Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Κοινή συνάντηση στον Πύργο για τα σκουπίδια

Νέα συνάντηση για τα σκουπίδια έχει ζητήσει σήμερα ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος  στις 12 το μεσημέρι με τους επικεφαλής των παρατάξεων του απερχόμενου και νέου δημοτικού συμβουλίου, γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα και χρόνος της σύμβαση με το ΧΥΤΑ Ναυπάκτου εκπνέει. Σε μια εβδομάδα περίπου ο Πύργος και τα χωριά που εν τω μεταξύ θα έχουν καθαρίσει από τα τωρινά βουνά, θα απειλούνται από τα επόμενα αν δεν βρεθεί άλλη λύση.

Και η άλλη λύση  της  μεταφοράς στο ΧΥΤΑ Φυλής, έχει ένα κόστος περίπου 400.000 ευρώ το οποίο ο δήμος Πύργου δεν έχει διασφαλίσει.

Η άλλη προσωρινή λύση που είχε διερευνηθεί αλλά απ΄ότι φαίνεται δεν πρόκειται να αποδώσει, είναι να δεχθούν για λίγο καιρό σκουπίδια του Πύργου ΧΥΤΑ γειτονικών δήμων, αλλά το ερώτημα είναι ποιοι δήμοι, αφού όλοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Ωστόσο, το βασικό  θέμα που θα τεθεί στη σημερινή σύσκεψη, είναι αυτό της διασφάλισης χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή που , μάλλον συναντά εμπόδια και αντιρρήσεις στην παραχώρηση του χώρου.

Καταναλώνουμε λιγότερα από όσα χρειαζόμαστε

Τη δραστική μείωση του εισοδήματος και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφει έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά (και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με τηλεφωνικές συνεντεύξεις) σε δείγμα 1100 μισθωτών, αποτυπώνει τις τάσεις κατανάλωσης των μισθωτών στην Ελλάδα, των κριτηρίων που την ορίζουν, τη διαχρονική τους εξέλιξη και ειδικά τα χαρακτηριστικά της κατανάλωσης στην περισσότερο σημαντική εποχικά κατηγορία, αυτή των καλοκαιρινών διακοπών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

3 στους 4 μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, 1 στους 3 μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και 4 στους 10 φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, η οποία οδηγεί σε μεγάλες περικοπές ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα είδη διατροφής. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους μισθωτούς σε μείωση των δαπανών τους στις κατηγορίες αγαθών που θεωρούν απαραίτητες και σε σημαντικές μειώσεις σε όλες τις άλλες κατηγορίες.

Τελετή τιμής και μνήμης στην Κεραμιδιά Αμαλιάδας

Τελετή τιμής και μνήμης για τα 23 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας της 18ης Ιουλίου 1944 πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κεραμιδιά Αμαλιάδας, με πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής Ήλιδας και του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας.

Η τελετή έγινε με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την φρικιαστική εκείνη ημέρα, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας που πανηγύριζε το χωριό, όταν Γερμανοί στρατιώτες σκόρπισαν το θάνατο σφαγιάζοντας περισσότερα από είκοσι κατοίκους, ανάμεσά τους, έγκυες γυναίκες και παιδιά και καίγοντας όλα τα σπίτια, που αριθμούσαν στα 150.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο κοιμητήριο της Κεραμιδιάς,. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη  δέηση το μνημείο της Κεραμιδιάς, με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νίκο Χρυσανθόπουλο να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

Ακολούθως ο νέος Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ,  αναφέρθηκε στη μαρτυρική αυτή ημέρα και στην υποχρέωση που έχουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους νεκρούς μας.

Ομιλία για τα 70 χρόνια από τη σφαγή της Κεραμιδιάς, με αναφορά και στο γειτονικό χωριό Δάφνη (Μουζίκα) που κι αυτό γνώρισε τη θηριωδία των Γερμανών, έγινε από τον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα κ. Λεωνίδα Καρνάρο.

