Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   26. 06. 2014


Προσφυγές στο Εκλογοδικείο για τους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας

Σε δημόσια συνεδρίαση χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης και της 25ης Μαΐου και έγινε η ανακήρυξη των νέων δημάρχων των Δήμων της Μεσσηνίας, που θα αναλάβουν καθήκοντα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για την επόμενη πενταετία. Στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου συνεχίζουν για μια ακόμη θητεία οι επανεκλεγέντες δήμαρχοι Παναγιώτης Νίκας, Στάθης Αναστασόπουλος και Δημήτρης Καφαντάρης. Στους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας θα αναλάβουν από το Σεπτέμβριο οι νέοι δήμαρχοι Γιάννης Μαραμπέας, Αριστείδης Σταθόπουλος και Παναγιώτης Κατσίβελας. Ανεξάρτητα από την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία θα δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα, στους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας το αποτέλεσμα αμφισβητείται και αν υποβληθούν ενστάσεις θα κριθεί από το Εκλογοδικείο. Στο Δήμο Μεσσήνης ο επιλαχών υποψήφιος Γιώργος Τσώνης, που χάνει από τον αντίπαλό του Στάθη Αναστασόπουλος με διαφορά μιας ψήφου, υποστηρίζει ότι στην επενακαταμέτρηση που έγινε, είναι ο νικητής των εκλογών και θα ζητήσει από το Εκλογοδικείο να ανακηρυχθεί ο ίδιος δήμαρχος. Στο Δήμο Τριφυλίας δημότης υποστηρίζει ότι στην εκλογή του κ. Κατσίβελα υπάρχει ασυμβίβαστο, επειδή συμμετείχε στις εκλογές ενώ κατείχε το δημόσιο αξίωμα του διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.


Συνάντηση για τα χημικά της Συρίας στην ΕΡΑ Καλαμάτας

Νέες δράσεις κατά των σχεδίων υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο Θάλασσα, οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των φορέων της Καλαμάτας. Το πρόγραμμα των δράσεων θα συζητηθεί σε συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων, που θα γίνει σήμερα στις 9 το βράδυ, στο προαύλιο της ΕΡΑ Καλαμάτας, στο Ανατολικό Κέντρο.


Αδύναμες οι κυβερνήσεις να αντιδράσουν για τα χημικά

Η Μεσόγειος επελέγη για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, με κριτήριο την αδυναμία αντίδρασης των κυβερνήσεων που διαθέτουν οι χώρες που επιτηρούνται από την Τρόικα, με λαούς εξαθλιωμένους από την οικονομική κρίση, άρα αδύναμους να αντισταθούν, τόνισε μιλώντας στην Ε.ΡΑ. Καλαμάτας, η διευθύντρια του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου.
«Υπάρχει γενικότερη ύπνωση για το θέμα ακόμα κι από περιβαλλοντικές οργανώσεις», υποστήριξε η α .Μήλιου, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της Greenpeace στη διεθνή τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας με την Παγκόσμια Οργάνωση για την Καταστροφή των Χημικών η οποία δεν πρόβαλε οποιαδήποτε αντίδραση, ζητώντας μόνο στοιχειώδη ενημέρωση.
«Το θέμα είναι να αποφύγουμε την υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες και όχι απλώς να ενημερωθεί ο κόσμος», σημείωσε η κα Μήλιου, προσθέτοντας πως αποτελεί σχήμα οξύμωρο, αυτό που ειπώθηκε στη διεθνή τηλεδιάσκεψη, πως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών, δίνει μεν διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη μια ενώ από την άλλη δηλώνοντας «απλός παρατηρητής», πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών στο Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Η κα Μήλιου υπογράμμισε επίσης πως η όλη επιχείρηση, έχει χαρακτηριστεί ως «στρατιωτική και απόρρητη» χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει τίποτα ούτε για το ακριβές σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η «υδρόλυση», ούτε για τις ποσότητες των χημικών που πρόκειται να αδρανοποιηθούν.


Απέχουν αύριο οι δικηγόροι της Καλαμάτας

Αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποιούν αύριο οι δικηγόροι της Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου. Σε σχετική ανακοίνωση οι δικηγόροι τονίζουν ότι ο κλάδος τους ««έχει υποστεί τεράστια οικονομικά πλήγματα, που οφείλονται στην επαχθή φορολόγηση, στην επιβολή υψηλού ΦΠΑ, στην επιβολή τέλους επιτηδεύματος και στην επιβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια» και ζητούν:
- Την κατάργηση ή εναλλακτικά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές
- Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
- Την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών με βάση εισοδηματικά κριτήρια
- Την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών


Στον ανακριτή 15 για τα λαθραία τσιγάρα

Με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράβασης του νόμου περί λαθρεμπορίου θα απολογηθούν σήμερα, αύριο και την Κυριακή τα 15 άτομα που συνελήφθησαν την Κυριακή από το Λιμενικό, στην περιοχή Μαραθούπολης Μεσσηνίας, ενώ μετέφεραν με φουσκωτό σκάφος μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 5 Έλληνες, 6 Ουκρανοί και 4 Πακιστανοί.


