Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:  ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014


Εκδήλωση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ στην Καλαμάτα

Mε μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην προκυμαία του λιμανιού της Καλαμάτας, η συγκέντρωση της ΔΕΗ ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ και ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα ενέργειας του κόμματος.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, «το ξεπούλημα της ΔΕΗ, δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, αφορά σε όλη την ελληνική κοινωνία, γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία και το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο». Τονίστηκε επίσης πως «η επιχείρηση, ξεπουλιέται κοψοχρονιά, με δώρο ένα πελατολόγιο 2.000.000 νοικοκυριών» και ότι «όλοι οι παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν ταχθεί κατά του ξεπουλήματος αυτού, το οποίο υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας».

Συνεχίζουν οι Κρητικοί την αντίδρασή τους στην «υδρόλυση»

Προσπάθεια προσέγγισης του «Cape Ray», του καραβιού του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πάνω στο οποίο εξελίσσεται το πείραμα της «υδρόλυσης» των χημικών της Συρίας, θα επιχειρήσουν αύριο Παρασκευή, πλοία και άλλα πλωτά από την Κρήτη. Στόχος των πλοιαρίων είναι να εκφράσουν την δυναμική αντίθεσή τους στο συντελούμενο στη Μεσόγειο έγκλημα και ενδεχομένως να το παρεμποδίσουν, όσο αυτό είναι δυνατό. Όπως τονίστηκε από το Παγκρήτιο Συντονιστικό, το συγκεκριμένο πείραμα, είναι επιζήμιο για τις θάλασσες μας, το περιβάλλον και τους ανθρώπους και δημιουργεί προηγούμενο ώστε η Μεσόγειος να χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο χημικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων στο μέλλον. Όπως σημειώθηκε επίσης, οι πολίτες της Κρητης δεν αναγνωρίζουν δικαίωμα χρήσης στην Ελληνική ΑΟΖ σε κανένα

1 δις ευρώ για κανονικοποίηση των γραμμών της Πελοποννήσου (στις οποίες προς το παρόν δεν κυκλοφορεί τραίνο)

Περίπου 1 δισ. ευρώ θα κοστίσει η κανονικοποίηση των 240 χιλιομέτρων της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της pelop.gr,  της εφημερίδας “Πελοπόννησος“ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.  Οι αρχικές μελέτες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2015, με στόχο να εκπονηθούν στη συνέχεια οι οριστικές μελέτες ώστε το έργο να διεκδικήσει χρηματοδότηση.  Σήμερα η γραμμή είναι μετρική, όπως και σε όλο το δίκτυο της Πελοποννήσου. Η κανονικοποίησή της θα επιτρέψει στα τρένα να κινηθούν με μεγάλες ταχύτητες - και παράλληλα θα συνδέσει το δίκτυο του Μοριά με το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας και το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

(Υπενθυμίζουμε ότι τα τρένα που κινούνται στο μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου δεν μπορούν να κινηθούν στο υπόλοιπο δίκτυο της Ελλάδας). Aξίζει παντως να αναφερθεί πως το σιδηροδρομικό δίκτυο από Κόρινθο μέχρι και Καλαμάτα, είχε ανακαινιστεί με εργασίες που διήρκησαν από το 2003 και για πολλά χρόνια, με κόστος δεκάδες εκατομμύρια ευρω από την ΕΕ και το ΠΕΠ Πελοποννήσου. Όταν οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν, τα δρομολόγια σταμάτησαν και σήμερα το δίκτυο της Πελοποννήσου, που σε πολλές περιοχές, όπως στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη είναι άκρως ανταγωνιστικό προς τα οδικά μέσα, παραμένει εγκαταλελειμμένο και στο έλεος του καιρού και της μη συντήρησής του αλλά και βορά στις ορέξεις βανδάλων και κυνηγών μετάλλου.

Με «μη σύννομο» τρόπο έγινε η κατασκευή και των πέντε δρόμων από το δάσος στην παραλία της Ελαίας, κρίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, βάζοντας ουσιαστικά «στοπ» στην οικοδόμηση της προστατευόμενης αυτής περιοχής. Το πόρισμα του ελέγχου του περιγράφει αυθαίρετες ενέργειες του «επενδυτή», αλλά και ενέργειες Υπηρεσιών που χρήζουν διερεύνησης.

Η ιστοσελίδα  «Kalamata Journal», στην ανάρτησή του και με βάση την έκθεση του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει και τα εξής: «Για την παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ελαίας και του Αγιαννάκη έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν 47 συνολικά αιτήσεις για τη χορήγηση οικοδομικών αδειών “διώροφων οικιών με υπόγειο και πισίνα”, σε έκταση που είχε εκποιηθεί το 1953.