Συγκινητική ήταν η παρουσία του 78χρόνου Βασίλη Μπεκρή του ανθρώπου που έζησε τα γεγονότα της φρικιαστικής εκείνης ημέρας κι επέζησε να τα διηγείται σήμερα.

Ξανα- δημοπρατείται το Πάτρα –Πύργος

Νέες ανακοινώσεις για άμεση δημοπράτηση του τμήματος της Ολύμπιας οδού από Πάτρα έως τον Πύργο, έγιναν μετά από σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο. Έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε παρέκκλιση από τον ν. 3669/08, ώστε το Δημόσιο να μπορεί να δημοπρατεί ένα έργο κατ’ αποκοπήν χωρίς να εγγυάται τις ποσότητες των προμετρήσεων των μελετών. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις του Δημοσίου για το κόστος των έργων δεν δεσμεύουν το Δημόσιο, αλλά, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν (το κόστος των έργων είναι μεγαλύτερο), ο εργολάβος θα πρέπει να το εκτελέσει χωρίς να ζητήσει επιπλέον δαπάνες. Η πρόβλεψη αυτή γίνεται για πρώτη φορά. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες να οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, προκειμένου και αυτά να εγκριθούν ώς το τέλος του μήνα ! Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά όλα τα απαιτούμενα θα δοθούν στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ηλεκτρονικά

Ο νέος οδικός άξονας κατασκευάζεται σε νέα χάραξη: ξεκινά από το τέλος της ευρείας παράκαμψης Πατρών (στο χωριό Μιντιλόγλι) και φτάνει ως την είσοδο της πόλης του Πύργου (75 χλμ.), ήτοι κοντά στην « Αίγλη» όπου και θα πέφτει στην υπάρχουσα  Ε.Ο.

 Θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, καθώς και πλήρες παράπλευρο δίκτυο. Κατά μήκος του θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί

διοδίων, στα Τσουκαλέικα (8ο χλμ.) και στα Χανάκια Πύργου/Ιάρδανου (67ο χλμ.), καθώς και δύο σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, στην Κάτω Αχαΐα και στον Πύργο. Στόχος είναι το έργο να παραδοθεί στα μέσα του 2016.

Το νότιο κομμάτι του, το τμήμα Καλού Νερού (Κυπαρισσίας) - Τσακώνας, μήκους 30 χλμ., έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι θα δημοπρατηθεί και αυτό χωριστά, ως δημόσιο έργο. Τέλος, στο τμήμα Πύργου - Καλού Νερού, στο οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε τη διαπλάτυνση του δρόμου για περιβαλλοντικούς λόγους, έχει ανακοινωθεί ότι θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

 Η χρηματοδότηση του έργου  θα γίνει από το ΣΕΣ 2014-2020 θα «κλείσει» και αυτή ως το τέλος του έτους, παράλληλα με τη διαδικασία ορισμού αναδόχου.

Εν ολίγοις   όλες οι διαδικασίες «θα τρέξουν»   άμεσα ( μελέτες, δημοπρατήσεις, διαγωνισμοί , χρηματοδοτήσεις κλπ) ώστε το 2016 να είναι έτοιμο!

Αποστολή αλληλεγγύης την Κυριακή

Η «Αλληλεγγύη για όλους», σε μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα των μεταναστών εργατών γης της Μαωλάδας, ενός αγώνα που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες των δικαστηρίων αλλά έχει και παρελθόν και μέλλον στα χωράφια,  οργανώνει αποστολή αλληλεγγύης την Κυριακή 20 Ιουλίου στη Μανωλάδα. Την αποστολή αποτελούν γιατροί και εθελοντές από τα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του συντονιστικού των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Υπουργείου οικονομικών, εργαζόμενοι του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστάσιου της ΒΙΟ.ΜΕ, το Ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά, η κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό», το Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, μέλη της Ένωσης μεταναστών Εργατών και του ΚΕΕΡΦΑ. Επίσης θα μεταφερθούν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής για τις άμεσες ανάγκες των εργατών.

Άσκηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης

Άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεναρίου καταπολέμησης ρύπανσης πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κατακόλου με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου και του προσωπικού του λιμένα Κατακόλου. Ήταν η ετήσια τακτική άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης για το 2014, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού του Λιμεναρχείου και τον έλεγχο του βαθμού ετοιμότητας του, στην χρήση υλικών απορρύπανσης, αλλά και στην διαπίστωση του βαθμού συνεργασίας και ανταπόκρισης των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων. Η άσκηση αυτή διενεργείται περίπου κάθε δύο χρόνια και εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής του Λιμενικού Σώματος, που είναι και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σε κίνδυνο η ζωή 29χρονου  μοτοσυκλετιστή

Σοβαρά τραυματίστηκε σε τροχαίο στην γέφυρα του Πηνειού στο Βαρθολομιό, το μεσημέρι της Πέμπτης, ένας 29χρονος από τη Γαστούνη, που οδηγούσε μια μοτοσικλέτα κυβισμού. Συγκρούστηκε με ένα τζιπ, ο οδηγός του οποίου επιχειρούσε να στρίψει στον κεντρικό δρόμο Γαστούνης – Βαρθολομιού.

Το τροχαίο συνέβη στη μια χθες το μεσημέρι λίγα μέτρα πριν από τη γέφυρα του Πηνείου στην είσοδο της πόλης του Βαρθολομιού στον κεντρικό δρόμο. Με ασθενοφόρο ο 29χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου διαπιστώθηκε η σοβαρότητα του τραυματισμού του. Είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ένα σοβαρό κάταγμα στο πόδι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου όπου διασωληνώθηκε και ξεκίνησε η αναζήτηση διαθέσιμης κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κοντινά νοσοκομεία. Βρέθηκε διαθέσιμη κλίνη στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα, ενώ κρίθηκε νωρίτερα απαραίτητο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί το κάταγμα στο πόδι. Αργά το βράδυ χθες, αναμενόταν να ολοκληρωθεί η επέμβαση και να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Θριάσιου.

Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών επαγγελματιών στο Δήμο Ολυμπίας 

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έχουν εκατοντάδες ιδιώτες και επαγγελματίες που αδυνατούν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή τους εξαιτίας των υπέρογκων προστίμων και των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί λόγω καθυστέρησης. Πλέον, εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει αποσταλεί στο Δήμο, δίνει τη δυνατότητα προς τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών, όχι μόνο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις αλλά και να τις μειώσουν σε ορισμένες κατηγορίες σε ποσοστό 70% και μάλιστα χωρίς προσαυξήσεις εκπρόθεσμου καταβολής!

Οι οφειλέτες, για να υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση- δήλωση στην Ταμειακή Υπηρεσία (τηλ. 2624029077) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το αργότερο μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Σήμερα  η καταβολή τους, στους δικαιούχους Οικογενειακά επιδομάτα από τον ΟΓΑ

 Καταβάλλεται  σήμερα  από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) η 2η δόση των οικογενειακών επιδομάτων του 2014 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) και οικογενειακά επιδόματα που αφορούν αναδρομικά το έτος 2013.

Η πληρωμή αφορά τους 449.384 δικαιούχους που θα λάβουν την 2η δόση για τα οικογενειακά επιδόματα του έτους 2014. Η πληρωμή αυτή περιλαμβάνει όσους είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση-δήλωση Α21 (μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας

Πληροφοριακών Συστημάτων), μέχρι και την 30 η Ιουνίου 2014. Το επίδομα θα λάβουν και 7.782 δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013 και η αίτησή τους έχει εκκαθαριστεί.

Με ανακοίνωσή του ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης διευκρινίζει ότι:

- Οι αιτήσεις Α21 που υποβλήθηκαν μετά τις 30/6/2014 θα ικανοποιηθούν σε επόμενη πληρωμή.

- Οι δικαιούχοι Οικογενειακών Επιδομάτων για το 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις Α21, δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.

- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54