Βρετανίδα πνίγηκε στη θάλασσα

Το τελευταίο της μπάνιο στη θάλασσα της Στούπας, στη Μάνη, έκανε χθες μια 61χρονη Βρετανίδα τουρίστρια. Η γυναίκα κολυμπούσε στη θάλασσα και κάποια στιγμή ο σύζυγός της την βρήκε να επιπλέει με χαμένες τις αισθήσεις της. Με τη βοήθεια άλλων παραθεριστών την έβγαλαν από τη θάλασσα και την μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.


Προσθήκη ορόφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ένας ακόμη όροφος, συνολικής επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών μέτρων, θα προστεθεί σε μια από τις πτέρυγες του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο διοικητής της 6ης ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Κατσίβελας, στη διάρκεια επίσκεψής τους στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Τα χρήματα για την ανέγερση του ορόφου θα εξευρεθούν από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ η μελέτη θα γίνει με δωρεά της οικογένειας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.


Εκδήλωση κατά των ναρκωτικών στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

«Πρόληψη είναι η αγάπη για τη ζωή», είναι το γενικό θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8:30 το βράδυ στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Την εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μεσσηνίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.


Ενημερωτικές δράσεις από το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο»

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές δράσεις που οργανώνει στην Καλαμάτα, για την σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών» το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο». Το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:
Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί ενημερώσεις στην Αγία Τριάδα (10 π.μ.) και στο λιμάνι της Καλαμάτας (8 μ.μ.)
Παράλληλα στα ενημερωτικά περίπτερα του ΚΕΘΕΑ υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης ατομικών συναντήσεων με χρήστες ουσιών και γονείς - συγγενείς από επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος.
Σήμερα και αύριο (10 π.μ. - 4 μ.μ.) το Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο", (Κουμουνδούρου 3) και το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο Καλαμάτας, (Κολοκοτρώνη 1 και Νέδοντος), θα λειτουργούν χωρίς να απαιτείται ραντεβού για τους χρήστες και τις οικογένειές τους.


Παρουσίαση του προγράμματος του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Μια ιδέα για το πρόγραμμα του φετινού 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν όσοι σήμερα στις 9:30 το βράδυ βρεθούν στο Ναυτικό Όμιλο στην Παραλία της Καλαμάτας. Θυμίζουμε ότι το φεστιβάλ, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, θα πραγματοποιηθεί από 17 μέχρι 24 Ιουλίου, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του σύγχρονου χορού, χορευτών και χορογράφων.


Εγκαίνια έκθεσης του Εικαστικού Εργαστηρίου

Στις 8:30 σήμερα το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων των μαθητών του Δημοτικού Εικαστικού Εργαστηρίου. Η έκθεση θα λειτουργεί στο κτίριο του παλαιού Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας, στην οδό Ναυαρίνου.


Γιορτή στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Εορταστική εκδήλωση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιείται αύριο στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ στο αμφιθέατρο του σχολείου.


«Φασισμός Α.Ε.» στην Πύλο

Στην πλατεία της Πύλου θα προβληθεί την Κυριακή στις 8:30 το βράδυ, το ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας Άρη Χατζηστεφάνου. Την εκδήλωση οργανώνουν οι Αντιφασιστικές Κινήσεις Καλαμάτας και Πύλου και η ΕΡΑ Καλαμάτας.


Ισπανική «Πολυκατοικία» στην Κινηματογραφική Λέσχη

Την ταινία «Πολυκατοικία» (La Communidad), παραγωγής 2000 του Άλεξ ντε λα Ιγλέσια θα προβάλει σήμερα στις 9.30 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Καφέ Σινέ, στη Δυτική Παραλία η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Ο Ιγλέσια παρουσιάζει την αλλοτρίωση του ανθρώπινου χαρακτήρα και κατορθώνει να συνδυάσει τον τρόμο με τραγελαφικές καταστάσεις σε μια μαύρη κωμωδία που καθηλώνει. Η ταινία βραβεύθηκε από την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και κέρδισε συνολικά 20 βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις.


Καρέτα – καρέτα γέννησε τα αυγά της στην Παραλία της Καλαμάτας

Στην Παραλία της Καλαμάτας βγήκε την Τρίτη το βράδυ μια μεγάλη χελώνα καρέτα – καρέτα. Εκεί στην αμμουδιά, δίπλα στα μαγαζιά που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτα κόσμο, που παρακολουθούσε τον αγώνα της εθνικής ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, διάλεξε να γεννήσει τα αυγά της! Όταν ο… τοκετός ολοκληρώθηκε σκέπασε τα αυγά με άμμο και επέστρεψε στη θάλασσα. Ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και οι λιμενικοί που έφθασαν στην περιοχή τοποθέτησαν προστατευτική περίφραξη στη φωλιά, η οποία θα παραμείνει μέχρι να εκκολαφθούν τα χελωνάκια.


Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στους 38 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος

Αίθριο καιρό προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26/06/2014 - 11:12