πόλη, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, φροντίζοντας παράλληλα να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο σπουδών.


ΠΑΩ ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΑΩ ΦΛΩΡΙΝΑ

Την προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής επιχειρηματικότητας που έχει πληγεί πολύπλευρα από τη συνεχιζόμενη κρίση, καθώς και του τουρισμού στους Νομούς Φλώρινας και Πρέβεζας, αποφάσισε να στηρίξει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της κου Γιάννη Παπαργύρη με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας
κο Σάββα Σαπαλίδη, αναρτώντας σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, αλλά και την ειδική εκπτωτική κάρτα με την ονομασία " Πάω Φλώρινα - Πάω Πρέβεζα ", που προέκυψε μετά από σχετικό σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφει μεταξύ των Επιμελητηρίων Φλώρινας και Πρέβεζας και παρέχει μεγάλες εκπτώσεις σε καταλύματα, Χιονοδρομικό κέντρο, ταβέρνες, καφετερίες, αλλά και τοπικά προϊόντα στους δύο νομούς. Η κάρτα παρέχεται δωρεάν από το Επιμελητήριο Φλώρινας και μπορείτε να την εκτυπώσετε και να την κάνετε χρήση, καθώς και να πληροφορηθείτε για τα ποσοστά εκπτώσεων των συμβεβλημένων επιχειρήσεων από τους παρακάτω συνδέσμους:
www.obsth.gr
www.facebook.com/pages/ΟΒΣΘ/508366482604651
www.ebef.gr
www.facebook.com/epimelitirioflorinas
Το Επιμελητήριο Φλώρινας ευχαριστεί την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, τη ΓΣΕΒΕΕ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος φορείς οι οποίοι μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο κ. Σαπαλίδη στηρίζουν τη δράση Πάω Πρέβεζα Πάω Φλώρινα και πρόκειται να την προβάλλουν πανελλαδικά μέσω των ιστοσελίδων τους.
Καλούμε όλους τους επαγγελματίες να στηρίξουν τη δράση του Επιμελητηρίου που στόχο έχει την ανάπτυξη του ν. Φλώρινας.


ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στις 23-24 Ιουνίου στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας στο πλαίσιο του έργου «AGROMETEOROLOGY» με θέμα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Η πρώτη μέρα των εργασιών απευθυνόταν πρωτίστως σε γεωπόνους και η δεύτερη σε παραγωγούς. Στη διημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, οι προοπτικές ανάπτυξής του κλάδου στη διασυνοριακή περιοχή καθώς και ο ρόλος των αγρομετεωρολογικών συστημάτων στη σύγχρονη γεωργία. Παρουσιάστηκε επίσης το έργο «AGROMETEOROLOGY» και τα αποτελέσματα του όπου και έγινε επίδειξη της λειτουργίας και των μετρήσεων του αγρομετεωρολογικού δικτύου που εγκαταστάθηκε στην περιοχή των Πρεσπών σε πραγματικό χρόνο (διαθέσιμα μέσω του κόμβου: http://195.130.86.119:8080/livedata). Η διοργάνωση της διημερίδας έγινε σε συνεργασία με τον εταίρο του έργου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αργυροκάστρου.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26/06/2014 - 10:26