Το κομβικό σημείο της υπόθεσης, προκειμένου να γίνει η οικοδόμηση, είναι αυτό των πέντε δρόμων που κατασκεύασε ο “επενδυτής”. Ο νόμος λέει ότι σε εκτός σχεδίου περιοχές άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα είναι όσα έχουν εμβαδόν 4.000 τ.μ. κατ’ ελάχιστον και ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο 25 μέτρων.

Με τους δρόμους, λοιπόν, που κατασκευάστηκαν από τον “επενδυτή” εξασφαλίζεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα των γηπέδων του. Όμως, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης λέει ότι και οι πέντε δρόμοι είναι μη σύννομοι».

Στον Καιάδα ρίχνει η κυβέρνηση τους διαβητικούς

Για εξαθλίωση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη κάνει λόγο πλέον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και διαμηνύει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με υπουργικές αποφάσεις που προετοιμάζουν την εξόντωση των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας.

Όπως τόνισε η Μεσσήνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθανασία Καρούνου, μιλώντας σήμερα στην Ε.ΡΑ.Καλαμάτας υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου σε ΦΕΚ ορίζει τα όρια φαρμακευτικής δαπάνης των ιατρών ανά ασθενή, ανά ειδικότητα, ανά νομό και ανά μήνα (εποχικότητα), καθώς και ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για τα φάρμακα δραστικών ουσιών εκτός προστασίας, τα οποία όρια δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για τη ρύθμιση της πάθησής του.
 
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Ολοκληρώνεται σήμερα, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.  Στο αμφιθέατρο του Κάστρου ο Καλαματιανός συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» θα παρουσιάσουν την παράσταση «Πετρόσουπα» Στη διάρκεια του Φεστιβάλ εκτός από τις παραστάσεις χορού, πραγματοποιήθηκαν αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια.

Ημερίδα για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από την Καλαματα το 2021

Ημερίδα με θέμα «Γιατί η Καλαμάτα μπορεί να διεκδικήσει την υποψηφιότητά της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021» πραγματοποιείται το Σάββατο στις 10 πρωί στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στο ξενοδοχείο «ΡΕΞ» Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Μεσσηνιακό Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.  Ομιλητές θα είναι οι: Θανάσης Ψαρούλης πρόεδρος του Μεσσηνιακού Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Τρύφων Ολύμπιος καθηγητής επιχειρησιακής οικονομίας, Θεοδώρα Γιαννίτση διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, Αγγελική Τριανταφύλλου διευθύντρια έρευνας OATLY της Σουηδίας, Ξένη Αραπογιάννη επίτιμη διευθύντρια εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Μάρθα Χρυσομάλλη εκδότρια του περιοδικού «The Hellenic Times International» στο Λονδίνο.

Μουσική Σύναξη Ταυγέτου
Συνεχίζεται μέχρι την επόμενη Κυριακή στην Αλαγονία η Μουσική Σύναξη Ταϋγέτου. Το πρόγραμμα των επομένων ημερών:

Πέμπτη 24.07.2014
"Mediterranean Crossroads"
Πέτρο Κούρτης, Yshai Afterman, Νίκος Παλαιολόγος.

Παρασκευή 25.07.2014
Λαϊκή συναυλία με τους: Μανώλη Πάππο, Ελευθερία Κουρλιά, Δημήτρη Μυστακίδη.

Σάββατο 26.07.2014
Ορχήστρα "Smyrna": "Από την Σμύρνη στην Ήπειρο και από την Θράκη στο Αιγαίο". Κάλια Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι), Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), Πένυ Παπακωσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), Ειρήνη Συσκάκη (βιολί, τραγούδι), Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).
Γενική είσοδος 7 ευρώ.

Το νέο της προπονητή παρουσίασε η «Μαύρη Θύελλα»

Τον νέο της προπονητή Νίκο Κουρμπανά παρουσίασε η "Μαύρη Θύελλα", σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες. Ο έμπειρος τεχνικός τόνισε ότι η ομάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει πρωταγωνιστικό στόχο στο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής για την άνοδο, τόνισε όμως πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα για να στεφθεί με επιτυχία η χρονιά. Τόνισε ότι δεν τον ανησυχεί η καθυστέρηση που υπάρχει στις μεταγραφές αλλά ότι αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι να μην γίνουν μεταγραφικά λάθη αλλά οι καλύτερες δυνατές επιλογές. Εξάλλου, όπως  ανακοινώθηκε από την ομάδα, η «Μαύρη Θύελλα»  απέκτησε τρεις νέους ποδοσφαιριστές τον 26χρονο Τάσο Χριστοφιλέα, τον 24χρονο Παναγιώτη Νιφορόπουλο και τον 19χρονο Νίκο Χαρίτο.

Ο καιρός

Αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα στην περιοχή μας η ΕΜΥ. Οι άνεμοι  πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι  και η θερμοκρασία που σημειώνει πτώση θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Ανάπτυξη τοπικών νεφώσεων με πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών βροχών, προβλεπουν για αυριο οι μετεωρολόγοι. Η θερμοκρασία, δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24/07/2014 - 13:42